sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μαρσέλο Γκαγιάρδο: Ο «Ναπολέων» της Ρίβερ που δεν έφτασε ποτέ σε… Βατερλό!

Ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τη Ρίβερ Πλέιτ μετά από 8 χρόνια στον πάγκο της και το sport-fm.gr σας υπενθυμίζει την πορεία του Αργεντινού στον πάγκο των «εκατομμυριούχων».

26 Ιουνίου 2011. Ο «θρήνος» κάνει την εμφάνιση του στο «Μονουμεντάλ» του Μπουένος Άιρες, καθώς η μεγάλη Ρίβερ Πλέιτ, υποβιβάζεται για πρώτη φορά στα 110 χρόνια της ιστορίας της στη δεύτερη κατηγορία της Αργεντινής μετά και το εντός έδρας 1-1 απέναντι στην Μπελγράνο. Κλάμα, και απίστευτες σκηνές, συνθέτουν την κορύφωση του «δράματος» για έναν τεράστιο σύλλογο.

Ιούλιος της ίδιας χρόνιας, όταν ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο ανακοίνωνε σε ηλικία 35 ετών την απόσυρση του από την ενεργό δράση. Μια καριέρα που διήρκησε 18 χρόνια και είχε ως σταθμούς, τη Ρίβερ Πλέιτ, τη Μονακό, την Παρί Σεν Ζερμέν, την DC United και την Νασιονάλ του Μοντεβιδέο, για ένα… δεκάρι παλαιάς κοπής.

Τι σχέση όμως θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι δύο ιστορίες μεταξύ τους;

To sport-fm.gr, με αφορμή την ανακοίνωση της αποχώρησης του Μαρσέλο Γκαγιάρδο από τον πάγκο της Ρίβερ Πλέιτ, σας θυμίζει τα σημεία- σταθμούς της οκταετούς θητείας του Αργεντινού στους «εκατομμυριούχους» η οποία εκτός από καρμική μοιάζει με το βιβλίο της ιστορίας του «Ναπολέοντα» το οποίο ωστόσο έχει... σκισμένη τη σελίδα της καταστροφής τους Βατερλό.

Η ανάληψη μιας πρωταθλήτριας και τα πρώτα εντυπωσιακά δείγματα γραφής



Όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ρίβερ Πλέιτ, ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο, έβγαινε από την αφάνεια που διήρκησε δύο χρόνια. Στον πάγκο των «εκατομμυριούχων» αντικατέστησε τον Ραμόν Ντίας και έδειξε από νωρίς τα δείγματα γραφής του.

Η πρώτη του σεζόν στον πάγκο της ομάδας ήταν ονειρεμένη. Κατάκτηση του Copa Sudamericana το 2014 για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου, αλλά και εντυπωσιακό ποσοστό στης νίκες. Επιπλέον, εξέλιξε το αγαπημένο του 4-3-3 καθώς στη φαρέτρα του διέθετε «όπλα» τα οποία βοηθούσαν στο έργο του. Ενδεικτικά, ο Κάρλος Καβενάγκι, Ροντρίγκο Μόρα, Τεό Γκουτιέρες και Κάρλος Σάντσεζ του «έβγαλαν» συνολικά 66 γκολ!

H 9η θέση στο πρωτάθλημα την πρώτη χρονιά πέρασε στα «ψιλά», καθώς το Copa Sudamericana απάλυνε κάθε πόνο και εξάλειψε κάθε δυσπιστία προς το πρόσωπο του.

Συνώνυμο της κορυφής και της επιτυχίας


Ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο δεν είναι απλά ένας προπονητής που πέρασε από τον πάγκο της Ρίβερ Πλέιτ. Ο Αργεντινός είναι ο πιο επιτυχημένος τεχνικός της ιστορίας της και τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν τα τρόπαια, η διάρκεια, οι προσωπικότητες που αγωνίστηκαν στην ομάδα αλλά και το ήθος που αυτός επέδειξε κατά την οκταετή του παραμονή στο «Μονουμεντάλ».

Με την Ρίβερ, πορεύθηκαν μαζί για 3130 ημέρες, μοιράστηκαν αμέτρητες χαρές και συγκινήσεις και πανηγύρισαν συνολικά 14 τίτλους.

Συγκεκριμένα, επί της... βασιλείας του στο Μπουένος Άιρες ο 46χρονος «Ναπολέων» , κατέκτησε 1 πρωτάθλημα, 3 κύπελλα και 2 Σούπερ Καπ Αργεντινής, αλλά και 1 Copa Sudamericana, 2 Copa Libertadores, 3 Super Cup λατινικής Αμερικής.

Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα, η κατάκτηση του Copa Libertadores το 2018 με 3-1 απέναντι στην «μισητή» Μπόκα Τζούνιορς, στον τελικό του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» ο οποίος είχε ακολουθήσει το 2-2 του «Μπομπονέρα».





Η βραδιά που δεν συγκρίνεται με κανένα τρόπαιο


Mέσα στη σωρεία τροπαίων, ο Γκαγιάρδο είχε θέσει ως στόχο του να επαναφέρει τη Ρίβερ και πάλι στην κορυφή του ποδοσφαίρου της Αργεντινής.
Η προσμονή ήταν μεγάλη καθώς είχαν περάσει 7 χρόνια μέχρι ο ουρανός του Μπουένος Σάιρες να γεμίσει ξανά με... ερυθρόλευκα πυροτεχνήματα για λογαριασμό των «εκατομμυριούχων».

Η αποστολή προφανώς και εξετελέσθη, αφού η Ρίβερ Πλέιτ, στέφθηκε πρωταθλήτρια το 2021 και ο Γκαγιάρδο με την ταπεινότητα που πάντα τον διέκρινε έκανε πέρα στους πανηγυρισμούς και άφησε τους παίκτες του να το απολαύσουν.

Στη φιέστα, ο Αργεντινός κατέκτησε το μεγαλύτερο τρόπαιο της ζωής του, καθώς είδε τα τρία του παιδιά να τον υποδέχονται και «λύγισε» από ευτυχία.

Ήταν η μεγαλύτερη επιβράβευση για εκείνον, όπως δήλωσε και ο ίδιος, σε συνδυασμό με την αποθέωση που δέχθηκε από περίπου 110.000 θεατές που φώναζαν το όνομα του.



Ο δρόμος του Ναπολέοντα Βοναπάρτη δεν είχε γυρισμό. Κατέληξε στο Βατερλό το 1815 και έμεινε στην ιστορία για το αρνητικό πρόσημο της για τους Γάλλους.

Για τον Μαρσέλο Γκαγιάρδο και τη Ρίβερ Πλέιτ ο προορισμός ήταν ένας και μοναδικός. Η επιτυχία, η αυτοκρατορία, η νίκη.

Επιμέλεια: Γιώργος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x