sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο Μήτογλου που… ψήλωσε (κι άλλο) και φωνάζει «παρών» για δίδυμο με Μουκουντί στην άμυνα της ΑΕΚ

Η κορυφαία εμφάνιση του Μήτογλου με την ΑΕΚ ήρθε κι έδεσε με την επέκταση του συμβολαίου του. Όπως, τουλάχιστον στο… σήμερα, φαίνεται να δένει αρμονικά η ιδέα του να αγωνίζεται στο πλάι του Μουκουντί.

«Δεμένος» στη Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι το 2026 ο Γεράσιμος Μήτογλου! Η ΑΕΚ αντάμειψε την εξέλιξη του 23χρονου κεντρικού αμυντικού με νέο συμβόλαιο, το οποίο θα αναπροσαρμόσει και τις απολαβές του.

Μια επέκταση που ήρθε τρεις μέρες μετά την κορυφαία ίσως εμφάνιση του υψηλόσωμου άσου (1,95μ.) με τη φανέλα του «δικεφάλου», εκείνη στη «λευκή» ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό στην OPAP Arena.

Σε μια σεζόν που ο Μήτογλου παρότι δεν είναι βασικός (εάν και ο Ματίας Αλμέιδα έχει διαφορετική άποψη περί βασικών και αναπληρωματικών), έχει παρουσιάσει τρομερή πρόοδο και πλέον βάζει… ευχάριστα δύσκολα στον προπονητή του.

Μήτογλου: Φωνάζει «παρών» για δίδυμο με Μουκουντί

Το report της κορυφαίας ίσως εμφάνισης του Μήτογλου με τα κιτρινόμαυρα



Πιανόμαστε απ' αυτά τα… (αγωνιστικά) κουλούρια, επειδή είναι όχι μόνο φρέσκα αλλά και ενδεικτικά της εξέλιξης και της προόδου που έχει σημειώσει ο στόπερ της «Ένωσης».

*«Άριστα-δέκα» στην αμυντική λειτουργία – «Εξαφάνισε» τον Ιωαννίδη:

Το πρώτο πράγμα που κοιτάς σ' έναν αμυντικό είναι το πώς τα πήγε στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Και ο Μήτογλου στο αθηναϊκό ντέρμπι ήταν αψεγάδιαστος. Διότι ακόμα και τα 1-2 λάθη στα οποία υπέπεσε, τα διόρθωσε ο ίδιος. Ενδεικτική η φάση του 18', όπου αφού έφαγε την ποδιά από τον Μαντσίνι, έτρεξε και τον έκοψε με τάκλιν δείχνοντας παράλληλα και την αρκετά μεγάλη ταχύτητα για το ύψος του.

Ο Μήτογλου, δίχως ίχνος υπερβολής, αγωνιζόταν σαν να παρέδιδε… σεμινάριο διαβάσματος του παιχνιδιού και σωστών τοποθετήσεων. Κινούνταν σωστά στον χώρο ευθύνης του αλλά και ανάμεσα στις γραμμές, έβγαινε ψηλά, καθάριζε τόσο στον αέρα όσο και τις όποιες διεμβολίσεις επιχείρησαν από τη μεριά του οι φιλοξενούμενοι. Χαρακτηριστικό αυτών ότι ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με, μεταξύ άλλων, πέντε κλεψίματα. Κανείς άλλος πλην του Μπρινιόλι (που βέβαια είναι τερματοφύλακας) δεν είχε τόσα.

Μήτογλου: Φωνάζει «παρών» για δίδυμο με Μουκουντί

Κι όλα αυτά, ενώ δεν έφερε καμία ευθύνη στη μεγαλύτερη φάση του «τριφυλλιού» στο ματς, στην τριπλή ευκαιρία με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου.

Την ίδια ώρα, «εξαφάνισε» τον Φώτη Ιωαννίδη, τον οποίο είχε ουσιαστικά υπ' ευθύνη του. Ο Μήτογλου αφόπλισε ένα από τα μεγαλύτερα όπλα των «πρασίνων», τόσο βάζοντάς του «στοπ» όσο και βγαίνοντας πρώτος στην μπάλα. Ενδεικτική η διπλή επέμβαση στο 39' (που παρενέβη σωστά σε δύο χρόνους, ψηλά και χαμηλά), κυρίως όμως το κομβικό τάκλιν στο 52', όπου ο επιθετικός του Παναθηναϊκού βγήκε τετ-α-τετ με τον Αθανασιάδη ύστερα από λάθος γύρισμα του Γιόνσον.



*Καλός και στην προώθηση του παιχνιδιού:

Παράλληλα με τα αμυντικά του καθήκοντα, ο Μήτογλου τα πήγε εξαιρετικά και στα επιθετικά.

Από τη μία, επιδιδόταν σε κάθετα περάσματα ή γεμίσματα, κυρίως από την πλευρά του (προς τον Άμραμπατ), τα περισσότερα εξ αυτών πετυχημένα. Από την άλλη, κουβαλούσε και την μπάλα με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση (ενδεικτική η επέλαση στο 73'), ενώ υπήρξαν στιγμές που απέφυγε ωραία το πρέσινγκ των αντιπάλων του, όπως στο 11' που ξέφυγε με ρολάρισμα από το διπλό μαρκάρισμα των Ιωαννίδη-Μαντσίνι.

Μήτογλου: Φωνάζει «παρών» για δίδυμο με Μουκουντί

Ταυτόχρονα, όπως συνηθίζει, προωθούταν στις στατικές φάσεις, αλλά και σε σετ παιχνίδι προς το φινάλε που ο Παναθηναϊκός έδωσε πολλά μέτρα. Χωρίς βέβαια να κερδίσει κάτι χειροπιαστό απ' αυτό η ομάδα του, εάν και είναι ένας τομέας -τα γκολ από στημένα- που έχει δείξει (σε επίσημα και φιλικά) ότι μπορεί να συμβάλει.

Το αγωνιστικό «ψήλωμα» της φετινής σεζόν



Η αλήθεια είναι ότι ο ρόλος του Μήτογλου τη φετινή σεζόν είναι περιορισμένος σε σχέση με την περυσινή. Λογικό μιας και έγινε σημαντική επένδυση από πλευράς ΑΕΚ (και) στη θέση του, με την απόκτηση των Βίντα και Μουκουντί, οι οποίοι έως τώρα συνθέτουν το βασικό κεντρικό δίδυμο της «κιτρινόμαυρης» άμυνας στο πρωτάθλημα. Κι όμως, είναι από τις περιπτώσεις που το καλό και η πρόοδος δεν θέλουν και πολλά-πολλά για να φανούν.

Τελευταία εμφάνιση του Έλληνα στόπερ πριν το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ήταν σ' εκείνο με τον Ολυμπιακό στις 9 Φεβρουαρίου, στην OPAP Arena για το Κύπελλο. Ακόμα μία αναμέτρηση που τα πήγε περίφημα, αντιμετωπίζοντας -μεταξύ άλλων- υποδειγματικά τον Ελ Αραμπί.

Μήτογλου: Φωνάζει «παρών» για δίδυμο με Μουκουντί

Παρά το σημαντικό διάστημα που μεσολάβησε, την περασμένη Κυριακή (19/3) φάνηκε ανεπηρέαστος και συνάμα εξαιρετικός. Όπως έχει φανεί καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, όταν κλήθηκε να αγωνιστεί ως βασικός. Συγκεκριμένα, έξι φορές για το Κύπελλο και πέντε για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και τα playoffs (είχε ακόμα και τρεις ολιγόλεπτες συμμετοχές στη Λίγκα).

Σ' όλες του τις φετινές εμφανίσεις -με αποκορύφωμα (πλην των προαναφερθέντων) εκείνη με τον Βόλο στον Πανθεσσαλικό Στάδιο, όπου πέτυχε και το μοναδικό του φετινό γκολ- τα πήγε περίφημα. Δείχνοντας σαφή βελτίωση σε τομείς που υστέρησε την περασμένη σεζόν, την πρώτη του με τα κιτρινόμαυρα, κυρίως σε θέματα συγκέντρωσης. Εάν μπορούσαμε να βρούμε μία αναμέτρηση που ενδεχομένως να κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα, θα ήταν εκείνη με την Κηφισιά στη Ριζούπολη για το Κύπελλο.



Μια αγωνιστική εξέλιξη που φέρει τη σφραγίδα της δικής του δουλειάς, εκείνης του Ματίας Αλμέιδα και του τεχνικού τιμ, καθώς και της αναβάθμισης της συνολικής ποιότητας της ΑΕΚ. Πάντα έχει σημασία και με τον ποιον παίζεις δίπλα, όπως φυσικά και του τι παραδείγματα έχεις εντός και εκτός αποδυτηρίων (βλ. Μπρούνο Άλβες που δίδαξε τη θέση).

Φωνάζει «παρών» για δίδυμο με Μουκουντί



Μήτογλου: Φωνάζει «παρών» για δίδυμο με Μουκουντί

Μιλάμε για το τώρα. Ούτε για το ξεκίνημα της τρέχουσας σεζόν ούτε για την επόμενη (άλλη συζήτηση αυτή). Και στο σήμερα, ο Γεράσιμος Μήτογλου αποδεικνύει εντός αγωνιστικού χώρου ότι αξίζει να θεωρείται βασικός στο πλάι του κορυφαίου κεντρικού αμυντικού των «κιτρινόμαυρων», Αρόλντ Μουκουντί.

Προσοχή: Δεν αμφισβητείται η ποιότητα του Βίντα. Όχι μόνο τα πεπραγμένα του στην τεράστια καριέρα του, αλλά και τα όσα έχει δείξει στους μήνες που αγωνίζεται στην ΑΕΚ. Ωστόσο, είναι φανερό ότι περνά μια περίοδο σχετικού ντεφορμαρίσματος, μετά την επιστροφή του από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Κυρίως υποπίπτει σε λάθη κατά το build up κι όχι τόσο σε φάση αναχαίτισης.

Μήτογλου: Φωνάζει «παρών» για δίδυμο με Μουκουντί

Κάτι που σε συνδυασμό με την κατακόρυφη άνοδο του Έλληνα άσου, καθιστούν αρκετά βάσιμη τη συζήτηση για μονιμοποίηση του τελευταίου στην αρχική ενδεκάδα.

Κι όλα αυτά ενώ ο Γεράσιμος Μήτογλου συνιστά ένα αξιόλογο πρότζεκτ για την «Ένωση», όντας σε καλή ηλικία για κεντρικό αμυντικό αλλά προσφέροντας και τη δυνατότητα να τονωθεί το εγχώριο στοιχείο στους «κιτρινόμαυρους», κάτι που θεωρητικά και υπό προϋποθέσεις μπορεί να βοηθήσει μια ομάδα. Παρένθεση: Καμία σχέση το τελευταίο με εθνικιστικές διακρίσεις, μακριά από εμάς...

Όπως και να 'χει, ο Ματίας Αλμέιδα έχει αποδείξει ότι αξίζει της εμπιστοσύνης (και) σε ό, τι αφορά τις επιλογές του (χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί κι εκείνος, όπως όλοι, να κάνει λάθη). Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Σίμος Μήτογλου αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια του, κάτι που γνωρίζει -περισσότερο από τον καθένα- και ο ίδιος ο Αργεντινός τεχνικός.

Μήτογλου: Φωνάζει «παρών» για δίδυμο με Μουκουντί

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x