sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο Γιουσούφ Φοφανά μπαίνει στα «παπούτσια» του Ενγκολό Καντέ

Ο «κεραυνός» του Γιουσούφ Φοφανά γλίτωσε τη Γαλλία από την ήττα και στέρησε από την Εθνική Ελλάδος μία ιστορική νίκη. Ο μέσος της Μονακό θυμίζει στο γήπεδο το καλό παιδί των «τρικολόρ», Ενγκολό Καντέ.

«Ήθελα να δείξω ότι αξίζω να είμαι στη λίστα, είμαι σε αυτή αρκετό καιρό, όμως δεν είχα πολύ χρόνο συμμετοχής. Στα προκριματικά του Euro, ο πρωταρχικός στόχος ήταν να αντικαταστήσω τον Τσουαμενί, τον Καμαβίνγκα, τον Ζαίρ - Εμερί και να διατηρήσω το υψηλό επίπεδο στη μεσαία γραμμή». Ο Γιουσούφ Φοφανά γνώριζε ότι ήταν πιο πίσω στη σειρά προτίμησης του Ντιντιέ Ντεσάμπ. Η λάμψη των «αστέρων» της Ρεάλ Μαδρίτης και της Παρί Σεν Ζερμέν, οι κάλυπτε την δυναμική του Μονεγάσκου.

Στα μάτια του ομοσπονδιακού προπονητή, ο ογκώδης μέσος είναι μία αξιόπιστη επιλογή με τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά, που μπορεί να προσφέρει σε κάθε είδους αγώνα. Φαίνεται άλλωστε από το γεγονός ότι είναι μέλος του κλειστού club των «τρικολόρ» από τον Σεπτέμβρη του 2022 και τις τελευταίες αγωνιστικές των ομίλων του Nations League. Μέσα σε ένα χρόνο, ο Ντεσάμπ τον έχρισε διεθνή και τον πήρε μαζί του στην αποστολή του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Γιουσούφ Φοφανά μπαίνει στα παπούτσια του Καντέ

Ο Φοφανά πήρε μία από τις 26 θέσεις στην ομάδα της Γαλλίας που θα επιχειρούσε να διατηρήσει τα σκήπτρα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και να κάνει το back to back. Έφτασε ένα πέναλτι μακριά και ο ρόλος του 24χρονου ήταν καθοριστικός, όχι επικουρικός. Αγωνίστηκε στα πέντε από τα επτά παιχνίδια στο Κατάρ, παίρνοντας φανέλα βασικού στην ήττα από την Τυνισία για τους ομίλους και τον ημιτελικό με το Μαρόκο.

Η εμπιστοσύνη του προπονητή του λοιπόν όλο αυτόν τον καιρό δεν έμεινε μόνο στα λόγια και εκείνος τον δικαίωσε με το γκολ της ισοφάρισης απέναντι στην Εθνική μας ομάδα. Ακόμη και αν δεν έκρινε κάτι. Για τον ίδιο ήταν μία αναλαμπή, μία υπενθύμιση στον κόσμο ότι είναι εδώ. «Όλος αυτός ο μήνας στο Μουντιάλ του Κατάρ με γέμισε αυτοπεποίθηση. Τώρα πια χρειαζόμουν μία ευκαιρία για να αποδείξω ότι πρέπει να είμαι και στην 23άδα του Euro», δήλωση μετά το τέλος του αγώνα στην «ΟΠΑΠ Αρένα».

Ο Γιουσούφ Φοφανά μπαίνει στα παπούτσια του Καντέ

Στο αδιάφορο βαθμολογικά, αλλά πολύ δυνατό σε ένταση παιχνίδι με την Ελλάδα, ο Φοφανά ξεχώρισε. Όχι μόνο με το εντυπωσιακό γκολ, αλλά κυρίως με την επιβλητική εμφάνιση στη μεσαία γραμμή. Η χαλαρότητα της πρώτης θέσης και τα 14 γκολ στο Γιβραλτάρ έκαναν του Γάλλους αμυντικούς περισσότερο ευάλωτους. Αυτό βέβαια δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την τρομερή εμφάνιση του Ιωαννίδη απέναντι στον Γουίλιαμ Σαλίμπα, τον καλύτερο στόπερ της Πρέμιερ Λιγκ βάσει στατιστικών. Για τους συμπαίκτες του λοιπόν ο Φοφανά έτρεχε εις διπλούν.

Η φυσική του κατάσταση μάλιστα επέτρεπε να βρίσκεται παντού στον αγωνιστικό χώρο, να συμμετέχει στην επιθετική ανάπτυξη, βοηθώντας να φτάσει η μπάλα στον «οργανωτή» Αντουάν Γκριζμάν. «Διάβαζε» τις φάσεις και όταν ήταν απαραίτητο, επιχειρούσε ουκ ολίγες φορές το «overlap», δημιουργώντας υπεραριθμία σε πολλά σημεία του γηπέδου. Ψυχραιμία σε δύσκολες καταστάσεις και με επιθετική φιλοσοφία στο παιχνίδι του, έκανε κινήσεις που θύμιζαν τον Ενγκολό Καντέ. Δεν μιλάμε προφανώς για το ίδιο level, διακρίνουμε αντιστοιχίες στον τρόπο παιχνιδιού.



Ο ποδοσφαιριστής της Μονακό συμπλήρωνε τα κενά στην επίθεση. Αυτά που προκύπτανε από την διστακτικότητα των Ντεμπελέ και Μουανί στα δύο άκρα. Στον πίνακα των στατιστικών οι 101 στις 109 εύστοχες πάσες αποδεικνύουν τη σιγουριά που προσφέρει στις μεταβιβάσεις, ενώ οι 120 επαφές με την μπάλα φωτογραφίζουν πόσο σημαντικός ήταν στην ανάπτυξη και το αγωνιστικό πλάνο του Ντεσάμπ. Έδωσε αρκετές μονομαχίες με το πολύ ταιριαστό «ζευγάρι» των Μπουχαλάκη και Γαλανόπουλου. Οι δυο τους δημιούργησαν πολλές φορές «double team» για να τον περιορίσουν. Οι προσπάθειες και οι μεταξύ τους μονομαχίες στον χώρο του κέντρου έδωσαν ενδιαφέρον στην τακτική των δύο προπονητών.

Το δεύτερο μισό της φετινής σεζόν θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την παρουσία του Γιουσούφ Φοφανά στα γήπεδα της Γερμανίας. Η πληθώρα επιλογών στη μεσαία γραμμή και ο ανταγωνισμός που δημιουργείται από αυτήν «αναγκάζει» τον πολυμήχανο μέσο να βελτιωθεί περισσότερο, να πάει στην επόμενη πίστα το παιχνίδι του. Τότε θα εξασφαλίσει εκ νέου τη θέση στη λίστα και πιθανώς τη μεταγραφή σε ένα μεγάλο σύλλογο.

Επιμέλεια: Θανάσης Κρητικός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x