Κώστας Μιαούλης

Ανεβαίνουν οι απαιτήσεις στο δεύτερο μισό των ομίλων

O Kώστας Μιαούλης γράφει για την 4η Πέμπτη με τετραπλή εκπροσώπηση στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και τις προσδοκίες από τα σημερινά ματς που μπορεί να ξεκλειδώσουν προκρίσεις.

Οι εκπρόσωποι μας στα Κύπελλα Ευρώπης, δημιούργησαν, υψηλές προσδοκίες, μετά τη σούμα στον πρώτο γύρο των ομίλων. Οι τρεις αντιπρόσωποι μας στο Europa League έχουν από τέσσερις βαθμούς, σε εξαιρετικά δύσκολα παιχνίδια, υψηλών απαιτήσεων και είχαν ένα αποτέλεσμα, από το καθένα. Με ίδια σειρά, νίκη, ισοπαλία και ήττα για ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, αντίστροφα με ανάποδη σειρά ο Ολυμπιακός, δηλαδή ήττα, ισοπαλία και νίκη. Ο ΠΑΟΚ έχει αγκαλιάσει την πρόκριση για το Conference League και θα εξασφαλίσει τη θέση του, τουλάχιστον στους 32 ακόμα και ισοπαλία. Βέβαια σε καμία περίπτωση ο Δικέφαλος του Βορρά, δεν θα ήθελε να αφήσει την πρωτιά, που του δίνει το εισιτήριο για τους 16 του θεσμού.

Ο Παναθηναϊκός έχει ν’ αντιμετωπίσει μιαν εξαιρετική ομάδα, που τον έβαλε κάτω στη Λεωφόρο, αλλά η εικόνα στο κλείσιμο του ματς ήταν για να πάρει τουλάχιστον την ισοπαλία. Οι «πράσινοι» γνωρίζουν ότι πρέπει να ελαττώσουν τα σφάλματα τους, αλλά να γίνουν και πιο κυνικοί στην ολοκλήρωση των φάσεων. Είχαν σημαντικές στιγμές στην Λεωφόρο, δεν τα κατάφεραν, αλλά έχοντας ως προίκα και την εμπειρία στο «Βελοντρόμ», ίσως έχουν πάρει τα απαραίτητα εφόδια, ως διδάγματα για να αντιμετωπίσουν την Ρεν στην Βρετάνη. Αράο, Τσέριν και Μπερνάρ με τους Παλάσιος, Μαντσίνι, Ιωαννίδη μπροστά, θα είναι πιθανότατα οι επιλογές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για το 4-3-3.

To παιχνίδι της ΑΕΚ με την Μαρσέιγ, αποτελεί μιαν άλλη υπόθεση από το ελληνικό πρωτάθλημα . Άλλωστε δεν ήταν, ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη, ούτε η τρίτη φορά, που πριν από ευρωπαϊκό παιχνίδι της η Ένωση δεν μπόρεσε να κερδίσει στις εγχώριες υποχρεώσεις της. Αυτή με την Κηφισιά πάντως ήταν η πιο δυσβάσταχτη να την υποστεί ο κιτρινόμαυρος οργανισμός, το ματς όπως με την Μαρσέιγ, είναι μια άλλη υπόθεση. Η Ένωση με τον Λιβάι Γκαρσία στην κορυφή και ενώ το ζητούμενο είναι μάλλον ο παρτενέρ του και με σοβαρή πιθανότητα να παίξει ο Πινέδα στα χαφ, πράγμα που σημαίνει πως ένας από τον Σιμάνσκι ή Γιόνσον θα μείνει εκτός, πάει για το ματς της χρονιάς. Με νίκη ή ισοπαλία της Μπράιτον και νίκη της Ένωσης, οι πιθανότητες να συνεχιστεί το ευρωπαϊκό ταξίδι της Ένωσης και το νέο ημερολογιακό έτος, ανεξαρτήτως θεσμού, θα απογειωθούν.

Ο Ολυμπιακός καλείται να ξεπεράσει το ψυχολογικό σοκ της συντριβής, παίζοντας ένα πολύ δύσκολο ματς που μπορεί ωστόσο να φέρει τα πάνω κάτω στον όμιλο, αν μείνει όρθιος. Αν οι «ερυθρόλευκοι» δεν ηττηθούν, τότε προσθέτουν στην Γουέστ Χαμ άγχος, σε μεγάλο βαθμό παίρνουν μεγάλο προβάδισμα για την 3η θέση και μετά θα πάνε να παίξουν τη ζαριά τους στο Φράιμπουργκ, προκειμένου να κάνουν κάτι που την 2η αγωνιστική έμοιαζε αδύνατο. Ο Μαρτίνεθ σίγουρα κατάλαβε πολλά από την αναμέτρηση από τον ΠΑΟΚ, σίγουρα μετράει καλύτερα το ρόστερ και τις επιλογές του και αυτό που απομένει είναι να μάθουμε αν διδάσκεται από τα λάθη του. Εκπλήξεις προαναγγέλλονται ως προς την αρχική ενδεκάδα από το ερυθρόλευκο ρεπορτάζ, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα απρόσμενο κατά την ταπεινή μου άποψη, όταν έχει προηγηθεί μια βαριά ήττα.

Για μένα τεράστιο ενδιαφέρον, παρά το γεγονός πως θεωρητικά έχει το πιο εύκολο έργο, έχει η αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Αμπερντίν. Γιατί ένα αποτέλεσμα όπως η ραψωδία του 4-2 στο «Γ. Καραϊσκάκης» από τους Θεσσαλονικείς, πέρα από προσδοκίες, δημιουργεί απαιτήσεις. Οφείλει η ομάδα του Λουτσέσκου, να εμφανίζεται περισσότερο ισορροπημένη μέσα στα ματς και ν’ αποφεύγει μουτζούρες, όπως αυτές που τον έκαναν να τρέχει για παράδειγμα με την Αμπερντίν στο ματς της Σκωτίας ή τα δύο μαζεμένα γκολ και οι πολλές φάσεις που δέχτηκε στο τέλος στο Φάληρο. Άσχετα αν είχε εξασφαλίσει το τρίποντο, για την εμφάνιση αλλά και την ιστορία, θα είχε άλλη γεύση το να μην δεχτεί καθόλου ή άντε να δεχόταν το ένα από τα δύο γκολ, σαν άκουσμα σκορ. Η λογική λέει πως η ομάδα του Λουτσέσκου θα πάρει το τρίποντο για να συνεχίσει να βρίσκεται στη θέση του οδηγού και να ρυθμίζει εκείνη την πρωτιά στον όμιλό της.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x