Να, λοιπόν, που ο Παναθηναϊκός, μέσα σε αυτή την περίοδο του ξεκάθαρου ντεφορμαρίσματός του μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος, είναι ξανά καβάλα στο άλογο. Μετά τις δύο «γκέλες» με Ιωνικό και ΟΦΗ, ήρθε η -αγχωτική, έστω- νίκη με τον Λεβαδειακό και το κάζο, φυσικά, της ΑΕΚ στα Γιάννενα, για να τον «στείλει» εκ νέου στο +7 από την «Ένωση»! Παρά… έναν, δηλαδή, στη διαφορά των δύο ομάδων στη διακοπή, δηλαδή οκτώ! Και αυτό, με μία και μόνο ήττα των «κιτρινόμαυρων». Απόδειξη ότι με ένα «στραβοπάτημα» όλα αλλάζουν στο φετινό πρωτάθλημα, το καλύτερο -με τα θεόστραβά του- αδιαμφισβήτητα των τελευταίων ετών σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, και γιατί όχι, ακόμη και θεάματος.

Οι «κιτρινόμαυροι» κατάφεραν με την απώλεια των τεσσάρων βαθμών για τον Παναθηναϊκό στο κλείσιμο του 2022 να μειώσουν στο -4 από την κορυφή και με το «καλησπέρα» στο 2023… τα γκρέμισαν όλα! Τα «πειράματα» του Ματίας Αλμέιδα στους Ζωσιμάδες δεν βγήκαν, η ΑΕΚ είχε τουλάχιστον προβληματική -και πάλι θα πω εγώ, αφού και στα προηγούμενα ματς «έφαγε» πολλές φάσεις- αμυντική λειτουργία και κάπως έτσι ήρθε η ήττα από τον εξαιρετικό ΠΑΣ. Μια ήττα, δε, που αλλάζει τα δεδομένα σε ό,τι έχει να κάνει με το επερχόμενο αθηναϊκό ντέρμπι, της Κυριακής.

Αμφότερες, καταρχήν, οι ομάδες θα πρέπει να βελτιωθούν ενόψει της μεταξύ τους «μάχης». Και ο Παναθηναϊκός, που έχει χαλάσει το μυαλό του και δείχνει πιο επιρρεπής από ποτέ φέτος στα εύκολα λάθη, και η ΑΕΚ, φυσικά, που δεν γίνεται να παίξει τέτοια άμυνα κόντρα στη… γάτα, που λέγεται Ιβάν Γιοβάνοβιτς, η ομάδα του οποίου έχει αποδείξει πολλάκις ότι ξέρει να εκμεταλλεύεται αδυναμίες και, βέβαια, να παίρνει αποτελέσματα. Και όπως έχουμε πει άπειρες φορές, τα πρωταθλήματα, καθότι μαραθώνιος και όχι… 100άρι, τα δίνουν τα αποτελέσματα. Οι νίκες με «μισό μηδέν» και, κυρίως, οι νίκες όταν δεν είσαι καλά!

Αλλά υπάρχει και ένα δεύτερο, νέο δεδομένο, το οποίο προαναφέραμε: Η βαθμολογία! Αν η ΑΕΚ δεν… έτρωγε τα μούτρα της στα Γιάννενα και πήγαινε με τη διαφορά στους τέσσερις βαθμούς από τον Παναθηναϊκό, θεωρώ ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το ντέρμπι δεν θα έκρινε τίποτα αναφορικά με τον φετινό πρωταθλητή. Προφανώς και το «τριφύλλι» θα συνέχιζε να έχει το προβάδισμα αν έπαιρνε αποτέλεσμα στην OPAP Arena, αλλά, θυμίζω, έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμα, αφενός στην κανονική διάρκεια και αφετέρου στα πλέι οφ.

Ωστόσο, τώρα, με τον Παναθηναϊκό να ξεφεύγει και πάλι στο +7 και μάλιστα, στο κακό του φεγγάρι και πριν… ανασάνει με τις μεταγραφές, ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα στη Νέα Φιλαδέλφεια τον φέρνει, θαρρώ, μια ανάσα από τον τίτλο. Δεν τον αγγίζει, αφού υπάρχουν ακόμη πολλά ματς, αλλά αν οι «πράσινοι» πάρουν κάτι από το συγκεκριμένο παιχνίδι -πόσω μάλλον το «διπλό»- άντε… πιασ' τους μετά, και με την ψυχολογία στα ύψη!

Η ΑΕΚ, από την άλλη, έτσι όπως τα έκανε, έχει εκείνη πια το άγχος, καθώς θέλει μόνο νίκη, προκειμένου να το ξανακάνει… θρίλερ, και πλέον, μάλιστα, πρέπει να κοιτάει και πίσω της! Ο Ολυμπιακός, με το άνετο «διπλό» στη Νίκαια, μείωσε στο «τρίποντο» από την «Ένωση» και τη 2η θέση -που οδηγεί, θυμίζω, στο Champions League- και την Κυριακή μόνο αν χάσει στον Βόλο δεν θα πλησιάσει -ή «πιάσει»- είτε τον έναν είτε τον άλλον είτε και τους δύο της Αθήνας, αν το ντέρμπι λήξει ισόπαλο. Σε κάθε περίπτωση, πάμε για ένα ντέρμπι, που όσοι -υγιείς- αγαπούν το πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο, ανεξάρτητα από το… χρώμα του καθενός, το περιμένουν με τεράστιο ενδιαφέρον.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube