Γερμανία

Μάρκο Ρόις: Τα γενέθλια του «κίτρινου τείχους» που αποδείχτηκε... εύθραυστο

Ο Μάρκο Ρόις γίνεται 31 και το sport-fm.gr θυμάται την καριέρα του Γερμανού άσου, που είχε προοπτικές για κάτι πιο εντυπωσιακό, αλλά τον... φρέναραν οι τραυματισμοί.

Ήταν για για ψηλά, αλλά οι τραυματισμοί τον κράτησαν... πίσω.

Ο Μάρκο Ρόις κλείνει τα 31 και υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είχε πετύχει ήδη πολλά στην καριέρα του, να ήταν πιο αστραφτερή, αλλά οι αρκετοί τραυματισμοί δεν του το επέτρεψαν. Το sport-fm.gr κάνει μια αναδρομή στην πορεία του Γερμανού άσου της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του
Όπως πολλά αγόρια, έτσι και ο Μάρκο Ρόις ερωτεύτηκε το ποδόσφαιρο από πολύ μικρός και σε ηλικία επτά ετών βρέθηκε στην ακαδημία της Μπορούσια Ντόρτμουντ, την οποία υπηρετεί και τώρα, αλλά ως μέλος της πρώτης ομάδας. Όμως δεν έμεινε όλα αυτά τα χρόνια στην ομάδα της Βεστφαλίας, για την ακρίβεια έκατσε δέκα χρόνια και μετά κυνήγησε την καριέρα του. Πρώτος του σταθμός ήταν η Ροτ Βάις Άλεν, η οποία αγωνιζόταν στην τέταρτη κατηγορία της Γερμανίας και εντάχθηκε στην Κ-19 της ομάδας. Το ταλέντο του δεν άργησε να ανακαλυφθεί, καθώς τη σεζόν 2008-09 έπαιξε 27 παιχνίδια σε ηλικία 19 ετών στη δεύτερη κατηγορία και τράβηξε πάνω του το βλέμμα της Γκλάντμπαχ που τον απέκτησε για τέσσερα χρόνια.


Όταν συστήθηκε στον κόσμο
Το πρώτο γκολ του Ρόις στη Bundesliga ήρθε από τις πρώτες του κιόλας μέρες. Το ημερολόγιο έγραφε 28 Αυγούστου 2009 και σε ένα παιχνίδι απέναντι στη Μάιντς έκανε μια κούρσα 50 μέτρων με την μπάλα στα πόδια και σκόραρε. Από εκείνη τη στιγμή έγινε ένας από τους κύριους σκόρερ της ομάδας του Λουσιάν Φαβρ, ο οποίος τυχαίνει να είναι και ο τωρινός προπονητής του στην Ντόρτμουντ.

Η πιο καλή σεζόν του δεν άργησε να έρθει και το 2011 ξεκίνησε εξαιρετικά τη σεζόν σκοράροντας επτά φορές σε έντεκα παιχνίδια. Τότε ήταν που μπήκε και στο στόχαστρο της Ντόρτμουντ. Η χρονιά τελείωσε με τον Ρόις να έχει απολογισμό 18 γκολ και οκτώ ασίστ, κάτι που έκανε τη σημερινή του ομάδα να πληρώσει 17,1 εκατομμύρια ευρώ για να τον εντάξει στο δυναμικό της.

Τα πρώτα παιχνίδια μπροστά στο «κίτρινο τείχος»
Από την πρώτη κιόλας χρόνια στους «κιτρινόμαυρους» ο Ρόις έδειξε ότι είναι πολύ σημαντικός για την ομάδα, φτάνοντας μέχρι τον τελικό του Champions League, που όμως κατέκτησε η Μπάγερν. Ωστόσο, κατάφερε να πάρει εκδίκηση κατά κάποιο τρόπο καθώς κατέκτησε το Super Cup, ενάντια στους Βαυαρούς (4-2) σκοράροντας δύο φορές.

H αρχή των τραυματισμών
Η σεζόν 2013-14 πήγαινε καλά για τον Ρόις αν και είχε χάσει επτά παιχνίδια λόγω τραυματισμών, χωρίς να ταλαιπωρηθεί από κάτι σοβαρό όμως. Ωστόσο, στις 9 Ιουνίου έπαθε ρήξη συνδέσμου στον αστράγαλο και αναγκάστηκε να χάσει το Μουντιάλ που μετέπειτα κατέκτησε η Γερμανία. Αυτός ήταν και το πρώτο μεγάλο στραβοπάτημα, διότι έμεινε εκτός αγωνιστικών χώρων για 66 μέρες. Οι τραυματισμοί συνεχίστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό για τον Γερμανό που μέχρι σήμερα έχει χάσει στο σύνολο 127 παιχνίδια, ενώ στο σύνολο ήταν στα... πιτς για 1.027 μέρες, κάτι λιγότερο από τρία χρόνια στο σύνολο.


Η επιμονή του που τον κρατάει στη κορυφή
Όσες φορές και αν έπεσε ωστόσο, ο Ρόις σηκωνόταν και πάλευε και πάντα έφτανε ξανά στο κορυφαίο επίπεδο. Αυτή η επιμονή είναι που έκανε τους φίλους της ομάδας να τον αγαπήσουν, αλλά και το γεγονός ότι ακόμα και όταν είχε την ευκαιρία δεν έφυγε από την ομάδα, όπως για παράδειγμα οι Λεβαντόφσκι, Χούμελς και Γκέτσε που πήγαν στη Μπάγερν.

Μπορεί οι δύο τελευταίοι να έχουν επιστρέψει πλέον, όμως η απόφαση να μην αφήσει τον σύλλογο έχει εκτιμηθεί ιδιαιτέρως από τους οπαδούς. Μετά από τόσους τραυματισμούς, όπως ήταν λογικό έχει χάσει μεγάλο μέρος της ταχύτητας του και της εκρηκτικότητας που είχε, όμως αυτό δεν τον έχει επηρεάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό, χάρη στην ποιότητα που διαθέτει και του επιτρέπει ακόμα και έτσι να διατηρείται στο κορυφαίο επίπεδο. Χαρακτηριστικό είναι πως από το 2011 μόνο μια φορά δεν έχει βρεθεί στην κορυφαία ομάδα του πρωταθλήματος (2017-18), ενώ έχει βραβευτεί τρεις φορές ως ο πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος (2011-12, 2013-14, 2018-19).

Επιμέλεια: Γιάννης Λύκος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x