Χρήστος Ρομπόλης

Από την ασφάλεια του Τζρου, στο all in με Λίλαρντ: Τι κερδίζουν και τι χάνουν Μπακς και Γιάννης

Οι Μπακς εγκατέλειψαν μια πετυχημένη αλλά… ταβανιασμένη πλέον συνταγή και έπαιξαν τα ρέστα τους προσθέτοντας τον Λίλαρντ δίπλα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Τι κερδίζουν και τι χάνουν.

Η «βόμβα» που περιμέναμε όλοι μέσα στο καλοκαίρι έσκασε τελικά τρεις μέρες πριν βγει ο Οκτώβριος και όχι στο μέρος που περιμέναμε. Ο Ντέμιαν Λίλαρντ άφησε τον Τζίμι Μπάτλερ να περιμένει μάταια για τον συμπαραστάτη που θα τον βοηθούσε να πάρει το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του και από το κοσμοπολίτικο Μαϊάμι κατέληξε στο… αντιτουριστικό Μιλγουόκι.

Επειδή όμως ο Dame ψάχνει επίσης, στα 33 του πλέον, το πρώτο δαχτυλίδι της καριέρας του, το… location ήταν το τελευταίο που μέτρησε στην απόφασή του και η προοπτική πρωταθλητισμού που του προσφέρουν οι Μπακς και η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο μέτρησε καθοριστικά.

Λίλαρντ: Τι κερδίζουν και τι χάνουν Μπακς και Γιάννης

Ολική αλλαγή κατεύθυνσης από Μπακς

Μετά το τέλος εποχής του Μάικ Μπουντενχόλζερ, οι Μπακς πήγαν σε μια ακόμη τεράστια αλλαγή που συνιστά και επαναπροσδιορισμό της αγωνιστικής τους φιλοσοφίας. Αφήνοντας τον εκ των κορυφαίων περιφερειακών αμυντικών της λίγκας για έναν εκ των κορυφαίων επιθετικών, είναι σαφές τι επιχειρούν να κάνουν. Ο Τζρου Χόλιντεϊ είχε τεράστια συμβολή στη μετατροπή των Μπακς σε πραγματικούς διεκδικητές του τίτλου αρχικά και πρωταθλητές στη συνέχεια αποτελώντας το πρώτο ανάχωμα σε μια άμυνα που ήταν κομβική για το δαχτυλίδι του 2021. Όποιος… επιβίωνε από τις δικές του «τανάλιες» έπεφτε στα μακριά χέρια του Γιάννη και του Λόπεζ επιτρέποντας στα «ελάφια» να κλέψουν, να κόψουν και να τρέξουν αποφεύγοντας το σετ παιχνίδι στο οποίο παραδοσιακά δυσκολεύονταν.

Ο Χόλιντεϊ φάνταζε το ιδανικό ταίρι για τον Greek Freak, αφού συν τοις άλλοις έχουν και την ίδια φιλοσοφία ζωής. Ζουν μακριά από μεγαλεία και νεοπλουτισμούς, έχουν πλούσια φιλανθρωπική δράση, είναι οικογενειάρχες και… το γήπεδο και το γυμναστήριο είναι το δεύτερο σπίτι τους προσπαθώντας να βελτιώσουν το παιχνίδι τους, ακόμη κι αν δεν είναι πλέον πρωτάρηδες στη λίγκα αλλά βετεράνοι. Όμως η αλήθεια είναι πως μετά το πρωτάθλημα οι Μπακς έκαναν βήματα προς τα πίσω και όχι προς τη δημιουργία δυναστείας, όπως φιλοδοξούσαν. Έμοιαζαν συχνά εγκλωβισμένοι σε παιχνίδι μισού γηπέδου, γίνονταν προβλέψιμοι και τελικά αναποτελεσματικοί. Οι Σέλτικς πέρσι και οι Χιτ φέτος εξέθεσαν αυτές τις αδυναμίες τους και η ανάγκη για αλλαγή κατεύθυνσης ήταν πασιφανής.

Λίλαρντ: Τι κερδίζουν και τι χάνουν Μπακς και Γιάννης

Αυτή δεν περιορίστηκε στην απομάκρυνση του coach Bud και η αλήθεια είναι ότι χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στο ρόστερ ο πρωτάρης Άντριαν Γκρίφιν δύσκολα θα μπορούσε με τα ίδια υλικά να παρουσιάσει ένα πολύ πιο νόστιμο πιάτο. Άλλωστε είναι μάλλον παράλογο να περιμένεις διαφορετικό άθροισμα όταν προσθέτεις κάθε φορά τα ίδια ψηφία. Έτσι μετά και το δημόσιο «μήνυμα» του Γιάννη Αντετοκούνμπο που ουσιαστικά ζητούσε… αποδείξεις από το front office πως θέλουν να παραμείνουν οι Μπακς contenders, αποφασίστηκε να γίνει το… all in με τον Ντέμιαν Λίλαρντ.

Λίλαρντ, το… αρνητικό του Χόλιντεϊ

Ο Dame είναι ο… εκ διαμέτρου διαφορετικός παίκτης σε σχέση από τον Χόλιντεϊ. Σαν να βλέπεις το αρνητικό της ίδιας φωτογραφίας. Αδύναμος (ως και αδιάφορος κάποιες φορές) αμυντικά, όχι τόσο φειδωλός στις δηλώσεις του αφού δεν διστάζει συχνά να εκφράζει τη γνώμη του ακόμη και χωρίς να ρωτηθεί, ένας πραγματικός σταρ… Αλλά από την άλλη ένας ολοκληρωμένος επιθετικός, εκπληκτικός σουτέρ και σκόρερ, ικανός δημιουργός και ηγέτης που θα πάρει και συνήθως θα βάλει το μεγάλο σουτ όταν έρθει η λεγόμενη… Dame Time.

Σε αυτό που ταιριάζει απόλυτα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι στην αφοσίωσή του. Ο Λίλαρντ χάρισε (ή μάλλον… χαράμισε») τις πιο παραγωγικές μέρες της καριέρας του στους Μπλέιζερς, έκανε πολύ περισσότερη υπομονή από ό,τι χρειαζόταν σπαταλώντας το ταλέντο του δίπλα σε ανεπαρκείς προπονητές και συμπαίκτες και δεν έφτασε εκεί που πραγματικά μπορούσε, αφού κανείς-ούτε ο Τζόρνταν, ο Κόμπι, ο Λεμπρόν ή ο Giannis-δεν μπορεί να οδηγήσει μια ομάδα στην κορυφή μοναχός του.

Λίλαρντ: Τι κερδίζουν και τι χάνουν Μπακς και Γιάννης

Θυμίζοντας συζύγους που κάνουν την επανάστασή τους στον γάμο τους φωνάζοντας «μου έφαγες τα καλύτερα χρόνια, τώρα ήρθε η ώρα να ζήσω», ο Dame ουσιαστικά απαίτησε να φύγει αυτό το καλοκαίρι. Κι αφού δεν βρέθηκε η χρυσή τομή για να πάει στον προορισμό της πρώτης επιλογής του, επέλεξε το Μιλγουόκι και τον παίκτη που ο ίδιος είχε πει σε ανύποπτο χρόνο στο παρελθόν πως θα ήταν το ιδανικό ταίρι για τον ίδιο ώστε να διεκδικήσει πρωτάθλημα.



Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι Μπακς

Αν η κίνηση αυτή «βγει» στους Μπακς, μόνο ο χρόνος θα δείξει. Τι κερδίζουν και τι χάνουν με την προσθήκη του Λίλαρντ και τις αποχωρήσεις των Χόλιντεϊ και Άλεν;

+ Η επίθεση των Μπακς στο μισό γήπεδο βελτιώνεται εντυπωσιακά. Προστίθεται ένας παίκτης με προσωπική φάση, συνεπές μακρινό σουτ και αρκετά καλή δημιουργία, που έχοντας στο πλευρό του συμπαίκτες επιπέδου Γιάννη και Μίντλετον να τραβούν επίσης την προσοχή της άμυνας, θα έχει πολύ μεγαλύτερο πεδίο να λάμψει.

- Ταυτόχρονα, η άμυνα των Μπακς αδυνατίζει. Ο ίδιος ο Λίλαρντ έχει χαρακτηρίσει τον Χόλιντεϊ κορυφαίο περιφερειακό αμυντικό και η αποχώρησή του αδυνατίζει την πρώτη ζώνη άμυνας της ομάδας. Στο υπάρχον ρόστερ δεν υπάρχει παίκτης που να μπορεί έστω να πλησιάσει τις επιδόσεις του στην πίεση στην μπάλα ή στην άμυνα σε ψηλότερους παίκτες στις αλλαγές.

+ Υπάρχει πλέον ξεκάθαρο σημείο αναφοράς για τις κρίσιμες επιθέσεις. Με την αστάθεια του Γιάννη στην απειλή από μακριά και του Μίντλετον… γενικά, ο Λίλαρντ πιθανώς θα είναι η πρώτη επιλογή των Μπακς για να διαχειρίζεται (χωρίς απαραίτητα να εκτελεί ο ίδιος) τις τελευταίες κατοχές. Το Dame Time, άλλωστε, δεν βγήκε τυχαία.

- Οι Μπακς είχαν μάθει να παίζουν για τρεις σεζόν με συγκεκριμένο τρόπο και θα χρειαστούν χρόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Στα χαρτιά η συνύπαρξη Γιάννη και Λίλαρντ μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά στην επίθεση, αλλά αυτό θα δοκιμαστεί και στην πράξη.

Λίλαρντ: Τι κερδίζουν και τι χάνουν Μπακς και Γιάννης

+ Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα αποφορτιστεί από το μεγάλο βάρος να διαχειρίζεται τόσες κατοχές. Πλέον αυτό θα μοιράζεται με έναν σταρ μεγάλου διαμετρήματος προσφέροντας στον Greek Freak τη δυνατότητα να έχει περισσότερα ποιοτικά λεπτά στο παρκέ. Άλλωστε πλησιάζει στα 30 και προέρχεται από μια σεζόν που η φθορά στο κορμί του ήταν μεγαλύτερο από ποτέ.

- Όση φθορά ίσως γλιτώσει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην επίθεση, άλλη τόση και ίσως παραπάνω να έχει στην άμυνα. Χωρίς τον Χόλιντεϊ πλέον, ο ίδιος και ο Μπρουκ Λόπεζ θα αναγκαστούν να τρέχουν για να μπαλώσουν πολλές τρύπες στα μετόπισθεν, αν στα γκαρντ δεν βρεθεί τρόπος για καλύτερη ανασταλτική λειτουργία.

+ Ο Χόλιντεϊ δεν είναι καθόλου κακός σουτέρ, αλλά ο Λίλαρντ είναι κορυφαίος. Σε ένα περιβάλλον καλύτερης ομάδας, με καλύτερους συμπαίκτες και καλύτερες αποστάσεις, θα μπορέσει να ξεδιπλώσει την κλάση του και να… μεγαλώσει το γήπεδο δημιουργώντας χώρους στον Γιάννη Αντετοκούνμπο για να «αλωνίσει».

- Τόσο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο όσο και ο Ντέμιαν Λίλαρντ θα χρειαστεί να κάνουν ένα βήμα πίσω, να δουν ίσως τα νούμερά τους να πέφτουν, για να συνυπάρξουν αρμονικά και αποτελεσματικά. Ο χαρακτήρας τους έχει δείξει πως δεν έχουν βεντετισμό άλλων αστέρων του ΝΒΑ, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί να γίνουν συμβιβασμοί, αφού ο μεν πρώτος έμαθε με τον… καλόβολο Χόλιντεϊ και ο δεύτερος δεν είχε ποτέ δίπλα του έναν μεγαλύτερο αστέρα.

+ Η έλευση ενός παίκτη του διαμετρήματος του Λίλαρντ, έστω και όχι στην πρώτη του νιότη, έστω και αν είναι απεγνωσμένος για το πρώτο του πρωτάθλημα, δείχνει πόσο έχει μεγαλώσει το «μαγαζί» των Μπακς στα χρόνια του Γιάννη. Από εκεί που το Μιλγουόκι θεωρείτο… άγονη γραμμή του ΝΒΑ και αντιμετωπιζόταν από τους παίκτες ως δυσμενής μετάθεση, πλέον για πρώτη φορά ένας παίκτης τέτοιου επιπέδου έρχεται στην πόλη.

- Η απόκτηση του Λίλαρντ στα 33 του με ανταλλάγματα έναν παίκτη του επιπέδου του Χόλιντεϊ, έναν χρήσιμο ρολίστα όπως ο Άλεν και δύο υποσχόμενα πικ για το μέλλον, δείχνει πρεμούρα από τους Μπακς και όχι μακρόπνοο πλάνο. Είναι προφανές πως θέλουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τα χρόνια που θα έχουν ακόμη τον Γιάννη στις τάξεις τους και να τον πείσουν να μείνει για πάντα κοντά τους. Αυτό το… all in που έκαναν μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού αν δεν πετύχει, θα υποθηκεύσει το μέλλον της ομάδας και θα φέρει πιο κοντά στην έξοδο τον Greek Freak.

Φαίνεται πως σε αυτό το trade δεν μπορεί να υπάρξει... μέση οδός. Αν λειτουργήσει όπως θεωρητικά είναι εφικτό, οι Μπακς μπορούν να εξελίξουν το παιχνίδι τους και να γίνουν και πάλι νούμερο ένα φαβορί στην Ανατολή. Αν όχι, μπορεί να σπαταλήσει τα τελευταία καλά χρόνια της καριέρας του Ντέμιαν Λίλαρντ και να οδηγήσει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σε αναζήτηση άλλων προορισμών.

ΥΓ: Αποδεικνύεται πόσο σκληρό πρωτάθλημα είναι το ΝΒΑ, που δεν υπολογίζει τίποτα... Ο Τζρου Χόλιντεϊ ακριβώς μια μέρα πριν το trade δήλωνε πως θέλει να μείνει για πάντα στους Μπακς. Λίγες ώρες μετά, ένας παίκτης με τη δική του προσφορά, που στόμα είχε και μιλιά δεν είχε, πακεταρίστηκε ως απλό εμπόρευμα και εστάλη σε προορισμό που σίγουρα δεν του αρέσει. Ευτυχώς δεν θα βαλτώσει στο Πόρτλαντ και θα βρεθει σύντομα σε μια επίδοξη διεκδικήτρια τίτλου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x