sport-fm.gr ΘΕΜΑ

«Υπηρέτης» της ΑΕΚ στο 1/10 της λαμπρής ιστορίας της: Ο Πέτρος Μάνταλος έλαβε την… επίθεση αγάπης που του άξιζε!

Από την έντονη αμφισβήτηση από μερίδα κόσμου, στην αυθόρμητη και καθολική αποθέωση στην OPAP Arena. Ο Πέτρος Μάνταλος αποτελεί πυλώνα της σύγχρονης ΑΕΚ!

Ένας αιώνας ΑΕΚ. Έχει υπηρετήσει -με όλη τη σημασία της λέξης- τη φανέλα της στο 1/10 της ιστορία της!

Εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα, η «Ένωση» έχει μπει στη δεύτερη εκατονταετία της. Το γιόρτασε. Όσοι ήταν το Σάββατο (13/4) στην OPAP Arena, και όχι μόνο, βίωσαν άπειρα συναισθήματα. Για την ομάδα τους, για την ιδέα τους και τα πρόσωπά της. Για έναν… πολύ ωραίο τύπο.

Δέκα χρόνια Πέτρος Μάνταλος με τα κιτρινόμαυρα.

Πόσα έχει ζήσει. Πόσα έχει δώσει. Πόσα έχει ακούσει. Αλλά ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τον φυσικό αρχηγό των νταμπλούχων Ελλάδος, προκειμένου να λάβει την αυθόρμητη και καθολική αποθέωση στο μέγεθος που του έπρεπε. Μια πραγματική επίθεση αγάπης!

Και σε τι μέρα για τον σύλλογο. Ίσως να ήταν και της… μοίρας τους γραφτό να συμβεί τότε. Για όλους. Για το κλαμπ, για τον κόσμο, για τον παίκτη. Οι ωραίες ιστορίες που γράφει το ποδόσφαιρο.

Δεν ήταν προγραμματισμένο να πάρει το μικρόφωνο ο 32χρονος άσος. Ωστόσο, τον… σήκωσαν οι φίλοι του «δικεφάλου».

Όπως είχε σηκωθεί από μόνος του στον αέρα του γηπέδου της Νέας Σμύρνης τον Οκτώβρη του 2017 για να προλάβει μια μπάλα, η οποία στην εξέλιξη της φάσης κατέληξε στα δίχτυα. Έκοψε τον χιαστό του για να πάρει πρωτάθλημα η ομάδα του.



Δεν ήταν η πρώτη φορά που αποθεώθηκε. Ακόμη και σε εποχές έντονης αμφισβήτησης, υπήρχε το υγιές κομμάτι του κόσμου που καταλάβαινε και το τι προσέφερε και πως δεν άξιζε να είναι ο… αποδιοπομπαίος τράγος.

Εξάλλου, οι φίλοι της ΑΕΚ -με την τόσο ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση- ξέρουν να αναγνωρίζουν.

Το είχαν πράξει, εν προκειμένω, με τον Μάνταλο και ύστερα από τη μεγάλη πρόκριση επί της Βόλφσμπουργκ το 2020. Τότε που τον έκαναν να κλάψει από συγκίνηση (μετά από τόσο κρίσιμο παιχνίδι, στο οποίο έχασε πέναλτι). Για να φτάσουμε στην εποχή της OPAP Arena και του Ματίας Αλμέιδα, κατά την οποία αποθεώνεται σε κάθε ευκαιρία: «ΠΕ-ΤΡΟΣ ΜΑ-ΝΤΑ-ΛΟΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΝΤΑΛΟΣ»!

Το έπραξαν (και) με τις τεράστιες μορφές του συλλόγου, την Κυριακή (14/3) πριν από τη σέντρα του αγώνα με τον Άρη.



Στιγμές μαγείας, γκολ Ευρώπης και πρωταγωνιστής σ' όλους τους τίτλους



Αισίως 355 εμφανίσεις έχει συμπληρώσει ο Θρακιώτης άσος με τη φανέλα της ΑΕΚ. Και έχει ακόμη…

Άμεση συμμετοχή σε 163 «κιτρινόμαυρα» τέρματα (63 γκολ/100 ασίστ)!

Τι να πρωτοθυμηθείς.

Τις καθοριστικές… μαγιάτικες εμφανίσεις του στη Νέα Σμύρνη το 2017 (στο γήπεδο, όπου λίγους μήνες αργότερα θα τραυματιζόταν) και στη Λεωφόρο το 2021. Εκεί όπου με γκολ+ασίστ και γκολ, αντίστοιχα, έδινε στην «Ένωση» ευρωπαϊκό εισιτήριο.





Τα γκολ Ευρώπης με Ριέκα και Βίντι .





Τη σφραγίδα που έβαλε στην ολοκλήρωση μίας εκ των πιο επικών ανατροπών σε ελληνικό ντέρμπι. Τον Σεπτέμβριο του 2017 στο 3-2 (από 0-2) επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ. Στο 89'. Με νάρθηκα στο χέρι. Στη νίκη που έπεισε ότι εκείνη η ΑΕΚ πάει για πρωτάθλημα.



Εξάλλου, έβαλε φαρδιά-πλατιά τη σφραγίδα του και στους τέσσερις τίτλους που κατέκτησε η «Ένωση» επί των ημερών του.

Ακόμη και στο πρωτάθλημα της σεζόν 2017-18. Παρόλο που έχασε έξι μήνες λόγω του δεύτερου χιαστού που έπαθε, μέσα σε τρία χρόνια, στην «κιτρινόμαυρη» δεκαετία του. Είπαμε άλλωστε για τη συμμετοχή του στα κομβικά παιχνίδια με Ολυμπιακό και Πανιώνιο.

Νωρίτερα, το 2016 η ΑΕΚ επέστρεφε με κατάκτηση Κυπέλλου, με τον ίδιο να σκοράρει στον τελικό απέναντι στους «ερυθρόλευκους».



Και φυσικά η περυσινή νταμπλούχα σεζόν με τις μαγικές ασίστ. Από τις τόσες που έχει βγάλει, όπως η προ εβδομάδων στον Ελίασον κόντρα στους Πειραιώτες. Τις «πρωταθληματικές» ασίστ: Στην Τούμπα, όπου πραγμάτωσε την εντολή ΜελισσανίδηΠέτρο, το διπλό»). Νωρίτερα στη Νίκαια. Η μαγική ενέργεια και το γκολ-όνειρο στο 1-3 του «Γ. Καραϊσκάκης» (γενικά, το… έχει με τον μεγάλο αντίπαλο της ΑΕΚ). Αλλά και στην πορεία προς την κατάκτηση του Κυπέλλου, τα τέσσερα τέρματα ήταν δικά του.







Όμως, πάνω από κάθε ντρίπλα, ασίστ ή γκολ: Το «Μ» για τον Μιχάλη στο Ζάγκρεμπ!

ΑΕΚ: Ο Πέτρος Μάνταλος έλαβε την… επίθεση αγάπης που του άξιζε!

Το «διαφορετικό άγγιγμα στην μπάλα» από τον… αγαπημένο συμπαίκτη των επιθετικών



Μπορούν να ειπωθούν πολλά για το τι ποδοσφαιριστής είναι ο Πέτρος Μάνταλος.

Το λένε όμως καλύτερα οι συμπαίκτες και οι προπονητές του.

«Μου αρέσει πολύ ως παίκτης. Όταν είναι καλά, παίζει διαφορετικό ποδόσφαιρο. Έχει προσθέσει ένα αμυντικό κομμάτι που δεν είχα δει παλιά. Είναι συγκεντρωμένος. Όταν έχει την μπάλα την αγγίζει με άλλο τρόπο, που οι υπόλοιποι δεν έχουν». Λόγια Ματίας Αλμέιδα στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη. Εκείνος γνωρίζει καλύτερα.



Όπως γνωρίζουν από… πρώτο χέρι και όλα τα φορ (και όχι μόνο) που συνεργάστηκε στον «δικέφαλο». Γιατί, οκ, συνέβαλε και ο χαρακτήρας του. Αλλά έκανε τους επιθετικούς την ΑΕΚ να τον…. αγαπήσουν λίγο παραπάνω και λόγω των συστημένων μεταβιβάσεών του.

Τυχαίο το ότι οι περισσότεροι κολλητοί του κινούνταν στο κουτί; Αγαπημένος συμπαίκτης των φορ. Τόσο στους «κιτρινόμαυρους», όσο και στην Εθνική (60 συμ., 6 γκολ/9 ασίστ), με την οποία τα χρόνια εκείνα έπαιζε πιο «απελευθερωμένος», ψυχικά.

Ένας ποδοσφαιριστής που ενδεχομένως να είχε δείξει ακόμα περισσότερα πράγματα εάν -πέρα από τους δύο χιαστούς- δεν… είχε παίξει τόσα ματς αριστερά (κι ας ξεκίνησε την πορεία του στην «Ένωση», επί Τραϊανού Δέλλα, ως «δεκάρι»). Χωρίς φυσικά να παραπονιέται. Εδώ για την ΑΕΚ έπαιξε στη Β' Εθνική. Δεν θα έπαιζε στη γραμμή;

ΑΕΚ: Ο Πέτρος Μάνταλος έλαβε την… επίθεση αγάπης που του άξιζε!

Πλέον, εδώ και ενάμιση χρόνο με Ματίας Αλμέιδα έχει καθιερωθεί -είτε ως 8άρι είτε ως δεύτερος επιθετικός, όπου έχει μονιμοποιηθεί τη φετινή σεζόν- εκεί που του ταιριάζει: Στον άξονα, στα μεσοδιαστήματα, ώστε να ενώνει τις γραμμές, ώστε να βγάζει τις πάσες-κλειδιά που μπορεί. Από τις καλύτερές του εμφανίσεις, μπάι δε γουέι, είχε σημείωσει και επί Μάσιμο Καρέρα αγωνιζόμενος ως εσωτερικός χαφ σε 4-3-3 (και οι οποίες συνοδεύτηκαν από τη μεγάλη πρόταση της Αλ-Νασρ).

Το περιβραχιόνιο και η δικαίωση Μελισσανίδη





Όταν κάποιοι… πηδούσαν από το καράβι, εκείνος πίστεψε. Χωρίς να είναι κομμάτι της ΑΕΚ. Κι ας έγινε τέτοιο.

Πίστεψε στα λόγια του Δημήτρη Μελισσανίδη, στο πρότζεκτ. Και -παρότι ήταν από τα πιο… hot ονόματα της εποχής, μετά τις πρώτες του χρονιές με την Ξάνθη και με τα μικρά κλιμάκια της Εθνικής- εκείνος επέλεξε την ΑΕΚ της Γ' Εθνικής. Ή καλύτερα την ΑΕΚ σκέτο. Κατέβηκε μία κατηγορία, στη Β' Εθνική, για να τη βοηθήσει να ξανανέβουν μαζί εκεί που αμφότεροι ανήκουν.

ΑΕΚ: Ο Πέτρος Μάνταλος έλαβε την… επίθεση αγάπης που του άξιζε!

Και ασφαλώς, βοηθήθηκε και αναδείχθηκε και ο ίδιος από την «Ένωση». Σχέση αμφίδρομη.

Στηρίχθηκε στα δύσκολα. Πρώτα από όλους, από τον διοικητικό ηγέτη των «κιτρινόμαυρων». Σε σημείο που τα… άκουσε ακόμα και εκείνος. Χωρίς βέβαια να κάνει πίσω. Δεν θα έκανε εξάλλου, δεν είναι τέτοιος.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν αμφέβαλε ποτέ για τον Έλληνα άσο, ο οποίος τον είχε κερδίσει και αγωνιστικά και… ηθικά!

«Τον Μάνταλο μπορεί και να τον γουστάρω, να του έχω αδυναμία. Δικαίωμά μου δεν είναι;», ανέφερε στους ρεπόρτερ του «δικεφάλου» το 2018 ο ισχυρός άνδρας της «Ένωσης».



Τον «κράτησε» στην ΑΕΚ ακόμη κι όταν βρέθηκε μια ανάσα από το να φύγει στο εξωτερικό. Και είχε προτάσεις, πολλές και δυνατές. Γουέστ Μπρομ, Σαουδική Αραβία (Αλ-Νασρ), Τράμπζονσπορ, μεταξύ αυτών. Με πολλά εκατομμύρια στα πόδια του…

Τον κράτησε ακόμη και όταν όλοι είχαν πιστέψει ότι ο Μάνταλος θα αποχωρούσε από τον «δικέφαλο». Πρώτα-πρώτα, ο ίδιος ο Έλληνας άσος. Τον Μάιο του 2022, όταν η κερκίδα τον έβριζε εν χορώ στην ήττα από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Εκείνος μετά το παιχνίδι πήρε πάνω του ευθύνη που δεν του αναλογούσε, τουλάχιστον όχι σε αυτό το μέγεθος. Ζήτησε «συγγνώμη» και προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, την αποχώρησή του. Για το καλό και των δύο πλευρών, όπως θεωρούσε. Εδώ είχε σκεφτεί μέχρι και να βάλει πρόωρο τέλος στην καριέρα του.

Είχε λογαριάσει, όμως, χωρίς τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Τον κρατούσε πάντα στην ΑΕΚ. Και δικαιώθηκαν και οι δύο, κυρίως όμως η «Ένωση».

Ο ίδιος ο Μάνταλος προσπαθούσε να «μιλήσει» μέσω αγωνιστικού χώρου. Όχι για να… απαντήσει, αλλά για να βοηθήσει την ομάδα του. Και ας μην το κατάφερνε πάντα.

Τον «βάραινε» τελικά το περιβραχιόνιο του αρχηγού; Εκείνος, στην περυσινή του συνέντευξη στη NOVA μετά την κατάκτηση του νταμπλ, αποκάλυψε πως είχε νιώσει ότι ήθελε να βγάλει από πάνω του αυτό το βάρος. Εμείς, ωστόσο, θα απαντήσουμε «ίσως». Βοήθησε και τις δύο πλευρές ο αγωνιστικός ρόλος που του έχει δώσει ο Αλμέιδα, βάζοντάς τον σε πολλά παιχνίδια να έρχεται από τον πάγκο (έχοντας αποδειχθεί και τρομερός game changer); Πιθανότατα. Και όλα αυτά τα συζητάμε, επειδή το... επίδικο τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν το εάν συνιστούσε καλό παίκτη, αλλά το εάν έκανε για ηγέτης του «δικεφάλου».

Το μόνο σίγουρο, ως προς τεκμηρίωση του παραπάνω «ίσως», είναι ότι σε μια κανονική ΑΕΚ -όπως αποδεικνύεται εδώ και ενάμιση χρόνο- δεν θα ήταν ίδια η κατάσταση.



Για πάντα στην «ΑΕΚ μας» ο φυσικός αρχηγός της!



Τον περασμένο Νοέμβριο ανανέωσε μέχρι το 2026. Ή μάλλον για πάντα. Διότι φαντάζει πολύ δύσκολο να φύγει κάποτε από τις τάξεις των «κιτρινόμαυρων».

Το εάν έχει ή θα έχει το περιβραχιόνιο λίγη σημασία έχει πλέον. Η ΑΕΚ διαθέτει πολλούς παίκτες με ηγετικά χαρακτηριστικά, ωστόσο εκείνος είναι ο φυσικός αρχηγός της. Κυρίως επειδή ως τέτοιον τον αναγνωρίζουν άπαντες εντός αποδυτηρίων.

ΑΕΚ: Ο Πέτρος Μάνταλος έλαβε την… επίθεση αγάπης που του άξιζε!

Για έναν άνθρωπο που πολύ δύσκολα ανοίγεται μπροστά στις κάμερες. Είναι όμως από τις περιπτώσεις που νιώθεις την αγάπη του γι' αυτήν την ομάδα. Μόνο και μόνο από το… βλέμμα και τις αντιδράσεις του.

Πόσο μέσα από την καρδιά και την ψυχή του βγήκε αυτό το «στην ΑΕΚ μας», ευχόμενος το περασμένο Σάββατο στην «Ένωση» για τα 100 χρόνια ιστορίας της…

Ταυτόχρονα, ευχήθηκε να κλείσει την καριέρα του αγωνιζόμενος στον «δικέφαλο». Το ίδιο επιθυμούν και οι φίλοι της ΑΕΚ, οι οποίοι του έδωσαν την καθολική αναγνώριση που του άξιζε.

Ο Πέτρος Μάνταλος συνιστά έναν πυλώνα της σύγχρονης ΑΕΚ. Είπαμε, πραγματικός υπηρέτης της στο 1/10 της λαμπρής ιστορίας της!

ΥΓ: Η κεντρική φωτογραφία είναι από τα τέλη του 2017. Όταν ο Μάνταλος έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που ακουμπά μπάλα στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Όταν ο Ναός του «δικεφάλου» ήταν ακόμη υπό κατασκευή (το Σάββατο στις δηλώσεις του στάθηκε στα πόσα έχασε η ομάδα του τόσα χρόνια που καθυστέρησε το γήπεδο) και ενώ ο ίδιος ήταν τραυματίας...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x