Γιώργος Πετρίδης

Να ένας «κανονικός» Παναθηναϊκός για 15 λεπτά

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ερυθρού Αστέρα.

Είναι ν’ απορείς με τον φετινό Παναθηναϊκό… Μπορεί η αναμέτρηση με τον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ να είχε ευτυχή κατάληξη για το «τριφύλλι» (75-66), αλλά επιβεβαιώνει το προαναφερθέν, αφού μέσα σε ένα 40λεπτο οι «πράσινοι» εμφάνισαν δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα. Εντελώς όμως… Η νύχτα με τη μέρα, που λέμε.

Οι παίκτες του Σερέλη ξεκίνησαν μουδιασμένα το παιχνίδι και δεν είχαν καθόλου καλό ρυθμό επιθετικά. Στο πρώτο μέρος έδειχναν ότι… ψάχνουν κάποιον παίκτη να τους κουβαλήσει όσον αφορά το σκορ, όμως αυτός ο παίκτης δεν υπήρχε. Κι αυτό διότι ο Μπέικον καθόταν με πολιτικά στον πάγκο λόγω της απόφασης του 48χρονου προπονητή πριν από το ματς.

Συν τοις άλλοις, οι «πράσινοι» δεν έβρισκαν στόχο (με κανέναν τρόπο) από την περιφέρεια κι έσπασαν τα… καλάθια με τις άστοχες προσπάθειές τους έξω από τα 6,75μ.: μέχρι το 15’ είχαν 0/11 τρίποντα (έκλεισαν το ημίχρονο με 1/14!), με τον Τόμας να είναι ο μοναδικός που βρήκε στόχο, παρότι τα περισσότερα -αν όχι όλα- σουτ εξ αυτών έγιναν με πολύ καλές προϋποθέσεις.

Πετρίδης: «Κανονικός» Παναθηναϊκός στο δεύτερο ημίχρονο

Την ίδια ώρα, έγιναν έρμαιο στις διαθέσεις και στις εμπνεύσεις του Νέντοβιτς, ο οποίος δημιουργούσε και εκτελούσε με θαυμαστή συνέπεια, το οποίο ολοκληρώθηκε με μια χαρακτηριστική φάση της φετινής περιόδου του Παναθηναϊκού: με 2 δευτερόλεπτα για το φινάλε, ο Λι έκανε φάουλ (αυστηρό και ίσως όχι για δύο βολές) στον Πετρούσεφ, ο οποίος αστόχησε από τη γραμμή, ωστόσο ο Βιλντόσα εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια των γηπεδούχων στο ριμπάουντ και με φόλοου έγραψε το 29-42 στο φινάλε του πρώτου μέρους.

Οι «πράσινοι» έδειχναν αποκαμωμένοι και ανήμποροι να αντιδράσουν στο τέμπο των φιλοξενούμενων. Σαν να μην έφτανε αυτό, ξεκίνησαν την 3η περίοδο με 3 λάθη στις 3 πρώτες επιθέσεις τους. Την ίδια ώρα οι Σέρβοι απλά έκαναν τα… αυτονόητα και απομακρύνθηκαν ακόμα περισσότερο (37-53 στο 25’) αναγκάζοντας τους φίλους του «εξάστερου» να αποδοκιμάσουν τους γηπεδούχους για το οικτρό θέαμα που παρακολουθούσαν.

Από ‘κει και πέρα, έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό ματς. Οι παίκτες του Σερέλη αποφάσισαν να «σκυλιάσουν» και θύμισαν έναν κανονικό Παναθηναϊκό: κυνηγούσαν παντού τους αντιπάλους τους, δεν τους επέτρεψαν να βρουν τον δρόμο προς το καλάθι τους και αποφάσισαν να πουλήσουν πολύ ακριβά το τομάρι τους, με το χαμηλό σχήμα που επέλεξε ο 48χρονος τεχνικός να αποδίδει καρπούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι έπαιζαν άμυνες μέχρι και οι Γουίλιαμς και Τόμας, που προφανώς δεν φημίζονται γι’ αυτό το στοιχείο στο παιχνίδι τους.

Πετρίδης: «Κανονικός» Παναθηναϊκός στο δεύτερο ημίχρονο

Στην απέναντι πλευρά, οι γηπεδούχοι κυκλοφόρησαν καλύτερα και πιο υπομονετικά την μπάλα, έψαχναν τον αμαρκάριστο συμπαίκτη τους είτε μέσα στη ρακέτα, είτε στην περίμετρο, εκμεταλλεύτηκαν τα mismatch και επιτέλους ξεμπλόκαραν έξω από τα 6,75μ.: στα επόμενα 10 λεπτά έτρεξαν επιμέρους σκορ 30-5 (!) με ωραίες συνεργασίες και δέχθηκαν μόλις ένα καλάθι εντός παιδιάς (σ.σ. το τρίποντο του Ντόμπριτς).

Μια ματιά στα επιμέρους στατιστικά του δευτέρου ημιχρόνου τα λέει όλα: 9/15 δίποντα, 6/10 τρίποντα, 10/10 βολές και 12 ασίστ ο Παναθηναϊκός, εν αντιθέσει με τον Ερυθρό Αστέρα που είχε 3/15 δίποντα, 3/13 τρίποντα και 11 λάθη με μόλις 4 τελικές πάσες. Επιμέρους σκορ; 46-24 υπέρ του «τριφυλλιού», που είχε και +56 (64-8) στο ειδικό σύστημα αξιολόγησης μετά την ανάπαυλα! Κάπως έτσι λοιπόν φτάσαμε στο τελικό 75-66, που έβαλε τέλος στο σερί των 6 ηττών.

Ατομικά θα θέλαμε να σταθούμε στον Γιώργο Παπαγιάννη, ο οποίος τροφοδοτήθηκε (επιτέλους!) σωστά από τους συμπαίκτες του κι έδειξε μέρος της ποιότητάς του. Ο αρχηγός τελείωσε αρκετές φάσεις στην επίθεση (σ.σ. 17 πόντοι), ενώ πήρε και την απαιτούμενη ψυχολογία για την άμυνα, όπου αποτέλεσε «σκιάχτρο» κλείνοντας εξαιρετικά τους διαδρόμους προς τη ρακέτα.

Πετρίδης: «Κανονικός» Παναθηναϊκός στο δεύτερο ημίχρονο

Πριν κλείσουμε, να αναφερθούμε και στην απόφαση του κόουτς Σερέλη να αφήσει τον Μπέικον εκτός του σημερινού αγώνα. Προφανώς και η κίνηση αυτή έχει θετικό αντίκτυπο, από τη στιγμή που βάζει το «εμείς» πάνω από το «εγώ» στην ομάδα. Αυτό έχει σημασία και είναι κάτι που κοντεύαμε να το ξεχάσουμε: πάνω απ’ όλα η ομάδα.

Υ. Γ. Καθοριστικοί με την παρουσία και την ενέργειά τους οι Πονίτκα, Γκριγκόνις και Μαντζούκας, που έκαναν μπόλικη «βρώμικη» δουλειά και ήταν καθοριστικοί παράγοντες για την ανατροπή του σκηνικού.

Υ. Γ. 2 Ο Σάνι Μπετσίροβιτς θα αναλάβει το πόστο του General Manager στον «εξάστερο» και έχει αρκετή δουλίτσα μπροστά του για να φέρει τον Παναθηναϊκό εκεί που τον έχουμε συνηθίσει όλοι (και ο ίδιος).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x