Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να χαμογελάει, αλλά τουλάχιστον «είναι εδώ»

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr δέκα πράγματα μετά το χθεσινό παιχνίδι του Ολυμπιακού στην Ευρώπη.

Ο τίτλος στο κομμάτι μου χθες το μεσημέρι, κάμποσες ώρες πριν τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Φράιμπουργκ, ξεκινούσε με τέσσερις λέξεις: «η από αέρος διαφορά». Εξηγούσα ότι οι Γερμανοί είχαν 54% ποσοστό σε νίκες στον αέρα κι οι «ερυθρόλευκοι» μόλις 39%.

•Τώρα, όλοι ξέρουμε ότι ο Ολυμπιακός από μία κεφαλιά από εκτέλεση κόρνερ στο 93’ έχασε δύο βαθμούς και τη δυνατότητα να παίξει την πρόκριση την άλλη Πέμπτη με τη Ναντ. Κάποιοι θυμόμαστε κι ότι η Φράιμπουργκ είχε προηγηθεί στο Καραϊσκάκη και τότε με κεφαλιά, από εκτέλεση φάουλ…

•Το χθεσινό παιχνίδι κάπου μας θύμισε κι εκείνο τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μπέργκαμο, όπου επίσης είχε προηγηθεί ο Ολυμπιακός, αλλά μέσα σε τρία λεπτά είχε χάσει τη νίκη με δύο γκολ από κόρνερ. Γενικά, η σχέση του με τις στατικές φάσεις μόνο καλή δεν είναι: το βαρύ 0-4 από τη Μακάμπι είχε ξεκινήσει με ένα απευθείας φάουλ… και τα δύο γκολ της Σλόβαν στο 2-2 στην Μπρατισλάβα ήταν από εκτελέσεις κόρνερ και φάουλ…

•Ο Μίτσελ χθες πέρασε στο τέλος ένα αρκετά ψηλό παιδί, όπως ο Ρέτσος, στη θέση του Βρουσάι, προφανέστατα για να βοηθήσει και στον αέρα. Όντως, στην αρχή πήρε δύο κεφαλιές, αλλά στην φάση της ισοφάρισης δεν μπόρεσε να νικήσει τον αντίπαλο στόπερ. Με την υποσημείωση, πάντως, ότι το έργο του ήταν πάρα πολύ δύσκολο, για τον απλούστατο λόγο ότι ο αντίπαλος του έρχονταν με φόρα αμαρκάριστος από το σημείο του πέναλτι. Ατυχώς είναι γκολ που ο Ολυμπιακός έχει φάει κι έχει ξαναφάει με τον ίδιο και τον ίδιο τρόπο-γιατί δεν βάζει ένα γεροδεμένο παίκτη του να προσέχει τον σέντερ μπακ που ορμάει την στιγμή της εκτέλεσης από πίσω.
Ολυμπιακός: Άρθρο του Κώστα Νικολακόπουλου

•Τέλος πάντων, ο Ολυμπιακός, με τα καλά του και με τα άσχημα του, έδειξε χθες ότι «είναι εδώ». Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, αν και ασφαλώς θα προτιμούσαμε να είχε κρατήσει το υπέρ του 1-0 και η Ναντ να έχανε από την Γκαραμπάγκ (που εύκολα θα μπορούσε να είχε χάσει) και να έπαιρνε ο Ολυμπιακός την πρόκριση και με ισοπαλία με τους Γάλλους την προσεχή Πέμπτη.

•Χώρος για χαμόγελα δεν υπάρχουν, υπό την έννοια ότι ο πρωταθλητής Ελλάδας παίζει 12 σερί σεζόν σε φάσεις ομίλων Κυπελλλων Ευρώπης, τις τέσσερις έχει φτάσει να παίζει μέχρι και στα νοκ άουτ του Μαρτίου, στις έξι έως τα νοκ άουτ του Φεβρουαρίου και μόλις δύο φορές τερμάτισε τελευταίος στον όμιλό του και δεν προχώρησε: μία το 2017 σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ με Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Σπόρτινγκ. Και μία τώρα.

•Άρα, η φετινή ευρωπαϊκή σεζόν για τον Ολυμπιακό είχε πολύ μικρή επιτυχία: από τη μία αποκλεισμός στο Τσάμπιονς Λιγκ από τον α΄ προκριματικό και αποκλεισμός κι από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Κι από την άλλη παρουσία στους ομίλους του Γιουρόπα μέσα από δύο προκρίσεις, και δη στα πέναλτι, σε προκριματικούς γύρους. Με μηδέν νίκες σε αυτά τα 11 παιχνίδια ο Ολυμπιακός, μπορεί να σταθεί στην καλή παρουσία του μόνο εκτός έδρας (βλέπε ισοπαλίες σε Φράιμπουργκ, Γκαραμπάγκ, Απόλλωνα Λεμεσού, Σλόβαν, Μακάμπι και ήττα από τη Ναντ με γκολ στο 92’) και στη βελτίωση που έδειξε στους τρεις τελευταίους αγώνες του με τον Μίτσελ στον πάγκο.
Ολυμπιακός: Άρθρο του Κώστα Νικολακόπουλου

Δυστυχώς η εικόνα του στο Καραϊσκάκη ήταν απογοητευτική, με βαριές ήττες (συνολικά σκορ 0-11) από Μακάμπι, Φράιμπουργκ, Γκαραμπάγκ κι απλά δυο ισοπαλίες με Σλόβαν κι Απόλλωνα. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναλυθεί δεόντως απ΄ όλους στον Ολυμπιακό. Με την ποδοσφαιρική λογική να λέει ότι πλέον η ομάδα βολεύεται πολύ περισσότερο να παίζει μακριά από το Καραϊσκάκη, απ’ ότι μέσα σε αυτό, καθώς εκτός έδρας βρίσκει χώρους, σε συνδυασμό με το ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούν να διαχειριστούν εύκολα την πίεση της έδρας τους.

•Και κάτι ακόμη: Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος για το τι έγινε στο Ναντ-Γκαραμπάγκ, αλλά εύκολα θα μπορούσε να ανθήσει μία θεωρία συνωμοσίας. Κατ΄ αρχάς είναι γελοιότητα για την UEFA να μην αρχίζουν την ίδια ώρα δύο παιχνίδια της 5ης αγωνιστικής στον ίδιο όμιλο. Όπως τυχαίως, το β’ ημίχρονο στο Ναντ-Γκαραμπάγκ ξεκίνησε ένα λεπτό αργότερα. Κάπως έτσι, όταν η Φράιμπουργκ ισοφάρισε στο 92.05’, το ματς Ναντ-Γκαραμπάγκ ήταν στο 91.15. Με το 1-1 στο Φράιμπουργκ-Ολυμπιακός η Γκαραμπάγκ δεν είχε καμία πιθανότητα για την πρώτη θέση. Ως γνωστόν, η Ναντ έβαλε δεύτερο γκολ στο 93.54.

•Εγώ δεν μπορώ να πω, γιατί δεν το πιστεύω, ότι η Γκαραμπάγκ, της οποίας οι οπαδοί στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο Μπακού ύψωσαν μία τεράστια τουρκική σημαία, αδιαφόρησε στο τέλος και έτσι κέρδισε η Ναντ. Μπορώ, όμως, να πω ότι είναι μία αστειότητα της Uefa να μην ξεκινάνε την ίδια ώρα, και στο β΄ ημίχρονο, δύο αγώνες του ίδιου ομίλου, με βαθμολογικό ενδιαφέρον και για τις δύο ομάδες. Ένα σωρό άνθρωποι πληρώνονται από την Uefa για τη διοργάνωση των αγώνων, τι κάνουν; Η ερώτηση είναι τόσο απλή: έπρεπε η, δεν έπρεπε να ξεκινήσει ακριβώς την ίδια ώρα το β' ημίχρονο στους αγώνες στο Ναντ και στο Φράιμπουργκ; Και γιατί δεν ξεκίνησαν;
Ολυμπιακός: Άρθρο του Κώστα Νικολακόπουλου

Για το τέλος: Ναι, ο Μπα αποβλήθηκε στο 96ο και τελευταίο λεπτό του αγώνα, δεν είναι προς τιμήν του, διότι δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά ας πούμε και ότι ήταν μακράν ο καλύτερος αμυντικός του Ολυμπιακού σε όλο το παιχνίδι. Πρέπει να είχε περίπου 20 επεμβάσεις, χαμηλά και ψηλά, εκ των οποίων οι μισές με σοβαρό βαθμό δυσκολίας. Έκανε ένα τσαφ και κέρδισαν κόρνερ οι Γερμανοί, με τον Πασχαλάκη να σώζει την εστία του σε εκείνη την σχεδόν εξ επαφής κεφαλιά, αλλά με την πίεση που δέχονταν η άμυνα του Ολυμπιακού στο τελευταίο 25λεπτο, ένας στόπερ που τα κόβει όλα θα κάνει κι ένα τσαφ.

•Μακάρι το παιχνίδι αυτό να σημάνει την «επιστροφή» του καλού Μπα, που και με τον Κορμπεράν είχε θεαματική βελτίωση, όμως ξαφνικά σε δύο παιχνίδια, στο Χαριλάου (1-2 από τον Άρη) και στο Καραϊσκάκη (0-3 από την Φράιμπουργκ) είχε γυρίσει στα παλιά, στον κακό εαυτό του της προηγούμενης διετίας. Αν αποκτήσει σταθερότητα, θα είναι πραγματικά καλό νέο για τον Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x