Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην αγορά για αναζήτηση ίσως και δύο παικτών. Ο Φίλιπ Πετρούσεφ φαίνεται πως είναι ο εκλεκτός του για να πλαισιώσει τη front line, ωστόσο είναι υποχρεωμένος να περιμένει τους Κινγκς. Ο 23χρονος Σέρβος δεσμεύεται από το Σακραμέντο με μερικώς εγγυημένο συμβόλαιο που του προσφέρει 560.000 δολάρια και το οποίο θα επεκταθεί ως το τέλος της σεζόν για επιπλέον 1,12 εκατ. δολάρια εφόσον αποφασίσουν πως θέλουν να τον κρατήσουν μετά τις 10 Ιανουαρίου. Οι τραυματισμοί των Τρέι Λάιλς και Άλεξ Λεν έχουν κάνει την ομάδα του στο ΝΒΑ να μην βιάζεται να τον αποδεσμεύσει για να υπάρχει ένα back up των Σαμπόνις και ΜακΓκι, ωστόσο θεωρείται πως αργά ή γρήγορα θα τον αφήσουν ελεύθερο και δεν θα βγάλει τη χρονιά στις ΗΠΑ.

Ένας… tweener που θα έφερνε στοιχεία που λείπουν


Ο Ολυμπιακός δεδομένα έχει ανάγκη έναν ακόμη ψηλό, καθώς η σεζόν είναι δύσκολο να βγει μόνο με Πίτερς-Σίκμα στο «4» και Μιλουτίνοφ-Φαλ στο «5». Ο Πετρούσεφ μπορεί να του προσφέρει κάλυψη και στις δύο θέσεις, καθώς είναι κλασικός… tweener: ένας-δηλαδή-ενδιάμεσος παίκτης που δεν είναι ακριβώς ούτε πάουερ φόργουορντ, αλλά ούτε σέντερ.

Φίλιπ Πετρούσεφ: Το… λάθος του Αταμάν που θέλει σωστά ο Ολυμπιακός

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; Ο Σέρβος με ύψος 2,11μ. και αντίστοιχο wingspan είναι ένας άψογα τεχνικά καταρτισμένος ψηλός. Μεγάλο του όπλο και αυτό που βασικά τον διαφοροποιεί από τα άλλα 5άρια του Ολυμπιακού είναι πως έχει πολύ καλό παιχνίδι με πρόσωπο απειλώντας από μέση και μακρινή απόσταση (35,1% στα τρίποντα με τον Ερυθρό Αστέρα πέρσι, ενώ σούταρε με 43% από τις δύο γωνίες) ανοίγοντας το γήπεδο, ενώ από τα 4άρια της ομάδας τον διαφοροποιεί η ικανότητά του να παίξει με πλάτη στο καλάθι. Είναι καλός screener με ικανότητα να «βυθιστεί» αρκετά γρήγορα προς το καλάθι στο pick ‘n’ roll και να τελειώσει τις φάσεις (αποκλειστικά) με το δεξί του χέρι ή ακόμη και να πασάρει στο short roll. Γενικά έχει πολύ καλή αντίληψη του παιχνιδιού και του χώρου, συμπαθητική πάσα αλλά ακόμη καλύτερη κίνηση off ball. Επίσης είναι ικανός ριμπάουντερ κερδίζοντας αρκετές έξτρα κατοχές.

Αυτό που του λείπει, είναι η δύναμη στον κορμό για να απορροφήσει συχνά την επαφή από δυνατότερους αντιπάλους, σε άμυνα κι επίθεση. Παράλληλα, κόντρα σε πιο αθλητικούς αντιπάλους μπορεί να χαθεί στα πρώτα βήματα, ειδικά όταν παίζει στο «4», ενώ δυσκολεύεται αρκετά στην άμυνα με αλλαγές αφού δεν διαθέτει τη σβελτάδα ή τα μακριά χέρια για να σταματήσει κοντύτερους αντιπάλους. Γενικότερα δεν θεωρείται rim protector, ενώ ενίοτε χάνεται πίσω από τα σκριν και δεν μπορεί να παρακολουθήσει αντιπάλους που κινούνται μακριά από την μπάλα.

Γιατί βγάζει νόημα ενδεχόμενη απόκτησή του


Ο Πετρούσεφ μπορεί να λύσει αρκετά, αλλά όχι όλα τα προβλήματα του Ολυμπιακού. Εφόσον αποκτηθεί μπορεί να προσφέρει ποιοτικά λεπτά στις δύο θέσεις της front line. Αν χρησιμοποιηθεί στο «4» θα δώσει παιχνίδι με πλάτη και πικ εν ρολ, στοιχεία που λείπουν από Πίτερς και Σίκμα. Παίζοντας στο «5» μπορεί να ανοίξει το γήπεδο με το μακρινό του σουτ συμμετέχοντας ακόμη και σε σχήματα που οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν απειλή από απόσταση από όλες τις θέσεις (κάτι που δεν μπορεί να γίνει με Μιλουτίνοφ και Φαλ). Αυτό που δεν μπορεί να προσφέρει και θα συνεχίσει να λείπει από τον Ολυμπιακό είναι η αθλητικότητα και το παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη.



Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια προσθήκη βγάζει νόημα, καθώς θα κάνει πιο ορθολογικό το ροτέισον στους ψηλούς και θα γεμίσει αρκετά από τα κουτάκια που θέλει ο προπονητής. Επιπλέον, μπορεί να λειτουργήσει ως μια κίνηση με προοπτική αρκετών ετών και όχι απλώς ένα προσωρινό μπάλωμα για να βγει η χρονιά. Δεδομένου, δε, πως είναι μόλις 23 ετών, έχει αρκετά περιθώρια εξέλιξης παίζοντας σε έναν υγιή οργανισμό όπως ο Ολυμπιακός. Γενικά, άλλωστε, υπάρχει η αίσθηση πως ο Πετρούσεφ δεν έχει ξύσει το ταβάνι του, το οποίο ακόμη… εξερευνάται και υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Μπαρτζώκα μπορεί να σπάσει.

Ένας παίκτης σε διαρκή αναζήτηση και το… λάθος του Αταμάν


Γενικά η καριέρα του Πετρούσεφ είναι μια διαρκής αναζήτηση. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Παρτιζάν και του Ερυθρού Αστέρα, στα 14 πήγε σε αυτές της Μπασκόνια, στα 16 έφυγε για τις ΗΠΑ παίζοντας αρχικά σε λύκειο και μετά στο εξαιρετικό πρόγραμμα του Gonzaga, κατόπιν σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη εγκατέλειψε το κολέγιο και απέσυρε την υποψηφιότητά του για το ντραφτ προκειμένου να επαναπατριστεί για την Μέγκα του ατζέντη του, Μίσκο Ραζνάτοβιτς, βγήκε MVP και πρώτος σκόρερ στην Αδριατική Λίγκα, αλλά επελέγη μόλις στο 50 του ντραφτ το 2021 και κατόπιν επέλεξε την πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές, όπου δεν στέριωσε, αφού φάνηκε άγουρος για τόσο υψηλό επίπεδο.

Φίλιπ Πετρούσεφ: Το… λάθος του Αταμάν που θέλει σωστά ο Ολυμπιακός

«Πήραμε ρίσκο με την απόκτηση του Πετρούσεφ, δεν ήταν έτοιμος να ανταποκριθεί στη σκληράδα που απαιτείτο και ήταν λάθος μας», είχε δηλώσει ο Εργκίν Αταμάν μετά τη σεζόν όπου είχε 5,2 πόντους και 1,6 ριμπάουντ σε μόλις 9:18 κατά μέσο όρο στην Ευρωλίγκα. Άλλωστε ο Τούρκος προπονητής, σε αντίθεση με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, θέλει παίκτες έτοιμους να προσφέρουν και δεν έχει ιδιαίτερη υπομονή με prospects. «Δεν ξέρω γιατί ο χρόνος συμμετοχής μου μειώθηκε. Έλεγαν πως δεν προσφέρω αρκετά, αλλά δεν ξέρω πώς μπορώ να το κάνω αυτό όταν δεν παίζω», ήταν η απάντηση του… ενοχλημένου Πετρούσεφ.

Η επιλογή να πάει στον Ερυθρό Αστέρα αποδείχτηκε σοφή και ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς βρήκε τον τρόπο να τον αξιοποιήσει. Έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια της Ευρωλίγκας (34) με 10,7 πόντους και 5,2 ριμπάουντ σε 22:39 κατά μέσο όρο. Καμπάτσο και Βιλντόσα βρήκαν εξαιρετικούς κώδικες επικοινωνίας με τον ψηλό, ενώ ειδικά μαζί με τον Μίτροβιτς σχημάτιζαν ένα εξαιρετικό δίδυμο στη ρακέτα.



Οι Σίξερς, που τον παρακολουθούσαν στενά, δρομολόγησαν την επιστροφή του στις ΗΠΑ, ωστόσο δεν του δόθηκε πραγματικά καμία ευκαιρία και κατέληξε στους Κινγκς όπου επίσης δεν δείχνει να υπολογίζεται.

Μετά από τόση αναζήτηση, ίσως ήρθε η ώρα να βρει το… λιμάνι του. Το όνειρο του ΝΒΑ μοιάζει να τελειώνει σύντομα για τον Πετρούσεφ κι ο Ολυμπιακός φιλοδοξεί να… πάρει από το Σακραμέντο έναν παίκτη που μπορεί να εξελίξει σε κεφάλαιο για τα επόμενα χρόνια καλύπτοντας μερικώς και το κενό που άφησε ο Σάσα Βεζένκοφ φεύγοντας για την ίδια πόλη το καλοκαίρι.

Φίλιπ Πετρούσεφ: Το… λάθος του Αταμάν που θέλει σωστά ο Ολυμπιακός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x