Ανασκόπηση 2021 - Life

Squid Game: Η σειρά που έκανε αίσθηση σε όλο τον πλανήτη!

Χωρίς έχει ακουστεί ιδιαίτερα πριν κυκλοφορήσει, το Squid Game προβλήθηκε στις οθόνες όλους του κόσμου το 2021 και από το πουθενά, κυριάρχησε με το απίθανα ιδιαίτερο και ανατρεπτικό σενάριό του.

Squid Game: Η σειρά που έκανε αίσθηση σε όλο τον πλανήτη!

Σαν κεραυνός έσκασε μέσα στο 2021 η σειρά Squid Game που μέσα σε ελάχιστες μέρες κατάφερε να γίνει ανάρπαστη σε κάθε άκρη της γης. Το σενάριο (δεν θα κάνουμε spoil), το οποίο έχει ένα κάνει με ένα... παιχνίδι που μπαίνουν άνθρωποι με την «πλάτη στον τοίχο» και η αποτύπωση της σκληρής πραγματικότητας στον υπερθετικό βαθμό, ήταν αρκετά για να την ανεβάσουν στην elite.

Το γεγονός ότι μιλάμε για κορεάτικη παραγωγή το καθιστά κάτι... πρωτόγνωρο σε όσους το παρακολούθησαν, με τα εννιά επεισόδια του πρώτου κύκλου που έχουν κυκλοφορήσει να είναι το ένα πιο «τραβηχτικό» από το άλλο, αφού αν το ξεκινήσεις κόλλησες!

Ο δεύτερος κύκλος


Μετά τον χαμό που έγινε, ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι οι… πιστοί τηλεθεατές θα ήθελαν να μάθουν αμέσως αν θα συνεχιστεί η σειρά. Σίγουρα ο τρόπος με τον οποίο ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος, αφήνει σε μεγάλο βαθμό ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνέχεια.

Μπορεί στην αρχή να μην ήθελε καν να το ακούσει, όμως ο σκηνοθέτης του κορεάτικου «The Squid Game» Χουάνγκ Ντονγκ-χιουκ έκανε γνωστό και με κάθε επισημότητα σε δηλώσεις του ότι η σειρά που τρέλανε όλο τον πλανήτη θα έχει και δεύτερη σεζόν! «Υπήρξε τόση πίεση, τόση ζήτηση και τόση αγάπη για μια δεύτερη σεζόν από τον κόσμο. Έτσι, σχεδόν νιώθω ότι δεν μας αφήνεις άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Το κομμάτι των χρημάτων-εσόδων


Ξεκίνησε με ένα μπάτζετ 19 εκατομμυρίων ευρώ και το Netflix έφτασε να έχει εισπράξει 900 εκατομμύρια ευρώ μόλις στα τέλη Οκτωβρίου από τις προβολές! Φυσικά στον επόμενο κύκλο οι πρωταγωνιστές και ο σκηνοθέτης θα διαπραγματευτούν με τα τωρινά εντυπωσιακά δεδομένα, κάτι που σημαίνει πως θα έχουν τεράστια κέρδη, σε σχέση με τα όσα πήραν στο ξεκίνημα. Ενδεικτικά, ο κεντρικός πρωταγωνιστής, κατά κόσμον Λι Τζονγκ-τζε, πασίγνωστος στη Νότια Κορέα που ξεκίνησε την καριέρα του ως μοντέλο, έλαβε 2,7 εκατομμύρια ευρώ για τα εννέα επεισόδια που περιλαμβάνει ο πρώτος κύκλος.

Από την άλλη πλευρά, η νεαρή Τζανγκ Χο-γιον που έκανε ντεμπούτο ως ηθοποιός, μιας και από τα 16 της ζει και βιοπορίζεται ως μοντέλο, έλαβε 220.000 ευρώ, όμως πλέον με την τρομακτική άνοδο που έχει σε followers ο λογαριασμός της στο Instagram, κερδίζει περίπου 35.000 ευρώ για κάθε ποστάρισμα, συν τις άπειρες διαφημίσεις στις οποίες πρωταγωνιστεί.

Επηρέασε εκατομμύρια ανθρώπους που… ψήθηκαν με την ιδέα


Όπως είναι λογικό και απόλυτα αναμενόμενο, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να μην έχει αντίκτυπο σε μεγάλων αριθμό ανθρώπων. Σε πολλά σημεία του πλανήτη άνθρωποι προσπάθησαν να δημιουργήσουν παρόμοια concept. Αυτό πάντως που τράβηξε τα βλέμματα ήταν ο MrBeast. Ο διάσημος Youtuber αποφάσισε να το πάει ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας το πραγματικότητα. Συγκέντρωσε 456 ανθρώπους, «γύρισε» ένα ένα τα παιχνίδια με σοκαριστικά παρόμοια σκηνικά (χωρίς φυσικά να πεθαίνει κανείς) και αντάμειψε τον μοναδικό «επιζών» με 465.000 δολάρια!

Επίσης όπως ακριβώς συνέβη και με το La Casa de Papel, επικρατεί τρέλα στην αγορά σχετικά με τον ρουχισμό, τις στολές αλλά και τα αξεσουάρ που βρίσκονται σε κάθε μαγαζί. Ενδεικτικό είναι ότι το μοντέλο των λευκών Vans παπουτσιών που φορούσαν οι παίκτες του Squid Game, παρουσίασε αύξηση πωλήσεων 2,700% (!), ενώ γενικά τα λευκά Vans παρουσίασαν άνοδο 97% παγκοσμίως.


Τα λάθη στη μετάφραση και η κριτική


Το γεγονός ότι το concept της σειράς είναι… σοκαριστικό και ακραίο όπως εξελίσσεται αλλά και με το πόσο αληθινό δείχνει σε αρκετά σημεία με μπόλικο αίμα, οδήγησε πολλούς να «ξεσπαθώσουν» κατά του δημιουργού ή καλύτερα του σεναρίου. Γενικά περιλαμβάνει κάτι το «θάνατός σου ή ζωή μου», κάτι με το οποίο δεν μπορείς εύκολα να συμβιβαστείς. Ειδικά μια σκηνή που περιλαμβάνει φέρετρα που μπαίνουν σε φούρνους καύσης, ξεσήκωσε αντιδράσεις , αφού ο ίδιος ο σκηνοθέτης αποκάλυψε από το Άουσβιτς και τα όσα φρικιαστικά έκαναν οι Ναζί στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχετικά με το κομμάτι των λαθών, η μετάφραση από τα κορεάτικα, μια δύσκολη γλώσσα, πήγε περίπατο στα αγγλικά. Νοήματα που είχαν ιδιαίτερη συγκινησιακή σημασία χάθηκαν όπου οι ηθοποιοί έκλαιγαν, ενώ η πρωταγωνίστρια αν και προσπαθούσε να κρύψει την υποτιθέμενη βορειοκορεάτικη προφοράς της, αφέθηκε… ελεύθερη μόνο τη στιγμή που συναντήθηκε με τον αδερφό της, κάτι που δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε.



Δείτε το τρέιλερ του πρώτου κύκλου της σειράς:


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x