sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Κρατά την πρόκριση και τα λάθη, όχι την άδικη ήττα: Τα 5 σημεία από την εμφάνιση της ΑΕΚ

Τα 5 σημεία από την εμφάνιση της ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος Novibet η ΑΕΚ, έστω κι αν ηττήθηκε (2-1) από τον Ολυμπιακό, με την «Ένωση» να υπερασπίζεται το 3-0 της Νέας Φιλαδέλφειας.

Σε μια βραδιά που οι «κιτρινόμαυροι» υπέπεσαν σε δεύτερο σερί παιχνίδι σε σοβαρά λάθη, στο τέλος ωστόσο ήταν για δεύτερο φετινό παιχνίδι τους στο «Γ. Καραϊσκάκης» ανώτεροι. Εξού και το αποτέλεσμα μπορεί να χαρακτηριστεί άδικο.

Στο τέλος της μέρας, βέβαια, εκείνο που κρατούν -πέρα από τις αγωνιστικές ατέλειες που πρέπει και μπορούν να διορθώσουν- είναι η μεγάλη πρόκριση κόντρα μάλιστα σε έναν σημαντικό τους αντίπαλο.


Αναλυτικά, τα σημεία-κλειδιά από την εμφάνιση της ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»:

Αυτή τη φορά πλήρωσε τα λάθη της η ΑΕΚ



Αρχίζουμε με τα αρνητικά για τους φιλοξενούμενους, για να πάμε και στα θετικά που είναι και περισσότερα. Σύμφωνοι. Συνήθως -αλλά όχι πάντα- τα γκολ προέρχονται και από λάθος του αντιπάλου, έστω και εάν αυτό δεν είναι σοβαρό. Στην περίπτωση ωστόσο της ΑΕΚ, αυτά έγιναν και ήταν όχι μόνο σοβαρά αλλά και πολλά.

Τουλάχιστον τέσσερα λάθη είχε η άμυνα της «Ένωσης» στο πρώτο μισάωρο, δύο από τον Ρότα και άλλα τόσα από τον Μουκουντί. Τελικά πλήρωσε εκείνο του δεξιού της μπακ στο 27'. Όπως πλήρωσε και τη λανθασμένη -ομαδική αυτή τη φορά- αντίδραση στο 57', με τους αμυνόμενους και τα χαφ της να αφήνουν ένα… στρέμμα στη διάθεση του Χουάνγκ, ο οποίος έχει την ποιότητα για να τιμωρήσει. Συμπέρασμα: Ο «δικέφαλος» θα μπορούσε κάλλιστα να είχε αποφύγει και τα δύο γκολ, εάν δρούσε πιο συγκεντρωμένα στις εν λόγω φάσεις.





Το χειρότερο για την ΑΕΚ είναι ότι αποτελεί το δεύτερο σερί της ματς, μετά από εκείνο με τον Άρη για τη Stoiximan Super League, που υποπίπτει σε τόσο σοβαρά λάθη. Ίσως μάλιστα και σε μεγαλύτερο βαθμό. Και αυτή τη φορά τα πλήρωσε.

Λάθη που έγιναν κυρίως από έλλειψη συγκέντρωσης. Προσοχή: Όχι, επειδή η «Ένωση» μπήκε… αλλοπαρμένη από το υπέρ της 3-0. Ίσα-ίσα. Εξάλλου, ακριβώς το ότι προερχόταν ήδη από παιχνίδι που εμφάνισε αυτό το τρωτό σημείο, δείχνει ότι -έστω και βραχυπρόθεσμα- συνιστά ένα αρνητικό γνώρισμα που έχει.

Στο κομβικό σημείο που έχει μπει η σεζόν, οι «κιτρινόμαυροι» πρέπει να τα περιορίσουν και να τα αντιμετωπίσουν άμεσα. Εάν και το θετικό είναι ότι συνιστούν ένα σύνολο -υπό την καθοδήγηση του Ματίας Αλμέιδα και του τιμ του- που δουλεύει και πολύ και σωστά. Οπότε, μπορεί να υπάρχει αισιοδοξία στις τάξεις της ότι δεν θα υποπέσουν ξανά, τουλάχιστον όχι σε τόσο μαζεμένα λάθη.

Αυτή τη φορά διόρθωσε το κομμάτι της αντίδρασης



Συνεχίζοντας από το φινάλε του προηγούμενου σημείου, οι άνθρωποι αλλά και οι φίλοι της ΑΕΚ μπορούν να αισιοδοξούν ότι δύνανται να διορθωθούν αυτά τα λάθη, ακριβώς διότι στην αναμέτρηση στο «Γ. Καραϊσκάκης» έδειξαν στην πράξη ότι αντιμετώπισαν ένα άλλο αρνητικό στοιχείο που είχαν παρουσιάσει κόντρα στους Πειραιώτες, στην ήττα τους (1-3) για το πρωτάθλημα.

Τότε, λοιπόν, είχαν πληρώσει την… τρικυμία που τους είχε πιάσει όταν έμειναν πίσω στο σκορ. Στο σημερινό ματς, έμειναν δύο φορές πίσω. Στην πρώτη περίπτωση ενώ είχαν ισορροπήσει (μετά το καλύτερο ξεκίνημα του Ολυμπιακού), ενώ η δεύτερη έγινε τελείως κόντρα στη ροή του αγώνα. Και στις δύο αντέδρασαν υποδειγματικά, αφού μετά το γκολ παρουσιάζονταν ακόμα καλύτεροι, ακόμα πιο απειλητικοί. Τη μία φορά ισοφάρισαν, τη δεύτερη δεν μέτρησε (ορθώς) για λίγα εκατοστά η γκολάρα του Τσούμπερ. Όπως και να 'χει όμως, αντέδρασαν άψογα!



Άδικη ήττα για τους «κιτρινόμαυρους»



Άδικη βάσει απόδοσης των δύο ομάδων. Εξαιρώντας ένα μέτριο πρώτο δεκάλεπτο, όπου ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά (χωρίς βέβαια να βγάζει τις σπουδαίες φάσεις), η ΑΕΚ είχε τις πιο κλασικές ευκαιρίες μέχρι και τα τελευταία λεπτά, όπου και πάλι οι Πειραιώτες βγήκαν μπροστά. Σ' αυτά τα διαστήματα έκανε το παιχνίδι της, βγάζοντας και τις γνωστές της ωραίες συνεργασίες ανά περιπτώσεις.

Αξίζει κανείς να σταθεί τόσο στο… εκκωφαντικό μπάσιμο στο δεύτερο ημίχρονο με τις μαζεμένες τρομερές ευκαιρίες -ειδικά οι δύο back-to-back του Λιβάι, που τελικά σκόραρε έστω και με κόντρα- όσο και στο ότι με εξαίρεση τη φάση του 2-1, η «Ένωση» δεν κινδύνευσε σε κανένα σημείο μέχρι και τα προαναφερθέντα τελευταία λεπτά. Δύο στοιχεία που αφενός συνδέονται και με τις σωστές αντιδράσεις του πρώτου σημείου, αφετέρου που αντικατοπτρίζουν το αγωνιστικό επίπεδο και χαρακτήρα του «δικεφάλου», έναν χαρακτήρα του τύπου «ξέρω ότι μπορώ/είμαι καλύτερος και μπαίνω και το δείχνω».



Βέβαια, η αναποτελεσματικότητα παραμένει. Αυτή τη φορά η ήττα δεν την πλήγωσε στο κομμάτι της πρόκρισης ή βαθμολογικά. Από εδώ και πέρα όμως, η ΑΕΚ θα παίξει με τη φωτιά εάν την επαναλάβει.

Παίρνει τον… αέρα του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης»



Ναι, η ΑΕΚ έχασε στο φαληρικό γήπεδο. Όμως ήταν ανώτερη. Για ακόμα μία φορά φέτος, μετά και την εξαιρετική της εμφάνιση στο 0-0 του πρωταθλήματος. Μάλιστα, σε κάποια σημεία η απόδοσή της θύμιζε εκείνο το παιχνίδι.

Κακά τα ψέματα, τα τελευταία χρόνια η ΑΕΚ είχε βιώσει δύσκολες βραδιές σ' αυτό το γήπεδο. Δεν είναι λίγο σε δύο σερί εμφανίσεις της στο «Γ. Καραϊσκάκης» να είναι εμφανώς ανώτερη. Αυτή η βερσιόν του «δικεφάλου» δείχνει ότι δεν μασάει από δύσκολες έδρες (όπως σίγουρα είναι εκείνη του Ολυμπιακού). Ακόμα ένα δείγμα του πόσο έχει αλλάξει -προς το πολύ καλύτερο- τη φετινή σεζόν.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι σε καμία εκ των δύο αναμετρήσεων δεν νίκησε τελικά, κάτι που θα επιθυμούν οι φίλοι της να γίνει στο επόμενο παιχνίδι των δύο ομάδων (πάλι στο ίδιο γήπεδο) σε έντεκα μέρες. Ενδεχομένως, όμως και τότε ένα «Χ» να μην είναι κακό (πέρα από το κομμάτι του γοήτρου κτλ.) για την ΑΕΚ. Έχουμε χρόνο όμως γι' αυτά…



Η διαφορά στους πάγκους που βοήθησε την ΑΕΚ



Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα δεν έδειξε να αγχώνεται. Ούτε στα γκολ που δέχτηκε, ούτε όσο κυλούσαν τα λεπτά.

Σίγουρα, σ' αυτό συνέβαλε και η βοήθεια που έλαβε από τον πάγκο της. Και εν προκειμένω δεν αναφερόμαστε στον τεχνικό της (όχι πως δεν το αξίζει), αλλά στους παίκτες που βρισκόταν δίπλα του. Έχει σημειωθεί και άλλες φορές. Δεν είναι λίγο να ρίχνεις αλλαγή παίκτες όπως οι Γκατσίνοβιτς, Ελίασον, Σιμάνσκι και Γιόνσον (μπήκε και ο Χατζισαφί αντί του τραυματία Μοχαμάντι). Τη στιγμή που η ΑΕΚ πήγε στο Φάληρο χωρίς τους Αραούχο, Άμραμπατ, Σιντιμπέ, Τζαβέλλα και Φαν Βέερτ. Ο Ολυμπιακός δεν είχε αυτήν τη δυνατότητα. Έπαιξε κι αυτό τον ρόλο του στην ποιότητα και τις ανάσες που είχαν οι ομάδες στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα. Γενικότερα είναι εκ των μεγάλων φετινών «όπλων» του «δικεφάλου» έναντι των ανταγωνιστών του.

ΑΕΚ: Τα 5 σημεία από την εμφάνιση επί του Ολυμπιακού

Από εκεί και πέρα, ο Αλμέιδα επιβεβαίωσε ότι δεν βλέπει «βασικούς» και «αναπληρωματικούς», επιβραβεύοντας τους παίκτες που έπαιξαν στο 3-0 της Νέας Φιλαδέλφειας και που φυσικά ήταν υγιείς.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x