sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ: Δώσε μου τους φορ σου, να σου δώσω τους μεσοεπιθετικούς μου

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον ΠΑΟΚ, με τις δύο ομάδες να έχουν τα δικά τους ατού: οι «πράσινοι» φορ με εξαιρετική σχέση με τα δίχτυα, ενώ οι «ασπρόμαυροι» μεσοεπιθετική τετράδα που μπορεί να σκοτώσει.

Η επανέναρξη της Stoiximan Super League βρίσκει αντιμέτωπους τον Παναθηναϊκό με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο, σε ένα παιχνίδι που οι δύο ομάδες πηγαίνουν με πολύ καλή ψυχολογία: οι «πράσινοι» φώναξαν παρών για τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, νικώντας στην πρεμιέρα των playoffs με 3-1 τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης», ενώ ο «δικέφαλος του Βορρά» μπορεί να ξεκίνησε με ήττα κόντρα στον Άρη, αλλά η μυθική πρόκριση με 5-1 στους «8» του Conference League επί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, έφερε ηρεμία, αλλά πάνω από όλα αισιοδοξία.

Παρόλα αυτά, το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα στο «Απόστολος Νικολαΐδης» είναι ικανό να «διαγράψει» τα πάντα, αφού οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα λεπτές όσον αφορά την κορυφή. Οι γηπεδούχοι έχουν 59 βαθμούς έναντι 60 των «ασπρόμαυρων» και με την ΑΕΚ στους 62 πόντους, η νίκη και στα δύο στρατόπεδα είναι μονόδρομος.

Έτσι, οι Τερίμ και Λουτσέσκου θα βασιστούν στα δικά τους όπλα προκειμένου να βγουν νικητές και η αλήθεια είναι πως στα δύο στρατόπεδα τα ατού στο επιθετικό κομμάτι είναι εντελώς διαφορετικά. Τόσο, που ο ένας θα ζήλευε του άλλου. Το «τριφύλλι» βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στους σέντερ φορ του, με μπροστάρη τον Φώτη Ιωαννίδη, χωρίς να έχει την ίδια συνεισφορά από τα εξτρέμ όση ο ΠΑΟΚ, ο οποίος διαθέτει μια φοβερή μεσοεπιθετική τετράδα, με τους επιθετικούς του (Τόμας, Σαμάτα) να του δίνουν ελάχιστα πράγματα.

Ο Ιωαννίδης μπορεί να διαλύσει κάθε άμυνα στην Ελλάδα



Ο Παναθηναϊκός έχει την ευχέρεια να διαθέτει στο ρόστερ του αυτή τη στιγμή τον καλύτερο Έλληνα ποδοσφαιριστή του πρωταθλήματος, ο οποίος πραγματοποιεί μια ασύλληπτη σεζόν και οδηγεί την ομάδα του στους δύο εγχώριους τίτλους. Ο Φώτης Ιωαννίδης, περί ου ο λόγος, μοιάζει ασταμάτητος και, χωρίς υπερβολή, λίγοι είναι οι αμυντικοί που μπορούν να τον σταματήσουν στην καλή του μέρα.

Σε επίπεδο πρωταθλήματος μετράει 12 γκολ και 5 ασίστ σε 21 συμμετοχές, με την παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο να δίνει πολλά πράγματα στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Τραβάει πάνω του παίκτες, ελευθερώνοντας χώρο στους συμπαίκτες του, ενώ σπανίζει η δυνατότητα του να βγαίνει από την περιοχή και να δημιουργεί για τον εαυτό του απειλητικές καταστάσεις, συνδυάζοντας το με την δυναμική που έχει μέσα στο «κουτί».

Δεδομένα, ο Ιωαννίδης είναι untouchable στην ενδεκάδα των «πράσινων», οι οποίοι όμως παίρνουν πράγματα και από τους υπόλοιπους επιθετικούς που έχουν στο ρόστερ. Ο Άντραζ Σπόραρ αριθμεί επτά γκολ, ενώ τον ίδιο αριθμό τερμάτων έχει πετύχει και ο Αλεξάντερ Γερεμέγεφ, που έχει βοηθήσει φέτος σε κρίσιμα σημεία, βγάζοντας μεγάλη αποτελεσματικότητα στην επιθετικές του προσπάθειές, με τον Παναθηναϊκό να έχει πάρει 26 γκολ φέτος στο πρωτάθλημα από τους επιθετικούς του, περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα.

Από την άλλη, ωστόσο, η συνεισφορά των μεσοεπιθετικών του δεν είναι η ίδια. Ξεχωρίζει ο τρομερά ανεβασμένος το τελευταίο διάστημα, Μπερνάρ, με πέντε γκολ και οκτώ ασίστ, ενώ ο Παλάσιος με έξι τέρματα και πέντε τελικές πάσες που οδήγησαν σε γκολ παρουσιάζει πολλά σκαμπανεβάσματα. Κατά τα άλλα, οι Αϊτόρ και Βέρμπιτς κυμαίνονται σε ρηχά νερά με τρία τέρματα έκαστος, ενώ ο Ισπανός έχει μοιράσει και μια ασίστ.


Μάλιστα, η ομάδα του Φατίχ Τερίμ στα ντέρμπι από τους πέντε εξτρέμ του έχει πάρει μόλις δυο γκολ στο πρωτάθλημα: ο Παλάσιος είχε σκοράρει στο 2-2 με τον ΠΑΟΚ και ο Μπερνάρ βρήκε δίχτυα στη νίκη με 2-0 επί του Ολυμπιακού.

Φονική μεσοεπιθετική γραμμή, αλλά από φορ ελάχιστα πράγματα…



Ακριβώς το αντίθετο σκηνικό συμβαίνει στον ΠΑΟΚ, που διαθέτει την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 66 γκολ, ένα περισσότερο (65) από τον Παναθηναϊκό. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει μια τρομερή μεσοεπιθετική τετράδα, που τον οδηγεί από από το ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου σε Ελλάδα και Ευρώπη, παίρνοντας τα γκολ που δεν μπορούν να του δώσουν οι επιθετικοί του.

Στη Stoiximan Super League ο Κίριλ Ντεσπόντοφ είναι ο πρώτος σκόρερ των «ασπρόμαυρων» με εννέα γκολ, ενώ έχει μοιράσει και έξι ασίστ, έχοντας συνολικά συμμετοχή σε 15 γκολ στις 24 εμφανίσεις του. Ο Βούλγαρος έχει εξαιρετική εκτελεστική δεινότητα, βγάζοντας στο γήπεδο και μια ισχυρή προσωπικότητα, δικαιώνοντας έτσι τη διοίκηση του ΠΑΟΚ που έβγαλε από τα ταμεία της 3,5 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της.


Από την άλλη, τι να πρωτοπεί κανείς για τη αγωνιστική εικόνα του Τάισον φέτος; Ο 36χρονος ζει τη δεύτερή του νιότη στους «ασπρόμαυρους», όντας πρώτος σε ασίστ στο πρωτάθλημα με 10, ενώ έχει σημειώσει και δύο τέρματα. Ο Βραζιλιάνος έχει τεράστια συνεισφορά στο transition, που τόσο θέλει να βλέπει από τους παίκτες του ο Λουτσέσκου, ενώ αποτελεί πυλώνα για την υγεία που βγάζουν τα αποδυτήρια.

Ο Ζίβκοβιτς είναι εκ των πιο σταθερών παικτών του ΠΑΟΚ εδώ και πολλά χρόνια, μετράει επτά γκολ και δύο ασίστ, βγάζοντας ηγετικά χαρακτηριστικά εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Τρομερά βελτιωμένος φέτος είναι και ο Τόμας Μουργκ, που έχει σημειώσει οκτώ γκολ με τρεις ασίστ, ενώ για το τέλος αφήσαμε τον Γιάννη Κωνσταντέλια.

Ο 20χρονος μεσοεπιθετικός αποτελεί τον πιο ταλαντούχο παίκτη του πρωταθλήματος και όχι άδικα ο -απαιτητικός από εκείνον- Λουτσέσκου τον χαρακτήρισε «ποιητή του ποδοσφαίρου». Μετά την πρώτη του χρονιά στα βαθιά έχει ωριμάσει σε μεγάλο βαθμό, κάτι που φαίνεται στη λήψη αποφάσεων που παίρνει στο γήπεδο, με την ποιότητά του να πραγματική μοναδική. Παράλληλα, έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τους αριθμούς του, σε σχέση με την περσινή σεζόν, με επτά γκολ και τρεις ασίστ έως τώρα.

Ο ΠΑΟΚ όμως αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στη θέση του σέντερ φορ. Η επένδυση με τον Αλί Σαμάτα δεν έχει βγει, αφού μετράει μόλις δύο γκολ στο πρωτάθλημα, ενώ συνολικά η επιλογή ήταν αποτυχημένη, μιας και στο παιχνίδι κατοχής που θέλει ο Λουτσέσκου, ο Τανζανός δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Ο Μπράντον Τόμας, που το καλοκαίρι παρέμεινε στην ομάδα ως η εναλλακτική λύση, έχει πάρει φανέλα βασικού, σκοράροντας πέντε γκολ και 25 συμμετοχές. Είναι φιλότιμος, βοηθώντας στο pressing σε φάση άμυνας, όμως, σε καμία δεν περίπτωση δεν είναι ο επιθετικός, που θα πάρει στην πλάτη του την ομάδα και θα ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα με μια ενέργεια.
Δώσε μου τους φορ σου, να σου δώσω τους μεσοεπιθετικούς μου
Σίγουρα, ένα ντέρμπι μπορεί να «γεννήσει» διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Όμως, οι Τερίμ και Λουτσέσκου ξέρουν καλά τις ομάδες τους, τα δυνατά τους στοιχεία και πού μπορούν να βασιστούν, σε ένα παιχνίδι που ο νικητής -αν υπάρξει φυσικά- θα πάρει τρεις βαθμούς, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως θα πιστέψει ακόμη περισσότερο στην κατάκτηση του τίτλου...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x