Κώστας Νικολακόπουλος

Ναι, ένα από τα δύο-τρία πιο γλυκά νταμπλ στην ιστορία του Ολυμπιακού!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει μέσα από το sport-fm.gr με τον δικό του τρόπο τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στο χθεσινό τελικό του Κυπέλλου.

• Θαρρώ ότι το νταμπλ που πήρε ο Ολυμπιακός το 2020 είναι ένα από τα πιο δύο-τρία πιο σημαντικά και…γλυκά της σύγχρονης ιστορίας του.

• Πρώτον, γιατί το πήρε τόσο πειστικά που κι οι μεγαλύτεροι εχθροί του δεν μπορούν να πουν τίποτα. Όλοι, θέλουν δεν θέλουν, παραδέχονται την ανωτερότητα που έδειξε τόσο στο πρωτάθλημα (που το πήρε με 18 και 21 βαθμούς διαφορά από ΠΑΟΚ κι ΑΕΚ, στην πρώτη διοργάνωση μάλιστα που είχε πλέϊ οφς και για τον τίτλο), όσο και στο Κύπελλο (που το πήρε βγάζοντας νοκ άουτ τόσο τον ΠΑΟΚ σε διπλούς αγώνες, όσο και την ΑΕΚ στον τελικό!). Τι άλλο να έκανε; Δύο φορές πήγε και νίκησε μέσα στην Τούμπα! Στην δε ΑΕΚ έκανε τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία!!!

• Δεύτερον, γιατί το πήρε σε μία εποχή στην οποία η ανώτατη αρχή του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι εχθρική απέναντι του σε τέτοιο βαθμό που ξεπερνάει κάθε όριο! Θυμάμαι ακόμη και τη χαρά και το νταμπλ του 1981, σε εποχή Βαρδινογιαννισμού. Τότε ο Ολυμπιακός είχε αφήσει πίσω την δεύτερη ΑΕΚ πέντε πόντους και στον τελικό είχε κερδίσει 3-1 τον ΠΑΟΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια, σε μία πάντως πολύ εύκολη διαδρομή προς τον τελικό. Ακόμη περισσότερο είχα ευχαριστηθεί το νταμπλ του 1999. Τότε μπορεί να γρίνιαζαν οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού για την ΕΠΟ, αλλά ήταν τέτοια η αγωνιστική ανωτερότητα του Ολυμπιακού που είχαν άπαντες σιωπήσει: το πρωτάθλημα το είχε πάρει με 10 κι 11 πόντους διαφορά από ΠΑΟ (4-2 από 0-2 στο ΟΑΚΑ!) κι ΑΕΚ, στον δε τελικό του Κυπέλλου (με εύκολα ματς, πάντως, έως τότε) είχε το 2-0 επί του ΠΑΟ παίζοντας από το 30’ με 10 παίκτες λόγω αποβολής, με το αποτέλεσμα στο 0-0!

• Ατυχώς ο τελικός έγινε φέτος και χωρίς κόσμο και υπό τις γνωστές τραγικές συνθήκες, αλλά η κούπα είναι πάντα κούπα. Και…ευπρόσδεκτη! Αποκτάει δε μία άλλη σημασία γιατί είναι ο πρώτος τελικός Κυπέλλου μετά από το 2009, στο οποίο ο Ολυμπιακός παίρνει το τρόπαιο κερδίζοντας ντέρμπι. Ήταν τότε, το 2009, ο λεγόμενος τελικός του αιώνα, κι η νίκη στα πέναλτι επί της ΑΕΚ μετά το 4-4 στην παράταση (κι αφού προηγουμένως είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ, όπως συνέβη και φέτος!). Είχαν λοιπόν ακολουθήσει οι νίκες στους τελικούς με Ατρόμητο, Αστέρα και Ξάνθη. Κι όπως και να το κάνουμε, έχει άλλη αίγλη μία κούπα σε τελικό όταν είναι σε ντέρμπι. Και το ήθελε και το άξιζε ο σύλλογος κι ο Μαρινάκης ένα τέτοιο νταμπλ σαν του 2020.

• Από εκεί και πέρα, όλα στα δικά μου μάτια έγιναν πολύ πιο εύκολα όταν μπήκε το γκολ του Ραντζέλοβιτς στο πρώτο δεκάλεπτο!

Βλέπετε, τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός έχασε σε τελικό Κυπέλλου στον οποίο άνοιξε αυτός το σκορ ήταν το 1974, δηλαδή πριν 46 ολόκληρα χρόνια! Κι έπρεπε να φτάσει τότε στη διαδικασία των πέναλτι, για να τον χάσει από τον ΠΑΟΚ.

Παράλληλα, ήμουν βέβαιος ότι η ΑΕΚ θα κλονίζονταν από αυτό το γρήγορο εις βάρος της 0-1. Πολύ απλά γιατί και στους τρεις τελικούς της προηγούμενης τριετίας είχε χάσει και τους τρεις από τον ΠΑΟΚ, όταν έφαγε πρώτη γκολ! Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναπόφευκτα δημιούργησε άλλη ψυχολογία στην ΑΕΚ, μπήκαν στο μυαλό των παικτών τα φαντάσματα των τριών σερί χαμένων τελικών. Την ίδια στιγμή το γκολ έδωσε άλλη ηθικό στους παίκτες του Ολυμπιακού, που ξέρουν ότι όταν προηγούνται αυτοί, οι πιθανότητες στο τέλος για να κερδίσουν ξεπερνάει μαθηματικά το 90%!!!

• Η αλήθεια είναι ότι ο χθεσινός τελικός στο Βόλο όπως εξελίχθηκε στο β΄ ημίχρονο ήταν για 3-0 και 4-0! Με το χαμένο πέναλτι και τις απίστευτες ευκαιρίες του Ελ Αραμπί και του Μασούρα φάτσα στον αντίπαλο γκολκίπερ. Αλλά η μπάλα είναι θηλυκό, κάνει τα καπρίτσια της και, ποιος ξέρει, το ποδόσφαιρο μπορεί να ήθελε να συνεχιστεί μέχρι και στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν αυτό που συνέβη από το περασμένο καλοκαίρι, δηλαδή τον Ολυμπιακό να κερδίζει με το ίδιο σκορ, το χρυσό 1-0, τα σπουδαιότερα μεγάλα παιχνίδια του!!!

Από την πρόκριση επί της (μετέπειτα πρωταθλήτριας Τουρκίας) Μπασάκσεχιρ με το 1-0 μέσα στην Κωνσταντινούπολη, έως την πρόκριση επί του Ερυθρού Αστέρα με το 1-0 στο Καραϊσκάκη! Κι από το καθοριστικό 1-0 επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα την προτελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, έως το άλλο κρίσιμο 1-0 επί του ΠΑΟΚ ξανά στην Τούμπα στο ξεκίνημα των πλέϊ οφς! Από το 1-0 επί της Άρσεναλ στο Λονδίνο που έστειλε την πρόκριση στην παράταση και στο τελικό 2-1 στο 119’, έως το 1-0 στον χθεσινό τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ! Κι από την σπουδαία νίκη σε χρονικό σημείο-κλειδί με 1-0 για το πρωτάθλημα στο ντέρμπι με τον ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη, έως τα υπερπολύτιμα διπλά μέσα στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο Περιστέρι και στη Λάρισα, ακόμη ακόμη και το πολύ δύσκολο 1-0 στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τον Αστέρα Τρίπολης στο Καραϊσκάκη.

Μία ενδεκάδα από νίκες χρυσάφι, όλες με το ίδιο σκορ, 1-0!!!

Παρεμπιπτόντως, δικαιώθηκε πανηγυρικά βεβαίως ο Ολυμπιακός που δεν ήθελε να γίνει ο τελικός στη Ριζούπολη. Και γιατί είδαμε τι έγινε στο Βόλο με τους οπαδούς της ΑΕΚ να πηγαίνουν στο ξενοδοχείο του Ολυμπιακού, να ξυπνάνε τους παίκτες ανήμερα του τελικού, να πλακώνονται με την αστυνομία κλπ, κλπ, οπότε φαντάζεστε τι θα μπορούσε να συμβεί στη Ριζούπολη…Και γιατί σε ένα πιο μεγάλο γήπεδο-τερέν όπως το Πανθεσσαλικό, σε σχέση με του Απόλλωνα, ο Ολυμπιακός μπόρεσε να γινει πολύ πιο απειλητικός. Ειλικρινά δε, δεν πιστεύω ότι εάν είχε γίνει ο τελικός στη Ριζούπολη τότε, ο Ολυμπιακός θα είχε πάει πιο καλά προετοιμασμένος στο Γουλβς. Μία ανοησία του πολύ μέτριου γκολκίπερ Άλεν έφερε τότε το γρήγορο 1-0 κι από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός κυριάρχησε και εάν δεν υπήρχε η αποστολή κομάντο από την Πολωνία θα είχε περάσει ο νταμπλούχος Ελλάδας στο Φάϊναλ 8 του Γιουρόπα Λιγκ.

Και για να μην ξεχνιόμαστε:
https://www.sport-fm.gr/article/nikolakopoulos/thrule-tremeis-gi-auto-den-katebaineis/4124269

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x