Κώστας Μιαούλης

Η ΑΕΚ μετέτρεψε ένα ζόρικο ματς σε άνετη επικράτηση

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για το ζωτικής σημασίας διπλό που σημείωσε η ΑΕΚ μέσα στην Τρίπολη, για τους Τσούμπερ και Ελίασον που πρωταγωνίστηκαν και για τις απώλειες που υπομένει η Ένωση.

Το πρώτο ματς μετά την διακοπή για τις Εθνικές ομάδες, ήταν εξαιρετικά κρίσιμο για την ΑΕΚ. Πριν το ντέρμπι των «αιωνίων» που θα έχει σίγουρα απώλειες για έναν από τους δύο διεκδικητές ή και για τους δύο σε περίπτωση ισοπαλίας, ήταν ζωτικής σημασίας να κερδίσει για μην κυνηγάει από μακριά, πολύ νωρίς. Σε ένα γήπεδο, που πέρσι όχι μόνον άφησε δύο βαθμούς, αλλά είχε χάσει για κάμποσο διάστημα και τον σκόρερ του πρώτου σημερινού της τέρματος. Η μοίρα το ήθελε, ο Ελίασον, να κάνει σεφτέ στα επίσημα γκολ με την φανέλα της ΑΕΚ, σε αυτό το γήπεδο που πέρσι, είχε τραυματιστεί σοβαρά.

Η ΑΕΚ δεν έπαιξε καλά στο πρώτο μέρος. Το παραδέχτηκε έμμεσα και ο Αλμέιδα άλλωστε, μιλώντας για τα πολλά λάθη που έκαναν οι ποδοσφαιριστές του. Όμως στο ποδόσφαιρο, όταν κάνεις πρωταθλητισμό , είναι σημαντικό να παίρνεις το τρίποντο στην κακή σου μέρα. Κι η Ένωση, παρότι είναι λαβωμένη και είχε και λίγο πριν την ανάπαυλα (γι’ αυτό και αποχώρησε στο ημίχρονο) απώλεια με την έξοδο του Αραούχο, ακόμα και κατά τη διάρκεια του ματς, κατόρθωσε χάρη στην υψηλή ποιότητα του Κρίστιαν Τσούμπερ, ν’ ανοίξει το σκορ. Μια μαγική ενέργεια του Ελβετού που έδωσε πάρε βάλε γκολ στον θαυμάσιο Ελίασον και αυτός έβαλε το νερό στο αυλάκι. Η αποβολή του Καστάνιο που κερδίσει ο MVP των περσινών πλέι-οφ, είναι επίσης καταλυτική για την έκβαση του ματς, αφού το παιχνίδι άνοιξε και η ΑΕΚ βρήκε, ένα ακόμα γκολ από στημένη μπάλα, με τον Μοχαμάντι και ο Ελβετός επισφράγισε το πολύ καλό παιχνίδι που έκανε, με ένα χαμηλό γωνιακό πλασέ, που δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Παπαδόπουλο.

Για μένα είναι σημαντικό πως η Ένωση, είχε και πάλι όταν χρειάστηκε φύλακα άγγελο τον Στάνκοβιτς. Για τη φάση του δοκαριού του Καλτσά, δεν είμαι βέβαιος αν θα μετρούσε, αφού στο τελευταίο ριπλέι, φαίνεται ότι ο παίκτης του Αστέρα, πιθανόν να είναι εκτεθειμένος. Όμως ο Αυστριακός πορτιέρε κάνει πολύ μεγάλη επέμβαση με έξοχο τρόπο με το πόδι, στο τετ-α-τετ με τον Ρέγκις Κρέσπι. Αρχίζει να μοιάζει πιο σίγουρος κάτω από τα δοκάρια και σε εξόδους που επιχείρησε σήμερα και θεωρώ απόλυτα δίκαια, πως αυτή τη στιγμή έχει το νούμερο ένα. Για τέτοια ματς, όπου θα χρειαστείς τον τερματοφύλακα σου σε καίριες φάσεις, μπορεί να κριθούν οριακές βαθμολογίες και τίτλοι.

Πάμε τώρα και σε ένα ακόμα θέμα που κατανοώ πως μπορεί ν’ απασχολεί τους φίλους της ΑΕΚ, αλλά πάνω απ’ όλα ταλαιπωρεί την ομάδα. Μπορεί μια ομάδα ν’ αντέξει τόσες απώλειες σε κάθε παιχνίδι, όσες προκύπτουν στην ομάδα του Αλμέιδα; Η Ένωση δίνει απανωτές απαντήσεις, βγάζοντας πολλά κεφάλια, σαν Λερναία Ύδρα. Ναι, δεν ήταν το αγωνιστικό της επίπεδο, αυτό που θα ήθελαν να δουν οι φίλοι της, αλλά σε αυτό το διάστημα που χρειάζεται ροτέισον, φρεσκάδα ειδικά για τα απανωτά ματς και λύσεις, η ΑΕΚ παρά τις πληγές της, τις έχει. Και είναι σημαντικό πολύ αφού μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και πρωτιά στον όμιλο στο Europa League, να κάνει τα πάντα, για να την διατηρήσει αυτή τη φρεσκάδα. Επίπεδο αλλάζεις, όταν προχωράς πέρα από τα σύνορα, γιατί έχεις στα χέρια σου και το επιχείρημα της ευκολότερης προσέλκυσης, παικτών υψηλών προδιαγραφών. Για μια ομάδα που θέλει να προοδεύσει, οι ψυχώσεις που αφορούν το εγχώριο πρωτάθλημα, αλλά κοστίζουν σε ενέργεια στις ομάδες στην Ευρώπη, αποτελούν νοοτροπίες άλλων εποχών και αυτό, οφείλουμε να το αντιληφθούμε. Η ΑΕΚ συνεχίζει και πάει να τα δώσει όλα για τον επόμενο σταθμό που θα είναι ο αγώνας με την Μαρσέιγ στο «Βελοντρόμ».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x