sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Tα 5+1 match-ups που θα κρίνουν το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μονομαχούν στο ΣΕΦ για την Basket League και το sport-fm.gr παραθέτει τα 5+1 match-ups που θα κρίνουν το δεύτερο ντέρμπι της σεζόν.

Ο Ολυμπιακός έχει τη φόρα οκτώ σερί νικών επί του μεγάλου του αντιπάλου. Ο Παναθηναϊκός το μομέντουμ με τρεις διαδοχικές νίκες στην Ευρωλίγκα. Το δεύτερο ντέρμπι της σεζόν, αυτή τη φορά για την Basket League, έρχεται τη Δευτέρα και πέρα από τη φόρμα, τις τακτικές ή τη συνοχή, το αποτέλεσμα θα κρίνουν οι πρωταγωνιστές.

Το sport-fm.gr παρουσιάζει αναλυτικά και με τη βοήθεια των αριθμών τα 5+1 match-ups στο παρκέ του ΣΕΦ που θα ορίσουν αν οι «ερυθρόλευκοι» η οι «πράσινοι» θα χαμογελάσουν τελευταίοι το βράδυ της Δευτέρας.

Κώστας Σλούκας VS Πάρις Λι


Ο ένας είναι ο κορυφαίος δημιουργός του Ολυμπιακού και εκ των καλύτερων στην Ευρώπη. Ο άλλος ένας καταπληκτικός αμυντικός πάνω στην μπάλα.



Ο Σλούκας αποτελεί τον «εγκέφαλο» του Ολυμπιακού, κάτι που αποδεικνύεται από αριθμούς όπως οι 6,8 ασίστ για μόλις 2 λάθη κατά μέσο όρο. Όσο βρίσκεται στο παρκέ σερβίρει το 26,2% των ασίστ της ομάδας του, ενώ κάνει μόλις τα 9,4% των λαθών. Αριθμοί πολύ υψηλοί αν αναλογιστεί κανείς πως διαχειρίζεται το 26,4% των κατοχών. Το πόσο ευεργετική είναι η παρουσία του στο παρκέ φαίνεται και από το γεγονός ότι με εκείνον στο παρκέ ο Ολυμπιακός πετυχαίνει 121,7 πόντους ανά 100 κατοχές, ενώ δέχεται 114,6 αντίστοιχα (+7,1 πόντους ανά 100 κατοχές). Πέραν, ασφαλώς, της ηγετικής φύσης του στη δημιουργία, αποτελεί τον closer της ομάδας, αναλαμβάνοντας σχεδόν όλες τις τελευταίες κατοχές. Άλλωστε πρόκειται για τον δεύτερο σκόρερ του Ολυμπιακού με 13,4 πόντους έχοντας 51,9% στα δίποντα και 94,2% στις βολές, έστω κι αν στα τρίποντα φέτος είναι πεσμένος με 23,8%.

Στον αντίποδα, ο Λι αποτελεί την πρώτη ζώνη άμυνας του Παναθηναϊκού. Πιέζει λυσσαλέα την μπάλα, βάζει τα χέρια του παντού, ένα... σωστό ζιζάνιο που δεν αφήνει σε ησυχία τον αντίπαλο οργανωτή. Παίζει περίπου ίδιο χρόνο με τον Σλούκα (25:22 ο μεν, 24:30 ο δε), αλλά διαφέρει αρκετά από αυτόν. Ειδικεύεται στο προσωπικό μαρκάρισμα, κάτι που αντιμετώπισε και ο ίδιος ο άσος του Ολυμπιακού στην περσινή σειρά των playoffs απέναντι στη Μονακό, ανασαίνοντας στα τελευταία λεπτά του Game 5 όταν ο Λι αποβλήθηκε με πέντε φάουλ. Ο Αμερικανός προσφέρει 2,8 πόντους για 1,4 ασίστ ανά αγώνα αφήνοντας τη δημιουργία περισσότερο σε άλλους παίκτες αφού έχει μόλις 11,4% των ασίστ της ομάδας του όσο βρίσκεται στο παρκέ και διαχειρίζεται το 20,3% των κατοχών, αριθμός μάλλον μικρός για χειριστή. Με εκείνον στην πεντάδα ο Παναθηναϊκός πετυχαίνει 109,1 και δέχεται 114 πόντους ανά 100 κατοχές (-4,9). Στο σκοράρισμα αφήνει τον πρώτο ρόλο σε πιο ποιοτικούς παίκτες από αυτόν, αλλά προσφέρει τον οβολό του με 8,3 πόντους, με 41,9% στα δίποντα και 28,8% στα τρίποντα.

Τόμας Γουόκαπ VS Νέιτ Γουόλτερς


Οι δύο βασικοί άσοι των «αιωνίων» συνυπήρξαν για μια σεζόν στη Ζαλγκίρις (2018/19), αλλά πλέον θα τεθούν αντιμέτωποι για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Tα 5+1 match-ups που θα το κρίνουν

Ο Γουόκαπ αποτελεί μια σταθερά του Ολυμπιακού αρχίζοντας πάντα από την άμυνα όπου αναλαμβάνει να μαρκάρει τον πιο ποιοτικό αντίπαλο γκαρντ, αλλά με σημαντική συμβολή στη δημιουργία και λιγότερο στο σκοράρισμα. Όσο βρίσκεται στην πεντάδα (τρίτος σε χρόνο με 24:22 ανά αγώνα) η ομάδα του δέχεται μόλις 108,5 πόντους ανά 100 κατοχές, ενώ αντίστοιχα πετυχαίνει 115,1 (+6,1). Με 5,1 ασίστ για 1,7 λάθη ανά αγώνα είναι ο δεύτερος καλύτερος δημιουργός των Πειραιωτών μετρώντας αντίστοιχα 18,6% των ασίστ και 13,4% των λαθών της ομάδας του όσο αγωνίζεται. Επιθετικά δεν εκβιάζει καταστάσεις έχοντας 6,7 πόντους με 51,5% στα δίποντα και 27,3% στα τρίποντα.

Ο Γουόλτερς αναμόρφωσε τον Παναθηναϊκό αποτελώντας τον πρώτο… κανονικό πλέι μέικερ στη μετα-Καλάθη εποχή. Μπορεί στην άμυνα να μη θεωρείται… εξολοθρευτής, αλλά είναι ο καλύτερος δημιουργός των «πράσινων» και ο τρίτος σκόρερ τους. Ειδικότερα, στα 22:10 που αγωνίζεται μετρά 4,4 ασίστ για 1,3 λάθη κατά μέσο όρο έχοντας το 17,8 των ασίστ και το 9,1% των λαθών της διαχειριζόμενος το 20,6% των κατοχών της. Επίσης προσφέρει 10,7 πόντους με εντυπωσιακά ποσοστά, 62,3% στα δίποντα και 43,3% στα τρίποντα. Η επιδραστικότητά του φαίνεται από το γεγονός ότι όσο είναι στην πεντάδα ο Παναθηναϊκός πετυχαίνει 120 πόντους ανά 100 κατοχές και αντίστοιχα δέχεται μόλις 103,2 (+16,8).

Κώστας Παπανικολάου VS Ντουέιν Μπέικον


Ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές του Ολυμπιακού θα αντιμετωπίσει το επιθετικό υπερόπλο του Παναθηναϊκού σε ένα match up που θα κρίνει πολλά. Οι δυο τους τέθηκαν αντιμέτωποι και στα περσινά playoffs της Ευρωλίγκας, αλλά το τρικ με το «ανέβασμα» του Αμερικανού στη θέση «4» σε αρκετά σχήματα, δεν τους έφερε πολλές φορές αντιμέτωπους.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Tα 5+1 match-ups που θα το κρίνουν

Ο Παπανικολάου είναι ο άνθρωπος-«κόλλα» για τους Πειραιώτες ενώνοντας όλες τις γραμμές και μαρκάροντας πρακτικά τέσσερις θέσεις. Αρχηγός πλέον, είναι ο τέταρτος σε χρόνο συμμετοχής στην ομάδα του με 23:24 ανά αγώνα. Προσφέρει στην επίθεση 7,2 πόντους ανά αγώνα παίρνοντας μόνο τις προσπάθειες που του αναλογούν με 57,1% στα δίποντα και 41,7% στα τρίποντα. Δημιουργικά δεν παίρνει πολλές ευθύνες έχοντας 1,8 ασίστ για ισάριθμα λάθη ανά αγώνα, αλλά μαζεύει 3,4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Με εκείνον στην πεντάδα ο Ολυμπιακός πετυχαίνει 110,3 και δέχεται 105,1 πόντους κατά μέσο όρο ανά 100 κατοχές.

Ο Μπέικον ανέβασε επίπεδο τον Παναθηναϊκό με την έλευσή του οδηγώντας τον σε τέσσερις νίκες σε έξι αγώνες στην Ευρωλίγκα. Ικανός να παίξει από το «2» ως και το «4», δείχνει συχνά ασταμάτητος στο ένας εναντίον ενός και προσφέρει προσωπικό σκορ. Στα 30:39 που αγωνίζεται είναι πρώτος σκόρερ του «τριφυλλιού» και τρίτος στην Ευρωλίγκα (πίσω μόνο από Κλάιμπερν και Βεζένκοφ) με 18,5 πόντους ανά αγώνα και ποσοστά 41,7% στα δίποντα, 32,1% στα τρίποντα και 87,2% στις βολές. Διαχειρίζεται το πολύ υψηλό 29,1% των κατοχών όσο είναι στο παρκέ, αλλά δίνει μόνο το 6,2% των ασίστ της ομάδας του (1,5 ασίστ για 1,3 λάθη ανά αγώνα), κάτι που δείχνει ότι επιτίθεται διαρκώς στο αντίπαλο καλάθι δημιουργώντας κυρίως για τον εαυτό του. Όσο αγωνίζεται οι «πράσινοι» σκοράρουν 113,5 πόντους και δέχονται 106 (+7,5), ενώ βοηθά και στα ριμπάουντ με 4 κατά μέσο όρο.

Σάσα Βεζένκοφ VS Ντέρικ Γουίλιαμς


Μια μονομαχία που θα κρίνει πολλά, ανάμεσα σε δύο παίκτες που κάνουν σεζόν καριέρας στην Ευρωλίγκα, παίζουν (υπερβολικά) πολύ και δεν έχουν πολλές βοήθειες από τον πάγκο.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Tα 5+1 match-ups που θα το κρίνουν

Ο Βεζένκοφ είναι ο MVP της Ευρωλίγκας, όπου προπορεύεται σε αξιολόγηση και ριμπάουντ, ενώ είναι δεύτερος σκόρερ. Διαθέτει ένα πλήρες επιθετικό πακέτο και προσφέρει 19,9 πόντους με εκπληκτικά ποσοστά, 66,7% στα δίποντα, 42,9% στα τρίποντα και 88,9% στις βολές, μολονότι αποφεύγει την πολλή ντρίμπλα και διαχειρίζεται το 24,9% των κατοχών στα 31:21 που παίζει. Η πολύπλευρη προσφορά του καταδεικνύεται από το γεγονός ότι μαζεύει 8,2 ριμπάουντ, 2,2 ασίστ και 1,4 κλεψίματα ανά αγώνα. Όσο παίζει ο Ολυμπιακός είναι ασταμάτητος στην επίθεση με 125,4 πόντους ανά 100 κατοχές, ενώ αντίστοιχα δέχεται 112,7 (+12,7).

Ο Γουίλιαμς αναγεννήθηκε στον Παναθηναϊκό και κάνει φοβερή διαφορά παρότι δεν υπάρχει back up πίσω του και βγάζει 31:02. Είναι δεύτερος σκόρερ της ομάδας με 15,7 πόντους ανά αγώνα και εξαιρετικά ποσοστά σε δίποντα (56,4%), τρίποντα (44,9%) αλλά όχι και στις βολές (66,7%). Παρότι, όπως και ο Βεζένκοφ, δεν ειδικεύεται στην άμυνα, είναι-όπως και ο Βούλγαρος-πολύτιμος στη συγκομιδή των ριμπάουντ με 4,9 ανά αγώνα, ενώ δίνει 1,5 ασίστ για 1,3 λάθη. Πάντως με εκείνον στο παρκέ οι «πράσινοι» έχουν μόνο 109,5 πόντους ανά 100 κατοχές και δέχονται 112,2 (-2,8).

Μουστάφα Φαλ VS Γιώργος Παπαγιάννης


Οι δύο «πύργοι» μπορούν να κάνουν το… ματ για την ομάδα τους στο ντέρμπι και η απόδοσή τους θα είναι καθοριστική. Η επιδραστικότητά τους δεν αποτυπώνεται πάντα σε αριθμούς, αλλά είναι εμφανέστατη. Η υπεροχή του πρώτου σε δύναμη και όγκο κοντά στο καλάθι, αλλά και η ικανότητα του δεύτερου σε μακρινό σουτ και παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη θα προσφέρουν ένα πολύ ενδιαφέρον match=up.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Tα 5+1 match-ups που θα το κρίνουν

Ο Φαλ αποτελεί και φέτος βαρόμετρο του Ολυμπιακού, χωρίς να έχει πάρει βοήθειες με συνέπεια από τον πάγκο. Ο Γάλλος σέντερ προσφέρει 7,4 πόντους με 72,3% στα δίποντα και 4,6 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ δίνει και 1,5 ασίστ στα 23:12 που παίζει, μολονότι παίρνει μόνο 13,3% των κατοχών. Παρότι οι αριθμοί του δεν… θαμπώνουν, η πολυτιμότητά του για τους «ερυθρόλευκους» φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι όσο βρίσκεται στην πεντάδα η ομάδα του πετυχαίνει 121,9 πόντους ανά 100 κατοχές, ενώ δέχεται 11,7 (+10,2), ενώ με Μπολομπόι και Μπλακ στο «5» ο Ολυμπιακός είναι στο +2,6 και το -1 αντίστοιχα.

Ο Παπαγιάννης παρά το «αργό» του ξεκίνημα στη σεζόν μετά τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε βρίσκει όλο και καλύτερα τα πατήματά του αρχίζοντας σταδιακά να θυμίζει τον παίκτη που ήταν πέρσι μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας της Ευρωλίγκας. Προσφέρει 6,9 πόντους ανά αγώνα με 49,1% στα δίποντα αλλά και 50% στα τρίποντα (!), ενώ με 6,1 ριμπάουντ και 1,5 τάπες είναι πολύτιμος στην άμυνα του Παναθηναϊκού. Όσο βρίσκεται στην πεντάδα το «τριφύλλι» έχει 106,1 πόντους ενεργητικό και 110,3 παθητικό ανά 100 κατοχές (-4,2). Το ίδιο ακριβώς -4,2 έχει και η «ρεζέρβα» του, Μάριους Γκριγκόνις.

Γιαννούλης Λαρεντζάκης VS Ματέους Πονίτκα


Είναι οι δύο game changers των ομάδων. Έρχονται από τον πάγκο και μπορούν να αλλάξουν το ρυθμό μέσα τόσο από την άμυνα, όσο και από την επίθεση ξεχωρίζοντας για τον σκληρό χαρακτήρα τους.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Tα 5+1 match-ups που θα το κρίνουν

Ο Λαρεντζάκης έχει κερδίσει με το σπαθί του (και λόγω της πενιχρής προσφοράς του Κάνααν) αυξημένο χρόνο κατά περίπου 7 λεπτά σε σχέση με πέρσι. Στα 18:07 που αγωνίζεται έχει 9,6 πόντους (από 4,2 πέρσι) με σούπερ ποσοστά, 50% στα δίποντα, 48,8% στα τρίποντα και 80% στις βολές. Μάλιστα είναι σταθερά αποτελεσματικός στο κλείσιμο των αγώνων. Παράλληλα προσφέρει 1,5 ασίστ για 0,5 λάθη ανά αγώνα. Με εκείνον στο παρκέ ο Ολυμπιακός πετυχαίνει 121,7 και δέχεται 117,8 πόντους ανά 100 κατοχές (+3,9).

Ο Πονίτκα μπορεί να είναι starter μόνο σε ένα παιχνίδι του Παναθηναϊκού, ωστόσο είναι τρίτος σε χρόνο συμμετοχής με 24:56 και προσφέρει πολύπλευρα. Μετρά 9 πόντους με 42,2% στα δίποντα και 38,5% στα τρίποντα, ενώ δίνει ακόμη 5 ριμπάουντ, 3,2 ασίστ, 1,2 κλεψίματα αλλά και 2,3 λάθη ανά αγώνα. Το θετικό του αποτύπωμα στο παιχνίδι καταγράφεται από τους 115,7 πόντους υπέρ και 110,7 κατά ανά 100 κατοχές (+5).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x