Η Μπαρτσελόνα έχει το πλεονέκτημα έδρας, έχει τον… αέρα των 2/2 της κανονικής περιόδου, ωστόσο ο Ολυμπιακός έχει καλές πιθανότητες να προκριθεί στο Final 4 της Ευρωλίγκας. Αρκεί να αποφύγει κάποιες κακοτοπιές για να φύγει, αρχικά, με-τουλάχιστον-μια νίκη από το «Παλάου Μπλαουγκράνα» και φέρει τη σειρά στο ΣΕΦ για να την τελειώσει.

Οι «μπλαουγκράνα» ασφαλώς και δεν τρομάζουν, ωστόσο υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία καλούνται να εστιάσουν οι «ερυθρόλευκοι», ώστε να βρεθούν στο Βερολίνο. Ποια είναι αυτά;

-Πολλές πηγές δημιουργίας: Η Μπαρτσελόνα ήταν τρίτη σε ασίστ ομάδα της regular season με 19,3 ανά αγώνα και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι διαθέτει αρκετούς πόλους δημιουργίας. Λαπροβίτολα, Σατοράνσκι και Ρούμπιο είναι οι βασικοί στο playmaking της ομάδας, ωστόσο ικανοί σε αυτό το κομμάτι είναι και ο Γιοκουμπάιτις, ο Κάλινιτς, ακόμη και ο Βέσελι. Κοινώς οι Καταλανοί σε αντίθεση με πολλές ομάδες που έχουν… προφανείς στόχους για την άμυνά τους, διαθέτουν πολλές επιλογές και θα χρειαστεί πέραν του Γουόκαπ να καταθέσουν ενέργεια όλοι όσοι παίξουν στα γκαρντ, ώστε οδηγήσουν σε λάθη. Άλλωστε η «Μπάρτσα» είναι αρκετά απρόσεκτη με την μπάλα κάνοντας 12,8 σφάλματα ανά αγώνα.

Ολυμπιακός: Τα πέντε… red flags της Μπαρτσελόνα

-Το μακρινό σουτ του Βέσελι: Ο Ολυμπιακός αναμφίβολα κυριαρχεί σε μέγεθος, όγκο, δύναμη και βάθος στη θέση «5». Όμως η Μπαρτσελόνα έχει ένα όπλο που μπορεί να προβληματίσει τους Πειραιώτες, τον Γιαν Βέσελι. Ο Τσέχος διανύει μια εξαιρετική σεζόν και διαθέτει ένα ατού που σίγουρα θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει ο Ρότζερ Γκριμάου: την ικανότητά του στο σουτ μέσης ή μακρινής απόστασης. Ο Βέσελι είχε 68% μέσα από το «ζωγραφιστό» αλλά και ποσοστό άνω του 50% έξω από τη ρακέτα. Με την απειλή αυτή οι Καταλανοί θα προσπαθήσουν να τραβήξουν μακριά από το καλάθι τον Φαλ (κυρίως), τον Μιλουτίνοφ ή τον Ράιτ, με στόχο να βρουν πιο εύκολους διαδρόμους προς το καλάθι. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, πάντως, έδειξε πως έχει τους μηχανισμούς για να απαντήσει, όπως με την τριπλή αλλαγή στην άμυνα που εφάρμοσε κόντρα στον Σανλί της Φενέρμπαχτσε.

Ολυμπιακός: Τα πέντε… red flags της Μπαρτσελόνα

-Τα επιθετικά ριμπάουντ: Η Μπαρτσελόνα χάρη στην αθλητικότητα και το μέγεθος που διαθέτει σε όλες τις θέσεις είναι τρίτη στα επιθετικά ριμπάουντ στη φετινή Ευρωλίγκα κερδίζοντας 11,3 ανά αγώνα και 33,4% των διαθέσιμων μετά από άστοχες επιθέσεις της. Ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα, παίρνει το 70,3% των ριμπάουντ μετά από άστοχες επιθέσεις στο καλάθι του (τέταρτος στην Ευρωλίγκα), ωστόσο στα τρία τελευταία παιχνίδια της regular season οι αντίπαλοί του είχαν 15 επιθετικά ριμπάουντ ανά αγώνα. Παρότι οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν και στα τρία αυτά ματς, τέτοιος αριθμός ανανέωσης κατοχών θα είναι απαγορευτικός απέναντι στην Μπαρτσελόνα στα playoffs.

Ολυμπιακός: Τα πέντε… red flags της Μπαρτσελόνα

-Το υψηλό τέμπο της Μπαρτσελόνα: Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που παίζει στις λιγότερες κατοχές στην Ευρωλίγκα με 67,3. Αντίθετα, η «Μπάρτσα» αρέσκεται στο να ανοίγει τον ρυθμό, ειδικά στο γήπεδό της, παίζοντας στις 71,4 κατοχές ανά αγώνα, που τη φέρνουν πέμπτη στην Ευρωλίγκα. Στα παιχνίδια της κανονικής περιόδου ο Ολυμπιακός δεν πληγώθηκε ιδιαίτερα από το fast break (δέχτηκε 9 πόντους στο ΣΕΦ και κανέναν στη Βαρκελώνη), αλλά θα χρειαστεί και αυτή τη φορά να ελέγξει τα ριμπάουντ (η Μπαρτσελόνα είχε συνολικά 18 επιθετικά στα δύο παιχνίδια) και να αποφύγει τα εύκολα λάθη που θα προσφέρουν εύκολο σκορ στο τρανζίσιον στους Καταλανούς.

Ολυμπιακός: Τα πέντε… red flags της Μπαρτσελόνα

-Οι σουτέρ… μέρας: Με εξαίρεση τους Λαπροβίτολα και Αμπρίνες που σουτάρουν με 40,4% και 45,2% στα τρίποντα, συχνά μάλιστα υπό δύσκολες προϋποθέσεις, η Μπαρτσελόνα δεν έχει σταθερή απειλή από μακριά. Ωστόσο διαθέτει και αρκετούς παίκτες στους οποίους δεν μπορεί ο Ολυμπιακός να ρισκάρει το ελεύθερο σουτ. Ο Κάλινιτς, για παράδειγμα, εκτελεί με 42,7% αλλά όχι πάντα αξιόπιστα, ο δε Πάρκερ είναι πολύ πιο αποτελεσματικός εντός παρά εκτός έδρας. Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό πως στα δύο φετινά ματς με τον Ολυμπιακό η «Μπάρτσα» είχε 26/51 τρίποντα (51%), ενώ παρότι εκτός έδρας έχει μόλις 34,3%, στο ΣΕΦ είχε 57,5% (15/26).

Ολυμπιακός: Τα πέντε… red flags της Μπαρτσελόνα

YΓ: Ενδεχόμενη απουσία του Κώστα Παπανικολάου από το πρώτο ή και το δεύτερο παιχνίδι της σειράς, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το έργο του Ολυμπιακού. Πρόκειται, άλλωστε για τον πιο σταθερό παίκτη του φέτος. Κι αυτόν που η απουσία του γίνεται συχνά πολύ περισσότερο αισθητή από την παρουσία του, αφού κάνει όλα τα μικρά πλην όμως πολύ σημαντικά πράγματα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τον άνθρωπο που «δένει» αόρατα τη λειτουργία της ομάδας (κυρίως αμυντικά, αλλά όχι μόνο) και τα αποδυτήρια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x