sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ιωνικός: Να βρει το «μέταλλό» του ενόψει Βόλου και συνέχειας

Ο Ιωνικός πάει για νέα αρχή κόντρα στον Βόλο και το sport-fm.gr παραθέτει τις αιτίες του κακού ξεκινήματος των Νικαιωτών, τα καλά τους δείγματα, αλλά και τα… γύρω-γύρω που έχουν τη δική τους σημασία.

Την προετοιμασία του για την εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Βόλο ολοκλήρωσε ο Ιωνικός, ο οποίος θέλει να αφήσει πίσω του το κακό «μπάσιμο» στη σεζόν. Οι Νικαιώτες δεν είναι ευχαριστημένοι -και με το δίκιο τους- ούτε από τη βαθμολογική συγκομιδή των τεσσάρων πρώτων αγωνιστικών στη Super League 1 ούτε από την εικόνα που έχουν δείξει μέχρι στιγμής.

Παρόλα αυτά, ευελπιστούν σε ένα νέο ξεκίνημα, αρχής γενομένης από το παιχνίδι της Κυριακής (18/9, 21:00): Να αφήσουν στην άκρη όσες αγωνιστικές ανορθογραφίες έχουν παρουσιάσει και να επαναφέρουν στο χορτάρι το «DNA», στο οποίο μάς είχαν συνηθίσει.

Το sport-fm.gr καταγράφει τις αιτίες του κακού ξεκινήματος των «κυανόλευκων», τα καλά στοιχεία που έχουν δείξει αλλά και τα… γύρω-γύρω που έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία.

Ιωνικός: Να βρει το «DNA» του ενόψει Βόλου και συνέχειας

Οι αιτίες για το κακό ξεκίνημα



Η αλήθεια είναι ότι ο Ιωνικός και ο Δημήτρης Σπανός δεν θέλουν να στέκονται σε δικαιολογίες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται ανάλυση για τα «κακώς κείμενα» που έχει δείξει η ομάδα τους:

*Φυσική κατάσταση: Καταρχάς, να ξεκαθαριστεί ότι δεν αφορά το σύνολο της ομάδας. Έχει να κάνει κυρίως με ορισμένους παίκτες, οι οποίοι -είτε επειδή ενσωματώθηκαν πιο μετά από τους υπόλοιπους είτε λόγω του ότι είχαν κάποια θεματάκια- δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στο επίπεδο αγωνιστικής ετοιμότητας των υπολοίπων. Δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για σημαντικές μονάδες, βάσει σχεδιασμού, αυτό επηρεάζει την εικόνα του συνόλου.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο Ιωνικός έχει δείξει καλύτερο πρόσωπο κατά βάση στα πρώτα κομμάτια των αναμετρήσεων, καθώς στο δεύτερο μέρος και προς το φινάλε δεν έχει (από όλους τους ποδοσφαιριστές) τα απαραίτητα τρεξίματα και την υψηλή ένταση που απαιτούνται για να βγουν επί χόρτου όσα έχει σχεδιάσει και θέλει. Ένα σημαντικό μειονέκτημα, το οποίο όμως δύναται να διορθωθεί στην πορεία του χρόνου. Πρέπει να γίνει γρήγορα όμως…

*Το «DNA» που δεν βγάζει στα κρίσιμα σημεία: Έχει σημειωθεί πολλάκις ότι το δυνατό «χαρτί» του Ιωνικού είναι το ίδιο του το… αγωνιστικό DNA. Την περασμένη σεζόν, πρώτη στα «μεγάλα σαλόνια» ύστερα από 14 χρόνια απουσίας, υπήρξαν ματς που στράβωσαν για τους Νικαιώτες. Παιχνίδια, όμως, που το σύνολο του Δημήτρη Σπανού έδειξε σημάδια αντίδρασης, ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος (έφτασε και σε μεγάλες ανατροπές). Είναι κάτι που λείπει φέτος, εξαιρουμένου του αγώνα με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης». Οι «κυανόλευκοι» δεν βγάζουν το μέταλλο που μάς είχαν συνηθίσει.



Έχουν υπάρξει ορισμένες αλλαγές σε επίπεδο βασικής ενδεκάδας, αλλά το πρόβλημα δεν αφορά τόσο τα πρόσωπα που αποχώρησαν. Εξάλλου, έχουν γίνει και δυνατές μεταγραφικές κινήσεις. Ο Έλληνας τεχνικός θέλει να δει από την ομάδα του στοιχεία που έδειχνε και πέρυσι: Να παίζει δυνατά, να μην αφήνει τον αντίπαλο να αναπτυχθεί, να μην του δίνει δικαιώματα. Βέβαια, πρέπει να τονιστεί ότι αυτό το κομμάτι έχει άμεση σχέση και με τον πρώτο αστερίκο, εκείνο της αγωνιστικής ετοιμότητας ορισμένων ποδοσφαιριστών.

*Έλλειψη συγκέντρωσης: Ακόμα ένα στοιχείο που μπορεί να συνδεθεί εν μέρει με τον πρώτο αστερίκο. Όχι βέβαια σ' όλα τα παιχνίδια του. Κόντρα στον Ατρόμητο έγιναν σημαντικά ατομικά λάθη -απόρροια της έλλειψης συγκέντρωσης- που έπαιξαν σημαντικό ρόλο (από πλευράς Ιωνικού) στην τρομερή ανατροπή των φιλοξενούμενων (τρία γκολ σε οκτώ λεπτά). Κατά βάση λανθασμένες πάσες/απομακρύνσεις, οι οποίες έδωσαν τη σκυτάλη σε αναποτελεσματικές μεταβάσεις και κατ' επέκταση σε παραβίαση της εστίας. Ένας τομέας που στις τάξεις του Ιωνικού έχουν «μαρκάρει» για να προσέξουν στον αγώνα με τον, επικίνδυνο σ' αυτό το κομμάτι, Βόλο.

*Δύσκολο πρόγραμμα: Σύμφωνοι. Όλοι παίζουν με όλους. Παρόλα αυτά, δεν γίνεται να παραμεριστεί το γεγονός ότι ο Ιωνικός στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές κλήθηκε να αγωνιστεί σε Λεωφόρο και «Γ. Καραϊσκάκης» απέναντι σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, αντίστοιχα. Την ώρα που η πρώτη εξάδα αγώνων του κλείνει με ακόμα δύο εκτός έδρας αποστολές, σε Βόλο και «Αγια-Σοφιά – OPAP Arena» (στο παρθενικό παιχνίδι της ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο). Κακά τα ψέματα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και το πρόγραμμα. Πάντως, οι «κυανόλευκοι» ξέρουν ότι έπρεπε να έχουν μαζέψει περισσότερους βαθμούς στα εντός.



Έχει δείξει και θετικά στοιχεία



Για να τα λέμε όλα, βέβαια, το σύνολο του Δημήτρη Σπανού έχει δείξει και θετικά στοιχεία σ' αυτές τις τέσσερις πρώτες «στροφές». Αρχής γενομένης από το τελευταίο χρονικά ματς, απέναντι στον Ατρόμητο: Πολύ καλό πρώτος μέρος (με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα), με πρωτοβουλία κινήσεων, καλή κυκλοφορία (παιχνίδι κάθετο και με τη μία, αλλά και από τις πλευρές) με πίεση ψηλά και πολλές ανακτήσεις. Άλλωστε και ο ίδιος ο προπονητής των φιλοξενούμενων, Κρις Κόλμαν, παραδέχτηκε στη συνέντευξη Τύπου ότι η ομάδα του είχε δύσκολο ξεκίνημα, ιδίως όταν δεν είχε την κατοχή της μπάλας. Στα μείον για τον Ιωνικό, ότι ενώ έφτασε σε αρκετές τελικές, οι περισσότερες εξ αυτών ήταν εκτός περιοχής.

Αλλά και στα προηγούμενα παιχνίδια, οι «κυανόλευκοι» κατέγραψαν θετικά: Με τον Παναθηναϊκό είχαν συγκέντρωση και 1-2 πολύ σημαντικές ευκαιρίες, με τον Λεβαδειακό πολλές καλές στιγμές (συν το πρέσινγκ, τις κερδισμένες μπαλιές, τη δημιουργία και το γρήγορο παιχνίδι), ενώ με τον Ολυμπιακό κρατούν την αντίδραση μετά το 2-0 των Πειραιωτών, καθώς και το ότι υπήρξαν χρονικά διαστήματα που είχαν την κατοχή πιέζοντας τους γηπεδούχους.







Σ' ό, τι αφορά το κομμάτι του γκολ, σίγουρα η συγκομιδή δύο τερμάτων -κι αυτά με απευθείας εκτελέσεις φάουλ του Μεντόσα- δεν είναι θετική. Ωστόσο, ο Ιωνικός αφενός έχει φτιάξει φάσεις που κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν μετουσιωθεί σε γκολ, αφετέρου, όπως ήδη αναφέρθηκε, είχε και δύο δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια με τις δυνατότητες ευκαιριών να είναι λίγες.

Η στήριξη από διοίκηση-κόσμο και η προγενέστερη δήλωση Σπανού για τον βασικό στόχο



Τεράστιο ρόλο στο προαναφερθέν «DNA» -πέρα από τον προπονητή και τους ανθρώπους εντός των τειχών- έχει παίξει και η διοίκηση αλλά και ο κόσμος της ομάδας. Τα δύο τελευταία κομμάτια έδειξαν την έμπρακτη στήριξή τους μετά το αρνητικό αποτέλεσμα με τον Ατρόμητο.

Καταρχάς, η οικογένεια Τσιριγώτη τόσο με τη δήλωση στήριξής της σε προπονητή και παίκτες, όσο -κυρίως- και με την τόνωση του ηθικού που προσπάθησε να επιφέρει στην ομάδα και μετά το φινάλε της αναμέτρησης αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που ακολούθησε. Αντιδράσεις που, αν μην τι άλλο, δεν είναι και οι πλέον συνηθισμένες στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Εξάλλου, η «κυανόλευκη» διοίκηση είχε πράξει αντίστοιχα και στο περυσινό κακό διάστημα των Νικαιωτών με τις έξι σερί ήττες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Τον πιστεύει πολύ τον Δημήτρη Σπανό, τον αναγνωρίζει εμπράκτως ως «αρχιτέκτονα» του συνόλου και το δείχνει.



Ταυτόχρονα, ήταν συγκινητική η αντίδραση του κόσμου ύστερα από το τελευταίο σφύριγμα στο παιχνίδι με τους Περιστεριώτες. Παρά τη βαριά ήττα, οι παίκτες μαζεύτηκαν ως συνήθως μπροστά από τους οργανωμένους για να φωνάξουν όλοι μαζί το όνομα της ομάδας. Στοιχεία που μόνο σε λεπτομέρειες δεν παραπέμπουν.



Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιος ήταν εξαρχής ο στόχος του Ιωνικού, όπως τουλάχιστον τον είχε μεταφέρει στον αέρα του bwinΣΠΟΡ FM 94,6 ο Δημήτρης Σπανός: Να σωθεί δηλαδή η ομάδα γρήγορα. Αυτή παραμένει η βασική στόχευση των «κυανόλευκων» και, προφανώς, υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη για να τα καταφέρουν. Παρόλα αυτά, παρά το κακό ξεκίνημα, έχουν κάθε δικαίωμα να ελπίζουν και σε κάτι παραπάνω…

Και τώρα… Βόλος



«Το θέμα είναι να ανασυνταχθούμε στο μυαλό μας, να γυρίσουμε διακόπτη, να παίξουν όλοι για έναν και ένας για όλους. Οι σοβαρές ομάδες πρέπει να βγαίνουν από τέτοιες δύσκολες καταστάσεις. Θα εμφανιστούμε όπως πρέπει». Το… ζουμί από τις δηλώσεις του Δημήτρη Σπανού μετά το παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Αυτό είναι το «κλειδί» για τον Έλληνα τεχνικό ενόψει της συνέχειας -μια αγωνιστική… δίψα που θα επαναφέρει τον Ιωνικό στις επιτυχίες- κι αυτό θέλει να δει από την ομάδα του αρχής γενομένης από τη δύσκολη αναμέτρηση στο Πανθεσσαλικό Στάδιο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x