sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Αστέρας Τρίπολης: Γιατί είναι μία εκ των κορυφαίων ομάδων της Super League!

Το sportfm.gr βάζει… κάτω τα εντυπωσιακά στατιστικά του Αστέρα Τρίπολης και αναλύει με κάθε λεπτομέρεια γιατί οι Αρκάδες είναι εκ των κορυφαίων ομάδων στη Super League!

Αστέρας Τρίπολης: Γιατί είναι μία εκ των κορυφαίων ομάδων

Αν κοιτάξει κανείς τα στατιστικά του Αστέρα Τρίπολης, θα δει ότι είναι μία από τις πιο δυνατές ομάδες στη Super League! Μπορεί ακόμη να μην το επιβεβαιώνει με τη θέση του στον βαθμολογικό πίνακα, ωστόσο τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.

Πρόσφατα το Ινστιτούτο Ποδοσφαίρου της CIES, σε ερεύνα που έκανε, έδειξε πως ο Αστέρας Τρίπολης είναι η ομάδα με την καλύτερη κυκλοφορία μπάλας στην ελληνική Super League, ενώ κατέχει την 50ή θέση ανάμεσα σε 654 ομάδες από 40 πρωταθλήματα παγκοσμίως.


Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει τόσο ο προπονητής του Αστέρα, Μίλαν Ράσταβατς, όσο και οι άμεσοι βοηθοί του, Μίλος Μπάσιτς (πρώτος βοηθός), Γκόραν Σάουλα (ειδικός στην ανάπτυξη της τεχνικής και τακτικής σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο), Παύλος Γκότσης (γυμναστής), Θοδωρής Τσιλιμίγκρας (αναλυτής).

Αστέρας Τρίπολης: Γιατί είναι μία εκ των κορυφαίων ομάδων

Το sportfm.gr και η Αναστασία Βοσνάκη σε συνεργασία με το τεχνικό επιτελείο του Αστέρα παρουσιάζει και αναλύει με κάθε λεπτομέρεια τα εντυπωσιακά στατιστικά της ομάδας τη φετινή σεζόν. Μετά από κάθε παρουσίαση στατιστικών, ο Μίλαν Ράσταβατς εξηγεί με τοποθετήσεις του όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Οι Αρκάδες είναι η πρώτη ομάδα στις σέντρες-γεμίσματα με 201, αφήνοντας πίσω της Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Είναι η δεύτερη ομάδα σε προωθημένες πάσες (μ.ο. 74.95 ανά 90λεπτο) πίσω μόνο από τον Ολυμπιακό, ενώ είναι τρίτη σε πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Επίσης, είναι η τέταρτη ομάδα σχετικά με τις φορές που πατάει στο τελευταίο τρίτου γηπέδου.

«Από τα στατιστικά καταλαβαίνει κανείς πως είμαστε ομάδα που της αρέσει να παίζει επιθετικά, που θέλει να παίρνει τις πρώτες μπάλες, να μεταφέρει γρήγορα την μπάλα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Ο Μπαράλες είναι εξαιρετικός στον αέρα και στις μονομαχίες, σπάει τις μπάλες και μας αρέσει, επίσης, να πηγαίνουμε την μπάλα στα πλάγια και να κάνουμε αρκετές σέντρες και γυρίσματα, βρίσκοντας παίκτες μέσα στην περιοχή».

Αστέρας Τρίπολης: Γιατί είναι μία εκ των κορυφαίων ομάδων

Ο Αστέρας Τρίπολης είναι η τέταρτη ομάδα σε επιτυχημένες ντρίμπλες. Κάτι που απ' ό,τι φαίνεται δεν εξαρτάται μόνο από την τεχνική κατάρτιση και την ικανότητα των ποδοσφαιριστών της, αλλά και από τον τρόπο παιχνιδιού της.

«Πηγαίνουμε την μπάλα αρκετά στους παίκτες μας που έχουν καλή τεχνική, αλλά τις περισσότερες φορές πρέπει να πάρουν την μπάλα με καλές προϋποθέσεις και να τους οδηγήσουμε σε αυτές τις προσπάθειες. Προσπαθούμε να διαβάσουμε τα στατιστικά, να βρούμε τους χώρους και να χτυπήσουμε εκεί με την ποιότητα των παικτών και την τεχνική τους. Πολλές φορές, δηλαδή, ένας ποδοσφαιριστής για να ντριμπλάρει έναν άλλον, πρέπει να πάρει την μπάλα στο σωστό σημείο και με τις κατάλληλες προϋποθέσεις».

Όσον αφορά την κατοχή της μπάλας; Τέταρτη ομάδα στην Super League με 55.7% και πρώτη στην κυκλοφορία της μπάλας (10,4 χλμ/ματς), με 507.4 πάσες και 20,4 μέτρα/πάσα. Την ίδια ώρα, οι Αρκάδες είναι τέταρτοι σε πάσες. Πώς, όμως, βελτιώνεται η ομάδα σε αυτούς τους τομείς;

«Έχουμε τον έλεγχο του αγώνα, μας αρέσει αυτό και θέλουμε να είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι με την αντίπαλη περιοχή. Έχουμε την κατάσταση στα χέρια μας, έχουμε την κατοχή και τον έλεγχο. Με την κατοχή από μόνη της, δεν μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Πρέπει να χτυπάμε στις αδυναμίες του αντιπάλου και να σκοράρουμε τέρματα, να διαβάζουμε τις αδυναμίες τους και να τις εκμεταλλευόμαστε. Είναι σημαντική η κατοχή της μπάλας, αλλά όχι το πιο σημαντικό. Θέλουμε να κλέβουμε μπάλες στο τελευταίο τρίτο και να χτυπάμε».

Αστέρας Τρίπολης: Γιατί είναι μία εκ των κορυφαίων ομάδων

Στις προωθημένες πάσες είναι η δεύτερη ομάδα, μόνο πίσω από τον Ολυμπιακό και τέταρτη σε τελικές προς την αντίπαλη εστία (133), όντας κάτω από Ολυμπιακό, Άρη και ΑΕΚ. Ο Αστέρας είναι ένα σύνολο που δείχνει ότι θέλει να εκμεταλλεύεται τον τρόπο παιχνιδιού του και να δημιουργεί πολλές ευκαιρίες.



«Προσπαθούμε να περάσουμε στην ομάδα ορισμένες ιδέες. Να βρούμε λύσεις απέναντι στον τρόπο που αμύνεται ο αντίπαλος για να τους σπάσουμε την άμυνα και να τους προσπεράσουμε με διαφορετικούς τρόπους που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Είναι σημαντικό που έχουμε διαφορετικές συνεργασίες συνεχώς και δεν μπορούν εύκολα να μας σταματήσουν. Πρέπει να είμαστε απρόβλεπτοι».

Ο Αστέρας είναι η τρίτη ομάδα σε τελικές εναντίον της (7.45 ανά αγώνα), αλλά και η ομάδα η οποία δέχεται τις τελικές της από την μεγαλύτερη απόσταση (20.71 μέτρα). Παράλληλα, είναι η καλύτερη στις κερδισμένες μονομαχίες (53% όπως και η ΑΕΚ, ενώ ακολουθεί ο Παναθηναϊκός) και τρίτη στα επιτυχημένα τάκλιν με 57% (μόνο ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έχουν μεγαλύτερο ποσοστό). Επίσης, είναι η δεύτερη ομάδα από το τέλος σε χαμένες μπάλες στο δικό της μισό (107, μόνο ο Ολυμπιακός έχει λιγότερες). Δείγμα του ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά και στο ανασταλτικό κομμάτι.

«Μια πρόταση που λένε οι Σέρβοι προπονητές μπάσκετ: όταν επιτίθεσαι καλά δεν σημαίνει ότι παίζεις καλά άμυνα. Όταν είσαι επιθετική ομάδα, φτιάχνεις φάσεις, σκοράρεις, επιτίθεσαι διαρκώς, δεν σημαίνει ότι δεν παίζεις καλά αμυντικά και δεν έχεις καλή αμυντική συμπεριφορά. Είναι ομαδική προσπάθεια η άμυνα, πρέπει να κρατάς εκτός της περιοχής και εκτός του τελευταίου τρίτου του γηπέδου τον αντίπαλό σου. Στο τέλος πρέπει να είσαι σκληρός και να μην δίνεις διαδρόμους στον αντίπαλο».



Αστέρας Τρίπολης: Γιατί είναι μία εκ των κορυφαίων ομάδων


Πώς, όμως, καταφέρνει ο Αστέρας Τρίπολης να είναι η κορυφαία ομάδα στην Ελλάδα με την μπάλα στα πόδια, στο top-50 παγκοσμίως και γενικότερα να παρουσιάζει όλα αυτά τα εντυπωσιακά στατιστικά;

«Έχουμε ισορροπία, έχουμε καλές και πρωτότυπες ιδέες. Έχουμε διαφορετική προσέγγιση και φιλοσοφία σε άμυνα και επίθεση, στον τρόπο που αγωνιζόμαστε γενικότερα και στο πως αντιμετωπίζουμε τα παιχνίδια και τους αντιπάλους», κατέληξε ο τεχνικός των Αρκάδων, Μίλαν Ράσταβατς.




Αστέρας Τρίπολης: Γιατί είναι μία εκ των κορυφαίων ομάδων

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x