sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ολυμπιακός: Τέγιο, Κογιάδο, Μπαρτσελόνα, Ισπανία…

Με αφορμή το έντονο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για Κρίστιαν Τέγιο και Άλεξ Κογιάδο, το sport-fm.gr θυμίζει… Πόσοι ποδοσφαιριστές έχουν παίξει σε Ολυμπιακό και Μπαρτσελόνα;

Αν κάποιος πιστεύει πως την Ελλάδα και την Ισπανία, τις συνδέουν μόνο τα αμέτρητα παιχνίδια σε αγώνες μπάσκετ, η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco), τότε κάνει λάθος. Αφού η αγάπη των ελληνικών ομάδων και δη του Ολυμπιακού για Ισπανούς ποδοσφαιριστές και ακόμα πιο συγκεκριμένα για αυτούς που έχουν αγωνιστεί στην Μπαρτσελόνα, παραμένει «ανεξίτηλη» στον χρόνο .

Κατά το παρελθόν υπάρχει μια ντουζίνα από παίκτες που έχουν αγωνιστεί σε Πειραιώτες και Καταλανούς. Κάθε φορά που ακούγεται κάποιο μεταγραφικό σενάριο για παίκτη που έχει αγωνιστεί στο παρελθόν στους «Μπλαουγκράνα», οι φίλαθλοι των Πειραιωτών «κατακλύζονται» από ενθουσιασμό. Πως να μην γίνει άλλωστε όταν αυτοί που «άνοιξαν» τον χορό (Τζιοβάνι, Ριβάλντο), αποδείχθηκαν τόσο καλοί, όσο το «Grenache Rouge». Την ποικιλία κρασιών με καταγωγή από την Ισπανία, που παρασκευάζεται στη Δράμα.

Παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και του Ολυμπιακού


Η αρχή όλων έγινε με τον «μάγο». Ο Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα, πήρε μεταγραφή από την Μπαρτσελόνα για τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1999, έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος « ο θεός μου είπε να υπογράψω στον Ολυμπιακό», και οι φίλαθλοι των «ερυθρόλευκων», ευχαριστούν αυτή τη «μεγάλη δύναμη», που ώθησε τον Βραζιλιάνο, να αγωνιστεί με την ομάδα τους.

Πέντε χρόνια αργότερα, είναι η σειρά του Ριβάλντο. Ο Ριβάλντο Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα, όπως είναι το πλήρες όνομα του Βραζιλιάνου, νικητή της χρυσής μπάλας το 1999, υπογράφει στον Ολυμπιακό και «σηκώνει στο πόδι το Γεώργιος Καραϊσκάκης», με το μαγικό του «αριστερό».

Ολυμπιακός: Τέγιο, Κογιάδο, Μπαρτσελόνα, Ισπανία…

Τη σεζόν 2005/2006, ο Ολυμπιακός έχει στο ρόστερ του τέσσερις ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στην Μπαρτσελόνα κατά το παρελθόν. Ο Ριβάλντο βρίσκεται στη δεύτερη χρονιά του. Ο Ντάνι Λάρα Γκαρσία έρχεται, όντας διεθνής με την εθνική Ισπανίας και αποκτάται επίσης ο Νιγηριανός Αρούνα Μπαμπαγκίντα. Αμφότεροι, οι δύο τελευταίοι δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα και «τραβάνε» για άλλες πολιτείες.

Τις εντυπώσεις όμως τις «κλέβει» ο τέταρτος της παρέας και πιο νεαρός, Γιάγια Τουρέ. Ο Ιβοριανός, είναι ο μοναδικός παίκτης της λίστας που ακολούθησε το αντίθετο δρομολόγιο. Αφού «έφτιαξε» την καριέρα του στον Ολυμπιακό, πήρε μεταγραφή για τη Μονακό και από εκεί για την Μπαρτσελόνα.

Το καλοκαίρι του 2008, ο Ηρακλής «χτυπά» φλέβα χρυσού, αφού αποκτά από την Μπαρτσελόνα Β’, τον νεαρό τερματοφύλακα Ούρκο Πάρντο. Ο Βέλγος τερματοφύλακας, εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του μέσα στη χρονιά και τελικά «πιάνει λιμάνι», με έναν χρόνο καθυστέρηση, αφού μεσολάβησε ένας χρόνος με τη Ραπίντ Βουκουρεστίου. Αν και οι εμφανίσεις του με τους «ερυθρόλευκους», ήταν καλές, δεν κατάφερε να δικαιώσει αυτούς που έβλεπαν στο πρόσωπο του, τον διάδοχο του Αντώνη Νικοπολίδη και θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής για τη Ρουμανία.

Παρόμοια κατάσταση και με τον Χαβίτο, που αποκτήθηκε από τον Άρη με εξαιρετικές περγαμηνές, αλλά δεν απέδωσε ποτέ τα αναμενόμενα. Αγωνίστηκε σε μόλις πέντε παιχνίδια, πετυχαίνοντας ένα εντυπωσιακό γκολ, κόντρα στην Δόξα Δράμας.

Επόμενος, ο Χαβιέρ Σαβιόλα. Ένα ενδιαφέρον πολλών χρόνων, μετουσιώνεται σε «γάμο», τον Ιούλιο του 2013. Ο Αργεντινός, θα μείνει μόνο μία χρονιά στην Ελλάδα, αλλά θα προλάβει να «δεθεί» με τον κόσμο του Ολυμπιακού.

Η επόμενη χρονιά, αποτέλεσε το «μέρος δεύτερο», για μάζωξη πρώην ποδοσφαιριστών της Ισπανικής ομάδα στους Πειραιώτες. Ο Ερίκ Αμπιντάλ, ο Ιμπραήμ Αφελάι και ο Αλμπέρτο Μποτία, ανακοινώνονται από τον Ολυμπιακό. Το ιατρικό πρόβλημα του Γάλλου, δεν το αφήνει να «δείξει» την κλάση του, ενώ ο Ολλανδός δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να «παρουσιάσει» το πλούσιο ταλέντο του, στον αγωνιστικό χώρο. Ο μοναδικός που «επιβίωσε», ήταν ο Ισπανός Μποτία, που μάλιστα χρίστηκε και αρχηγός του Ολυμπιακού, στα δύο τελευταία χρόνια, από τα τέσσερα συνολικά που φόρεσε έπαιξε στον Πειραιά.

Ολυμπιακός: Τέγιο, Κογιάδο, Μπαρτσελόνα, Ισπανία…

Τελευταίος και μάλλον «καταϊδρωμένος», αφού δεν τον θυμούνται και πολλοί, ο Ματίας Ναουέλ. Μόλις έντεκα εμφανίσεις του Ισπανού με τα χρώματα του Ολυμπιακού και δανεισμός πέντε μήνες μετά, στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, με το καράβι να μην έχει επιστροφή.

Οι πέντε πρώτοι Ισπανοί σε συμμετοχές με τα «ερυθρόλευκα»


Από τον Ολυμπιακό, έχουν περάσει συνολικά 18 Ισπανοί παίκτες. Πρώτος σε συμμετοχές ο «αγαπημένος» όλων, Νταβίντ Φουστέρ. Ο «Φουστεράκος», έπαιξε 168 παιχνίδια και σκόραρε 45 γκολ. Πίσω του με 116 συμμετοχές, ο «φύλακας άγγελος» των Πειραιωτών, από το 2013 έως το 2016, Ρομπέρτο Χιμένεθ. Δέκα περισσότερες από τον Αλμπέρτο Μποτία. Τέταρτος ο αριστερός μπακ, με την πλούσια καριέρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, Ραούλ Μπράβο με 85 παιχνίδια, ενώ ο Όσκαρ Γκονζάλες, με 68 αγώνες και εννιά τέρματα συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα.

Ολυμπιακός: Τέγιο, Κογιάδο, Μπαρτσελόνα, Ισπανία…

Πιθανόν μελλοντικοί συμπαίκτες για τον Τέγιο, οι πρώην του αντίπαλοι


Άπαντες στον Ολυμπιακό, περιμένουν να «τελεσφορήσει» η υπόθεση του Κρίστιαν Τέγιο και ο Ισπανός εξτρέμ, να ανταμώσει με ορισμένους αντιπάλους του το 2018. Όταν οι «ερυθρόλευκοι», αντιμετώπιζαν την Μπέτις, για τους ομίλους του Europa League. Στη «λευκή ισοπαλία», στο «Καραϊσκάκη», στο αρχικό σχήμα βρέθηκαν οι Μαντί Καμαρά, Κώστας Φορτούνης, Ανδρέας Μπουχαλάκης και Αχμέντ Χασάν, ενώ από τον πάγκο ήρθε ο τωρινός τεχνικός διευθυντής του συλλόγου, Βασίλης Τοροσίδης. Στη ρεβάνς δεν αγωνίστηκε ο Αιγύπτιος φορ που ήταν τραυματίας, αλλά μαζί με τους υπόλοιπους, βασικός έπαιξε και ο Παπέ Αμπού Σισέ, ενώ ως αλλαγή πέρασε ο Μάριος Βρουσάι, με τον Λεονάρντο Κούτρη να μένει στον πάγκο.

Επιμέλεια: Ανδρέας Παπαγιαννόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x