Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Άβιλα και τρία αποκαλυπτικά βιντεάκια για τον Ολυμπιακό!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει μέσα από το sport-fm.gr και με τη βοήθεια βίντεο και φωτογραφιών κάποια βασικά κομμάτια του παιχνιδιού του Ολυμπιακού.

Όλα τα λεφτά στον Ολυμπιακό ήταν να κάνει κι ένα δεύτερο γκολ στην Φράιμπουργκ. Και δεν είναι απλά θεωρητικό αυτό, είναι εντελώς πρακτικό, πραγματικό.

Όπως λέμε ότι στο τέλος του αγώνα οι Γερμανοί μπορούσαν να κάνουν όχι ένα, όπως έκαναν, αλλά τρία γκολ, έτσι κι ο Ολυμπιακός μπορούσε να κάνει και δεύτερο και τρίτο γκολ σε πολλά και διαφορετικά χρονικά σημεία του αγώνα. Και μπορούσε πολύ απλά γιατί ξεδιπλώνονταν καλά, έβγαζε καλές επιθέσεις και έφτανε ένα κλικ μακριά, άλλοτε από το γκολ κι άλλοτε από τη δημιουργία ευκαιρίας.

Θα καταγράψω εδώ μία στιγμή την οποία δεν έχει κανείς στο μυαλό του, για έναν και μόνο λόγο-γιατί ήταν σε ένα σημείο του αγώνα στο οποίο ο Ολυμπιακός δέχονταν κατά κύματα τις επιθέσεις των Γερμανών. Κι όμως, στο 87ο λεπτό, βρήκαν τα κουράγια οι «ερυθρόλευκοι» κι έβγαλαν υποδειγματικά την μπάλα από το δικό τους τρίτο του γηπέδου, απενεργοποιώντας το πρες των γηπεδούχων: Εμβιλά, Χουάνγκ, Ουί Τζο, Άβιλα, Βαλμπουενά, πάλι Άβιλα, πάλι Ουί Τζο κυκλοφόρησαν ιδανικά την μπάλα, μέχρι που αυτή έφτασε στον Εμβιλά. Κι ενώ ο Γάλλος είχε την επιλογή του Βαλμπουενά που ήταν ολομόναχος σε θέση δεξιού εξτρέμ πήγε στη δύσκολη κάθετη πάσα για να βγάλει τον Ουί Τζο μπροστά.

Αν η μπάλα πήγαινε στον Βαλμπουενά, που ήταν και το πιο εύκολο καθότι εντελώς αμαρκάριστος, η συνέχεια θα ήταν πιθανότατα μία μπαλιά του Βαλμπουενά στον Ουί Τζο, ο οποίος έφευγε με φόρα για να σπάσει το οφσάιντ των Γερμανών. Το βιντεάκι των δέκα δευτερολέπτων από τη μετάδοση της Cosmote είναι αποκαλυπτικό.



Θέλετε κι άλλα, από αυτά που ελάχιστοι προσέχουν; Στο 74ο λεπτό κι ενώ η γερμανική μηχανή είχε αρχίσει να πολιορκεί τον πρωταθλητή Ελλάδας, οι παίκτες του Μίτσελ είχαν τα κουράγια να βγουν και να πρεσάρουν ψηλά. Δείτε στη φωτογραφία εφτά «ερυθρόλευκους» στο ένα τρίτο του γηπέδου της Φράιμπουργκ!



Η πίεση αποδίδει κι ο Κούντε με μία δεξιοτεχνική πάσα βγάζει τον Βρουσάι. Κι έτσι είναι τρεις επιτιθέμενοι του Ολυμπιακού κόντρα σε δύο αμυνόμενους της Φράιμπουργκ. Ο Βρουσάι έχει την επιλογή της πάσας στο Μασούρα, που δεν είναι μόνος, αλλά έχει πλασαριστεί καλά. Κι έχει και την επιλογή της πάσας στον Αραμπί, που είναι οφσάιντ - και δίνει στον Αραμπί.



Δείτε κι όλο το βιντεάκι.



Και μία ακόμη φάση για να μην το κουράζουμε. Νωρίτερα, στο παιχνίδι, στο 58’, πάλι οι παίκτες του Ολυμπιακού βγαίνουν με παραδειγματικό τρόπο στην επίθεση! Άβιλα, Χουάνγκ, Βρουσάι, Άβιλα αποδιοργανώνουν την πίεση των Γερμανών. Δείτε



Ο Άβιλα έχει τέσσερις επιλογές! Την πιο εύκολη, να βγάλει στον Χουάνγκ που είναι μόνος του σε θέση έξω δεξιά. Έχει την πιο επικίνδυνη για την αντίπαλη εστία, να βγάλει σέντρα σουτ προς το δεύτερο δοκάρι που είναι ο Μασούρας. Έχει την πάσα στον Αραμπί ή, τον Μπιέλ που είναι πλάγια αριστερά του. Κι έχει και το σουτ. Για έναν παίκτη που στα 25 χρόνια του έχει βάλει όλα κι όλα δύο γκολ στην καριέρα του, η τέταρτη επιλογή του Άβιλα, το σουτ, είχε μαθηματικά τραγικά λίγες πιθανότητες επιτυχίας. Κι αστόχησε όπως ξέρουμε.

Παρεμπιπτόντως, ο Ισπανός είναι ξεκάθαρα ο καλύτερος δεξιός μπακ του Ολυμπιακού, παρότι δεν έχει τη διάρκεια και την σταθερότητα που θα έπρεπε. Αλλά στη Γερμανία ίσως για πρώτη φορά μας έδειξε ότι μπορεί και να αμυνθεί καλά σε τέτοιο επίπεδο, παίρνοντας και κεφαλιές, συγκλίνοντας και σαν τρίτος στόπερ, έχοντας καλές και δύσκολες επεμβάσεις και τοποθετήσεις και μέσα και έξω από την περιοχή. Οι προωθήσεις του για άλλη μία φορά ήταν καλές, όπως και κάποιες πάσες του, αλλά πρέπει να δει οπωσδήποτε κάποια πράγματα και στα δύο κομμάτια του παιχνιδιού του, για να επιβεβαιώσει ότι μπορεί να είναι άνω του 6-6,5 κι όχι άνω του 5-5.5.

Αμυντικά, έχει ένα θέμα στις πάσες στην πλάτη του και όταν ο αντίπαλος εξτρέμ του φεύγει στο δεξί του πόδι, κλίνοντας δηλαδή προς τα μέσα για να σουτάρει. Κι επιθετικά, έχει ένα ζήτημα με το να μην τελειώνει σωστά πολύ καλές ενέργειες του. Προχθές, έφυγε από πίσω κάποια στιγμή, πέρασε τους πάντες και εκεί που πήγε να κάνει την πάσα, την έδωσε πάνω σε αντίπαλο, χωρίς καν να πιέζεται. Και να γίνει πιο ομαδικός. Επανειλημμένως παίρνει προσπάθειες και σουτάρει μόνος του, ενώ δεν το έχει το γκολ. Ας δοκιμάσει μήπως έχει την ασίστ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x