Χρήστος Ρομπόλης

Ανοχύρωτος Παναθηναϊκός στον «βομβαρδισμό»

Για διαδοχικά παιχνίδια η περιφερειακή άμυνα του Παναθηναϊκού εκτίθεται και η Αρμάνι δεν έκανε τίποτα λιγότερο από τους τελευταίους αντιπάλους των «πράσινων».

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση… Η Αρμάνι «σκότωσε» τον Παναθηναϊκό όπως και οι προηγούμενοι αντίπαλοί του. Όχι με τον Σκόλα ή τον Γκουντάιτις όπως ίσως θα ήταν πιο λογικό, αλλά με τρίποντο «βομβαρδισμό» απέναντι στον οποίο δεν υπήρχαν για ένα ακόμη ματς απαντήσεις. Έχουμε και λέμε: 14/40 η Ρεάλ, 15/40 η ΤΣΣΚΑ, 18/31 η ΑΕΚ, 14/30 το Μιλάνο. Τυχαίο; Όχι φυσικά…

Με τον αποκαμωμένο Καλάθη να παίζει χωρίς φρένο και ρεπό από τον… Ιούλιο δεν γίνεται η δουλειά. Ο Φρεντέτ είναι απόλαυση στην επίθεση, αλλά μαύρη τρύπα στην άμυνα, ο Ράις με τις μέρες του και ο τέταρτος (Ράουτινς) αναμένεται αφού ο Παππάς είναι εμφανώς εκτός rotation. Οι δε αθλητικοί ψηλοί της ομάδας είναι τακτικά άγουροι για να βοηθήσουν τα γκαρντ… Ο πανέξυπνος Μεσίνα στόχευσε στον «εγκέφαλο» του Παναθηναϊκού, τον δυσκόλεψε ακόμη και στην παραλαβή της μπάλας και το σύστημα βραχυκύκλωσε. Το πρόβλημα όμως δεν ήταν οι 87 μπροστά, αλλά οι 96… πίσω.

Ο Παναθηναϊκός έκανε το λάθος να μπει νωθρά στο «Φόρουμ» απέναντι σε μια ομάδα με εύθραυστη ψυχολογία που είχε αποδοκιμαστεί στα τελευταία ματς από το κοινό της. Αντί να πλήξει το πεσμένο ηθικό της, της πρόσφερε πεδίο ανάκαμψης. Έκανε σε όλο το πρώτο ημίχρονο πέντε φάουλ, εκ των οποίων ζήτημα είναι το ένα να ήταν τακτικά έξυπνο. Η Αρμάνι βρήκε αυτοπεποίθηση χωρίς να ιδρώσει, από τον Σέρχιο που δεν θέλει και πολύ να πάρει «φωτιά», μέχρι και τον… Μορασκίνι. Κι όταν οι «πράσινοι» έβγαλαν αντίδραση και πλησίασαν στο τρίτο δεκάλεπτο, άνοιξε ξανά η πληγή των ριμπάουντ.

Ακόμη και η απόπειρα αντεπίθεσης που έγινε στο φινάλε είχε λάθος αφετηρία, από την επίθεση κι όχι από την άμυνα. Ο Παναθηναϊκός έκανε ξανά το σφάλμα να ανταγωνιστεί σε… σκορ μια ομάδα με περισσότερο ταλέντο κι όσο επιμένει σε αυτή την τακτική, νίκες σαν κι αυτή επί της ΤΣΣΚΑ θα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Δυστυχώς, ωστόσο, η στελέχωση του ρόστερ δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμυντικής αποτελεσματικότητας. Όσο απαραίτητος είναι ο Φρεντέτ στην επίθεση ειδικά στις κακές βραδιές του Καλάθη, τόσο επιζήμιος είναι στην άμυνα. Κι όσο σταθερός είναι στο σκορ ο Τόμας, τόσο αδυνατίζει η front line στο ριμπάουντ όταν είναι στο παρκέ.

Είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση που ίσως και να μην έχει λύση με το υπάρχον ρόστερ. Όσο όμως παραμένει άλυτος ο γρίφος, τόσο οι πιθανότητες του Παναθηναϊκού για την υπέρβαση μειώνονται. Ασφαλώς η πρόκριση στα playoffs είναι απόλυτα εφικτή ακόμη και με αυτές τις αδυναμίες, αλλά προφανώς ένα καλύτερο πλασάρισμα από το 6-8 απομακρύνεται και το έργο απέναντι σε μια Ρεάλ, Μπαρτσελόνη ή Εφές θα είναι πολύ πιο δύσκολο.

*Την Κυριακή τα λέμε στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x