Ανασκόπηση 2022

Γιώργος Πρίντεζης: Ένα «ερυθρόλευκο» παραμύθι με happy end

Τον Ιούνιο του 2022 ο Γιώργος Πρίντεζης είπε το «αντίο» στα παρκέ, έχοντας κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, αφού έπαιξε, λατρεύτηκε και έζησε μαγικές στιγμές με τον Ολυμπιακό.

Γιώργος Πρίντεζης: Ένα «ερυθρόλευκο» παραμύθι με happy end

Μία φορά και έναν καιρό ήταν ένα παιδί που ονειρεύτηκε να παίξει μπάσκετ. Στον φανταστικό κόσμο που δημιούργησε το παιδί αυτό, είχε ονειρευτεί να κάνει καριέρα, φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού, που λάτρευε. Η μοίρα τα έφερε έτσι και το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα…

Ο Γιώργος Πρίντεζης όχι μόνο κατάφερε να παίξει με την ομάδα που αγαπάει σαν… τρελός, αλλά έγινε μεγάλος πρωταγωνιστής σε κορυφαίες στιγμές του συλλόγου, ενώ και ο επίλογος του… παραμυθιού του που μπήκε τον Ιούνιο του 2022 ήταν ονειρικός, καθώς πανηγύρισε την κατάκτηση του νταμπλ με τους «ερυθρόλευκους», σηκώνοντας τα τρόπαια ως αρχηγός.

Το www.sportfm.gr κάνει μία αναδρομή στο ζωντανό… όνειρο που έζησε ο Γιώργος Πρίντεζης στα 22 χρόνια της πλούσιας καριέρας του:

Η παρουσίαση του 2000 και η… προφητική selfie του 1997


Γιώργος Πρίντεζης: Ένα «ερυθρόλευκο» παραμύθι με happy end

Το ταξίδι στο όνειρο για τον Γιώργο Πρίντεζη ξεκίνησε το 2000. Σε ηλικία 15 ετών παρουσιάστηκε από τον Ολυμπιακό μαζί με τους Νίκο Μπουντούρη, Πάτρικ Φέμερλινγκ και Ντέιβιντ Ρίβερς. Ο Αμερικανός γκαρντ επέστρεψε στην ομάδα του Πειραιά για τη δεύτερη θητεία του, αλλά το 1997 είχε εμπνεύσει τον Πρίντεζη για την ιστορική του… selfie. Με τα «όργια» που έκανε στο Final Four της Ρώμης εκείνη χρονιά ο Ρίβερς και οδήγησε την ομάδα του Πειραιά στην κατάκτηση της πρώτης Ευρωλίγκας της ιστορίας της έκανε τον 12χρονο Γιώργο Πρίντεζη να τραβήξει μία… προφητική φωτογραφία φορώντας την μπλούζα του Ολυμπιακού.

Γιώργος Πρίντεζης: Ένα «ερυθρόλευκο» παραμύθι με happy end

Το… αγροτικό του στη Λάρισα


Γιώργος Πρίντεζης: Ένα «ερυθρόλευκο» παραμύθι με happy end

Ο Γιώργος Πρίντεζης έμεινε στον Ολυμπιακό μέχρι το 2006, καθώς το καλοκαίρι εκείνου του έτους παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού στην Ολύμπια Λάρισας. Ο λόγος που έγινε αυτό ήταν για να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής και να «ψηθεί» και μάλιστα εκείνη την περίοδο στην ομάδα της Θεσσαλίας προπονητής ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Η… θητεία του Πρίντεζη στην «παραμεθόριο» πήγε πολύ καλά, καθώς με τις εμφανίσεις του αναδείχθηκε κορυφαίος νεαρός παίκτης της Α1 για τη σεζόν 2006/07.

Η μοναδική φορά που φόρεσε… πράσινα


Γιώργος Πρίντεζης: Ένα «ερυθρόλευκο» παραμύθι με happy end

Το καλοκαίρι του 2007 ο Έλληνας πάουερ φόργουορντ επέστρεψε στον Ολυμπιακό και δύο χρόνια αργότερα πήρε μία πολύ δύσκολη απόφαση. Κι αυτό γιατί, άφησε το αγαπημένο του λιμάνι για να δοκιμάσει την τύχη του στην Ισπανία και τη Μάλαγα. Το 2009, λοιπόν, υπέγραψε στην ομάδα της Ανδαλουσίας, η οποία αποτέλεσε κομβικός σταθμός της καριέρας του. Από τη μία, ο Πρίντεζης είχε βασικό ρόλο στην ισπανική ομάδα και παρουσίαζε συνεχώς σημάδια βελτίωσης. Από την άλλη, όμως, υπέστη έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό που παραλίγο να του κοστίσει ακόμη και την καριέρα του.



Ο νόστος και οι… δεμένοι κάβοι στο μεγάλο λιμάνι


Γιώργος Πρίντεζης: Ένα «ερυθρόλευκο» παραμύθι με happy end

Την άνοιξη του 2011 ο Πρίντεζης έλυσε το συμβόλαιό του με τη Μάλαγα, μένοντας ελεύθερος να επιλέξει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Τότε, δέχτηκε την πρόταση από τον Ολυμπιακό για τη μεγάλη επιστροφή. Ο Έλληνας πάουερ φόργουορντ είπε το «ναι» στην ομάδα της… καρδιάς του και κάπως έτσι έδεσε τους… κάβους στο μεγάλο λιμάνι μέχρι το τέλος της καριέρας του.

Το έπος της Πόλης


Γιώργος Πρίντεζης: Ένα «ερυθρόλευκο» παραμύθι με happy end

Περίπου δύο χρόνια μετά την επιστροφή του στον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Πρίντεζης θα ζήσει μία από τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του. Με το δικό του «πεταχτάρι» στον τελικό του Final Four της Κωνσταντινούπολης το 2012, κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, θα υπογράψει την επιστροφή της ομάδας του Πειραιά στην κορυφή της Ευρώπης έπειτα από 15 χρόνια. Στην ουσία θα ζήσει την στιγμή που είχε μέχρι τότε είχε δει ως… όνειρο και μάλιστα με έναν τρόπο που ο Γιόνας Καζλάουσκας του είχε απαγορέψει να εκτελεί όταν τον είχε προπονητή στους «ερυθρόλευκους», αλλά έτσι τον «πλήγωσε» ως αντίπαλος!



Όταν έγινε Άγιος Γεώργιος… Πρίντεζης


Γιώργος Πρίντεζης: Ένα «ερυθρόλευκο» παραμύθι με happy end

Ανήμερα του Αγίου Γεωργίου το 2015 ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε στο ΣΕΦ την Μπαρτσελόνα, για το τέταρτο ματς της σειράς των playoffs της Ευρωλίγκας. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγούνταν 2-1 και χρειάζονταν τη νίκη για να πάρουν το εισιτήριο για το Final Four. Η μοίρα τα έφερε έτσι, που μετά το 2012, ο Πρίντεζης θα ήταν ξανά ο πρωταγωνιστής σε μία ιστορική στιγμή για την ομάδα του Πειραιά. Με το δικό του buzzer beater τρίποντο, ο Ολυμπιακός έριξε στο… καναβάτσο τους Καταλανούς και προκρίθηκε στα τελικά της Μαδρίτης, με τον Πρίντεζη για ακόμη μία φορά να γίνεται το σημείο αναφοράς.



Πρωταθλητής με πόνο καρδιάς


Γιώργος Πρίντεζης: Ένα «ερυθρόλευκο» παραμύθι με happy end

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι τελικοί του πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό το 2016, ο Γιώργος Πρίντεζης είχε μία τεράστια απώλεια, καθώς έχασε τον πατέρα του. Σε μία εξαιρετικά δύσκολη στιγμή της ζωής του, ο «Πριντ» αποφάσισε να αγωνιστεί κανονικά και να βοηθήσει τον Ολυμπιακό να κατακτήσει back-to-back το τρόπαιο. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 3-1 στη σειρά με τους «πράσινους», διατηρώντας τα σκήπτρα τους στην Ελλάδα, όπου την στιγμή της απονομής ο Γιώργος Πρίντεζης κρατούσε το τρόπαιο στα χέρια του και δακρυσμένος κοιτούσε τον ουρανό…



Τα δάκρυα χαράς για την παραμονή του στον Πειραιά


Γιώργος Πρίντεζης: Ένα «ερυθρόλευκο» παραμύθι με happy end

Το καλοκαίρι του 2017 το συμβόλαιο του Πρίντεζη με τον Ολυμπιακό ολοκληρώθηκε. Οι δύο πλευρές κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και κατέληξαν σε μία νέα συμφωνία, με τον έμπειρο φόργουορντ να υπογράφει νέο συμβόλαιο διάρκειας τριών ετών. Στα 32 πλέον, ο «Πριντ» γνώριζε πως δεν θα είχε πολλά χρόνια ακόμη καριέρας, αλλά με την επικύρωση αυτής της συμφωνίας συνειδητοποίησε ότι το τέλος αυτής της μεγάλης και σπουδαίας διαδρομής του θα ήταν εκεί που είχε ονειρευτεί. Στον Ολυμπιακό. Για τον λόγο αυτό, όταν έκανε δηλώσεις στον Τύπο μετά το ραντεβού με τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο αποχώρησε δακρυσμένος από τη συγκίνηση.

Έβαλε τον επίλογο που ονειρευόταν


Γιώργος Πρίντεζης: Ένα «ερυθρόλευκο» παραμύθι με happy end

Το 2021 ο «Πριντ» έδωσε τα χέρια με τη διοίκηση του Ολυμπιακού για νέο συμβόλαιο διάρκειας ενός έτους. Εκείνο το καλοκαίρι ήταν ιστορικό για την ομάδα του Πειραιά, καθώς επέστρεψε στην Basket League μετά την αποχώρησή του, ενώ παράλληλα ο Πρίντεζης πήρε το χρίσμα του αρχηγού, αφού ο… Διόσκουρός του Βασίλης Σπανούλης είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Η επιστροφή των «ερυθρόλευκων» στα «μεγάλα σαλόνια» ήταν ιδανική. Τα… προεόρτια για τον Γιώργο Πρίντεζη έγιναν στο Final Four του Βελιγραδίου, καθώς γνώρισε την αποθέωση από τους δεκάδες φίλους της ομάδας που είχαν ταξιδέψει στην πρωτεύουσα της Σερβίας, γνωρίζοντας ότι αυτή θα ήταν η τελευταία του χρονιά.



Ο αγωνιστικός… επίλογος του Πρίντεζη θα δοθεί με ακόμη πιο ιδανικό τρόπο. Ο Ολυμπιακός «σκούπισε» στους τελικούς της Basket League τον Παναθηναϊκό, κατακτώντας το νταμπλ στην Ελλάδα μετά από 25 χρόνια. Ως αρχηγός σήκωσε το τρόπαιο στον ουρανό του ΣΕΦ και στη συνέχεια πήρε το μικρόφωνο για να πει το δικό του Πρίντεζης… out: «Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου για όλα, για τα 20 χρόνια που περάσαμε παρέα. Σας ευχαριστώ που ήσασταν δίπλα μας στις δύσκολες, αλλά και στις μαγικές στιγμές. Από του χρόνου θα βλέπουμε την ομάδα μας μαζί, παρέα, όπως κάναμε πριν από 20 χρόνια. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή συνέχεια στην ομάδα μας».



Έπειτα από μία τεράστια και σπουδαία καριέρα που κράτησε για πάνω από δύο δεκαετίες ο Γιώργος Πρίντεζης είπε το «αντίο» στα παρκέ το καλοκαίρι του 2022. Ένας παίκτης «κόσμημα» για τον ελληνικό –και όχι μόνο- αθλητισμό με ήθος και πάντα χαμογελαστός. Μία πολύ αγαπητή προσωπικότητα, όπου σε κάθε γήπεδο που αγωνιζόταν, αντιμετωπίζονταν με μεγάλο σεβασμό τόσο από αντιπάλους παίκτες όσο και φιλάθλους. Άλλωστε, ποιος μπορεί να ξεχάσει το χειροκρότημα από τον κόσμο του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, στον δεύτερο τελικό του πρωταθλήματος το 2016, όταν θρηνούσε την απώλεια του πατέρα του.

Φυσικά και ένας παίκτης παράδειγμα για τους νεότερους, αφού μέσα από την σκληρή δουλειά και το πείσμα του, δεν κατάφερε μόνο να οδηγήσει την ομάδα του Πειραιά στην καταξίωση, αλλά και να γίνει ένας από τους κορυφαίους φόργουορντ στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ…

Το παλμαρέ του Γιώργου Πρίντεζη:


4 πρωταθλήματα Ελλάδας (2012, 2015, 2016, 2022)
2 Κύπελλα Ελλάδας (2011, 2022)
2 Ευρωλίγκες (2012, 2013)
1 Διηπειρωτικό Κύπελλο (2013)

Σε ατομικό επίπεδο
5 φορές στην καλύτερη πεντάδα του ελληνικού πρωταθλήματος (2012, 2014, 2015, 2016, 2017)
Πιο βελτιωμένος παίκτης στο ελληνικό πρωτάθλημα (2012)
Καλύτερη πεντάδα στην Ευρωλίγκα (2017)
Καλύτερη ομάδα παικτών τη δεκαετία 2010-2020 στην Ευρωλίγκα (2020)
Πρώτος σε εύστοχα σουτ στην ιστορία της Ευρωλίγκας

Εθνική ομάδα
Χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2009

Δείτε εδώ όλο το περιοδικό του sport-fm.gr για την ανασκόπηση του 2022!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x