sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η «πράσινη» ανωτερότητα και το «ερυθρόλευκο»… μπλακ άουτ: Τα σημεία του τρίτου τελικού

Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει τα σημεία από τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, στον τρίτο μεταξύ τους τελικό για τη φετινή Stoiximan Basket League.

Έπειτα από ακόμη ένα ντέρμπι για γερά… νεύρα, ο Παναθηναϊκός AKTOR νίκησε 83-76 τον Ολυμπιακό, στο ΟΑΚΑ και μείωσε σε 2-1 τη σειρά των τελικών της Stoiximan Basket League.

Οι «πράσινοι» είχαν το προβάδισμα από την αρχή, φτάνοντας ακόμη και στο +16 και πατούσαν λίγο καλύτερα από τους «ερυθρόλευκους» στο μεγαλύτερο μέρος του ματς. Από τα τέλη της τρίτης περιόδου και τα μισά της τέταρτης οι Πειραιώτες έκαναν το comeback και πέρασαν μπροστά, για να ακολουθήσει ένα καθοριστικό 9-0 από την ομάδα του Αταμάν, που της έδωσε και τη νίκη.

Το sport-fm.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα σημεία-κλειδιά του τρίτου τελικού ανάμεσα στους δύο «αιωνίους».

Έφυγε η «πράσινη» θολούρα και έγινε… ερυθρόλευκη

Ήταν ένα ντέρμπι με πολλά σκαμπανεβάσματα. Ο Παναθηναϊκός είχε από νωρίς το προβάδισμα και τον έλεγχο, έφτασε και σε διψήφια διαφορά, αλλά ο Ολυμπιακός έβρισκε τρόπους να αντιδράσει και να μένει κοντά. Κάτι τέτοιο συνέβη από το 28’ μέχρι το 35’. Σε εκείνο το σημείο, το «τριφύλλι» ήταν στο +9 (61-52), με τους Πειραιώτες να κάνουν ένα δυνατό φινάλε, πλησιάζοντας στο καλάθι (61-59), στο τέλος της τρίτης περιόδου. Με τον τρόπο αυτό, οι παίκτες του Μπαρτζώκα πρόσθεσαν πίεση στους γηπεδούχους και παίζοντας εκείνοι πιο ψύχραιμα με μπροστάρηδες τους Μιλουτίνοφ και Κάναν, πήραν το πρώτο προβάδισμα (72-73), στα 4:48’’ πριν τη λήξη. Εκεί, ο Παναθηναϊκός έδιωξε τη… θολούρα του, αρχικά με καλάθι και φάουλ το Λεσόρ, ανακτώντας αμέσως το προβάδισμα. Στην… εξίσωση για τον Παναθηναϊκό μπήκε και η άμυνα, αναγκάζοντας τον Ολυμπιακό να «θολώσει» με τη σειρά του, κάνοντας το ένα λάθος πίσω από το άλλο, γεγονός που έδωσε ψυχολογία στους «πράσινους», οι οποίοι με Παπαπέτρου και Σλούκα έτρεξαν συνολικό σερί 9-0 και από το -1 βρέθηκαν στο +8 (81-73), στο 39’, που όπως αποδείχτηκε ήταν και το καθοριστικό σημείο για το ροζ φύλλο.

Η «πράσινη» ανωτερότητα και το «ερυθρόλευκο»… μπλακ άουτ: Τα σημεία του τρίτου τελικού

Το πολύ καλό δεύτερο δεκάλεπτο με Αντετοκούνμπο που εδραίωσε τον Παναθηναϊκό

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε φουριόζος στο δεύτερο δεκάλεπτο, έχοντας μία σημαντική αλλαγή –όπως εξελίχτηκε- στη συνέχεια. Αντί του καλού επιθετικά Ματίας Λεσόρ, στο παρκέ μπήκε ο Κώστας Αντετοκούνμπο. Ωστόσο, η παρουσία του διεθνούς σέντερ ήταν πιο επιδραστική για τους «πράσινους». Από τη μία, «θωράκισαν» τα ριμπάουντ και δεν επέτρεπαν δεύτερες ευκαιρίες στους «ερυθρόλευκους» και από την άλλη με τις δυναμικές του άμυνες δεν άφηνε τίποτα στον… αέρα. Έτσι, βρήκαν… χώρο και οι υπόλοιποι παίκτες του Εργκίν Αταμάν, οι οποίοι είχαν τον έλεγχο και από το +5 (25-20) πήγαν στο +16 (40-24), στο 17’. Σε 7:26’’ παρουσίας στο παρκέ ο Κώστας Αντετοκούνμπο είχε 6 πόντους (με 3/3 δίποντα) και 5 ριμπάουντ. Μία παράμετρος που δεν είχε άλλος ψηλός του Παναθηναϊκού στους τελικούς μέχρι στιγμής. Τελείωσε το ματς με 8 πόντους και 6 ριμπάουντ, με 3/3 δίποντα και 2/2 βολές.

Η «πράσινη» ανωτερότητα και το «ερυθρόλευκο»… μπλακ άουτ: Τα σημεία του τρίτου τελικού

Ο καλύτερος Ναν στους τελικούς και ο σταθερός Λεσόρ

Ένας από τους παίκτες που τράβηξε αρκετό… κουπί φέτος για τον Παναθηναϊκό είναι αναμφίβολα ο Κέντρικ Ναν. Ωστόσο, ο Αμερικανός γκαρντ δεν είχε ανάλογη εικόνα στους δύο πρώτους τελικούς. Στον πρώτο μπορεί να σημείωσε 21 πόντους, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς ήρθαν προς το τέλος και όταν ο αγώνας είχε σχεδόν κριθεί. Ακόμη πιο μέτριος ήταν στον δεύτερο τελικό του ΣΕΦ, όπου είχε μόλις 13π. και με το πολύ μέτριο 6/17 στα σουτ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο άλλαξε εντελώς στο τρίτο ματς. Αν και πήρε «ανάσες» μόλις για 57’’, αφού αγωνίστηκε για 39:03’’, ο Κέντρικ Ναν βρήκε τα… στάνταρ του. Τελείωσε την αναμέτρηση με 21 πόντους, έχοντας τους 15π. από το πρώτο μέρος και γενικά ήταν πιο επιδραστικός στο ντέρμπι. Μπορεί στο δεύτερο μέρος να μην σκόραρε πολύ, αλλά το… φορτίο εκεί τράβηξε ο Ματίας Λεσόρ. Ο Γάλλος σέντερ ολοκλήρωσε το ματς με 17 πόντους, έχοντας 7/7 δίποντα και 7 ριμπάουντ, με μοναδικό «ψεγάδι» της 3/9 βολές. Όμως, η επίσης εξαιρετική συνεισφορά του ήταν τα 11 κερδισμένα φάουλ που είχε, «φορτώνοντας» αντίστοιχα τους αντιπάλους!

Μέτριος Πίτερς και αρνητικός Γουίλιαμς-Γκος

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν τόσο επιθετικός όσο στους προηγούμενους τελικούς και τον κράτησαν κυρίως οι Μιλουτίνοφ και Γουόκαπ, αλλά και ο Κάναν, ο οποίος πήρε περισσότερο χρόνο στο δεύτερο ημίχρονο, αφού «φορτώθηκε» πολύ γρήγορα με φάουλ και παρακολούθησε από τον πάγκο το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου. Αντίθετα, οι «ερυθρόλευκοι» δεν πήραν πολλά από δύο παίκτες που αποτελούν σταθερές για εκείνους τη φετινή σεζόν. Ο ένας είναι ο Άλεκ Πίτερς. Ο Αμερικανός φόργουορντ τελείωσε το ματς με 10 και 5 ριμπάουντ, σε 31:24’’. Όμως, είχε 3/10 σουτ συνολικά (1/4 δίποντα, 2/6 τρίποντα) και τα περισσότερα (αν όχι όλα) ήταν εντελώς ελεύθερα και ακριβώς όπως θέλει να τα παίρνει. Επίσης, έχασε και μερικές «μάχες» στα ριμπάουντ, δίνοντας αντίστοιχα επιθετικά στους αντιπάλους του. Εντούτοις, εκείνος που «πόνεσε» περισσότερο τον Ολυμπιακό με την εμφάνισή του ήταν ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος. Ο Αμερικανός γκαρντ έπαιξε για 13:02’’ και η παρουσία του ήταν αρνητική για τους «ερυθρόλευκους» και αυτό επιβεβαιώνεται από το ranking του, που έδειξε -7 βαθμούς. Είχε 0/4 σουτ, χρεώθηκε εύκολα φάουλ και γενικά ούτε οργανωτικά βοήθησε την ομάδα του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x