Χρήστος Ρομπόλης

ΑΕΚ: Οι αρετές και οι αδυναμίες που είδαμε κόντρα σε Νταρουσάφακα

Τι άρεσε και τι όχι από τη νέα ΑΕΚ στο φιλικό με την Νταρουσάφακα.

Η πρώτη γεύση από τη νέα ΑΕΚ ήταν σαν… δύο. Το διάρκειας 55 λεπτών φιλικό με την Νταρουσάφακα, ας όψεται η τριπλή παράταση, πρόσφερε ένα καλό πρώτο δείγμα.

Με την υποσημείωση πως είναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, ειδικά για μια εκ βάθρων ανανεωμένη ομάδα που είχε και δύο σημαντικές απουσίες, ας δούμε τα «συν» και τα «πλην» της ομάδας του Στέφανου Δέδα:

+ Καμία ομάδα δεν (πρέπει να) είναι έτοιμη στις 10 Σεπτεμβρίου και η ΑΕΚ που δίνει το πρώτο της επίσημο ματς σε δύο εβδομάδες για το Σούπερ Καπ φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση. Δεδομένου πως πρόκειται για ομάδα με μοναδικό σημείο αναφοράς από πέρσι τον Μαυροειδή (οποίος θα έχει συμπληρωματικό αγωνιστικά και αρχηγικό στα αποδυτήρια ρόλο), αλλά και ότι μετρά σκάρτες 3-4 εβδομάδες προετοιμασίας, η ομάδα του Στέφανου Δέδα έδειξε να έχει καλλιεργήσει ήδη την αγωνιστική χημεία της.

- Το σχεδόν ολοκαίνουριο ρόστερ έχει αντίπαλο τον χρόνο. Ο ανταγωνισμός αρχίζει με κάποια μέτρα προβάδισμα από πέρσι έχοντας κρατήσει ακέραιο έναν, μικρό ή μεγαλύτερο, κορμό από πέρσι και η ΑΕΚ για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια ξεκινά με μειονέκτημα. Ασφαλώς όμως μια κούρσα κρίνεται στο ποιος τερματίζει κι όχι ποιος ξεκινά πρώτος.

+ Το ρόστερ, δεδομένων και των οικονομικών δυσκολιών της ΚΑΕ, διαθέτει αρκετή ποιότητα και παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά που μπορεί να αλληλοσυμπληρώνονται. Ειδικά στην επίθεση υπάρχει πλούσιο ταλέντο, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας έχει μειωθεί αισθητά σε σχέση με πέρσι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

- Το ρόστερ δεν διαθέτει μεγάλο βάθος γενικά, αλλά και σε συγκεκριμένες θέσεις, ειδικά για εποχή πανδημίας που ακόμη διανύουμε, με όσους κινδύνους κουβαλά αυτό. Ο Στέφανος Δέδας φαίνεται πως θα στηριχτεί σε 8-9 παίκτες που θα κληθούν να τραβήξουν κουπί σε τρεις διοργανώσεις ελπίζοντας να επιστρέψει σύντομα και δυνατός ο Νίκος Παππάς, αλλά και να μην υπάρξουν απώλειες στο «1», όπου υπάρχουν μόνο δύο επιλογές (Κολόμ, Φλιώνης).

+ Η ΑΕΚ θα είναι μια ομάδα αρκετά όμορφη στο μάτι. Ο νέος προπονητής αρέσκεται στο γρήγορο παιχνίδι, τόσο όταν προκύπτει ευκαιρία σε fast break όσο και απέναντι σε οργανωμένες άμυνες. Η νέα βερσιόν της «Ένωσης» δεν θα έχει αφετηρία την αμυντική σκληράδα όπως επί Παπαθεοδώρου, αλλά θα πηγαίνει σε υψηλά σκορ παίζοντας up tempo και ελκυστικό μπάσκετ.

ΑΕΚ: Οι αρετές και οι αδυναμίες που είδαμε με Νταρουσάφακα

- Όπως κάθε ομάδα που στηρίζεται περισσότερο στην επίθεσή της, η ΑΕΚ θα βασίζεται πολύ στη «μέρα» των σκόρερ της για να κερδίσει. Άλλωστε η επίθεση είναι χρηματιστήριο και η άμυνα λεφτά στην τράπεζα. Έτσι φαίνεται πως θα δούμε μια ομάδα που στο καλό της φεγγάρι θα μπορεί να κερδίσει τους πάντες, αλλά στο κακό της θα μπορεί να πέσει θύμα δυσάρεστων εκπλήξεων. Μεταπτώσεις θα υπάρχουν μέχρι και στη διάρκεια του αγώνα, όπως συνέβη και χθες, που στα εξαιρετικά της διαστήματα έφτασε σε διψήφια διαφορά, αλλά πλήρωσε τα κακά στο τέλος κι έχασε.

+ Το ρόστερ διαθέτει πλούσιο ταλέντο στην επίθεση και παίκτες με προσωπική φάση. Ο Ανγκόλα, ο Χάρις, ο υγιής Παππάς, ο Κολόμ (αν και έχει πρώτο μέλημα τη δημιουργία) και ο Γκρίφιν είναι παίκτες που μπορούν να επιτεθούν στο καλάθι, ενώ ο Βαουλέτ είναι εξαιρετικός μακριά από την μπάλα και ο Γέλοβατς από τους καλύτερους ψηλούς σουτέρ της Ευρώπης.

- Αμυντικά υπάρχουν αρκετοί παίκτες με αδυναμίες. Ειδικά οι Κολόμ και Γέλοβατς μπορεί να γίνουν… πρόβλημα αν δεν καμουφλαριστεί το πρόβλημα με άλλους τρόπους, ενώ ο Χάρις παρότι εξαιρετικός ριμπάουντερ δεν έχει επίσης φόρτε τα «μετόπισθεν». Όση ποιότητα κι αν διαθέτει η ΑΕΚ μπροστά, θα χρειαστεί να βασιστεί και στην άμυνά της σε πολλά ματς, όπως δεν συνέβη στο τελείωμα του φιλικού με την Νταρουσάφακα.

- Ο Στέφανος Δέδας φρόντισε να αποκτήσει δύο ψηλούς που ανταποκρίνονται στο επιθετικό του πλάνο. Γέλοβατς και Γκρίφιν είναι πολύ καλοί σουτέρ, όπως φάνηκε και χθες που οι δυο τους είχαν 8/13 τρίποντα. Έχοντας δύο τέτοιους παίκτες ικανούς να τραβούν τους αντιπάλους ψηλούς μακριά και να αδειάζουν από… traffic τη ρακέτα, η ΑΕΚ δίνει χώρο σε παίκτες όπως ο Ανγκόλα (αλλά και οι Χάρις, Παππάς που έλειψαν χθες) να αξιοποιήσουν το μεγάλο τους όπλο, να επιτεθούν προς το καλάθι.

ΑΕΚ: Οι αρετές και οι αδυναμίες που είδαμε με Νταρουσάφακα

- Οι πιο σταθεροί σουτέρ της ΑΕΚ είναι οι ψηλοί της. Κι αυτό όχι βάσει του χθεσινού φιλικού, αλλά έχοντας μια εικόνα της καριέρας τους. Οι Κολόμ, Φλιώνης, Ανγκόλα, Χάρις, Παππάς και Βαουλέτ δεν ήταν ποτέ λίρα εκατό στα τρίποντα κι αυτό θα είναι ένα… ρίσκο. Σημειώνεται πως στο χθεσινό φιλικό οι Γέλοβατς, Γκρίφιν και Πετρόπουλος (που επίσης μπορεί να δώσει λύσεις από μακριά) είχαν μαζί 11/16 τρίποντα και όλοι οι υπόλοιποι παίκτες 3/25 (3/9 είχε ο Κολόμ, 0/11 ο Ανγκόλα, 0/2 ο Φλιώνης, 0/1 ο Βαουλέτ).

Συμπερασματικά, η νέα ΑΕΚ του Στέφανου Δέδα θα είναι ένα σίγουρα ενδιαφέρον πρότζεκτ. Ανανεωμένη σε πρόσωπα, με επιθετικές αρετές και την ώθηση που δίνει το νέο γήπεδο, σίγουρα θα τραβήξει τα βλέμματα. Ο βαθμός επιτυχίας της θα εξαρτηθεί από το αν θα βρει την κατάλληλη ισορροπία και στην άμυνα, όπως φυσικά και το να αποφύγει τα περσινά προβλήματα με πληρωμές και τραυματισμούς που την εκτροχίασαν στην πορεία.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x