Stories

Η... πελάτισσα Βραζιλία και το αυτόγραφο του Μόντριτς στον παππού του Λιβάκοβιτς

Ενόψει του προημιτελικού ανάμεσα σε Κροατία και Βραζιλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, το sport-fm.gr... ψαχουλεύει ιστορίες και από τις δύο πλευρές.

Μπορεί σαν χώρα η Κροατία να μετρά μόλις 30 χρόνια ζωής, όμως στο αθλητικό κομμάτι και ειδικά στο ποδοσφαιρικό έχει προλάβει να κάνει άλματα που άλλα κράτη δεν έχουν... ονειρευτεί εδώ και δεκαετίες.

Η Χρβάτσκα προκρίθηκε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θεσμό όπου μετρά ήδη μία 2η και μία 3η θέση και θα ανταμώσει με τη Βραζιλία για τρίτη φορά στην ιστορία της σε Μουντιάλ.

Το 2006 και το 2014 οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στους ομίλους, με τη «σελεσάο» να κάνει το 2/2, συνεπώς έχουμε να κάνουμε με ένα ζευγάρι... άκρως μουντιαλικό. Μάλιστα, στο 1-0 των Βραζιλιάνων το ’06, στον πάγκο βρισκόταν ο νεολαίος τότε, Λούκα Μόντριτς – μοναδικός συνδετικός κρίκος εκείνης της ομάδας με τη σημερινή.

Κροατία-Βραζιλία: Το αυτόγραφο και η πελάτισσα

Ασφαλώς, στο ζευγάρι υπάρχει σαφές φαβορί. Η ομάδα του Τίτε έκανε... πάρτι κόντρα στη Νότια Κορέα και έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως είκοσι χρόνια μετά το τελευταίο τρόπαιο στον θεσμό, έρχεται με άγριες διαθέσεις για την επιστροφή στην κορυφή του κόσμου.

Μόνο που για να φτάσει αρχικά στην τετράδα, θα πρέπει να σπάσει μια κατάρα που κρατά εδώ και 16 χρόνια. Βλέπετε, έκτοτε, η Βραζιλία έχει αποκλειστεί σε τέσσερα Μουντιάλ από ευρωπαϊκή εθνική ομάδα!

Η ομοιότητα μάλιστα στα τουρνουά του 2006, του 2010, του 2014 και του 2018 είναι σε κάποιο βαθμό τεράστια. Σε όλες τις περιπτώσεις, η «σελεσάο» γνώριζε τον αποκλεισμό στο πρώτο συναπάντημα με Ευρωπαίους – μετά τη φάση των ομίλων.

Το ’06, στη Γερμανία, η τότε πρωταθλήτρια κόσμου είχε αποκλείσει την Γκάνα (3-0) στους «16» και εν συνεχεία ηττήθηκε (1-0) από τη μετέπειτα φιναλίστ, Γαλλία.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι Βραζιλιάνοι είχαν επικρατήσει 3-0 της Χιλής προτού μείνει εκτός από την Ολλανδία (2-1), ενώ το 2014 είχαν ξεπεράσει κατά σειρά τα εμπόδια της Χιλής (1-1, 3-2 πέν.) και της Κολομβίας (2-1) προτού συνθλιβούν με 7-1 από τη Γερμανία στην τετράδα – χάνοντας και 3-0 από τους Ολλανδούς στον μικρό τελικό.



Το 2018, ήταν το Βέλγιο που επιβλήθηκε 2-1 της Βραζιλίας στα προημιτελικά, ενώ είχε προηγηθεί το 2-0 επί του Μεξικού στους «16».

Με λίγα λόγια, η Βραζιλία μετρά 0/5 από το 2006 και μετά ενάντια σε Ευρωπαίους! Τελευταία επιτυχία; Το 2002, όταν η ομάδα του Λουίς Φελίπε Σκολάρι είχε καταγράψει ένα απίθανο 4/4 από τους «16» μέχρι τον τελικό ενάντια σε Βέλγιο (2-0), Αγγλία (2-1), Τουρκία (1-0) και Γερμανία (2-0)!

Έτσι, όσο και αν έχει τον τίτλο του φαβορί ενάντια στους Κροάτες η Βραζιλία, καλείται να σπάσει και αυτό το κάκιστο σερί απέναντι σε εκπροσώπους της γηραιάς ηπείρου προκειμένου να βρεθεί ακόμη πιο κοντά στη μεγάλη επιστροφή...



Άλλωστε η Κροατία είναι δευτεραθλήτρια κόσμου και έχει αποδείξει πως δεν... χαμπαριάζει από ονόματα, παράδοση και ιστορία. «Η Βραζιλία έχει 200 εκατομμύρια κατοίκους, εμείς τέσσερα. Είμαστε σαν προάστιο κάποιας μεγάλης πόλης της χώρας» σχολίασε ο προπονητής των Κροατών, Ζλάτκο Ντάλιτς, που τόνισε πως «ποτέ δεν πρέπει να μας υποτιμάτε. Είμαστε μια μικρή χώρα αλλά είμαστε θαρραλέοι. Πάντα δίνουμε ό,τι έχουμε, ειδικά αυτή η γενιά παικτών».

Είναι αλήθεια πως μπορεί η αποστολή της Χρβάτσκα να φάνηκε λίγο γερασμένη, αλλά κουβαλά απαράμιλλη εμπειρία. Ο Λούκα Μόντριτς, ο Αντρέι Κράμαριτς, ο Ιβάν Πέρισιτς, ο Μαρσέλο Μπρόζοβιτς, έχουν όλοι πατήσει τα 30 και βρίσκονταν όλοι στη Ρωσία πριν από 4,5 χρόνια.

Εκεί ήταν και ο Ντόμινικ Λιβάκοβιτς, μόνο που τότε αποτελούσε τον τελευταίο τροχό της αμάξης των τερματοφυλάκων. Μόλις μία διεθνή συμμετοχή είχε το 2018 ο τερματοφύλακας της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, που ακολουθούσε πίσω από τον πολύπειρο Ντάνιελ Σούμπασιτς και τον Λόβρε Κάλινιτς.



Βασικό στέλεχος της εξαιρετικής Ντινάμο που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, ο 28χρονος γκολκίπερ που έχει ως ινδάλματα τον Ίκερ Κασίγιας, τον Νταβίντ Ντε Χέα και τον άλλοτε συμπαίκτη του, Σούμπασιτς, κατέβασε ρολά στη διαδικασία των πέναλτι με την Ιαπωνία και έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του.

«Δεν είναι τύχη, τον είδα να αποκρούει τέσσερα ή πέντε εξαιρετικά πέναλτι την ημέρα πριν το ματς με τους Ιάπωνες» είπε ο Ντάλιτς, που έκανε λόγο για «χαρακτήρα, κουράγιο, ψυχική δύναμη» εκ μέρους του γκολκίπερ του.

Με τον Λιβάκοβιτς λοιπόν να έχει γίνει το πρόσωπο της ημέρας στην πατρίδα του, ήταν λογικό οι συμπατριώτες του να θυμηθούν και την ιστορική συνάντηση του παππού του, Βόιμιλ, με τον Μόντριτς το 2007.

Κροατία-Βραζιλία: Το αυτόγραφο και η πελάτισσα

Γιατί ακριβώς είχαν συναντηθεί οι δύο άντρες; Προκειμένου ο 22χρονος τότε ανερχόμενος αστέρας της Ντινάμο να υπογράψει σε... φωτογραφίες του πιτσιρικά Ντόμινικ!

Το σκηνικό είχε διαδραματιστεί σε εστιατόριο της πόλης Ζαντάρ, όπου γεννήθηκε τόσο ο Μόντριτς, όσο και ο Λιβάκοβιτς.

Προφανώς κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι το παιδί στις φωτογραφίες όπου υπέγραφε ο χαφ της Ρεάλ Μαδρίτης θα γινόταν κάποτε συμπαίκτης του στην εθνική και θα του επέτρεπε να αγωνιστεί ξανά, στα 37 του χρόνια, σε προημιτελικά Μουντιάλ...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x