Χρήστος Ρομπόλης

Ο Αταμάν ήταν πιο ανοιχτόμυαλος από τον Γιασικεβίτσιους

Η Εφές κατέκτησε μια κούπα που της χρωστούσε η ιστορία

Αυτό που μόνο ένα κοσμογονικό γεγονός όπως η πανδημία μπορούσε να της στερήσει πέρσι κατέκτησε με έναν χρόνο καθυστέρηση η Εφές. Όχι επειδή της το όφειλε κανένας… Αλάχ, αλλά γιατί-βασιζόμενη στην ίδια πετυχημένη συνταγή της τελευταίας τριετίας-ήταν η καλύτερη ομάδα της Ευρωλίγκας. Αλλά και γιατί ο… ξεροκέφαλος Εργκίν Αταμάν παρουσιάστηκε πολύ πιο ανοιχτόμυαλος από τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Έτσι, ενώ ο Τούρκος τεχνικός γύρισε το ματς με παίκτες που είχαν περιορισμένο ρόλο μέχρι να το αποτελειώσουν οι πριμαντόνες του, ο Λιθουανός έδειξε ανεξήγητες εμμονές παρκάροντας σε όλο το Final Four τους πολύτιμους Χάνγκα και Οριόλα και αφήνοντας εκτός δωδεκάδας τον Βέστερμαν σε μια βραδιά που η αυταπάρνηση του Καλάθη για να είναι παρών δεν έφτανε για να λύσει το πρόβλημα στη δημιουργία (μόλις 10 ασίστ σε αγώνα 81 πόντων).

Ο Αταμάν ήταν πιο ανοιχτόμυαλός από τον Γιασικεβίτσιους

Μπάσκετ Σάρας, αλλά για ένα σκάρτο δεκάλεπτο

Η πρώτη περίοδος ήταν βγαλμένη από τις ονειρώξεις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Η Μπαρτσελόνα παίζοντας με την ένταση στο κόκκινο «στραγγάλισε» την Εφές. Χέρια σε κάθε μπάλα, άριστες περιστροφές στην άμυνα με αλλαγές, κλεψίματα και έλεγχος των ριμπάουντ συνέθεταν το σκηνικό στο οποίο η ομάδα του Εργκίν Αταμάν αδυνατούσε να νιώσει άνετα και να επιβάλει τον επιθετικό της νόμο. Οι Καταλανοί βραχυκυκλώνοντας την επίθεση του αντιπάλου «έθρεψαν» τη δική τους και απέφυγαν τις αγκυλώσεις που συχνά παρουσιάζουν βρίσκοντας σκορ στο ανοιχτό γήπεδο (6 πόντους) και με δεύτερες ευκαιρίες (8). Ο Μπράντον Ντέιβις ήταν το σημείο αναφοράς κατορθώνοντας ταυτόχρονα να πιέζει στην περιφέρεια, να παίρνει ή να διεκδικεί όλα τα ριμπάουντ και να σκοράρει. Η αναγκαστική απόσυρση του Αμερικανού με δεύτερο φάουλ οδήγησε και στην αλλαγή του μομέντουμ.

Ο Αταμάν βρήκε λύσεις από την άκρη του πάγκου

Ο δυσκίνητος πλέον στα 41 του Γκασόλ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο ίδιο στυλ παιχνιδιού, κυρίως αμυντικά, και ο Αταμάν έβγαλε λαγό επιστρατεύοντας τους ξεχασμένους Πλάις και Μερμάν. Ο Λάρκιν απέφυγε τις υπερβολές και χτυπώντας πλέον στις αργές περιστροφές μπήκε στο ματς σκοράροντας αποκλειστικά από τη γραμμή, την ώρα που η Μπαρτσελόνα παρουσίασε τη γνωστή επιθετική δυσλειτουργία. Ο Μίροτιτς θυμήθηκε τον λιγόψυχο στα μεγάλα ματς εαυτό του (με ένα ολοστρόγγυλο μηδέν σε όλα στη στατιστική του στο πρώτο ημίχρονο) και Καλάθης-Μπολμάρο έριχναν άσφαιρα από την περιφέρεια και δυσκολεύονταν αφάνταστα και στη δημιουργία (4-8 η αναλογία ασίστ-λαθών στο πρώτο μέρος). Με αυτά τα δεδομένα το +10 μοιραία εξαφανίστηκε στο ημίχρονο και η Εφές πήγε στα αποδυτήρια με +3 χωρίς να βρει ποτέ επιθετικό ρυθμό.

Ο Αταμάν ήταν πιο ανοιχτόμυαλός από τον Γιασικεβίτσιους

Η ώρα του dynamic duo

Αυτό συνέβη στο τρίτο δεκάλεπτο, όταν Μίσιτς και Λάρκιν άρχισαν να θυμίζουν γιατί είναι το κορυφαίο περιφερειακό δίδυμο που έχει δει εδώ και χρόνια η Ευρωλίγκα. Ο Αταμάν φάνηκε εξαιρετικά ανοιχτόμυαλος δίνοντας χώρο και χρόνο σε παίκτες που ανταποκρίθηκαν στο ρόλο τους καλύτερα από τους «βασικούς», τη στιγμή που ο Γιασικεβίτσιους αρνείτο πεισματικά να ρίξει στη μάχη Χάνγκα και Οριόλα, που τον ξελάσπωσαν πολλάκις μέσα στη σεζόν. Με τον Μίροτιτς σε amber alert, τον Καλάθη λαβωμένο κι ανήμπορο να βοηθήσει, τον Μπολμάρο να βγάζει το άγχος του πρωτάρη και τον Ντέιβις να φορτώνεται με τρίτο φάουλ, χρειάστηκαν τα ηρωικά των Κούριτς και Χίγκινς για να μην εξαφανιστεί στον ορίζοντα η Εφές και να συγκρατηθεί η διαφορά στους επτά.

Η κλάση υπερίσχυσε της αυταπάρνησης

Η σκληράδα της Μπαρτσελόνα επανεμφανίστηκε στην τέταρτη περίοδο και η αυταπαάρνηση αρκούσε, μαζί με την εμφάνιση του Μίροτιτς επιτέλους στο ματς έστω και για στιγμές, ώστε να φέρει τον τελικό στα ίσα. Η Εφές επιστράτευσε την κλάση Μίσιτς και Λάρκιν, αλλά και τα hustle plays από Σίνγκλετον και Ντάνστον, για να περάσει στη θέση του οδηγού και να στρογγυλοκαθίσει εκεί ως το τέλος. Ο αποκαμωμένος-λόγω και του ασφυκτικά περιορισμένου ροτέισον του προπονητή του-Χίγκινς δεν μπόρεσε να πετάξει ξανά σωσίβιο στην «Μπάρτσα» και η Εφές στέφθηκε δικαίως πρωταθλήτρια Ευρώπης. Όχι γιατί της το χρωστούσε η μοίρα από πέρσι, αλλά και γιατί-στο τέλος της ημέρας-ήταν η καλύτερη ομάδα και η πιο ευπροσάρμοστη σε κάθε συνθήκη.

Ο Αταμάν ήταν πιο ανοιχτόμυαλός από τον Γιασικεβίτσιους

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x