sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Δεν ήταν εύκολο, η ΑΕΚ το έκανε: Τα 5 σημεία από το ντέρμπι των «δικεφάλων»

Τα 5 σημεία από την επιβλητική επικράτηση της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ στην OPAP Arena.

Καθολικά ανώτερη η ΑΕΚ και νίκη (2-0) στο «ντέρμπι των δικεφάλων».

Ακόμα μία επί του ΠΑΟΚ μετά την επιστροφή της στη φυσική της έδρα, ακόμα μία με τον Ματίας Αλμέιδα στον πάγκο της.

Μια επικράτηση με ξεκάθαρο νικητή στους πάγκους, με πρωταγωνιστές εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου (που, παρεμπιπτόντως, ήταν… χαλί) και η οποία σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκ των προτέρων εύκολη για την ΑΕΚ. Την έκανε όμως να φαίνεται τέτοια, αξίζοντας τα εύσημα και γι' αυτό.



Αναλυτικά, τα σημεία από το ντέρμπι των «δικεφάλων»:

Η καθολική υπεροχή της ΑΕΚ



Μια νίκη απολύτως δίκαιη για την «Ένωση». Για μια ομάδα που έχει μάθει να ζει με τις (πολλές) απουσίες της, όπως φάνηκε και απόψε, αξίζοντας φυσικά το credit και γι' αυτό.

Έχει πολλαπλές αναγνώσεις η επικράτηση της ΑΕΚ, ο τρόπος με τον οποίο έφτασε σε αυτή. Για την ακρίβεια, με τον γνωστό της επιβλητικό τρόπο. Απόλυτα διαβασμένοι οι «κιτρινόμαυροι». Την ίδια στιγμή που αποδιοργάνωσαν πλήρως τα δυνατά «χαρτιά» του αντιπάλου, εκμεταλλεύτηκαν τα τρωτά του σημεία (οδηγώντας τον και σε αυτά) και αξιοποίησαν τις δικές τους αρετές. Ένας εξαιρετικός συνδυασμός και των τριών στοιχείων.

Ο σχηματισμός με τα δύο «εξάρια» δούλεψε υπέροχα για την ΑΕΚ, με τους Γιόνσον και Σιμάνσκι να έχουν (μεταξύ άλλων) και τα κλεψίματα στα δύο γκολ. Βέβαια, η συνεισφορά στην αμυντική λειτουργία για το σύνολο του Ματίας Αλμέιδα -που δεν δέχεται γκολ για τρίτο εντός των συνόρων ματς- ήταν συνολική. Δεν επέτρεψε στον ΠΑΟΚ να βγάλει τα καλά του στοιχεία, όπως το επιθετικό τρανζίσιον και τις συνδυαστικές προσπάθειες. Παράλληλα, η «Ένωση» έβγαινε εξαιρετικά στις δικές της επιθετικές της μεταβάσεις, όταν έκανε την ανάκτηση.

Είναι γνωστό το θέμα του «δικεφάλου του Βορρά» όταν του ασκείται πρέσινγκ, με τον… κίνδυνο να μεγαλώνει όταν αντιμετωπίζει την ομάδα που το ασκεί καλύτερα από όλες στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, φάνηκε απροετοίμαστος ή και μη ικανός για να το αντιμετωπίσει. Ενδεχομένως, να βοηθούσε περισσότερο ο Κουλιεράκης με τα βαθιά γεμίσματά του (παίκτης βέβαια που είχε κάνει αντίστοιχο λάθος στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων στο ίδιο γήπεδο). Αμφότερα τα γκολ ήρθαν μέσω πίεσης, σε διαφορετικά μέτρα φυσικά. Λάθη των παικτών των Θεσσαλονικιών και στις δύο φάσεις. Ωστόσο, τους οδήγησε σε αυτά και η αντίπαλός τους, αξιοποιώντας την ανισορροπία που δημιουργήθηκε (πολλά προβλήματα ο Βιεϊρίνια από δεξιά, λογική η αλλαγή του στο ημίχρονο).

Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης για το ποια ομάδα ήταν πιο απειλητική, με την ΑΕΚ να έχει και δοκάρι με τον Πόνσε. Η πρώτη σημαντική τελική του ΠΑΟΚ στις καθυστερήσεις, ενδεικτική αυτού. Σαφής η -ακόμα μία- νίκη του Ματίας Αλμέιδα κόντρα στον Ρασβάν Λουτσέσκου.

Μια νίκη που σε καμία περίπτωση δεν ήταν εύκολη για την ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ του Ρασβάν Λουτσέσκου έχει δείξει τις δυνατότητές του (σε ένα πρότζεκτ που εάν παραμείνει ο Ρουμάνος μπορεί να διεκδικήσει ακόμα περισσότερα πράγματα τις επόμενες σεζόν). Η «Ένωση» την έκανε να μοιάζει -δικαίως- εύκολη.





Οι σημειολογίες του αποτελέσματος



«Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε». Στίχος του πασίγνωστου άσματος που, εν προκειμένω, θύμισε το όλο συναπάντημα των «δικεφάλων» και την έκβασή του. Ίδια μέρα με πέρυσι (30/10), η ΑΕΚ νίκησε εκ νέου τον ΠΑΟΚ στην OPAP Arena και πάλι με 2-0. Μάλιστα ομοιάζουν και τα πρώτα γκολ στις δύο αναμετρήσεις.


(Τα highlights του περυσινού 2-0)

Στοιχεία περισσότερο σημειολογικά. Εκείνο που μάλλον δείχνει περισσότερα, είναι ότι η ΑΕΚ συνέχισε κόντρα στον ΠΑΟΚ από εκεί που το… άφησε πέρυσι: Α) 3/3 για την «Ένωση» κόντρα στους Θεσσαλονικείς στην OPAP Arena, με συνολικό απολογισμό 8-0 στα γκολ. Β) 5η νίκη των «κιτρινόμαυρων» σε 6 ματς με τον «δικέφαλο του Βορρά» μετά την επιστροφή στη φυσική τους έδρα. Σημαντικότερη όλων, φυσικά, εκείνη στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, με την ΑΕΚ να αγωνίζεται με δέκα παίκτες από το 6'. Η επιστροφή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και φυσικά η έναρξη της συνεργασίας της με τον Ματίας Αλμέιδα την έχουν απογειώσει ή, καλύτερα, έχουν επαναφέρει στατιστικές και αγωνιστικές επιδόσεις της εποχής του «Νίκος Γκούμας».

Για μια ΑΕΚ που παρέμεινε αήττητη στα φετινά παιχνίδια με τις ομάδες του λεγόμενου Big-4, έχοντας νικήσει στα δύο εξ αυτών.

Η απόλυτη στήριξη στον Στάνκοβιτς



Άπαντες πάγωσαν στο λάθος του Τσίτσαν Στάνκοβιτς στη Μασσαλία. Περισσότερο από όλους ο ίδιος.

Ωστόσο, η καθολική στήριξη που έλαβε σήμερα ήταν η καλύτερη απάντηση. Πολύ ωραίες και δυνατές στιγμές. Το ζεστό χειροκρότημα, κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, από τον κόσμο που φώναζε ρυθμικά το όνομά του, με τον 30χρονο πορτιέρε να ανταποδίδει δείχνοντας και την καρδιά του. Το βίντεο της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ με τις καλύτερες στιγμές του με τη φανέλα της ομάδας. Και φυσικά η απόφαση του Ματίας Αλμέιδα να του δώσει και πάλι γάντια βασικού. Στιγμές και κινήσεις που ακούμπησαν τον Αυστριακό τερματοφύλακα, ο οποίος μετά το ματς δήλωσε ότι θέλει να κλείσει την καριέρα του στην ΑΕΚ!

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Τα 5 σημεία από το ντέρμπι «δικεφάλων»

Τα άξιζε όλα τα παραπάνω ο Στάνκοβιτς. Και γιατί αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος λειτουργίας μιας πραγματικής ομάδας (με την ευρύτερη έννοια) και επειδή ο πορτιέρε του «δικεφάλου» πραγματοποιεί εντυπωσιακή σεζόν και ένα λάθος (έστω και πολύ σοβαρό) δεν πρέπει να τον στιγματίσει.

Φυσικά, θα μπορούσαμε να σταθούμε σε πολλά πρόσωπα από πλευράς ΑΕΚ (οι του ΠΑΟΚ χάθηκαν στη συνολικά κακή εμφάνιση που τους υποχρέωσε η αντίπαλός τους). Στον Ελίασον που μετά το παρθενικό του τέρμα κόντρα στον Αστέρα συνέχισε καυτός, στον σκόρερ Πινέδα, στους Σιμάνσκι-Γιόνσον, στον Μάνταλο που δέχθηκε standing ovation κατά την αλλαγή του, στον Σιντιμπέ που εύστοχα επέλεξε ο Αλμέιδα (εάν και στην Ελλάδα αρχίζει κυρίως με τον Ρότα) για να αξιοποιήσει τα κενά του ΠΑΟΚ, πολλοί… Μάλιστα, Μάνταλος και Πινέδα συνεργάστηκαν σε γκολ της ομάδας τους σε δεύτερο σερί αγώνα, μετά από εκείνον στο «Βελοντρόμ».

Οι νικηφόρες επιστροφές της ΑΕΚ από… τας Ευρώπας



Εντυπωσιακή και με το παραπάνω η περυσινή σεζόν της «Ένωσης». Ενόψει της φετινής είχε σηκωθεί μια μικρή συζήτηση σχετικά με το ότι πλέον οι «κιτρινόμαυροι» θα έπρεπε να κρατήσουν δύο «καρπούζια» κάτω από την ίδια μασχάλη (τρία μαζί με το Κύπελλο).

Και μέχρι στιγμής, η ΑΕΚ τα κρατά στιβαρά και με πολλή άνεση! Όπως φαίνεται εξάλλου από τα πρώτα παιχνίδια της ομάδας του Αλμέιδα μετά από τις αναμετρήσεις της στους ομίλους του Europa League, με τους κιτρινόμαυρους να έχουν 3/3, με τις δύο νίκες να είναι κόντρα σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ!

Το επικό «διπλό» στο Μπράιτον ακολούθησε εκείνο στη Λεωφόρο, το 1-1 με τον Άγιαξ έδωσε σειρά στο 3-0 με τον Παναιτωλικό και σήμερα το «τρίποντο» επί του ΠΑΟΚ ήρθε μετά το ταξίδι στη Μασσαλία.

Και όλα αυτά με την ΑΕΚ να καλείται να διαχειριστεί τις πολλές της απουσίες.

Οι τρομερές στιγμές με τον μικρό Γιάννη!



Last but not least, που λέμε. Οι πιο δυνατές στιγμές του αγώνα. Κέρδισε όλο το φίλαθλο κοινό στον περυσινό τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στις δύο ομάδες. Έκτοτε συνεχίζει να στέλνει τα μηνύματά του. Όπως και σήμερα. Μαζί με αυτόν και οι παίκτες των δύο ομάδων. Ο λόγος φυσικά για τον μικρό Γιάννη!

Πριν το παιχνίδι πόζαρε χαρούμενος στον ατσάλινο αετό φορώντας τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Μετά τη λήξη βρέθηκε στην αγκαλιά του Πέτρου Μάνταλου, από κοντά και οι Κώστας Γαλανόπουλος και Γιάννης Κωνσταντέλιας. Τρομερές εικόνες.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x