Χρήστος Ρομπόλης

Be like… Καλαϊτζάκης

Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης τρυπά το ταβάνι του και βρίσκει ρόλο στον νέο, λαμπερό και πρωταγωνιστή Παναθηναϊκό δείχνοντας το δρόμο σε πολλά Ελληνόπουλα.

Το «Be like Mike» είχε γίνει… viral σε μια εποχή που δεν υπήρχε ακόμη ο όρος, στις αρχές των 90’s, μέσα από μια διαφήμιση που παρότρυνε παιδιά να γίνουν σαν τον Μάικλ Τζόρνταν. Ασφαλώς κανένα από αυτά τα παιδάκια τότε και όλα τα χρόνια που ακολούθησαν δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο μεγαλείο του Air. Εκατομμύρια πιτσιρίκια ανά τον κόσμο μπιστάνε μια πορτοκαλί μπάλα, αλλά ελάχιστα από αυτά θα παίξουν επαγγελματικά και ακόμη πολύ λιγότερα θα κερδίσουν χρήματα και αναγνώριση μέσα από το σπορ.

Κόντρα σε αυτά τα «εξωγήινα» ινδάλματα και την ουτοπική καταδίωξη ενός άπιαστου προτύπου, υπάρχουν πολύ πιο προσιτά παραδείγματα για να ακολουθήσει ένας πιτσιρικάς με όνειρο να πετύχει στο μπάσκετ. Αντί, λοιπόν, ένα Ελληνόπουλο να ονειρεύεται να γίνει Γιάννης Αντετοκούνμπο, χωρίς να έχει ούτε το κορμί, ούτε το ταλέντο για να τα καταφέρει, θα ήταν πιο φρόνιμο να θέτει ρεαλιστικούς στόχους.

Παναθηναϊκός: Άρθρο Ρομπόλη για Καλαϊτζάκη

The hard way


Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, που τις τελευταίες εβδομάδες «φωνάζει» πως μπήκε για να μείνει με πραγματικό και σημαντικό ρόλο σε έναν Παναθηναϊκό που πλέον πρωταγωνιστεί στην Ευρωλίγκα, δείχνει το δρόμο. Δίχως να διαθέτει κάποιο… freak κορμί, χωρίς να θεωρείται κάποιο σπουδαίο ταλέντο στα νιάτα του, μήτε καν να λογίζεται ο καλύτερος της οικογένειας αφού ο αδερφός του, Γιώργος, είχε τα φώτα πάνω του σε νεότερη ηλικία, κατόρθωσε να κερδίσει με το σπαθί του θέση σε μια ομάδα με μεγάλες βλέψεις.

Και τα κατάφερε όχι από τον εύκολο δρόμο. Ο Άρης επένδυσε μεν στο ταλέντο του νωρίς με τριετές επαγγελματικό συμβόλαιο αλλά όχι εμπράκτως αφού δεν πήρε ποτέ πραγματικές ευκαιρίες σε ένα προβληματικό-τότε-περιβάλλον, που ελάχιστη σχέση έχει με την τωρινή υγεία που αποπνέει ο σύλλογος. Αντιλήφθηκε εγκαίρως πως θα χρειαστεί να ξεκινήσει από χαμηλά για να σκαρφαλώσει λίγο-λίγο στα ψηλότερα πατώματα, με αποτέλεσμα να βρεθεί στον Χολαργό και εν συνεχεία για «αγροτικό» στη μακρινή Λιθουανία και τη Νεβέζις. Μακριά από τα φώτα και τους κάθε λογής περισπασμούς της Ελλάδας για κάθε ταλαντούχο παίκτη, αφοσιώθηκε πλήρως στο μπάσκετ και κεφαλαιοποίησε την πρόοδό του με μεταγραφή στη Λιετκαμπέλις του Eurocup, αλλά και το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη της LKL. Ο-ακόμη μνημονιακός το καλοκαίρι του 2022-Παναθηναϊκός που έψαχνε με το… δίκανο φερέλπιδες Έλληνες παίκτες τον επαναπάτρισε, αλλά ο κατήφορος της ομάδας συμπαρέσυρε ολόκληρο Γκριγκόνις και δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτο ένα παιδί που ψάχνει το δρόμο του.

Παναθηναϊκός: Άρθρο Ρομπόλη για Καλαϊτζάκη

Το πείσμα του Παναγιώτη και η ευλογία του Αταμάν


Όταν ο Παναθηναϊκός έκανε… στροφή, οικονομικά και όχι μόνο, από την άνοιξη του 2023, η θέση του Καλαϊτζάκη λογίστηκε-απόλυτα φυσιολογικά-εξαιρετικά επισφαλής. Με τα μεταγραφικά «μπαμ» να σκάνε το ένα μετά το άλλο δίπλα του, ο «PK» έμοιαζε αναλώσιμος και… στην καλύτερη ένα συμπλήρωμα στο ελληνικό πρωτάθλημα όπου υπάρχει η υποχρέωση των έξι γηγενών. Το πίστευαν όλοι πως οι μέρες του στο ρόστερ θα ήταν πιο μετρημένες και από τα λεπτά του στο παρκέ, εκτός από τον ίδιο. Η σπουδαία εμφάνιση στην πολύτιμη νίκη στο Περιστέρι ήταν το πρώτο μήνυμα, ενώ παρότι στην Ευρωλίγκα ο χρόνος του ήταν πολύ περιορισμένος, ο ίδιος πάλευε για κάθε του δευτερόλεπτο κερδίζοντας την εκτίμηση του Εργκίν Αταμάν μέσα από την εικόνα του στο πρωτάθλημα.

Κι επειδή οι ατυχίες κάποιων άλλων μπορούν να είναι η δική σου ευκαιρία, ο Καλαϊτζάκης την άρπαξε από τα μαλλιά όταν προέκυψαν οι τραυματισμοί του Σλούκα και του Βιλντόσα. Ο Τούρκος τον… εμφάνισε ξαφνικά στο δεύτερο ημίχρονο του ντέρμπι της Basket League με τον Ολυμπιακό και αυτός με σκυλίσια άμυνα, ένα καθοριστικό κλέψιμο και τις βολές που κλείδωσαν τη νίκη ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω. Με την αυτοπεποίθηση στα ύψη και την εμπιστοσύνη του προπονητή του, διάνθισε την ενέργεια που βγάζει στο παρκέ και με πλούσια επιθετική παραγωγή σε όλα τα παιχνίδια που ακολούθησαν έκτοτε αποτελώντας πλέον ένα πολύτιμο μέρος του ροτέισον σε μια περίοδο με απουσίες και κάποιες σπάνιες όχι καλές εμφανίσεις του Ναν.

Παναθηναϊκός: Άρθρο Ρομπόλη για Καλαϊτζάκη

Η ευλογία για τον Καλαϊτζάκη είναι πως στην άκρη του πάγκου υπάρχει ο Αταμάν. Ένας προπονητής που μπορεί ενίοτε να δείχνει υπέρμετρα σκληρός αποσύροντας ή και «παρκάροντας» ακόμη και σταρ όταν δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του αγώνα ή αντικαθιστώντας άμεσα παίκτες με εύθραυστη ψυχολογία όταν δεν αρπάζουν με τη μία τις λιγοστές ευκαιρίες. Αλλά και ένας προπονητής που ξέρει να επιβραβεύει έναν παίκτη όπως ο Παναγιώτης, που θα μπει στο παρκέ με ενέργεια και πάθος που ξεχειλίζει, έστω και για μια άμυνα ή για ένα φάουλ. Έναν παίκτη με τέτοια ετοιμότητα, ο Τούρκος δεν έχει κανένα πρόβλημα να τον κρατήσει στην πεντάδα για όσο του κάνει τη δουλειά, ακόμη και να τον καθιερώσει στο ροτέισον εις βάρος ενός πολύ μεγαλύτερου ονόματος ή συμβολαίου. Όσο, λοιπόν, ο Καλαϊτζάκης θα δίνει πράγματα στον Παναθηναϊκό ξεκινώντας από την άμυνα και με «εξτραδάκι» κάθε πόντο στην επίθεση, τόσο θα συνεχίσει να έχει ουσιαστικό ρόλο στον Παναθηναϊκό ακόμη κι όταν επιστρέψουν ο Σλούκας κι ο Βιλντόσα ή επανέλθει στο 100% ο Παπαπέτρου.

Οδηγός για όλους τους Έλληνες


Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης δείχνει το δρόμο σε όλα τα παιδιά της δικής του γενιάς ή και των αρκετά μικρότερων. Κι αυτό γιατί αποδεικνύει ότι μπορεί να μην έχει κάποιος το θεόσταλτο ταλέντο ή ακόμη και το ιδανικό κορμί για να πετύχει, μπορεί δικαίως ή αδίκως να πέσει στην ιεραρχία μιας ομάδας ή ακόμη και να εξαφανιστεί από το ροτέισον, αλλά αν έχει σωστή νοοτροπία και πεισμώσει αντί να απογοητευτεί, αν δουλέψει διπλά ή τριπλά από τους υπόλοιπους, αργά ή γρήγορα θα δικαιωθεί και τελικά θα ξεπεράσει κάποιους με περισσότερο ταλέντο αλλά πολύ λιγότερο πείσμα και εργατικότητα. Όπως δικαιώθηκε ο ίδιος αναρριχόμενος εκατοστό-εκατοστό, από τον Χολαργό και τα παγωμένα γήπεδα της Λιθουανίας, στο Eurocup και τώρα σε μια ομάδα που πρωταγωνιστεί στην Ευρωλίγκα.

Παναθηναϊκός: Άρθρο Ρομπόλη για Καλαϊτζάκη

Δικαίωμα του καθενός είναι να ονειρεύεται να γίνει Αντετοκούνμπο, Σπανούλης ή Διαμαντίδης, αλλά πιθανότατα κανένας δεν θα τα καταφέρει. Ένας πρώτος, ρεαλιστικός στόχος για κάθε νέο παιδί είναι να γίνει ένας πολύτιμος ρολίστας. Τίτλος ουδόλως υποτιμητικός, αλλά μάλλον υποτιμημένος. Και που μπορεί να προσφέρει μια καλή καριέρα, με καλά χρήματα, σε μια χώρα που ξέρει να θαυμάζει τον Σπανούλη, αλλά και να εκτιμά τον Παπανικολάου. Γιατί το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να έχει ανάγκη από νέους πρωταγωνιστές, αλλά σε πρώτη φάση μπορεί να αναδείξει καλούς βοηθητικούς παίκτες, όπως δείχνει να εξελίσσεται ο Καλαϊτζάκης. Κι αν κατακτήσεις αυτόν τον πρώτο στόχο, μπορείς να διεκδικήσεις σταδιακά και έναν μεγαλύτερο ρόλο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x