sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ένας απολαυστικός Αστέρας βγαλμένος από το… μπλοκάκι του Ράσταβατς!

Ο Αστέρας Τρίπολης ήταν κατά διαστήματα εντυπωσιακός και απολαυστικός απέναντι στον ΟΦΗ, παίρνοντας με εμφατικό τρόπο την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα και το sportfm.gr έχει… σημειώσεις.

Σεφτέ έκανε ο Αστέρας Τρίπολης την 2η αγωνιστική της Stoiximan Super League, παίρνοντας μια σημαντική νίκη (3-0) η οποία συνδυάστηκε και με πολύ καλή εικόνα, ιδίως στο πρώτο ημίχρονο.

Και δεν ήταν μόνο η νίκη, έπαιξε ρόλο και ο αντίπαλος. Ο ΟΦΗ θεωρείται μια από τις ομάδες που θα παλέψουν για την εξάδα και εντυπωσίασε από την πρώτη κιόλας αγωνιστική, στην οποία επικράτησε 3-2 του Άρη. Ωστόσο, οι Κρητικοί δεν είχαν καλή εικόνα και όπως ανέφερε και ο Βάλντας Νταμπράουσκας μετά το ματς «η ομάδα του έμεινε στο ξενοδοχείο και δεν εμφανίστηκε στο παιχνίδι». Βέβαια, σε αυτό παίζει ρόλο και ο αντίπαλος, δηλαδή πως οι Αρκάδες με τον τρόπο παιχνιδιού τους έκαναν τους Κρητικούς να μην είναι καλοί!

Το επόμενο ματς του Αστέρα είναι δύσκολο ξανά, κόντρα στον Άρη στο «Κλ. Βικελίδης», με τους «κίτρινους» να έχουν του… χεριού τους τα τελευταία χρόνια, είτε εκτός, είτε εντός την ομάδα της Τρίπολης. Οι «κιτρινομπλέ» γνωρίζουν πως ήρθε απλώς μια νίκη και τίποτα παραπάνω και πρέπει να χτίσουν πάνω σε αυτή, πατώντας στα θετικά και βελτιώνοντας τα αρνητικά.

Ο Μίλαν Ράσταβατς είναι ένας προπονητής που ξέρει να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις και να… προσγειώνει την ομάδα όποτε πρέπει και να την έχει στην τσίτα άλλες φορές. Όπως έκανε και τώρα, μετά την ήττα με 3-0 στην πρεμιέρα από τον ΠΑΟΚ και την κακή εικόνα της ομάδας. Ο Σέρβος δεν τους έδωσε ούτε μια ημέρα ρεπό και οι παίκτες δούλευαν σερί μια εβδομάδα για να παίξουν το Σάββατο σαν… Αστέρας!



-Νοοτροπία μεγάλης ομάδας και… κυριαρχία


Προχθές ναι, μπορούμε να πούμε πως αυτή ήταν εμφάνιση… από τα παλιά! Η ομάδα του Μίλαν Ράσταβατς μπήκε στο γήπεδο και κυριάρχησε, φαινόταν από το πρώτο κιόλας λεπτό πως αυτός ήταν ο σκοπός του. Μια ομάδα που πήρε από το ξεκίνημα τον άξονα, είχε περιορίσει τον αντίπαλο και έβγαζε αυτοματισμούς και εξαιρετική εικόνα στον αγωνιστικό χώρο. Δεν χόρταινες να τον βλέπεις να δημιουργεί, να έχει ωραίο pressing και passing game, να σκοράρει και να έχει… καταπιεί τον ΟΦΗ.

Και δεν ήταν μόνο αυτό, δεν έπαιξε ρόλο ούτε τα γκολ που έβαλε νωρίς, ούτε η εμφάνιση. Ήταν η νοοτροπία που είχαν οι παίκτες. Δεν ήταν φοβικοί όπως στο ματς με τον ΠΑΟΚ, δεν είχαν την εικόνα που είχαν πέρυσι. Μπήκαν μέσα στο γήπεδο για να νικήσουν, με τους ποδοσφαιριστές να είναι απόλυτα προσηλωμένοι στο πλάνο και στα όσα έπρεπε να κάνουν. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να συνεχιστεί και στα επόμενα παιχνίδια και να πάει έτσι μέχρι το τέλος.

-Πρέσινγκ, γρήγορη κυκλοφορία, συνεχόμενες απειλές και… στατικές φάσεις!


Ο Αστέρας πίεζε ψηλά κάτι που δεν τον είχαμε συνηθίσει να το κάνει τα προηγούμενα χρόνια. Δεν άφηνε περιθώριο στον αντίπαλο, τον «ανάγκαζε» να κάνει συνεχόμενα λάθη και είχε πολύ γρήγορη κυκλοφορίας της μπάλας όταν έκλεβε και έβγαινε στην επίθεση. Χαρακτηριστικό είναι πως (σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της λίγκας), οι Αρκάδες είχαν 32 κλεψίματα έναντι μόλις 12 των φιλοξενούμενων. Επίσης, έκαναν έξι λιγότερα λάθη σε σχέση με τους αντιπάλους τους (29-35), ενώ είχαν 10/19 γεμίσματα.



Επιπλέον, η ομάδα της Αρκαδίας απειλούσε συνεχώς τους Κρητικούς και έφτιαχνε συνέχεια ευκαιρίες για γκολ. Είπαμε και προηγουμένως ότι έκανε ένα ιδανικό πρώτο ημίχρονο, ενώ και στο δεύτερο ήταν καλός αλλά προσπαθούσε κυρίως να διατηρήσει το σκορ. Ενδεικτικό του τρόπου παιχνιδιού του Αστέρα Τρίπολης είναι επίσης πως μόλις 2 από τις 13 τελικές των παικτών ήρθαν εκτός περιοχής.

Επιπροσθέτως, ήταν ξεκάθαρο πως οι γηπεδούχοι έχουν δουλέψει αρκετά πάνω στις στατικές φάσεις. Βρήκαν γκολ από μία τέτοια και οι περισσότερες εξ αυτών είχαν αποδέκτη παίκτη του Αστέρα, φτιάχνοντας τελικές και με αυτόν τον τρόπο. Άλλο ένα δείγμα της δουλειάς που γίνεται από τον προπονητή και το επιτελείο του!

-Πού να είχε πάρει ήδη και άλλα χαφ


Η αλήθεια πως το σημείο που «πονάει» ο Αστέρας είναι τα χαφ και ο Ράσταβατς μαζί με το τιμ του όλο αυτό τον καιρό δεν έχουν σταματήσει να ψάχνουν να βρουν τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές. Και μιλάω στον πληθυντικό καθώς δεν ψάχνουν μόνο έναν, αλλά τουλάχιστον δύο και υπό προϋποθέσεις τρεις παίκτες. Αρκετά ονόματα έχουν εξεταστεί, όπως αυτό του Τέκι που είχατε διαβάσει πρώτοι στο sportfm.gr αλλά και του Ούγκο Ράμα που «ψήνεται» και είναι ακόμα σε διαπραγματεύσεις.

Και ερχόμαστε στο προχθές ξανά. Με τον Σέρβο τεχνικό να έχει στάνταρ στη μια θέση τον Χουάν Μουνάφο και δίπλα του τον Αλάγκμπε. Ένα παιδί που προέρχεται από τις ακαδημίες του Αστέρα, ωστόσο δεν είναι ακόμα έμπειρος και δεν έχει πολλά παιχνίδια στα πόδια του για να ανταποκριθεί πλήρως. Παρόλα αυτά, απέναντι στον ΟΦΗ είχε πολύ καλή εικόνα, ωστόσο οι έμπειροι παίκτες χρειάζονται και θα έρθουν, οπότε υπομονή λίγο ακόμα. Κυρίως, στον Αστέρα αναζητούν… ενέσεις ποιότητας και παίκτες που θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο της ομάδας. Σκεφτείτε το υπάρχον ρόστερ με άλλα δύο χαφ υψηλού επιπέδου…

-Κεφάλαιο ο Μιριτέλο, βαρόμετρο οι Μπαρτόλο-Μουνάφο


Τα έχουμε γράψει πολλές φορές. Ο Χουάν Μιριτέλο ήταν αυτό που χρειαζόταν η ομάδα και το βρήκε. Εξαιρετικά ποιοτικός ποδοσφαιριστής, φαίνεται ότι ξέρει μπάλα από… χιλιόμετρα μακριά. Το έδειξε και στο φιλικό με τον Ατρόμητο, το έδειξε και στην Τούμπα παρόλο που είχε χαμένο πέναλτι και φυσικά το έδειξε και στο ματς με τον ΟΦΗ. Ασίστ και γκολάρα, έδειξε ότι θα κάνει… παπάδες και είναι ένας επιθετικός υψηλού επιπέδου.



Δυνατός, με εξαιρετικές τοποθετήσεις και δύσκολος να τον νικήσεις στον αέρα, έχει την αίσθηση του γκολ αλλά δεν είναι «παρτάκιας», κοιτάζοντας κάθε φορά την καλύτερη δυνατή επιλογή. Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό ότι έχει προσαρμοστεί άμεσα, κάτι που βοηθάει και το γεγονός πως στον Αστέρα υπάρχουν αρκετοί ισπανόφωνοι ποδοσφαιριστές. Φαίνεται επίσης πως έχει στόφα μεγάλου παίκτη, αφού δεν επηρεάστηκε σε καμία στιγμή από το χαμένο πέναλτι στην Τούμπα και έκανε τη δουλειά του.

Ο Χουλιάν Μπαρτόλο ήρθε πέρυσι από τον Βόλο, ωστόσο δεν έδειξε τις δυνατότητές του και αυτά που μπορεί να προσφέρει. Αρχίζει όμως σιγά σιγά να βγάζει στο χορτάρι την ποιότητά του και εφόσον είναι υγιής (αφού πέρυσι ταλαιπωρήθηκε από πολλούς τραυματισμούς), θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον Αστέρα. Πολύ ωραίο γκολ και γενικότερα η συνολική εμφάνιση ήταν πολύ καλή. Πίσω από τον Μιριτέλο έκοβε και έραβε και απειλούσε συνεχώς την αντίπαλη εστία.



Από τις… παλιοσειρές που έχουν μείνει, ο αρχηγός Χουάν Μουνάφο στα 35 του χρόνια συνεχίζει να πραγματοποιεί εμφανίσεις υψηλού επιπέδου. Ο Αργεντινός τρέχει ασταμάτητα, καταπίνοντας χιλιόμετρα στο γήπεδο, και βοηθάει την ομάδα της καρδιάς του σε κάθε ματς. Χρειάζεται έναν τέτοιο παίκτη ο Αστέρας, να είναι παράδειγμα στους υπόλοιπους και στα νέα παιδιά, ενώ είναι και απαραίτητος για την άρτια λειτουργία του τρόπου παιχνιδιού του Μίλαν Ράσταβατς.



-Ο Ράσταβατς εμπνέει σιγουριά στην ομάδα και στον κόσμο


Ο Μίλαν Ράσταβατς ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να επαναφέρει τον Αστέρα σε φυσιολογικά επίπεδα, μετά την περσινή κάκιστη σεζόν. Ένας προπονητής που ξέρει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα και ένας άνθρωπος υπόδειγμα για όλους. Εμπνέει σιγουριά τόσο στην ομάδα αλλά και στη διοίκηση, όσο και στον κόσμο του Αστέρα Τρίπολης. Ξέρει ακριβώς τι χρειάζονται οι Αρκάδες και σε συνεργασία με το τιμ του, αρχίζουν και φτιάχνουν πάλι την ομάδα που θέλει να βλέπει ο κόσμος. Μάλιστα, φέτος προσθέτει αρκετά νέα στοιχεία στο παιχνίδι και θα δούμε ωραία πράγματα από την ομάδα του, μόλις αυτή είναι έτοιμη και «γεμίσουν» τα κενά στον άξονα.

Θεωρείται από τους πιο πετυχημένους προπονητές που έχουν περάσει από την αρκαδική ΠΑΕ και ο κόσμος της Τρίπολης τον εκτιμάει και τον σέβεται, όπως και οι παίκτες, κάτι που έχει κερδίσει ο ίδιος τόσο στην προηγούμενη θητεία του, όσο και τώρα. Εμπιστοσύνη υπάρχει, όπως είναι λογικό, προς το πρόσωπό του και ο Σέρβος έχει απαιτήσεις από τους παίκτες του, όπως και από τον εαυτό του!

Φυσικά, ο Σέρβος παίρνει τα credits και για την εικόνα του Αστέρα στο πρώτο μέρος με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, όπου οι Αρκάδες έκαναν ένα μεστό ματς, στο οποίο περιόρισαν επιθετικά τον «δικέφαλο του βορρά» και θα μπορούσαν αν έβρισκαν γκολ με το πέναλτι του Μιριτέλο να πάνε με το 1-1 στα αποδυτήρια και να κάνουμε άλλη κουβέντα.



-Ζήτημα η σταθερότητα και η διαχείριση του ρυθμού!


Φυσικά, δεν υπάρχουν μόνο θετικά αλλά και αρνητικά, τα οποία απέναντι στον ΟΦΗ σαφώς και ήταν λιγότερα. Ήταν μόλις η 2η αγωνιστική, μόλις το δεύτερο επίσημο ματς οπότε δεν είναι εύκολο να βγουν οριστικά συμπεράσματα. Ωστόσο, μπορεί κανείς να αντιληφθεί και να παρατηρήσει αρκετά αγωνιστικά στοιχεία. Όπως μπορεί να δει και το γεγονός πως οι Αρκάδες πρέπει να βελτιώσουν τα καλά τους διαστήματα, έχοντας μεγαλύτερη σταθερότητα στο γήπεδο και στην εμφάνισή τους. Την ίδια ώρα, ο Μίλαν Ράσταβατς και οι παίκτες του δουλεύουν αρκετά στην ανασταλτική λειτουργία και αυτό φαίνεται, αφού καθαρές φάσεις δεν έχει δεχτεί στις δύο πρώτες αγωνιστικές ο Αστέρας, ωστόσο καλούνται να διαχειρίζονται ορισμένες φορές καλύτερα τον ρυθμό των αγώνων και το τέμπο που προσπαθεί να ανεβάσει η εκάστοτε αντίπαλη ομάδα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x