Κώστας Μιαούλης

Η πρώτη αγωνιστική που θα καθορίσει ισορροπίες

Το πρώτο πολύ μεγάλο ματς της σεζόν μπορεί να κρίνει πολλά σε ψυχολογικό επίπεδο για τη διεκδίκηση, ενώ νωρίτερα ο Ολυμπιακός θα έχει μια σκληρή δοκιμασία με τον Αστέρα. Γράφει ο Κώστας Μιαούλης.

Η πρώτη μεγάλη μέρα του... πολέμου μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή της 4ης αγωνιστικής.

Γιατί πραγματικά υπάρχουν δύο αναμετρήσεις που μπορούν να καθορίσουν ισορροπίες. Παρότι φέτος η δική μου εκτίμηση, και μέχρι στιγμής δικαιώνεται, είναι πως θα χαθούν βαθμοί σε απρόβλεπτα ματς. Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός την πάτησε με τον Ατρόμητο, που πήρε τον έναν και μοναδικό βαθμό του ως τώρα στο Φάληρο. Ο ΠΑΟΚ έκανε ήττα από τον ΠΑΣ στην πρεμιέρα, η ΑΕΚ δυσκολεύτηκε πολύ να κάμψει το εμπόδιο της Λαμίας. Το σημαντικό είναι πως τα κατάφερε, μετά από ένα αποτέλεσμα σοκ, όπως κύλησε η αναμέτρηση στην Κρήτη.

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την ΑΕΚ, έχοντας ξεπεράσει κάπως το σοκ της ήττας στην πρεμιέρα. Βέβαια ακόμα τον πληγώνει, αφού δεν πήρε ούτε Χ, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως και χωρίς να παίξει ιδιαίτερα, πέρασε από δύο δύσκολες έδρες, διαδοχικά Τρίπολη και Αγρίνιο με πρωταγωνιστή τον Πασχαλάκη. Ο Δικέφαλος του Βορρά αρχίζει και παίρνει πράγματα από τα δύο ακραία του μπακ μπροστά, με την υποσημείωση, όμως, πως αυτοί οι δύο και ειδικά ο Τέιλορ, μπορεί να αποτελούν και τους αδύναμους κρίκους στην άμυνα και το ντέρμπι της Τούμπας, θα αποτελέσει ένα πρώτο κρας τεστ. Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς επιστρέφει για να δώσει στον ΠΑΟΚ το κάτι παραπάνω στην επίθεση, αλλά πολλά θα κριθούν από την επιλογή στο κέντρο; Θα πάει με 4-2-3-1 ο Ρουμάνος, ή μήπως επιφυλάξει κάτι σε τρία χαφ, με τον Ντόουγκλας σε έναν πιο σύνθετο ρόλο;

Από την άλλη μεριά η ΑΕΚ έχει παίξει καλύτερο ποδόσφαιρο. Ο στόχος να πάει με τρία στα τρία μέχρι την Τούμπα ήταν ρεαλιστικός, αν δεν είχε μεσολαβήσει το εφιαλτικό τέταρτο στην Κρήτη, όπου ο ΟΦΗ, ανέτρεψε το αποτέλεσμα με μεγάλη βοήθεια από την διαιτησία, είναι η αλήθεια. Η Ένωση για αυτό το ματς πηγαίνει χωρίς μια σημαντική μονάδα για την οικονομία του αγώνα και αυτός είναι ο Άμραμπατ. Ο 34χρονος άσος δεν έχει μόνο το προσόν της γρήγορης μεταφοράς της μπάλας, αλλά αποτελεί και έναν παίκτη που και πρεσάρει πολύ και από την πλευρά που θα έπαιζε, θα ήταν δύσκολο για τον αντίπαλο μπακ και σίγουρα παράτολμο να βγει μπροστά, χωρίς να έχει το νου του. Η απώλεια του Μάνταλου, τοποθετείται σε επίπεδο λύσεων, μιας και ήταν από νωρίς αρκετά πιθανό, ο Μουαμέρ Τάνκοβιτς να πάρει θέση στην ενδεκάδα. Και εδώ θα κρατήσω μια επιφύλαξη, μήπως δούμε 4-3-3, αλλά με αισθητά πιο λίγες πιθανότητες.

Από την εξίσωση της σημερινής αρθρογραφίας, δεν θα μπορούσα να αφήσω έξω τον Ολυμπιακό. Η δοκιμασία του στην Τρίπολη θεωρώ πως μπορεί ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα έχει φέρει, να παίξει ρόλο και στο πώς οι δύο ομάδες μπορεί να κατέβουν στην Τούμπα. Είναι πολύ νωρίς για μαθηματικά και κομπιουτεράκια, έχουμε ακόμα πάρα πολύ μεγάλο δρόμο μπροστά μας. Όμως αν ο Ολυμπιακός έχει περάσει από αυτό το δύσβατο πέρασμα, όπως είναι πάντοτε η Τρίπολη, τότε και οι δύο Δικέφαλοι, μπορεί να αντιμετωπίσουν εντελώς διαφορετικά το δικό τους παιχνίδι.

Ακόμα και αν αυτό δεν θα το δεχόταν κανένας, στην ψυχολογία παίζει ρόλο. Πρώτα απ' όλα, όμως, ο ίδιος ο πρωταθλητής, θέλει αυτό το ματς για να βρει τον δικό του βηματισμό, σε μια δύσκολη είναι η αλήθεια εκκίνηση όπως η φετινή, με αρκετά πράγματα να είναι ίσως για πρώτη φορά, τόσο μπερδεμένα για τον Μαρτίνς. Στο χέρι του είναι, αλλά και στα πόδια των παικτών του, να αποκτήσουν ξανά την αυτοπεποίθηση τους. Αλλά ο Αστέρας που είναι διψασμένος για τρίποντο, δεν θα είναι εύκολη λεία, αν ο Ολυμπιακός δεν παρουσιαστεί όπως πρέπει. Και αυτό θα είναι ένα πολύ δυνατό τεστ, όπως άλλωστε συνέβη και στη Λαμία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x