sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Στο μυαλό του Σωκράτη Οφρυδόπουλου

Το sportfm.gr μίλησε με ανθρώπους και ποδοσφαιριστές που έχουν συνεργαστεί με τον Σωκράτη Οφρυδόπουλο και σκιαγραφεί το προφίλ του υπηρεσιακού τεχνικού της ΑΕΚ ως το φινάλε της σεζόν.

Ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος σήκωσε ήδη μανίκια στην ΑΕΚ μετά την… προαγωγή του από την δεύτερη στην πρώτη ομάδα. Ένας προπονητής που ο κόσμος δεν τον γνωρίζει ιδιαίτερα, τον έμαθε αρχικά στην καλή του παρουσία στην Παναχαϊκή για τρία έτη και στη συνέχεια με την καλή δουλειά που έκανε στην ΑΕΚ Β’ τη φετινή σεζόν. Το sportfm.gr μίλησε με ανθρώπους και ποδοσφαιριστές που έχουν συνεργαστεί με τον 48χρονο τεχνικού και προσπαθεί να σκιαγραφήσει το προφίλ του...

Η ευκαιρία που ήρθε νωρίς


Αν μη τι άλλο, ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος είναι ένας προπονητής που ως τώρα στην καριέρα του δεν είχε πάρει κάποια ευκαιρία στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Πέρασε από ΑΟΤ Αλίμου, βοηθός στη Λαμία, από τις ακαδημίες του Ατρομήτου, από τη Δόξα Δράμας, την Παναχαϊκή και τον Λεβαδειακό για δύο ματς. Πόσω μάλλον σε έναν σύλλογο μεγάλου βεληνεκούς όπως η ΑΕΚ. Ξεκίνησε την χρονιά στην ΑΕΚ Β’, όντας προπονητής σε ομάδα της Super League 2 και τίποτα δεν προμήνυε πως θα μεταπηδήσει στον πάγκο της πρώτης ομάδας. Ξαφνικά, η ευκαιρία εμφανίστηκε από το πουθενά και το ειδικό βάρος φυσικά και είναι μεγαλύτερο για τον Οφρυδόπουλο. Ακόμη και αν κάνει μια πορεία που δεν θα είναι η καλύτερη δυνατή, τότε κανείς δεν θα μπορεί να του προσάψει κάτι...

Προπονητής που προσαρμόζεται στα δεδομένα


Ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος είναι ένας προπονητής που ξέρει να προσαρμόζεται στα δεδομένα κάθε ομάδας που αναλαμβάνει. Αυτό λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά και έχουν συνεργαστεί μαζί του. Ένας έξυπνος άνθρωπος, που του αρέσει να βλέπει μπροστά και να προοδεύει-βελτιώνεται. Αγωνιστικά, του αρέσει να προσαρμόζεται πάνω στον κάθε αντίπαλο και να ετοιμάζει την ομάδα του για εκείνο το ματς. Παρότι το 4-2-3-1 είναι η διάταξη που έχει χρησιμοποιήσει συχνότερα, ο 48χρονος τεχνικός αρέσκεται να αλλάζει διαρκώς τον σχηματισμό. Για παράδειγμα, σε αγώνες δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ακόμη και τριάδα στα στόπερ (5-3-2 που γινόταν 3-5-2 σε φάση επίθεσης), 4-4-2 με δύο εξάρια, αλλά και το 4-3-3.



Είναι προπονητής που διαβάζει πρώτα απ’ όλα τις αδυναμίες της ομάδας του, αφού ενδιαφέρεται για το πώς θα παρουσιαστεί αυτή και μετά να χτυπήσει τον αντίπαλο εκεί όπου «πονάει». Ας φέρουμε και ένα παράδειγμα για την τωρινή κατάσταση. Βλέποντας πως η ΑΕΚ έχει σοβαρό πρόβλημα στον άξονα, ο Οφρυδόπουλος θα σκεφτόταν κάλλιστα να παρατάξει την ομάδα του είτε με δύο καθαρούς κόφτες ή με ένα εξάρι και δύο εσωτερικούς μέσους. Θέλοντας πρώτα απ’ όλα να περιορίσει το παιχνίδι του αντιπάλου από τον άξονα, αλλά και να πάρει τη μάχη του κέντρου ώστε να μπορέσει να ανακόψει τις επιθέσεις της αντίπαλης ομάδας, οδηγώντας την να φτιάξει παιχνίδι από τα πλάγια.

Το build-up και ο… δρόμος που χάραξε στην ΑΕΚ Β’


O Σωκράτης Οφρυδόπουλος είναι άνθρωπος προοδευτικός, που του αρέσει να ακολουθεί την εξέλιξη του ποδοσφαίρου. Αρέσκεται στο να δημιουργούν οι ομάδες επιθέσεις με build-up από την άμυνα, χρησιμοποιώντας στην κυκλοφορία αρκετά τα μπακ του αλλά και τα χαφ, τα οποία τραβιούνται προς τα πίσω και προς τα πλάγια για να γίνουν αποδέκτες της μπάλες, δημιουργώντας τρίγωνα και υπεραριθμίες.

Το ίδιο προσπάθησε και έκανε σε αρκετά μεγάλο βαθμό στην ΑΕΚ Β’, δείχνοντας πως διαθέτει την γνώση για να βελτιώσει μια ομάδα που ουσιαστικά κατεβαίνει στη Super League 2 χωρίς στόχους. Διότι αντικειμενικός στόχος δεν μπορεί να υπάρξει αφού οι Β’ ομάδες δεν έχουν δικαίωμα ανόδου. Αυτό που έχει σημασία για τις Β' ομάδες είναι να... ψήσουν τους νεαρούς ποδοσφαιριστές και να αποτελέσουν σκαλοπάτι για να ανέβουν στην πρώτη ομάδα. Παρόλα αυτά, ο Οφρυδόπουλος έφτιαξε μια ομάδα με νεαρούς παίκτες, οι οποίοι δεν είναι έτοιμοι προφανώς ακόμη για να αγωνιστούν στην ΑΕΚ και την έκανε κανονική ομάδα, με αρχή μέση και τέλος, παίζοντας στοχευμένα και με ξεκάθαρο πλάνο στον αγωνιστικό χώρο.



Η τριετία του στην Παναχαϊκή συνοδεύτηκε από καλό ποδόσφαιρο για τα δεδομένα της κατηγορίας. Όσοι γνωρίζουν πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις στην δεύτερη κατηγορία, καταλαβαίνουν πως δεν είναι εύκολο για μια ομάδα να προσπαθήσει και να παίξει καλό ποδόσφαιρο. Έκανε εξαιρετικό έργο και βοήθησε ποδοσφαιριστές να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν, ενώ στο Κύπελλο έγραψε σημαντικά αποτελέσματα με αντιπάλους από την πρώτη κατηγορία. Ισοπαλία με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, νίκη κόντρα σε ΠΑΟΚ και Λεβαδειακό, αλλά και μία ήττα της Παναχαϊκής με αξιοπρεπέστατη εμφάνιση από τον Ολυμπιακό του Μαρτίνς.

Μεταδοτικότητα, προσωπικότητα και οι… παίκτες


Μιλώντας για τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου και συνάμα του προπονητή, Σωκράτη Οφρυδόπουλου, μπορούμε να βρούμε αρκετά. Κυρίως συνομιλώντας με ανθρώπους από το κοντινό του περιβάλλον, αλλά και με άλλους που έχουν συνεργαστεί μαζί του είτε ως ποδοσφαιριστές είτε με θεσμικό ρόλο. Διακρίνεται για την μεταδοτικότητα που έχει και μπορεί να περάσει στους παίκτες του αυτά που ζητά, ενώ του αρέσει να έχει άμεση επαφή με τους ποδοσφαιριστές θέλοντας να τους κάνει να αισθάνονται κοντά του και να του εκφράζουν τους προβληματισμούς τους, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και μια απόσταση, ένας διαχωρισμός μεταξύ δηλαδή του προπονητή και του παίκτη.

Την ίδια ώρα, όμως, είναι και ένας αυστηρός προπονητής, του αρέσει να υπάρχει πειθαρχία στα αποδυτήρια και θέλει να είναι αυτός που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x