Τάσος Νικολόπουλος

«Mia San Mia» και σ’ όποιον αρέσει…

Η Μπάγερν Μονάχου έκανε το «sextuple», σηκώνοντας την κούπα στο FIFA Club World Cup και κατέκτησε άλλη μια κορυφή. Ανατριχίλα…

Το έκανε κι αυτό… Η Μπάγερν Μονάχου έγινε η δεύτερη ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου και η πρώτη μετά τη Μπαρτσελόνα του 2009, που κάνει το 6/6, κατακτώντας όλα τα τρόπαια που βρίσκονταν στο… τραπέζι για το 2019-20. Στην τροπαιοθήκη της είχαν μπει: Champions League, πρωτάθλημα και κύπελλο Γερμανίας, European Super Cup και γερμανικό Super Cup. Απόψε ήρθε και το FIFA Club World Cup και έγινε το «sextuple»! Και μόνο που γράφονται όλα αυτά, προκαλείται ανατριχίλα!

Μπορεί φέτος να είναι πιο… γήινη από την περυσινή version, που σάρωνε τα πάντα στα διάβα της, αλλά παρά τα προβλήματα, κατάφερε να πάρει και αυτό το «ασημικό». Έγραψε ιστορία και έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη για τις επόμενες γενιές. Αλλά, επειδή μιλάμε για τη συγκεκριμένη ομάδα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Άλλωστε, μιλάμε για ένα πολύ βαρύ brand name, το μότο του οποίου είναι το «Mia San Mia». Και σημαίνει: «Είμαστε αυτοί που είμαστε». Και οι παρακάτω 16 αρχές περιγράφουν λεπτομερώς για το τι είναι και τι πρεσβεύει η Μπάγερν Μονάχου.

1. «Είμαστε - ένα κλαμπ»: Είμαστε όλοι δημιουργοί της ιστορίας του συλλόγου, συμμετέχουμε στην ανάπτυξή του και μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες.

2. «Είμαστε - πρεσβευτές»: Όλοι, είτε παίκτες, είτε διοίκηση, είτε φίλαθλοι «χτίζουμε» την εικόνα του συλλόγου. Επομένως, είναι ευθύνη όλων να ζουν πάντα σύμφωνα με τις αξίες του συλλόγου και να συμβάλλουν στη θετική εικόνα του.

3. «Είμαστε - πρότυπα»: Οι παίκτες και η διοίκηση λειτουργούν ως πρότυπα για τους φιλάθλους. Οι νεότεροι παίκτες τους κοιτάζουν, θέλοντας να ακολουθήσουν τα βήματά τους. Επίσης, οι οπαδοί θα πρέπει να είναι πρότυπα για τους οπαδούς άλλων ομάδων. Δεν πρέπει να είμαστε χαμένοι ή χούλιγκαν και πρέπει πάντα να υποστηρίζουμε την ομάδα μας, σε καλές και κακές στιγμές.

4. «Είμαστε - παράδοση»: Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την παράδοση και την ιστορία μας, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Μεταξύ άλλων, μπορεί κανείς να βρει την αντίθεση της Μπάγερν Μονάχου στο ναζιστικό καθεστώς, τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε και σεβόμαστε τους παίκτες μας και τους βοηθάμε όταν το έχουν ανάγκη.

5. «Είμαστε - καινοτομία»: Πρέπει πάντα να αναζητούμε νέους τρόπους για να βελτιώσουμε την αθλητική, οικονομική, παραδοσιακή, φιλανθρωπική εικόνα μας.

6. «Είμαστε - αυτοπεποίθηση»: Έχουμε υψηλές προσδοκίες για τους εαυτούς μας και πάντα στοχεύουμε ψηλά. Πιστεύουμε στην ποιότητά μας και δεν φοβόμαστε κανέναν. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε κάθε αγώνα και θα επιτεθούμε και θα αμυνθούμε σθεναρά ως ομάδα.

7. «Είμαστε - διαφορετικότητα»: Τους δεχόμαστε όλους, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία και πεποιθήσεις. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να μάθουμε από την πολιτιστική πολυμορφία και τις αξίες που διαμορφώνονται από αυτήν. Το σύνθημα της Μπάγερν Μονάχου συνδέεται με το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Ενωμένη στην πολυμορφία».

8. «Είμαστε - ποδόσφαιρο»: Ο σύλλογός μας ενώνει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα χάρη στο όμορφο παιχνίδι. Ας μην ξεχνάμε την καταγωγή μας. Η Μπάγερν Μονάχου δημιουργήθηκε από τον Φραντς Τζον John και άλλα μέλη του γυμναστικού συλλόγου «Munchner Turn Verein» το 1879. Έφυγαν από την ομάδα επειδή δεν έδινε σημασία στο ποδόσφαιρο και αρνήθηκαν να επιτρέψουν στους ποδοσφαιριστές της να γίνουν μέλη της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ένωσης. Έτσι, δημιούργησαν τη Μπάγερν στις 27 Φεβρουαρίου 1990.

9. «Είμαστε - σεβασμός»: Ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ παικτών, προπονητών, μελών του διοικητικού συμβουλίου και οπαδών είναι θεμελιώδους σημασίας για να παραμείνει επιτυχημένος ο σύλλογος.

10. «Είμαστε - χαρά»: Οι παίκτες κάνουν αυτό που αγαπούν. Πρέπει να είναι χαρούμενοι που παίζουν για τη Μπάγερν και να μην είναι μισθοφόροι που βρίσκονται στην ομάδα για τα χρήματα. Η ομάδα είναι επίσης πηγή ψυχαγωγίας για τους θαυμαστές της. Ωστόσο, πρέπει να δεχτούμε την ήττα όταν συμβαίνει και να μην χαλάσουμε τη χαρά των άλλων.

11. «Είμαστε - πιστοί»: Είμαστε περήφανοι για την πίστη των περισσότερων παικτών μας. Είμαστε πιστοί στους παίκτες που βγαίνουν από τη δική μας ακαδημία και τους δίνουμε όλες τις ευκαιρίες που αξίζουν. Είμαστε πιστοί στους παίκτες που αγωνίστηκαν στην ομάδα στο παρελθόν.

12. «Είμαστε - συνεργάτες»: Στη νίκη και στην ήττα είμαστε μαζί και θα υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί.

13. «Είμαστε - … Μοναχικοί»: Είμαστε περήφανοι για την πόλη του Μονάχου και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ως ομάδα για να συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε την ιστορία του.

14. «Είμαστε - δυναμικοί»: Δεν είμαστε συντηρητικοί και δεν κολλάμε στο παρελθόν. Είμαστε δυναμικοί και καινοτόμοι. Θα δοκιμάσουμε νέα πράγματα για να βελτιώσουμε και να παραμείνουμε στην κορυφή, αλλά οι αξίες μας δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν.

15. «Είμαστε - ευθύνη»: Έχουμε την ευθύνη να δώσουμε ένα παράδειγμα για τους άλλους. Είμαστε υπεύθυνοι για τις δικές μας πράξεις, ακόμη και για τις αποτυχίες μας.

16. «Είμαστε - οικογένεια»: Το πιο σημαντικό, είμαστε μία οικογένεια, μοιραζόμαστε τα πάντα για το υπόλοιπο της ζωής μας. Μια φορά βαυαρικό, πάντα βαυαρικό.

Γι’ αυτό και βρίσκονται εκεί που βρίσκονται, προσθέτω εγώ. Και σ’ όποιον αρέσει…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x