Ελλάδα

Να παθαίνει, αλλά να μαθαίνει

Ήττα που πρέπει να λειτουργήσει ευεργετικά γνώρισε απ' την Τουρκία η Εθνική. Με προβλήματα και στις δύο άκρες του παρκέ, η επίσημη αγαπημένη έχασε (73-64) στην Κωνσταντινούπολη και… κοιτάει μπροστά.

Χθες απέναντι στη Βοσνία τα πήγε εξαιρετικά, σήμερα παρουσιάστηκε «μουδιασμένη».

Στο σαφώς πιο δύσκολο τεστ με την οικοδέσποινα Τουρκία, η Εθνική ηττήθηκε 73-64, πληρώνοντας αδυναμίες που έβγαλε τόσο στην άμυνα (13 χαμένα ριμπάουντ), όσο και στην επίθεση (έλλειψη χημείας σε συνεργασίες και οργάνωση με τα -δικαιολογημένα-πολλά σχήματα που δοκιμάστηκαν).

Ο Μπουρούσης έκανε ό,τι μπορούσε με 21π. κι 8ρ., ο Πρίντεζης πρόσθεσε 10 αλλά «σίγησε» στα κρίσιμα, ενώ οι υπόλοιποι παίκτες (που έβγαλαν και νεύρα) κινήθηκαν σε μέτρια επίπεδα για τα στάνταρ τους.

Από πλευράς νικητών, ο Ερντέν είχε 15 πόντους, ο Ντίξον (ή... Μοχάμεντ Άλι) έβαλε άλλους 12, ενώ από 11 είχαν Οσμάν και Μαχμούτογλου (έκαναν ζημιά απ' την περιφέρεια).

Το ματς

Με Σπανούλη, Καλάθη, Αντετοκούνμπο, Κουφό και Παπανικολάου ξεκίνησε η Εθνική, η οποία είναι αλήθεια πως δεν μπορούσε να βρει ρυθμό στην επίθεση και το «καυτό» χέρι του Ντίξον, έδωσε ελαφρύ προβάδισμα στην Τουρκία (5-0). Οι παίκτες του Κατσικάρη πίεζαν ασφυκτικά τα αντίπαλα γκαρντ, υπήρχε όμως βιασύνη στην άλλη άκρη του παρκέ και μοιραία παρέμεναν σε θέση… κυνηγού (12-7). Η είσοδος των Μπουρούση (8π. στην πρώτη περίοδο)-Πρίντεζη, που το πήραν πάνω τους στην επίθεση και η εξαιρετική άμυνα στην πρώτη πάσα (με double team και καλό κόψιμο των ψηλών στο pick and roll), έφεραν τα πάνω-κάτω στο ματς. Έτσι το 18-12 υπέρ των γηπεδούχων, έγινε 19-21 υπέρ της Εθνικής στο τέλος του δεκαλέπτου, μέσα σε 1:30’!

inner

Με άμυνα που δεν επέτρεπε στους Τούρκους ούτε την μπάλα να κατεβάσουν, με τρέξιμο στο ανοιχτό γήπεδο και με τους δύο προαναφερθέντες Έλληνες να κάνουν θραύση, η «επίσημη αγαπημένη» ξέφυγε με 27-19! Το ροτέισον του Κατσικάρη, που έριξε το τέμπο και κάποια «σκοτωμένα» καλάθια του Μαχμούτογλου, έφεραν τους οικοδεσπότες κοντά (24-27). Το μυαλό των Ελλήνων παικτών (λόγω και της δυναμικής άμυνας των Τούρκων) είχε «χαθεί», με αποκορύφωμα την λάθος επαναφορά του Κουφού και το «μπλοκάρισμα» του Μάντζαρη. Αποτέλεσμα αυτού, η Εθνική να μείνει για 3:30’ χωρίς καλάθι και την Τουρκία να ανακτά το προβάδισμα (30-27). Σπανούλης και Καλάθης μπήκαν στο παρκέ (αντί των Σλούκα-Μάντζαρη) για να οργανώσουν καλύτερα κι εν μέρει… ηρέμησαν την ομάδα. Ωστόσο, ο ρυθμός επιθετικά είχε πέσει και μοιραία το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρέθηκε στο -4 (39-35), έχοντας «πληγεί» και αμυντικά.

inner

Με τους Ζήση, Καϊμακόγλου, Καλάθη, Παπανικολάου και Μπουρούση ξεκίνησε στο δεύτερο μέρος η Εθνική, που γρήγορα-γρήγορα έφερε σε ισορροπία το ματς (39-39). Εκμεταλλευόμενη την αστοχία των Τούρκων, το «κρεσέντο» του Μπουρούση και το καθαρό μυαλό του Ζήση, η Εθνική έφτασε να προηγείται με 50-46. Εκεί, όμως, έκαναν ξανά την εμφάνισή τους κάποιες αδυναμίες της ομάδας. Όπως οι συνεργασίες στην επίθεση, τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ κι εν γένει η άμυνα, κάτι που έδωσαν την ευκαιρία στους γηπεδούχους να επιστρέψουν και μάλιστα να κλείσουν την τρίτη περιόδο, προηγούμενοι με 52-50 (κρατώντας την Ελλάδα χωρίς σκορ για 2:30’).

inner

Η Εθνική… δεν εμφανίστηκε στο πρώτο δίλεπτο της τέταρτης περιόδου κι ως εκ τούτου η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να ανοίξει τη διαφορά και με το τρίποντο του Οσμάν να προηγθεί με 9 (59-50). Αν και χάθηκαν αρκετές ευκαιρίες για μείωση του σκορ, εν τέλει η Ελλάδα κατάφερε να πλησιάσει και στους 4 (61-57), προτού ο Ντίξον πετύχει τρίποντο-μαχαιριά (στο 35’). Ο Κατσικάρης έβαλε τρία γκαρντ (Σπανούλης, Ζήσης, Καλάθη) για καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας (αφού υπήρχε πρόβλημα) και πίεση στην άμυνα, η «επίσημη αγαπημένη» έφτασε ξανά στο -3 (65-62 με τρίποντο Ζήση), όμως στα τελευταία δύο λεπτά οι επιθέσεις δεν ήταν καλά σχεδιασμένες, ο Ερντέν έπαιρνε… εύκολα τα φάουλ (πηγαίνοντας στη γραμμή) και μοιραία η διαφορά άνοιξε για το διαδικαστικό φινάλε και το τελικό 73-64 υπέρ της Τουρκίας.

Τουρκία (Αταμάν): Μπαλμπάι 2, Γκιουλέρ 2, Οσμάν 11 (1), Ερσέκ 5, Ιλιασόβα 9 (9 ριμπ.), Ερντέν 15 (11 ριμπ.), Μαχμούτογλου 11 (3), Σαβάς 6, Μπατούκ, Ντίξον 12 (2), Αλντεμίρ, Σιπάχι.

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 21 (1), Ζήσης 9 (1), Σπανούλης 5, Καλάθης 6 (1), Περπέρογλου 4, Σλούκας, Αντετοκούνμπο 3, Καϊμακόγλου, Κουφός 4, Πρίντεζης 10 (1), Παπανικολάου 2, Μάντζαρης, Σαρικόπουλος.

Αποστόλης Σπυρόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x