Κώστας Μιαούλης

O Oλυμπιακός άφησε τον ΠΑΟΚ να παίξει και αυτός τον εκτέλεσε με τέσσερα γκολ

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για το δίδαγμα, που αφήνει η ιστορική νίκη του ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» επί του Ολυμπιακού και αναφέρεται στο… τι δεν έκανε ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ!

Από την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, μέχρι αυτή την ώρα, λίγο μετά τις 21:30, που ξεκινά η συγγραφή αυτού του κειμένου, είναι σαν να έχουμε περάσει μια ολόκληρη ποδοσφαιρική ζωή μέσα από τα μάτια μας. Το ποδόσφαιρο είναι εκείνο, που μπορεί να σου κάνει τις μεγαλύτερες πλάκες, τα πιο έντονα παιχνίδια συναισθημάτων. Η ΑΕΚ, που νίκησε εύκολα τον ΠΑΟΚ, βρίσκεται σε βαριά κατάθλιψη από την ισοπαλία με την Κηφισιά, ο Ολυμπιακός, που από τη νίκη στην Κρήτη βρίσκεται στη βραδιά της αποκαθήλωσης των πάντων και ο Δικέφαλος του Βορρά, που έχει πετύχει τη 2η μεγαλύτερη νίκη του ως προς τη διαφορά και φτάνοντας τον αριθμό των τερμάτων της τεσσάρας του 1976 στο Φάληρο, όταν εμείς στα κοντά πενήντα μετρούσαμε τους πρώτους μήνες ή χρόνια ζωής, στην παράνοια!

Από εκεί, που στα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ζητούσαν το κεφάλι του Λουτσέσκου στον… δίσκο, τι μπορούν να πουν απόψε, που ο Δικέφαλος του Βορρά, πέτυχε αυτήν τη νίκη και έβγαλε όλον τον πρώτο γύρο στην Αθήνα, με μια ήττα, έναν θρίαμβο και ένα στο παρά ένα χαμένο διπλό στη Λεωφόρο; Θα βγουν μήπως να ζητήσουν συγγνώμη στον Ρουμάνο; Όχι φυσικά. Ο Ρουμάνος διάβασε λάθος το ματς τη Δευτέρα και πολύ καλύτερα το αποψινό. Αυτός, που ήταν εντελώς αδιάβαστος, αποδείχθηκε ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ.

Ο άνθρωπος των ντέρμπι, όχι μόνο στον πρώτο γύρο, αλλά και γενικά στη διετία, είναι ο Ματίας Αλμέιδα. Αυτός διάβασε ορθά πως για να μη κινδυνεύσει η ομάδα του, έπρεπε να απαγορεύσει στον ΠΑΟΚ να κάνει παιχνίδι πριν έξι 24ωρα. Να μην του επιτρέψει να κάνει με την ηρεμία και το δικό του τέμπο το παιχνίδι του άμεσου τρανζίσιον, που αν πάρει ρυθμό μπορεί να αποδειχθεί φονικό. Προσωπικά, για όσους διαβάζουν τη στήλη, την Τρίτη μετά το ματς, έγραφα για το πόσο σπουδαία ήταν αυτή η νίκη, ακριβώς γιατί η ΑΕΚ δεν επέτρεψε στον ΠΑΟΚ να κάνει το παιχνίδι του.

Μάλιστα, παρά την ήττα του ΠΑΟΚ τη Δευτέρα, υπογράμμιζα το πόσο βελτιωμένη είναι και ατομικά, αλλά και σαν σύνολο η ομάδα του Λουτσέσκου. Δεν έγινε καφενείο ο ΠΑΟΚ επειδή έχασε με κάτω τα χέρια από την ΑΕΚ. Ούτε είναι η… Μπαρτσελόνα του Μέσι, ακόμα και αν κέρδισε με αυτόν τον εμφατικό τρόπο απόψε στο Φάληρο. Είναι, όμως, μια πολύ καλή ομάδα, με έναν πανέξυπνο και μπαρουτοκαπνισμένο προπονητή, όσο και αν σε επίπεδο χαρακτήρα, μπορεί ο καθένας από εμάς, να έχει τις ενστάσεις του.

Στο Καραϊσκάκη, η επιλογή του Μαρτίνεθ, να μην πιέσει ψηλά, να παίξει με τρεις στο κέντρο, κόβοντας από τη φαρέτρα του τον Μασούρα και το τέμπο, που πήρε το παιχνίδι μετά το 20ό λεπτό, μείωνε τις πιθανότητες της ομάδας του να πάρει νικηφόρο αποτέλεσμα. Αν πας να παίξεις την ομάδα του Λουτσέσκου στο μία σου και μία μου είναι πολύ πιθανό, όχι απλά να σε νικήσει, αλλά να σε καταστρέψει. Αυτό δεν το ζύγισε σωστά ο Ισπανός, που έπρεπε να αναγνώσει πιο σωστά το πώς οι Θεσσαλονικείς απενεργοποιήθηκαν από την ΑΕΚ. Για την ακρίβεια ο Μαρτίνεθ για νέα ομάδα έδειξε πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο ότι η δική του ομάδα αν το ματς ματς έπαιρνε τη μορφή ροντέο πως θα επιβληθεί. Λάθος. Εκεί ακριβώς είναι, που οι Θεσσαλονικείς μπορεί να σε σκορπίσουν. Επιπλέον, ο φιλοξενούμενος χτυπά αμυντικά τη στιγμή, που στην ίδια πλευρά έχουν έρθει ο Φορτούνης για να ταιριάξει με τον Ροντινέι.

Ο ΠΑΟΚ προειδοποιεί δύο φορές, μία με το σουτ του Κουλιεράκη από στημένη μπάλα, που κατέβηκε και μία στο ανοικτό γήπεδο με τον Ζίβκοβιτς. Μέχρι το 0-1 η μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού η μεγάλη ευκαιρία είναι αυτή του Ποντένσε. Κάπου εκεί αρχίζει η «ασπρόμαυρη» ραψωδία με τον Μπάμπα Ραχμάν να ξεκινάει για να σερβίρει από την ισχυρή πλευρά των «ερυθρολεύκων» επιθετικά, με το σερβίρισμα στον Ζίβκοβιτς.

Ο Μαρτίνεθ κάνει το σωστό, ενώ βρισκόταν με ένα γκολ πίσω, βάζοντας Μασούρα αντί Αλεξανδρόπουλου. Αν το δείτε στο φιλμ του ματς, η μοναδική στιγμή, που μπορεί να ξαναμπεί ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι, είναι το σουτ στο 48' του Φορτούνη, που περνάει άουτ, με τους Πειραιώτες να έχουν κλέψει ψηλά την μπάλα πιέζοντας τον Μεϊτέ. Πάλι δράστης ο Καμαρά, όπως με τον Παναθηναϊκό, όταν έκλεψε και από έναν αστραπιαίο συνδυασμό ισοφάρισε. Αφού δεν έγινε εκεί και με την άμυνα του Ολυμπιακού εκτός ισορροπίας, έρχεται το άτσαλο μαρκάρισμα του Πορόσο στον Τόμας, για να πάρουν τα πράγματα τον δρόμο τους.

Ο ΠΑΟΚ έχοντας, πλέον, χώρο άπλετο, βρήκε στο ξέφωτο τον Ολυμπιακό και βάζει δύο γκολ το ένα καλύτερο από το άλλο, αποθεώνοντας το συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Ζίβκοβιτς, Μουργκ κρύβουν την μπάλα στο 0-3 για να τη σερβίρουν πάρε βάλε στον Τόμας με τον Σολμπάκεν, να παριστάνει κάπου (χωρίς να φταίει αυτός φυσικά το αριστερό μπακ), ενώ το 0-4 φέρνει τη σφραγίδα του πόσο ποδόσφαιρο έχουν μέσα τους, ο Τόμας και φυσικά ο Κωσταντέλιας με διπλή αδιανόητη ενέργεια περνώντας από τη μία την μπάλα και ο ίδιος από την άλλη τον Πασχαλάκη παράλληλα και αντί να τελειώσει μόνος του την πατάει στον Οζντόεφ για το 0-4. Το 2-4 έρχεται απλά από την κλάση του Φορτούνη και επειδή οι Θεσσαλονικείς έβγαλαν το πόδι από το γκάζι.

Αυτοί, που συμμετείχαν απόψε στον θρίαμβο του ΠΑΟΚ, θα περάσουν στον σκληρό δίσκο των αναμνήσεων των φίλων του Δικεφάλου του Βορρά, για μια βραδιά, που θα μνημονεύεται ως ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του συλλόγου. Κλείνοντας, θα ήταν άδικο να μην καταγράψω ότι ο Κεντζιόρα, όσο παιζόταν το ματς σε κανονικά επίπεδα, εννοώ πριν πάει στο 0-4, ήταν σούπερ και βέβαια έναν διαφορετικό ΠΑΟΚ μπορούμε να βλέπουμε με τον απολαυστικό μέσα Τάισον. Φυσικά, ο Κουλιεράκης, χωρίς να δέχεται πίεση, είναι άριστος στο να κουβαλά την μπάλα και μέχρι πιο πάνω από το κέντρο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x