Τάσος Νικολόπουλος

Πώς θα «ζήσει» η Μπάγερν χωρίς τον κορυφαίο;

Η Μπάγερν χάνει για μίνιμουμ δύο μήνες τον Τζόσουα Κίμιχ & καλείται να καλύψει το κενό ενός από τους πιο πλήρεις εν ενεργεία μέσους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Ήταν ένα απλό τάκλιν, όπως τόσα που γίνονται σε κάθε παιχνίδι. Έτσι φάνηκε τουλάχιστον αυτό που έκανε ο Τζόσουα Κίμιχ στον Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ στο πρόσφατο Klassiker της Μπάγερν Μονάχου με τη Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Όμως, δεν ήταν έτσι. Ο 25χρονος μέσος δάκρυσε από τον πόνο όταν βρέθηκαν από πάνω του οι άνθρωποι του ιατρικού επιτελείου και η τελική διάγνωση ήταν ρήξη μηνίσκου. Πάλι καλά, γιατί ο φόβος αρχικά ήταν για… πείραγμα του χιαστού. Το πρωί της Δευτέρας υποβλήθηκε σε πετυχημένη επέμβαση και όπως ανακοίνωσαν οι τρεμπλούχοι Ευρώπης, θα επιστρέψει στην αγωνιστική δράση τον Ιανουάριο.

Και μέχρι τότε τι γίνεται; Πως θα καλύψει ο Χανς Ντίτερ Φλικ το κενό ενός από τους πιο πλήρεις εν ενεργεία μέσους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο; Γιατί τέτοιος ο Τζόσουα Κίμιχ, αφού έχει το πλήρες πακέτο. Και ουσιαστικά το απέκτησε όταν συστήθηκε στο ποδοσφαιρικό κοινό ως δεξιός φουλ μπακ. Ως τέτοιος αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2015 από τη Μπάγερν κατόπιν εισήγησης του Πεπ Γκουαρντιόλα.



Λόγω θέσης, λοιπόν, έπρεπε να δουλέψει και στο αμυντικό, αλλά και επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού. Η αφοσίωσή του και ο τρόπος που το έκανε δεν άργησαν να φανούν και η μετατόπισή του στο χώρο του κέντρου, έκαναν ακόμη πιο αισθητά τα χαρίσματα που έχει. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα τη φετινή σεζόν έχει τα περισσότερα κοψίματα από οποιονδήποτε άλλο μέσο της ομάδας του, ενώ ήδη έχει συμμετοχή σε 32 πάσες σε φάση αντεπιθέσεων, που κατέληξαν σε σουτ.

Αν παρακολουθήσει κάποιος προσεκτικά τον τρόπο που κινείται στο γήπεδο, απλώς θα του «βγάλει το καπέλο». Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το παιχνίδι, η επιμονή και η ικανότητά του να ανεβάζει το επίπεδο της δικής του απόδοσης, προκειμένου να γίνει ο X-factor μιας κατάστασης, τον καθιστούν υπέρ-απαραίτητο «εργαλείο» για τη βαυαρική μηχανή. Δεν ξέρω αν κάποιος θα το χαρακτηρίσει υπερβολή, αλλά θεωρώ ότι είναι από τους αναντικατάστατους παίκτες της Μπάγερν Μονάχου, αφού η επιδραστικότητα στο παιχνίδι της ομάδας του είναι ασύλληπτη.

Ο ίδιος θεωρεί ότι τα όσα έχει πετύχει μέχρι τώρα οφείλονται στη νοοτροπία του, κάτι που δούλεψε μεγαλώνοντας και παρακολουθώντας τους ήρωες των παιδικών του χρόνων. Ένας από αυτούς ήταν ο παλαίμαχος, πλέον, αρχηγός της Μπάγερν Μονάχου, Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ. «Όταν ήμουν νέος, προσπάθησα να αντιγράψω πολλά από αυτά που έκανε. Ήταν κάποιος που ‘περπάτησε’ με τον δικό του τρόπο, βασιζόμενος στη νοοτροπία του» τόνισε μεταξύ άλλων.



Επανερχόμενος στο ερώτημα για τον αντικαταστάτη του, ο Χάνσι Φλικ είναι τυχερός γιατί έχει αρκετές και ποιοτικές επιλογές. Και με δεδομένο ότι τα παιχνίδια στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου είναι συνεχή, θα χρειαστεί παραπάνω από ένας παίκτης. Η προφανής επιλογή είναι ο Κορεντίν Τολισό, ο οποίος ήταν αυτός που τον αντικατέστησε στο πρόσφατο Klassiker. Μια δεύτερη επιλογή σε κάποια παιχνίδια είναι αυτή του Χάβι Μαρτίνες, ο οποίος με την εμπειρία του, μπορεί να καλύψει το κενό. Μεταξύ αυτών των δύο υπάρχει και η επιλογή του νεοαποκτηθέντα Μαρκ Ρόκα, ο οποίος για την ώρα, δεν έχει μπει στο rotation, αφού αποκτήθηκε στις αρχές του προηγούμενου μήνα.

Κάτι τελευταίο για το… ποιόν του ανδρός, Τζόσουα Κίμιχ. Λόγια, δύο σπουδαίων ανθρώπων του ποδοσφαίρου. Όταν ολοκληρώθηκε η μεταγραφή από τη Λειψία στη Μπάγερν το 2015, ο 20χρονος τότε ποδοσφαιριστής ζήτησε να μάθει τον λόγο που η βαυαρική ομάδα επέμεινε για να αποσπάσει την υπογραφή του. «Ήθελα να ξέρω γιατί επέλεξαν εμένα για τη θέση, ενώ μπορούσαν να πάρουν οποιονδήποτε άλλον παίκτη. Ήταν πολύ σημαντικό να ξέρω» είχε πει μερικά χρόνια αργότερα. Και η απάντηση ήταν γιατί τον ζήτησε ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα. «Αγαπώ αυτό το παιδί. Έχει τα πάντα, δίνει τα πάντα, μπορεί να κάνει τα πάντα» δήλωσε ο Καταλανός κόουτς μετά από κάποια χρόνια.

Πιο πρόσφατα, πριν από μερικούς μήνες για την ακρίβεια, άλλος ένας κορυφαίος προπονητής, ο Ζοσέ Μουρίνιο μίλησε με τα καλύτερα: «Τον βλέπω ως κορυφαίο δεξιό μπακ, ως αριστερό μπακ, ως κεντρικό αμυντικό. Νο6, Νο8, Νο10… έχει τις ικανότητες να κάνει τα πάντα. Είναι πανέξυπνος και καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει όταν είναι εδώ και τι να κάνει όταν είναι εκεί. Νομίζω πως είναι φαινόμενο!». Όταν, κοτζάμ Special One τον αποκαλεί φαινόμενο, τα υπόλοιπα περιττεύουν…

Τζόσουα Κίμιχ, μια ποδοσφαιρική ιδιοφυία!!!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x