Κώστας Μιαούλης

Τα κλειδιά για μια ανάλογη ή και καλύτερη Πέμπτη

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει στο sport-fm.gr για τα σημεία που μπορούν να κρίνουν μια ανάλογων διαστάσεων ή και καλύτερη ευρωπαϊκή Πέμπτη για τις ελληνικές ομάδες.

Αν μπορεί να υπάρχει ένα ερώτημα στο μυαλό των φιλάθλων ενόψει της αποψινής δεύτερης τετράδας αναμετρήσεων των εκπροσώπων μας στα Κύπελλα Ευρώπης είναι το αν η πρεμιέρα και οι τρεις νίκες στην πρώτη φετινή σούπερ Πέμπτη ήταν συμπτωματική ή αν μπορεί να υπάρξει ανάλογη συνέχεια. Η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα στο γήπεδο. Μπορούν να έρθουν και τέσσερις νίκες; Στη συγκεκριμένη βραδιά, κάτω από εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες, μπορεί και ναι. Φυσικά θα απαιτηθεί, τεράστια προσήλωση, σωστό διάβασμα, τύχη και φυσικά και πάνω απ' όλα ανάλογη παραγωγικότητα. Με δέκα γκολ σε τέσσερα παιχνίδια και με βελτιωμένες τις άμυνές τους, φυσικά και μπορούν να έχουν προσδοκίες και από αυτήν τη βραδιά.

Θα το πάω λίγο ανάποδα, ξεκινώντας από τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» είναι αλήθεια πως ίσως αδικήθηκαν από την τελική έκβαση στον αγώνα με τη Φράιμπουργκ. Όμως πρόσφεραν δύο γκολ πολύ φτηνά στους αντιπάλους τους και είναι αλήθεια πως σε αυτό το επίπεδο, τέτοια σφάλματα, κατά κανόνα, πληρώνονται ακριβά. Ο κόσμος, παρά την ήττα, έμεινε ικανοποιιημένος από το θέαμα και τώρα περιμένει «τρίποντο» και με τον αέρα, που έχει πάρει από το προβάδισμα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Από την Μπάτσκα Τόπολα τι πρέπει να προσέξει; Πρόκειται για μια σφιχτή ομάδα, με καλό κέντρο. Προσπαθεί να παίξει με γρήγορες μεταβάσεις της μπάλας, από φάση άμυνας σε επίθεση και αυτό θα πρέπει να είναι το σημείο, που θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ ο πρωτοπόρος της Σούπερ Λίγκας. Η καλή ισορροπία σε αυτό το ματς θα αποτελέσει το κλειδί για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Το ματς δεν θα είναι εύκολο. Μπορεί να εξελιχθεί σε τέτοιο, αν μπορέσει να σκοράρει και να μην έχει αργές αντιδράσεις, όταν θα αλλάζει από άμυνα σε επίθεση.

Πάμε στην ΑΕΚ. Η νταμπλούχος έκανε μια εντυπωσιακή νίκη στην Μπράιτον. Παίζει απέναντι σε μια ομάδα που από κάθε άποψη, αγωνιστικά, διοικητικά, οπαδικά, βρίσκεται σε αναβρασμό. Το αποτέλεσμα της πρεμιέρας σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα του «Αίαντα» στο πρώτο ματς με τη Μαρσέιγ, δημιουργεί υψηλές απαιτήσεις. Για κάποιο λόγο, η χρησιμοποίηση συγκεκριμένων παικτών τη Δευτέρα με τον ΟΦΗ, έδωσε την εντύπωση ότι ο Αλμέιδα ως και αμέλησε ένα κομβικό ματς πρωταθλήματος, γιατί είχε προφανή στόχευση, να έχει όσο περισσότερο φρέσκους μπορεί, τους κομβικούς του παίκτες σε αυτό το ματς. Δεν το ασπάζομαι, γιατί υπήρξαν, ακόμα και μέχρι λίγες ώρες πριν το ματς στο Ηράκλειο, κομβικά προβλήματα. Μπορούσε να τ' αντιμετωπίσει διαφορετικά; Σαφώς ναι. Έγινε εσκεμμένα η επιλογή ενόψει Άγιαξ; Με τόσα προβλήματα η απάντηση είναι όχι, για μένα τουλάχιστον. Τώρα ο Άγιαξ ακόμα και με προβλήματα μπορεί να κάνει ζημιά; Θα είναι ιεροσυλία ν' απαντήσει κανείς οχι. Η ΑΕΚ ακριβώς επειδή στην ΟΠΑΠ Αρένα δείχνει τελευταία να μην της πάνε τόσο, ακόμα και εύκολα ματς. Το ζητούμενο και αυτό που πιστεύω πως θα προσπαθήσει να πιέσει, όσο σε κανένα άλλο παιχνίδι και να κάνει το «δύο στα δύο», που με αυτή τη σειρά αγώνων, την κάνει ισχυρό φαβορί και για πρωτιά στο γκρουπ.

Ο Παναθηναϊκός επίσης πετυχαίνει τη Μακάμπι Χάιφα σε κακό φεγγάρι. Οι «πράσινοι» θα πρέπει να είναι διεκδικητικοί από την εκκίνηση. Μιλάμε για μια ομάδα που έχει αμυντικές αδυναμίες και ειδικά αν μπει νωρίς μπροστά στο σκορ, θεωρώ πως θα έχει την ευχέρεια να διαχειριστεί με άνεση και προοπτική το ματς. Ενδεχόμενη νίκη θα φέρει τον Παναθηναϊκό σε τροχιά ακόμα και πρωτιάς ανάλογα με το άλλο παιχνίδι μεταξύ της Βιγιαρεάλ και της Ρεν. Η ισραηλινή ομάδα είναι επιρρεπής στο να δέχεται γρήγορα γκολ στα παιχνίδια της και επίσης είναι αδύναμη στις στημένες φάσεις. Με το οπλοστάσιο του πιο γεμάτο, με παρόντα και τον Βαγιαννίδη και διαθέσιμο και τον Σπόραρ, ο Γιοβάνοβιτς μπορεί να οδηγήσει το «τριφύλλι» στο «δύο στα δύο».

Για τον ΠΑΟΚ η πρόκληση του ματς με την Άιντραχτ είναι τεράστια. Παρά το γεγονός πως η γερμανική ομάδα δεν έχει την προπέρσινη λάμψη, όταν κατέκτησε το Europa League, παραμένει, όμως, μια πολύ επικίνδυνη και σφιχτή ομάδα. Ο ΠΑΟΚ διαχρονικά στην Τούμπα, έχει ρίξει πανίσχυρους αντιπάλους στο καναβάτσο της Τούμπας, αλλά αυτήν τη στιγμή έχει μια νέα ομάδα και αρκετά νεανική. Αν δείξει υπομονή απέναντι σε έναν αντίπαλο, που δείχνει ιδιαίτερα σφιχτός, μπορεί απόψε να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα πρόκρισης.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x