sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Κέντρικ Ναν: Αυτός είναι το «γλυκό» του Παναθηναϊκού!

Ποιος είναι ο Κέντρικ Ναν που φέρνει ο Παναθηναϊκός; Ένας σούπερ επιθετικός, μαχητής, over-achiever, που επιβίωσε από προσωπική περιπέτεια και κέρδισε την αναγνώριση από Σπόελστρα, Ράιλι και Λεμπρόν.

Ο Κέντρικ Ναν, λοιπόν, είναι το… γλυκό που είχε τάξει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στους φίλους του Παναθηναϊκού. Ο… πολύφερνος Αμερικανός γκαρντ, τον οποίο «ζαχάρωναν» εδώ και καιρό ο Ολυμπιακός και η Αρμάνι Μιλάνο, το πήρε απόφαση να μην περιμένει το ΝΒΑ και αποδέχτηκε τη μεγάλη πρόταση των «πράσινων». Πλέον έρχεται στην Ελλάδα, διασχίζοντας για πρώτη φορά τον Ατλαντικό, με στόχο να απογειώσει την περιφέρεια της ομάδας.

Δυναμίτης που σκοράρει με όλους τους τρόπους


Ένας αριστερόχειρας με φοβερή έφεση στο σκοράρισμα, ικανότητα να απειλεί με όλους τους τρόπους, αλλά και αρκετά συνεπής δημιουργός και αμυντικός, ο Ναν μπορεί να γίνει στα χέρια του Εργκίν Αταμάν κάτι σαν τον Σέιν Λάρκιν που είχε υπό την δούλεψή του στην Εφές. Έμεινε χωρίς συμβόλαιο στο ΝΒΑ γιατί «πλήρωσε» ότι δεν έχει μεγάλο μέγεθος (1,91μ.), ενώ η δύναμη και η αθλητικότητά του δεν θεωρείται elite για το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Περισσεύει, ωστόσο, για την Ευρωλίγκα. Πολύ καλός χειριστής της μπάλας, με κάθετο παιχνίδι, που μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του και τους άλλους, αλλά και καλός σουτέρ (36% στα τρίποντα στην καριέρα του στο ΝΒΑ), τόσο spot όσο και από ντρίμπλα, ο Ναν διαθέτει ένα πλήρες επιθετικό πακέτο. Στην άμυνα δεν είναι… σπουδαίος, αλλά σίγουρα είναι πιο ικανός από τους υπόλοιπους υπάρχοντες γκαρντ του Παναθηναϊκού. Άλλωστε τον βοηθά σε αυτό το γεγονός ότι έχει άνοιγμα χεριών 2,04μ.!

Κέντρικ Ναν: Ποιος είναι ο σταρ που φέρνει ο Παναθηναϊκός

Υπάρχουν, φυσικά, και κάποια ερωτηματικά. Στις ΗΠΑ έχει τη φήμη του... slow healer, δηλαδή του παίκτη που... παίρνει το χρόνο του όταν τραυματίζεται. Ωστόσο δεν είχε πολλά ζητήματα τραυματισμών στην καριέρα του, πέρα από έναν σοβαρό τραυματισμό που υπέστη στην πρώτη του σεζόν στους Λέικερς, το 2021/22. Επιπλέον, η τελευταία φορά που έπαιξε σε επίσημο παιχνίδι καταγράφεται στις 9 Απριλίου, στα τέλη της regular season με τους Γουίζαρντς. Έκτοτε έκανε απλώς προπονήσεις περιμένοντας μια πρόταση που δεν ήρθε ποτέ έχοντας στο... περίμενε πολλές ομάδες εκτός ΗΠΑ. Και τελικά, βλέποντας τα περισσότερα ρόστερ να έχουν κλείσει (μετά και το trade του Τζέιμς Χάρντεν στους Κλίπερς), αποφάσισε να έρθει στην Ευρώπη έχοντας ένα πολύ καλό συμβόλαιο. Άλλωστε στην τετραετία του στη λίγκα δεν κεφαλαιοποίησε τις εμφανίσεις του σε συμβόλαια, έχοντας κερδίσει μέχρι σήμερα 13,3 εκατ. δολάρια (μεικτά). Kαι... οικογενειάρχης πλέον, αφού έχει έναν γιο και μια κόρη, θέλει να φροντίσει για το μέλλον τους παίρνοντας το πολύ καλό deal που του πρόσφερε ο Παναθηναϊκός και το οποίο πλησιάζει τα 2 εκατ. δολάρια («καθαρά») ως το τέλος της περιόδου.

Η καριέρα του


Ο Ναν, που μπορεί να παίξει στο «2» (που είναι η βασική του θέση) αλλά και στο «1», αγωνίστηκε για τέσσερις σεζόν στο ΝΒΑ, σε Χιτ, Λέικερς και Γουίζαρντς. Ήταν ένας από τους πολλούς παίκτες που δεν επελέγησαν στο ντραφτ, αλλά αναδείχθηκε μέσω του οργανισμού των Χιτ, από τους «εγκεφάλους» Έρικ Σπόελστρα και Πατ Ράιλι.

Την περασμένη περίοδο είχε 7,5 πόντους (39,2% στα τρίποντα), 1,8 ασίστ και 1,7 ριμπάουντ σε 14,1 λεπτά κατά μέσο όρο με τους Γουίζαρντς σε 31 εμφανίσεις. Είχε αρχίσει τη σεζόν στους Λέικερς έχοντας 6,7 πόντους (32,5% στα τρίποντα), 1,4 ριμπάουντ και 0,9 ασίστ σε 13,5 λεπτά ανά αγώνα, αλλά δόθηκε με ανταλλαγή στην Γουάσινγκτον για χάρη του Ρουί Χατσιμούρα.

Κέντρικ Ναν: Ποιος είναι ο σταρ που φέρνει ο Παναθηναϊκός

Η καλύτερή του σεζόν στο ΝΒΑ ήταν η πρώτη του, το 2019/20, όταν είχε με το Μαϊάμι 15,3 πόντους (35% στα τρίποντα), 3,3 ασίστ και 2,7 ασίστ σε 29,3 λεπτά ανά αγώνα στην regular season, ενώ έπαιξε σε 15 ματς των playoffs στην πορεία ως τους τελικούς (όπου η ομάδα του έχασε από τους Λέικερς τον τίτλο) 6,1 πόντους (27,9% στα τρίποντα), 2,1 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ σε 15,9 λεπτά ανά αγώνα.

Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά επελέγη και στην καλύτερη πεντάδα ρούκι του ΝΒΑ, μαζί με τους Τζα Μοράντ, Ζάιον Γουίλιαμσον, Έρικ Πασκάλ και Μπράντον Κλαρκ. Συγκεκριμένα, ήταν δεύτερος σε ψήφους (!) πίσω μόνο από τον σούπερ σταρ των Γκρίζλις, καθώς ήταν επιλογή της πρώτης πεντάδας για τα 98 (από τα 100) μέλη του πάνελ και ενός για τη δεύτερη.

Oι περιπέτειες με τον νόμο στο κολέγιο


Ο Κέντρικ Ναν υπήρξε εξαιρετικός παίκτης στο κολέγιο, όπου φοίτησε αρχικά στο πρόγραμμα του Ιλινόις και στη συνέχεια στο Όκλαντ. Παρά τα κατορθώματά του στο NCAA, έμεινε εκτός επιλογών στο draft, κυρίως λόγω κάποιων περιπετειών που είχε με τον νόμο κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ιλινόις.

Συγκεκριμένα, το 2016 ο Ναν κατηγορήθηκε πως χτύπησε την τότε σύντροφό του στο πρόσωπο, την έριξε στο έδαφος και στη συνέχεια την έβρεξε με νερό. Ο νεαρός τότε γκαρντ συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία την επόμενη μέρα. Αρνήθηκε πως χτύπησε την τότε σύντροφό του και παραδέχτηκε πως απλώς της έριξε νερό. Στη συνέχεια, καταδικάστηκε σε 100 ώρες κοινωφελούς εργασίας και 18 μήνες δικαστικής επιτήρησης. Ως αποτέλεσμα των πράξεών του, το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, του οποίου ήταν ηγέτης, τον τιμώρησε με αποβολή από το ίδρυμά του.



Η καριέρα του θα μπορούσε να είχε τελειώσει εκεί, ωστόσο, ο ίδιος αποφάσισε να δουλέψει τον χαρακτήρα του και έπεισε το Όκλαντ να του δώσει μία ευκαιρία να επιστρέψει στο NCAA. Εκεί, έκανε απίστευτες εμφανίσεις, τερμάτισε τη σεζόν ως δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος με 25,8 πόντους κατά μέσο όρο (μετά τον Τρέι Γιανγκ) και έδειξε έτοιμος για να μπει στο ΝΒΑ.

Η απογοήτευση και το Μαϊάμι


Παρά το γεγονός πως ήταν καταπληκτικός σε όλη την κολεγιακή του καριέρα, η αρνητική φήμη που απέκτησε ο παίκτης λόγω της εξωγηπεδικής του περιπέτειας, τον άφησε εκτός επιλογών στο draft του 2018. Ο ίδιος, πάντως, δεν τα παράτησε και αποφάσισε να βρει συμβόλαιο… με τον δύσκολο δρόμο, προσπαθώντας να εντυπωσιάσει μέσω του Summer League. Οι Γουόριορς είδαν σε αυτόν κάποια προοπτική, ωστόσο ποτέ δεν του έδωσαν την ευκαιρία να παίξει σε αγώνα ΝΒΑ, ενώ κάποια στιγμή διέκοψαν εντελώς τη συνεργασία μαζί του. Κάπως έτσι, η πρώτη του σεζόν μετά το draft ολοκληρώθηκε χωρίς να πατήσει ποτέ τα παρκέ της κορυφαίας λίγκας του πλανήτη.

Αυτοί που του έδωσαν, τελικά, την ευκαιρία, ήταν οι Μαϊάμι Χιτ. Ο Ναν έλαμψε στο Summer League του 2019, κέρδισε μία θέση στο ρόστερ της ομάδας του Έρικ Σπόελστρα, και απέδειξε ότι την άξιζε 100%. Στα πρώτα του πέντε παιχνίδια στο ΝΒΑ, ο Αμερικανός μέτρησε 112 πόντους, ρεκόρ στην ιστορία της λίγκας για undrafted παίκτη σε αυτόν τον αριθμό αγώνων!



Το «πάρτι» δεν σταμάτησε εκεί, αφού ο Ναν ολοκλήρωσε τη χρονιά μετρώντας 15,3 πόντους και 3,3 ασίστ κατά μέσο όρο και κερδίζοντας μία θέση στην καλύτερη πεντάδα των rookies! Με αυτόν τον τρόπο, υπήρξε βασικό κομμάτι της πορείας της ομάδας μέχρι τους Τελικούς του ΝΒΑ, όπου τελικά οι Χιτ ηττήθηκαν από τους Λέικερς του ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Oι τραυματισμοί και η παρακμή


Η επόμενη σεζόν είδε τον Ναν να έχει και πάλι αντίστοιχο χρόνο συμμετοχής στο Μαϊάμι, αν και τα νούμερά του έπεσαν κάπως, χωρίς να είναι πάντως λιγότερο εντυπωσιακά. Οι Χιτ, παρόλα αυτά, δεν θέλησαν να τον κρατήσουν στο τέλος της χρονιάς, με αποτέλεσμα ο ίδιος να γίνει free agent και να υπογράψει διετές συμβόλαιο 10 εκατομμυρίων ευρώ με τους Λέικερς.



Στο LA ξεκίνησαν και τα μεγάλα του προβλήματα. Λίγο πριν το τζάμπολ της σεζόν 2021/22, ο Ναν διεγνώσθη με πρόβλημα στο γόνατο, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για απουσία μέχρι τα μέσα της χρονιάς. Οι προσδοκίες αυτές αποδείχθηκαν αισιόδοξες, αφού η αποθεραπεία του Αμερικανού δεν εξελίχθηκε με τον επιθυμητό ρυθμό και τελικά έχασε όλη τη σεζόν!

Το 2022/23 επέστρεψε για τους Λέικερς, όμως ήταν σαφώς μακριά από τον καλό του εαυτό. Η ομάδα του LA τον παραχώρησε με ανταλλαγή στη Γουάσινγκτον ως μέρος του πακέτου για τον Ρούι Χατσιμούρα, όμως κι έκει έμοιαζε έξω από τα νερά του. Αυτή η κατάσταση τον οδήγησε σε μία δυσκολία να βρει συμβόλαιο στη λίγκα, κάτι που γέννησε στο μυαλό του την ιδέα της Ευρώπης.



Tι είπαν για εκείνον Σπόελστρα, Ράιλι, Μπάτλερ και Λεμπρόν


Ίσως να μην έχει σημασία τι λέγεται και γράφεται για τον Κέντρικ Ναν στην Ελλάδα, όταν έχουν μιλήσει για εκείνον προσωπικότητες που ξεχωρίζουν στο ΝΒΑ.

Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του μιλούν για έναν over-achiever, έναν παίκτη που ξεπέρασε τα εμπόδια που συνάντησε στον δρόμο του και βγήκε πιο δυνατός. Ο Έρικ Σπόελστρα, που συνέβαλε αποφασιστικά στην εξέλιξή του, μιλά ακόμη με τα καλύτερα λόγια. «Είμαι μεγάλος fan του Κέντρικ. Εξέπληξε τους πάντες στη λίγκα. Πραγματικά είχε μεγάλη συνεισφορά στους Χιτ στα δύο χρόνια που ήταν στην ομάδα και μας βοήθησε να κερδίσουμε σε υψηλό επίπεδο. Και ο ίδιος εξελίχθηκε ως παίκτης. Eίναι πάντα τόσο συγκεντρωμένος, έχει την ίδια έκφραση σε κάθε συνθήκη», είχε πει ο σπουδαίος προπονητής.

Ο δε θρυλικός Πατ Ράιλι, εκ των κορυφαίων προπονητών στην ιστορία και πλέον ιθύνων νους των Χιτ, είχε πει για τον Ναν: «Ο Ναν είναι ένας παίκτης που μπορεί να παίξει άμυνα, να επιτεθεί στο καλάθι, να βάλει σουτ, να σκοράρει με floaters ή runners. Είναι ένας φανταστικός επιθετικός παίκτης. Τόσο αυτός όσο και ο Ντάνκαν Ρόμπινσον αξίζουν το χειροκρότημά μας. Ήρθαν στο ΝΒΑ με μικρή φήμη και λιγοστές εγγυήσεις για να κερδίσουν θέση, αλλά το έκαναν με το σπαθί τους και αξίζουν το χρόνο συμμετοχής τους».

Κέντρικ Ναν: Ποιος είναι ο σταρ που φέρνει ο Παναθηναϊκός

Αποθεωτικά σχόλια για τον Κέντρικ Ναν έκανε και ο για μια διετία συμπαίκτης του στο Μαϊάμι, Τζίμι Μπάτλερ, που δεν είναι και τόσο… εύκολος στα εγκώμια. «Ο τύπος αυτός μπήκε κατευθείαν μέσα στην ομάδα και απέδωσε. Διάβαζε σωστά τις φάσεις, έπαιρνε τα κατάλληλα σουτ και ήταν αφοσιωμένος στην άμυνα. Αυτός ο κ@@@@λης έχει τόσο πολύ από… μένα μέσα του που είναι τρομακτικό. Μην κάνει κανείς το λάθος και τον παραβλέψει, γιατί θα καταλάβει ποιος είναι πολύ γρήγορα», έχει πει ο ηγέτης των Χιτ.

Τέλος, ο Λεμπρόν Τζέιμς, που συνεργάστηκε μαζί του για μιάμιση σεζόν στους Λέικερς, αφότου τον… κέρδισε στους τελικούς του 2020, είπε: «Ήρθε από μια ομάδα που βασίζεται στην άμυνα, όπως το Μαϊάμι. Σε τέτοιους οργανισμούς πρέπει να έχεις παρουσία και να παλεύεις στην άμυνα για να έχεις θέση. Λατρεύω την ανταγωνιστική του φύση. Είναι ένα παιδί από το Σικάγο κι εκεί οι παίκτες ξέρουν καλά πόσο σημαντικό είναι να είσαι αποτελεσματικός και στις δύο πλευρές του παρκέ. Λατρεύω όσα φέρνει στους Λέικερς!».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x