Χρήστος Ρομπόλης

Ο Παναθηναϊκός έχασε γιατί ο Λάνγκφορντ έβαλε 33

Όταν ο Παναθηναϊκός καταφεύγει στην κλάση και τον οίστρο ενός παίκτη για να βρει σωσίβιο, σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά. Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης.

Θαρρεί κανείς πως όσα γράφτηκαν μετά από τη συντριπτική πλειονότητα των εξορμήσεων του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά με αλλαγές μονάχα στα ονόματα. Το πικρό συμπέρασμα είναι πως οι «πράσινοι» ΚΑΙ φέτος όσα βήματα προόδου δείχνουν να κάνουν στο ΟΑΚΑ ή με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, τόσα και… βάλε προς τα πίσω πραγματοποιούν όταν απομακρύνονται από το «σπίτι» τους.

Η σκληράδα που έβγαλε ο Παναθηναϊκός δύο βράδια πριν κόντρα στην (πολύ ποιοτικότερη της Μπασκόνια) Μπαρτσελόνα και αποτελεί όχι μόνο οδηγό, αλλά και μονόδρομο προς την όποια φετινή διάκριση στην Ευρωλίγκα, πήγε περίπατο στη Βιτόρια. Η μέχρι σήμερα τρίτη χειρότερη επίθεση της Ευρωλίγκας έβαλε 86 πόντους, τους 73 μέχρι το τρίτο δεκάλεπτο, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα την οπισθοφυλακή. Πενιχρή πίεση στην μπάλα, διαρκή ρήγματα από τα αντίπαλα γκαρντ, αργές περιστροφές, κακή άμυνα στο ποστ και χαμένα ριμπάουντ συνέθεταν τη θλιβερή εικόνα των «πράσινων» στο μισό γήπεδο. Πέρα από έλλειψη συγκέντρωσης και πάθους, πιθανώς να έλειψε και η ενέργεια σε μια διαβολοβδομάδα και με ένα ρόστερ με τέσσερις στους έξι ξένους 33 ετών και πάνω…

Όχι ότι στην επίθεση τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα. Ο Καλάθης δίπλα στη σταθερά κακή εκτελεστικά σεζόν που διανύει ήταν αυτή τη φορά κακός και οργανωτικά. Μοιραίο, όταν αποτελεί όχι τη βασική αλλά ίσως τη μοναδική πηγή ιδεών και δημιουργίας στο επιθετικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού και οι αντίπαλοι βρίσκουν τρόπους και τακτικές για να τον περιορίζουν, να τον απορρυθμίζουν ή όπως το βράδυ της Παρασκευής να τον εξουδετερώνουν. Αυτή τη φορά δεν έφταιξαν τα ποσοστά σε βολές ή τρίποντα, που ήταν αξιοπρεπέστατα, αλλά η συνολική λειτουργία της ομάδας. Καλώς ή κακώς, ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να κερδίσει καμία Μπασκόνια όταν ο πρώτος δημιουργός του στην επίθεση είναι ο Βουγιούκας. Ή, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, όταν ο Κιθ Λάνγκφορντ έχει 33 πόντους. Μην παρεξηγείτε, αν ο Αμερικανός δεν αναλάμβανε δράση η ήττα θα ήταν πολύ πιο βαριά στη Βιτόρια. Όμως καμία ομάδα σε αυτό το επίπεδο δεν μπορεί να προκόψει όταν δίνει την μπάλα σε έναν παίκτη και οι υπόλοιποι κάνουν στην άκρη. Η επίδοση του Λάνγκφορντ πιστοποιεί μεν την κλάση του, αλλά περισσότερο μαρτυρά την αδυναμία του Παναθηναϊκού που πέτυχε 77 πόντους με μόλις 9 ασίστ και 12 λάθη.

Ο Τσάβι Πασκουάλ προφανώς και έχει ευθύνες. Τόσο στη στελέχωση της ομάδας, όπου οι ελλείψεις είναι εμφανείς από το καλοκαίρι, όσο και στο κοουτσάρισμα. Ουδείς κατάλαβε σήμερα γιατί ο εξαιρετικός στη δεύτερη περίοδο Βουγιούκας έμεινε «βιδωμένος» στον πάγκο στο τρίτο δεκάλεπτο, μήτε γιατί σε μια βραδιά που το έλλειμμα ενέργειας «φώναζε» οι πιο φρέσκοι παίκτες της ομάδας, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο και Μήτογλου έπαιξαν όλοι μαζί 18 λεπτά. Ο Καταλανός τεχνικός πρέπει να αναθεωρήσει αρκετές από τις σκέψεις του, προτού να είναι αργά για την ομάδα. Ίσως και για τον ίδιο…

*Κάθε Κυριακή τα λέμε σταθερά στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ (όχι μόνο για «αιώνιους» αλλά για όλους), ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x