Κώστας Μιαούλης

Τα χαφ του Παναθηναϊκού μπορεί να «πουν» τι ντέρμπι θα δούμε

O Kώστας Μιαούλης προσπαθεί να προσεγγίσει στο sport-fm.gr το πώς μπορεί να πάει το ντέρμπι και κρίνει το σημείο που θα βαρύνει περισσότερο στην έκβαση του πρώτου ματς των "αιωνίων" στη σεζόν.

Πέρσι χορτάσαμε να βλέπουμε ΑΕΚ-Ολυμπιακός και το ανάποδο, αφού οι δύο αντίπαλοι, πέρα από τις τέσσερις αναμετρήσεις στα πλέι-οφ, συναντήθηκαν και δύο φορές στα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Η μοίρα το έφερε έτσι, ώστε δύο μέρες πριν από την φετινή τους φετινή κόντρα στο Πρωτάθλημα οι "αιώνιοι", να έχουν να δώσουν δύο επιπλέον ματς μεταξύ τους πέραν του Πρωταθλήματος, αφού η κληρωτίδα τους έβγαλε αντιπάλους πολύ πρόωρα, στη φάση των «16» του Κυπέλλου.

Βέβαια προπονητές και παίκτες βλέπουν το τώρα. Κάθε πράγμα στη σειρά του. Οι «ερυθρόλευκοι» θα υποδεχτούν τον Παναθηναϊκό στο πρώτο αιώνιο ντέρμπι της χρονιάς σαν πρωτοπόροι, κάτι που ποτέ δεν συνέβη, σε όλη τη διάρκεια της σεζόν πέρσι.

Από την άλλη μεριά το «τριφύλλι» βρίσκεται σε ανόμοια θέση με πέρσι και μάλιστα, έχοντας ήδη απώλειες και στα δύο ντέρμπι που έδωσε μέσα στην έδρα του. Ηττήθηκε από την ΑΕΚ στο «Απόστολος Νικολαϊδης» και έφερε ισόπαλο 2-2 με τον ΠΑΟΚ.

Άρα ψάχνει κάπου να ρεφάρει ή τουλάχιστον να πει "παρών" σε ντέρμπι. Αν προσθέσει κανείς και τα ματς των πλέι-οφ, ο Παναθηναϊκός έχει μείνει δίχως νίκη στα έξι τελευταία ντέρμπι που έχει δώσει (συμπεριλαμβάνοντας και τον Άρη), οπότε αυτό είναι ένα στοιχείο που οφείλουμε να κρατήσουμε, σαν παράμετρο. Άρα δεν πρέπει τουλάχιστον να χάσει, για να μην ανοίξει η ψαλίδα. Αν κερδίσει, έχουμε πρωτάθλημα από την αρχή, χωρίς πολλή συζήτηση.

Από τακτικής απόψεως το ματς παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Υπάρχει σοβαρή προοπτική, να δούμε ένα πολύ ανοικτό ματς και από τις δύο πλευρές, γιατί και η φύση του Παναθηναϊκού, είναι τέτοια φέτος που θέλει και πολλές φορές κατορθώνει να το πράξει, πολύ πιο επιθετικό ποδόσφαιρο.

Για το αν θα είναι αυτή η προσέγγιση του, σε αυτό το παιχνίδι, έχω μια επιφύλαξη ασφαλώς. Αυτό το ματς, αν το τρίποντο πάρει ο Ολυμπιακός, θα τους φέρει στο +6 από το «τριφύλλι» και δεν ξέρω κατά πόσο, μια επιθετική προσέγγιση, θα είναι κάτι που θα είναι απλό και προτεραιότητα. Από την άλλη, υπάρχει το επιχείρημα ότι η ομάδα του Γιοβάνοβιτς, προσεγγίζει έτσι τα παιχνίδια φέτος, οπότε δεν υπάρχει, ούτε λόγος, ούτε μεγάλο ενδεχόμενο, να κατέβει με διαφορετική φιλοσοφία, από αυτή που τον χαρακτηρίζει στην τρέχουσα σεζόν.

Κομβικό ρόλο στο ντέρμπι αυτό, όπως και στα περισσότερα παιχνίδια, θα παίξει ο χώρος του κέντρου. Κι αν για τον Ολυμπιακό το δίδυμο που έχουν συνθέσει ο Μαντί Καμαρά με τον Έσε, είναι πολύ παραγωγικό, βοηθάει πάρα πολύ στο να βγάλει παιχνίδι ο πρωτοπόρος στη μεσαία του γραμμή, το ερωτηματικό είναι η σύνθεση που θα επιλέξει γι’ αυτόν τον χώρο ο Γιοβάνοβιτς. Οι επιλογές είναι πολλές και για μένα η προσέγγιση που θα αποφασίσει να έχει σε αυτό το νευραλγικό σημείο του γηπέδου, ο Σέρβος προπονητής, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το είδος του αγώνα που θα δούμε.

Η λογική λέει πως ο Αράο είναι ο σίγουρος και από εκεί και πέρα ποιοι; Θα έχουμε Βιλένα με Τζούρισιτς, επιλογές που πλαισίωσαν τον Πέρεθ στο ματς με την ΑΕΚ και το σχήμα δεν πέτυχε; Θα πάμε σε Τσέριν και Τζούρισιτς όπως με τον ΠΑΟΚ, που ο Παναθηναϊκός, δέχτηκε δύο γκολ επίσης; Θα παίξει εσωτερικός χαφ ο Μπερνάρ με τον Βιλένα ή με τον Τσέριν, θεωρώντας δεδομένο τον Αράο; Εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και μια ακόμα παράμετρο: Στην πραγματικότητα, αυτό το 4-3-3 που μοιάζει να εφαρμόζει ο Παναθηναϊκός, στην πραγματικότητα μετατρέπεται σε 4-2-3-1 μέσα στο παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός μπορεί και να μην έχει πρόβλημα, που μάλλον δεν θα έχει ν’ αφήσει την μπάλα στην κατοχή του αντιπάλου του, αν η προσέγγιση του «τριφυλλιού», είναι να πάρει την πρωτοβουλία στο ξεκίνημα του παιχνιδιού ή τουλάχιστον να παίξει και να μην περιοριστεί σε παθητικό ρόλο. Αυτό θα δώσει στους Πειραιώτες, την δυνατότητα να βρουν περισσότερους χώρους και να επιτεθούν, ψάχνοντας καλύτερες προϋποθέσεις να απειλήσουν. Αυτό βέβαια προϋποθέτει και πολύ καλή αμυντική λειτουργία, όχι μόνο από τη γραμμή άμυνας, αλλά συνολικά απ’ όλη την ερυθρόλευκη ομάδα.

Καταληκτικά, υπάρχουν σημάδια που μας υποδεικνύουν ότι αυτό το ματς και ειδικά για πρώτο ματς σεζόν ανάμεσα στους «αιώνιους» πραγματικά μπορεί να διαφέρει σε σύγκριση με τις πρώτες αναμετρήσεις στις σεζόν που έχουν συνήθως οι δύο τους, με ματς και σκορ (όταν υπάρχει) φτωχά σε θέαμα. Αυτό το ντέρμπι μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x