Ο Ολυμπιακός φρόντισε να παρουσιάσει το χειρότερο και το καλύτερο πρόσωπό του στο ίδιο παιχνίδι. Κι ενώ όλοι στο πρώτο ημίχρονο απορούσαν τι έπαθε η αναμφίβολα καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου, είδαν την καλύτερη εκδοχή της σε ένα ολοκληρωτικό δεύτερο ημίχρονο. Η διαφορά ήταν, κυρίως, ο Τόμας Γουόκαπ, αλλά όχι μόνο αυτός…

Φάουλ, εκνευρισμός λόγω βολών και ζημιά από τους τρεις


Οι όροι αντιστράφηκαν στην αρχή, αφού ο πολύ εμπειρότερος Ολυμπιακός έμοιαζε νευρικός σαν πρωτάρης και η πρωτάρα Μονακό έδειχνε να παίζει δίχως άγχος. Αυτό αποτυπώθηκε στην αστοχία στις βολές (9/18), κάτι που προκάλεσε αχρείαστο εκνευρισμό. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούσαν να μετουσιώσουν σε σκορ την επίθεσή τους και αποθαρρύνονταν βλέποντας τους τρεις πυραυλοκίνητους γκαρντ των αντιπάλων, Τζέιμς, Λόιντ και Οκόμπο, να έχουν στο πρώτο ημίχρονο τους 28 από τους 41 πόντους της ομάδας τους και όλες (οκτώ τον αριθμό) τις ασίστ τους. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και το σκάρτο εξάλεπτο που πρόλαβε να παίξει ο Γουόκαπ, όπως και το νωθρό ξεκίνημα του Φαλ, με τους Πειραιώτες να στερούνται την πρώτη ζώνη άμυνας αλλά και την προστασία της ρακέτας τους. Την ίδια ώρα, στατικότητα και διστακτικότητα στην επίθεση του Ολυμπιακού δεν επέτρεψαν πάνω από 29 πόντους και μόλις 8 ασίστ για ισάριθμα λάθη στις πρώτες δύο περιόδους. Οι οιωνοί ήταν κακοί κι όλα έδειχναν πως η Μονακό είχε βρει πάλι το κουμπί της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα, όπως είχε πράξει και στην regular season. Όμως ένα παιχνίδι δεν τελειώνει στο ημίχρονο…



Επιχείρηση καταιγίδα και… πλημμύρισε το Μονακό


Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να αφήσει στα αποδυτήρια την παραμορφωμένη εικόνα που αντίκριζε στον καθρέφτη του πρώτου ημιχρόνου και να παρουσιάσει στον μέγιστο βαθμό την ομάδα που όλη η Ευρώπη θαύμασε και αναγνώρισε στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Γουόκαπ επέστρεψε… αγριεμένος στην πεντάδα και συμπαρέσυρε όλη την ομάδα. Θαρρείς εμπνευσμένος από τον χαρακτηρισμό περί πεινασμένων λύκων που έχει δώσει στην ομάδα του, «δάγκωνε» στην άμυνα και «κεντούσε» στην επίθεση. Η καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας πιστοποίησε τα παράσημά της, βραχυκύκλωσε πλήρως τη Μονακό που έμεινε στους 2 πόντους και λειτούργησε στην εντέλεια με εξαίρεση κάποια χαμένα ριμπάουντ που πέρασαν όμως ανεκμετάλλευτα. Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του παρκέ, είδαμε τη δεύτερη καλύτερη επίθεση της Ευρώπης να παίζει σαν… πρώτη. Ο Γουόκαπ έσπαγε εύκολα την πρώτη ζώνη άμυνας σερβίροντας αφειδώς ασίστ, οι υπόλοιποι έκαναν εξαιρετικές κινήσεις μακριά από την μπάλα, τα σουτ άρχισαν να μπαίνουν και ο Ολυμπιακός με ένα ιστορικό 27-2 έκανε το παιχνίδι δικό του. Στο διάστημα αυτό του total basketball της τρίτης περιόδου, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε 8/9 δίποντα, 3/5 τρίποντα και 10 ασίστ για 1 λάθος, την ώρα που στην άλλη πλευρά η σε τρικυμία Μονακό μέτρησε 2 πόντους με 1/7 δίποντα, 0/7 τρίποντα και 4 λάθη.



Ο άποντος MVP και τα στηρίγματα


Ο Τόμας Γουόκαπ κατάφερε να είναι ο MVP χωρίς να πετύχει πόντο ή να πάρει σουτ! Η επιδραστικότητά του στην άμυνα και στην επίθεση ήταν αυτή που αφύπνισε τον κοιμώμενο γίγαντα του πρώτου ημιχρόνου και μετέτρεψε τον Ολυμπιακό σε μια ανίκητη μηχανή. Φυσικά δεν ήταν μόνος του, αφού ο Παπανικολάου έκανε (ξανά) τα πάντα στις δύο πλευρές του παρκέ, ο Κάνααν έπαιξε για την ομάδα και όχι για τα σουτ του, ο Βεζένκοφ και πάλι «ήσυχα» έβαλε 19 πόντους, ενώ ο Φαλ επέστρεψε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του ως σκιάχτρο. Ο Σλούκας που «κουβάλησε» στο πρώτο ημίχρονο και διαχειρίστηκε άριστα τον ρυθμό στην τελευταία περίοδο, ο ΜακΚίσικ, ο Λαρεντζάκης, ακόμη και ο Μπολομπόι ή ο Λούντζης, γιατί κανένας δεν περίσσευε, επιτέλεσαν τον ρόλο τους. Άπαντες υπό τη μαεστρική καθοδήγηση του Γιώργου Μπαρτζώκα, που δεν θόλωσε από το αποκαρδιωτικό πρώτο ημίχρονο και έφτασε στον θρίαμβο.

ΥΓ: Παράπλευρο κέρδος για τον Ολυμπιακό, ο τρόπος που ήρθε η νίκη. Και που είναι ακόμη καλύτερος από μια ευρείας έκτασης επικράτηση. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είδε πώς πρέπει να παίξει και πώς δεν πρέπει να παίξει. Αν εμφανιστεί όπως πρέπει την Κυριακή, αυτή η Ευρωλίγκα δεν χάνεται.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube