Κώστας Νικολακόπουλος

Η «συμπεριφορά» της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια, ίσως οδηγός του Ολυμπιακού στο αποψινό ντέρμπι

O Κώστας Νικολακόπουλος αναλύει στο sport-fm.gr την εικόνα της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια ενόψει του αποψινού αγώνα του Ολυμπιακού μέσα στο σπίτι της.

• Για τον Ολυμπιακό το πράγμα είναι ξεκάθαρο ενόψει του αποψινού αγώνα, αλλά και γενικότερα των πλέι οφς: πρέπει να αρχίσει να κερδίζει σε ντέρμπι. Ειδάλλως, πολύ απλά δεν μπορεί να έχει τύχη, όχι για την πρώτη, αλλά ούτε για την τρίτη θέση της βαθμολογίας.

• Και την περσινή σεζόν στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος δεν ήταν το…φόρτε του τα καλά αποτελέσματα στα ντέρμπι, τουλάχιστον όμως είχε μία νίκη, τέσσερις ισοπαλίες και μία ήττα-και είχε ξεκινήσει και με νίκη στο πρώτο του ντέρμπι στα πλέι οφς (3-1 τον ΠΑΟΚ). Καμία σχέση με τη φετινή εικόνα: μία νίκη, δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, αλλά και ήττα στο πρώτο του ντέρμπι στα πλέι οφς (1-3 από τον ΠΑΟ).

• Πρέπει να βρει, πριν είναι αργά, ένα τρόπο να το αλλάξει αυτό το πράγμα ο Ολυμπιακός. Τουλάχιστον να κάνει ό,τι είχε κάνει πέρυσι στα πλέι οφς, όταν στα έξι ντέρμπι έκανε τρεις νίκες, μία ισοπαλία (και δύο ήττες). Με τρεις νίκες, μία ισοπαλία (κι έστω μία ήττα ακόμη), οι «ερυθρόλευκοι» μπορούν να κάνουν πολλά, αρκεί βεβαίως να πάρουν 12 βαθμούς από τα τέσσερα παιχνίδια τους με Άρη και Λαμία…

Αναφορικά με το αποψινό παιχνίδι, αν κρίνουμε από τη γενικότερη εικόνα της ΑΕΚ με τον Αλμέιδα στον πάγκο εδώ και μία διετία, ίσως πολύ κρίσιμο ρόλο παίξει το ποιος θα σκοράρει πρώτος. Μέσα στη Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ έχει 27 νίκες στα 29 παιχνίδια (σε όλες τις διοργανώσεις) στα οποία προηγήθηκε στο σκορ! Και στα δύο που δεν κέρδισε, τόσο ο Ολυμπιακός (1-1), όσο κι ο Παναθηναϊκός (2-2), απέφυγαν την ήττα διότι μπόρεσαν να ισοφαρίσουν γρήγορα: ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0 στο 22’ και 1-1 στο 38’. Και ΑΕΚ-ΠΑΟ 1-0 στο 24’ και 1-1 στο 31’. Αυτό είναι το κλειδί. Αν η ΑΕΚ πάει στο ημίχρονο μπροστά στο σκορ, δεν έχει χάσει ποτέ τρίποντο…

Ολυμπιακός: Άρθρο Νικολακόπουλου για το ντέρμπι με την ΑΕΚ

Αντιθέτως, η ομάδα του Αλμέιδα δυσκολεύεται φανερά στα (όχι πολλά) παιχνίδια στα οποία δέχεται η ίδια πρώτη γκολ. Κάπως έτσι είχε χάσει πέρυσι 1-3 από τον Ολυμπιακό και φέτος 1-2 από την Άντβερπ, 0-2 από τη Μαρσέιγ και 0-1 από την Μπράιτον. Στα δε άλλα τρία παιχνίδια στα οποία επίσης έφαγε πρώτη γκολ έσωσε την ισοπαλία, με γκολ στο τέλος των αγώνων: 2-2 με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ με τα γκολ της μετά το 90ο λεπτό (!!!), 1-1 με τον Άγιαξ με γκολ στο 75’ και 1-1 με τον… Πανσερραϊκό με γκολ στο 78’.

• Μπορούμε να καταγράψουμε τι έχει συμβεί και στα παιχνίδια της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια, στα οποία δεν πάει στο ημίχρονο προηγούμενη στο σκορ. Όταν λοιπόν χάνει στο ημίχρονο, τελικά έχει μία ήττα (0-2 από Μαρσέιγ), τρεις ισοπαλίες (με Ντινάμο Ζάγκρεμπ 2-2, Άγιαξ 1-1, Πανσερραϊκό 1-1) κι έχει κερδίσει μόνο τον ΠΑΣ (4-2). Κι όταν πάει στο ημίχρονο ισόπαλη στο σκορ, τελικά έχει τρεις ήττες (1-3 από Ολυμπιακό, 1-2 από Άντβερπ, 0-1 από Μπράιτον), πέντε ισοπαλίες (με Ολυμπιακό 0-0 κι 1-1, με Άρη 0-0 και με ΠΑΟ 0-0, 2-2) και έξι νίκες (με ΠΑΟ 1-0, Ατρόμητο 1-0, Λαμία 3-0, Πανσερραϊκό 3-0 και Άρη 1-0, 3-1). Βλέπουμε δηλαδή ότι στα πιο 11 δύσκολα παιχνίδια της, σε Ελλάδα κι Ευρώπη, η ΑΕΚ έχει μόλις μία νίκη (το 1-0 με τον ΠΑΟ) όταν πήγε στο ημίχρονο χωρίς να προηγείται η ίδια στο σκορ…

Και κάτι τελευταίο: η ΑΕΚ στα ντέρμπι στα πλέι οφς είχε πέρυσι μεγάλο όπλο την άμυνα, έχοντας κρατήσει το μηδέν στα πέντε από τα έξι! Φέτος, στα ντέρμπι τουλάχιστον στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, κάνει τη διαφορά επειδή κυρίως βάζει σχεδόν πάντα δύο γκολ. Αντίθετα, αμυντικά δεν κρατάει το μηδέν, αφού δέχεται ένα με δύο γκολ (με εξαίρεση το 2-0 επί του ΠΑΟΚ).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x