Euro 2024

Ελβετία: Να «λάμψει» μέσα από τις δυσκολίες

Η παρέα του Τζάκα διαθέτει υλικό, σταθερότητα και «δίψα», αλλά για να μπορέσει η Ελβετία να επαναλάβει το… κατόρθωμα του 2014 θα χρειαστεί μια υπέρβαση!

Αφού κατάφερε να περάσει στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου η Ελβετία καλείται να κάνει το… βήμα παραπάνω για μια ακόμα φορά, με τα προγνωστικά να μην είναι υπέρ της. Ο όμιλος είναι… περίεργος και σίγουρα η παρέα των Τζάκα, Σακίρι και Ζακαριά θα πρέπει να κάνει ένα «μεγάλο» αποτέλεσμα, αν θέλει να έχει μια… δυνατή παρουσία ανάλογη με εκείνη στην προηγούμενη διοργάνωση!

Στο δρόμο για τη Ρωσία

Παρότι χρειάστηκε να παίξει στα play off, όπου και απέκλεισε τελικά την Βόρεια Ιρλανδία -δύσκολα, πάντως, όπως αποδεικνύει και το ισχνό 1-0 στο πρώτο ματς, για να ακολουθήσει η «λευκή ισοπαλία» στη ρεβάνς- για να περάσει έτσι στα τελικά Μουντιάλ για τέταρτη σερί φορά, αυτό δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα της Ελβετίας στην προκριματική φάση… Εκεί όπου μετά από διαδοχικές εντυπωσιακές εμφανίσεις, μάζεψε 27 βαθμούς στον δεύτερο όμιλο της ευρωπαϊκής ζώνης κι έχασε την πρωτιά την τελευταία κυριολεκτικά αγωνιστική, λόγω της -μοναδικής της- ήττας από την Πορτογαλία με 2-0 στη Λισσαβώνα! Κι αυτό, λόγω χειρότερης διαφοράς τερμάτων από τους πρωταθλητές Ευρώπης, απόρροια του ότι ο πρώτος σκόρερ τους, Χάρις Σεφέροβιτς, πέτυχε μόνο τέσσερα γκολ…

Το «αστέρι»

inner

Ο Γκρανίτ Τζάκα ανακηρύχτηκε ποδοσφαιριστής της χρονιάς στην Ελβετία για το 2017. Παράλληλα, αποτελεί παίκτη-κλειδί για τα πλάνα του προπονητή του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Ο μέσος της Άρσεναλ, που εξέπληξε τους πάντες με τις εμφανίσεις του στο προ τετραετίας Παγκόσμιο Κύπελλο, θα επιδιώξει να… αφήσει το σημάδι του σε μια ακόμα μεγάλη διοργάνωση! Τα φόντα, τα έχει και με το παραπάνω, πάντως. Παίζει στην εθνική από το 2011, μετρώντας 61 συμμετοχές κι εννιά γκολ, έχει αρχηγικές τάσεις, πληθωρική παρουσία τόσο στο ανασταλτικό όσο και το δημιουργικό κομμάτι, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε και τις «παραστάσεις» του από Γερμανία και Αγγλία. Μοναδικό ψεγάδι; Η… έφεση στις κάρτες, που συχνά πυκνά του κοστίζουν μέχρι και αποβολές.

Αξίζει να τον δεις

inner

Ο Ντενί Ζακαριά ταιριάζει γάντι στην συγκεκριμένη κατηγορία εξ ου και τον επιλέγουμε με… κλειστά μάτια. Τι εννοούμε; Είναι μικρός σε ηλικία, μόλις 21 ετών γαρ, είναι… ανερχόμενος ενώ αναμένεται να είναι και στο βασικό σχήμα της Ελβετίας… Και πώς να γίνει διαφορετικά όταν διαθέτει χαρακτηριστικά τα οποία «υπηρετούν» το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει ο Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς; Ο Ζακαριά βλέπει τον κόσμο σχεδόν από τα δύο μέτρα, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να είναι γρήγορος, ενώ διακρίνεται για την ικανότητά του να «γεμίζει» τη μεσαία γραμμή, χωρίς να… φείδεται ενέργειας και μαρκαρισμάτων! Από πέρυσι, αγωνίζεται στην Γκλάντμπαχ, όπου έκανε 24 εμφανίσεις και δυο γκολ, ενώ μοναδικό μείον του είναι η έλλειψη εμπειρίας.

Πιθανή ενδεκάδα

inner

Η αποστολή:

inner

Τερματοφύλακες:
Ζόμερ (Γκλάντμπαχ), Εμβογκό (Λειψία), Μπούρκι (Μπορούσια Ντόρτμουντ)

Αμυντικοί
Λιχτστάινερ (Γιουβέντους), Μουμπαντζέ (Τουλούζ), Ελβέντι (Γκλάντμπαχ), Ακανζί (Μπορούσια Ντόρτμουντ), Λανγκ (Βασιλεία), Ροντρίγκες (Μίλαν),, Τζουρού (Αντάλιασπορ), Σχερ (Ντεπορτίβο Λα Κορούνια).

Μέσοι:
Φριούλερ (Αταλάντα), Τζάκα (Άρσεναλ), Μπεχράμι (Ουντινέζε), Ζούμπερ (Χόφενχαϊμ), Τζεμαϊλί (Μπολόνια), Ζέλσον Φερνάντες (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Ζακαριά (Γκλάντμπαχ), Σακίρι (Στόουκ Σίτι).

Επιθετικοί:
Εμπολό (Σάλκε), Σεφέροβιτς (Μπενφίκα), Γκαβράνοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Ντρμιτς (Γκλάντμπαχ).

Στην άκρη του πάγκου

inner

Με καριέρα ως επί το πλείστον σε ομάδες του ελβετικού πρωταθλήματος κι ένα πέρασμα από την Λάτσιο, με την οποία πάντως πανηγύρισε την κατάκτηση του ιταλικού Κυπέλλου τη σεζόν 2012-13, χάρη στη νίκη με 1-0 επί της Ρόμα, ο Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση σε διοργάνωση της FIFA φέτος το καλοκαίρι. Ο 54χρονος κόουτς ανέλαβε τα ηνία της Ελβετίας μετά το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο και την οδήγησε μέχρι τους «16» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας, με το… καλημέρα. Αρέσκεται να παρατάσσει ομάδες που είναι «συμπαγής» στα μετόπισθεν, ενώ η καταγωγή του από την Βοσνία τον οδηγεί συχνά πυκνά σε… ξεσπάσματα.

Πότε παίζει

- 17 Ιουνίου: Βραζιλία-Ελβετία (21:00)
- 22 Ιουνίου: Σερβία-Ελβετία (21:00)
- 27 Ιουνίου: Ελβετία-Κόστα Ρίκα (21:00)

Πού στοχεύει:

Μεγαθήριο… δεν τη λες. Όχι μόνο λόγω πληθυσμιακού μεγέθους, αλλά και… ποδοσφαιρικού! Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Ελβετία είναι μια ομάδα που -ειδικά τα τελευταία χρόνια- έχει σταθεροποιήσει την παρουσία της στα μεγάλα ποδοσφαιρικά γεγονότα. Για του λόγου το αληθές, αυτή είναι η 11η παρουσία της σε Μουντιάλ, έχοντας να επιδείξει και τρεις προκρίσεις στα προημιτελικά, το 1934, το 1938 και το 1954. Παράλληλα, στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο, στα γήπεδα της Βραζιλίας, οι «κόκκινοι» πέρασαν τον όμιλο και έφτασαν να αποκλειστούν στους «16» της διοργάνωσης από την Αργεντινή μόλις δυο λεπτά προτού το παιχνίδι οδηγηθεί στη διαδικασία των πέναλτι, χάνοντας με 1-0… Στόχος, το… repeat, ει δυνατόν και με πρωτιά αυτή τη φορά, αφού τον δεύτερο του ομίλου θα περιμένει η Γερμανία!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x