sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Στο μυαλό του Αλμέιδα: Πάει στο «Γ. Καραϊσκάκης» με απουσίες, αλλά και ως… πραγματική ΑΕΚ!

Η ΑΕΚ ενόψει Ολυμπιακού έχει απουσίες, αλλά και μια αγωνιστική ταυτότητα που δικαιολογεί την αισιοδοξία των φίλων της. Το sport-fm.gr αναλύει την... κιτρινόμαυρη πραγματικότητα λίγο πριν το ντέρμπι.

Και τώρα «Γ. Καραϊσκάκης» για την ΑΕΚ! Η «Ένωση», το απόγευμα της Κυριακής (13/11, 19:30) -μετά τα εύσημα που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει για το ποδόσφαιρό της- θέλει να βροντοφωνάξει τις (φετινές) της επιδιώξεις στην έδρα του Ολυμπιακού.

Οι αγωνιστικές της αρχές που -παρότι σταθερές- δεν αποκλείουν τις διαφοροποιήσεις, το αγωνιστικό σχέδιο και οι απουσίες του «δικεφάλου», η... πραγματική ΑΕΚ αλλά και το… δάσος που δεν πρέπει να διαφεύγει από το μυαλό των φίλων της.

Το sport-fm.gr αναλύει την… κιτρινόμαυρη πραγματικότητα λίγο πριν το ντέρμπι.

Στο μυαλό του Αλμέιδα: Ως... ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό

Το «να κάνει το παιχνίδι της» που δεν αποκλείει… διαφοροποιήσεις



Με αφετηρία την αναμέτρηση της 5ης αγωνιστικής στο Αγρίνιο, η ΑΕΚ έχει αρχίσει να συγκεντρώνει τα εύσημα -φίλων της και όχι μόνο- για τον τρόπο παιχνιδιού της. Ποδόσφαιρο κυριαρχίας, σύγχρονο, με αγωνιστικές αρχές. Ένα… στιλ που ο κόσμος της θέλει να δει και μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης». Και -όπως άφησε να εννοηθεί και ο Ματίας Αλμέιδα στις δηλώσεις του πριν το ντέρμπι- θα το δει.

Παρόλα αυτά, το παραπάνω δεν σημαίνει ότι αποκλείονται οι διαφοροποιήσεις. Εάν και το χρονικό διάστημα που βρίσκεται ο Αργεντινός τεχνικός στην πατρίδα μας είναι σχετικά μικρό, οι πράξεις του (και σε δεύτερο βαθμό και τα λόγια του) είναι ικανές για να έχουν εξαχθεί ορισμένα συμπεράσματα για το πώς σκέφτεται.

Στο μυαλό του Αλμέιδα: Ως... ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό

Από τη μία, δεν μένει προσκολλημένος στα συστήματα. Το είχε τονίσει από την περίοδο της προετοιμασίας και αποδείχθηκε από τον πρώτο καιρό. Ξεκίνησε με τριάδα στην άμυνα, το γύρισε σε 4-2-3-1 και πλέον έχει κατασταλάξει σε ένα… υβριδικό 4-4-1-1. Και όσο το τελευταίο αποδίδει, φαίνεται πως θα το διατηρεί. Χωρίς βέβαια να… κωλύεται να το αλλάξει εκ νέου εάν το κρίνει απαραίτητο.

Από την άλλη, υπάρχει το κομμάτι των αγωνιστικών αρχών που θέλει να έχει η ομάδα του. Αυτός είναι και ο τομές που… αποκλείεται να παρεκκλίνει. Εδώ όμως χρειάζεται προσοχή: Διαφοροποιήσεις ως προς την αντιμετώπιση όχι μόνο επιδέχονται, αλλά κρίνονται και απαραίτητες από τον «Πελάδο». Κάτι που αγγίζει και τις… πιο βασικές από τις βασικές του αρχές, όπως είναι το κομμάτι του πρέσινγκ που δεν το ασκεί στους ίδιους χρόνους σε κάθε ματς. «Αυτό που κάνουμε είναι να αναλύουμε τους αντιπάλους και όλες οι ομάδες είναι διαφορετικές. Αν εμείς επαναλαμβάναμε τα ίδια, τότε θα μπορούσαν να εντοπίσουν τον τρόπο παιχνιδιού μας. Υπήρξαν παιχνίδια, που μπήκαμε δυνατά, υπήρξε ένταση από τα πρώτα λεπτά. Σε κάποια ματς έπρεπε να περιμένουμε, σε κάποια άλλα να διατηρήσουμε την ένταση. Ποτέ δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο, γιατί κάθε ομάδα είναι διαφορετική. Και κάτι πολύ σημαντικό: Δεν μας βγαίνει πάντα ό, τι δοκιμάζουμε». Λόγια του ίδιου του Αλμέιδα λίγες ώρες πριν το ντέρμπι.

Εν ολίγοις, το ότι η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που, για παράδειγμα, αρέσκεται στο παιχνίδι έντασης και πρέσινγκ, δεν σημαίνει ότι το πράττει σε κάθε ματς με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχει το «Κλ. Βικελίδης» όπου το έκανε μανιωδώς από τα πρώτα λεπτά, υπάρχει και η Λειβαδιά όπου αρχικά δεν πίεζε τόσο ψηλά. Έχει το δικό του ενδιαφέρον το τι θα αποφασίσει ο προπονητής του «δικεφάλου» για το «Γ. Καραϊσκάκης». Ο παράγοντας της «καυτής» έδρας του Ολυμπιακού σίγουρα θα ζυγιστεί. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλει να δώσει παραπάνω μπάλα από το… επιτρεπτό στο κρίσιμο ξεκίνημα ενός τέτοιου αγώνα, όταν υπάρχει και η ώθηση του κόσμου που μπορεί να σπρώξει τον αντίπαλο.

Οι απουσίες που περιορίζουν τις επιλογές



Στο μυαλό του Αλμέιδα: Ως... ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό

Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα για τον Ματίας Αλμέιδα. Έξω οι Ελίασον, Σιμάνσκι και Τσούμπερ και μένει να φανεί το επίπεδο ετοιμότητας του Γιόνσον, ο οποίος βέβαια το Σάββατο (12/11) προπονήθηκε κανονικά μετά τις ενοχλήσεις που ένιωσε.

Όσο κι αν ο Αργεντινός τεχνικός έχει αποδείξει ότι μπορεί να κουμπώνει κάθε παίκτη στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του, οι δύο πρώτοι είχαν νευραλγικούς ρόλους στην προηγούμενη σειρά αγώνων. Αποτελούν σημαντικές απώλειες. Με το «ερωτηματικό» που υπάρχει δίπλα από τον Γιόνσον (εάν και είναι θετικό ότι συμπεριλαμβάνεται στην αποστολή), το πρόβλημα μεγαλώνει για την αντικατάσταση του Σιμάνσκι. Όπως φυσικά και για το κομμάτι της διαχείρισης του αγώνα. Οι προαναφερθείσες παράμετροι -όπως η απουσία του Τσούμπερ- δυσχεραίνουν το έργο του Αλμέιδα για το πώς μπορεί να παρέμβει από τον πάγκο. Θα ήταν διαφορετικό να έχει έναν Άμραμπατ (ο οποίος έκανε τρομερό παιχνίδι πέρυσι στο ίδιο γήπεδο) για μετά το 60', έναν Γιόνσον ή Σιμάνσκι ώστε να δώσει ανάσες και τρεξίματα.

Με τα τελευταία δεδομένα, το επικρατέστερο -βάσει ρεπορτάζ- σενάριο είναι να διατηρηθεί το 4-4-1-1, με τον Αθανασιάδη κάτω από τα δοκάρια. Το τρομερό δίδυμο του… κομάντο Βίντα με τον Μουκουντί επανέρχεται, με τους Μοχαμάντι και Ρότα να έχουν προβάδισμα έναντι των Χατζισαφί και Σιντιμπέ για το αριστερό και το δεξί άκρο της άμυνας, αντίστοιχα. Ο τελευταίος θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ επιθετικά (εξαιρετικές οι προωθήσεις του, ειδικά όταν συγκλίνει προς τον άξονα), ωστόσο τα τρεξίματά του δεν φαίνεται να είναι ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο. Στα χαφ υπάρχει το ερωτηματικό για τον παρτενέρ του Πινέδα. Εφόσον κριθεί έτοιμος για βασικός ο Γιόνσον, θα ξεκινήσει. Αλλιώς θα επιστρατευτεί ο Γαλανόπουλος. Από εκεί και πέρα, έχει ενδιαφέρον και το τι θα επιλεχθεί για τα δύο άκρα της μεσαίας γραμμής. Εάν δηλαδή ο Αλμέιδα θα πάει με το… προφανές Γκατσίνοβιτς-Άμραμπατ ή θα χρησιμοποιήσει κάτι διαφορετικό, ίσως και για λόγους διαχείρισης μέσα στο ματς. Υπάρχει και ο Μάνταλος που είχε ξεκινήσει βασικός στα αριστερά στο ματς Κυπέλλου με τα Γιάννενα και ο οποίος προέρχεται από γκολ και ασίστ με τον ΟΦΗ. Σημειωτέον, η συνεργασία… ξεπατικούρα στο 9' και στο 11' μεταξύ Γκαρσία, Μάνταλου (ως αντι-Αραούχο βέβαια στον αγώνα) και Γκατσίνοβιτς στο ματς με τους Κρητικούς είναι ενδεικτική του τι μπορεί να προσφέρει ο Έλληνας άσος στο συνδυαστικό κομμάτι. Από εκεί και πέρα, ο Αραούχο αναμένεται στον γνωστό περιφερειακό του ρόλο δίπλα στον Λιβάι.

Στο μυαλό του Αλμέιδα: Ως... ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό

Βέβαια, όπως σημειώθηκε, δεν πρέπει να αποκλειστεί κάποιο εναλλακτικό πλάνο. Είτε αυτό είναι ένα σύστημα με τρία αμυντικά ή κεντρικά χαφ (Γαλανόπουλος, Γιόνσον, Πινέδα) ως απάντηση στο καλό κέντρο του Ολυμπιακού, είτε ακόμη και η επιστροφή στην τριάδα στην άμυνα. Θα μπορούσε να έχει τη λογική της βάσει απουσιών, εάν και δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Γενικά, η ΑΕΚ έχει τους παίκτες (π.χ. Γκαρσία και Πινέδα και όχι μόνο) -που μπορούν να παίξουν τόσο στον άξονα, όσο και στα πλάγια- ώστε να ανταποκριθεί σε μια σειρά από σχηματισμούς.

Τι να προσέξει από τον Ολυμπιακό και από τον.. . ίδιο της τον εαυτό


Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι για την ΑΕΚ. Ο αντίπαλός της θα έχει τη δύναμη της έδρας του, ενώ θα βρίσκεται και στο καλύτερο μομέντουμ του από την έναρξη της σεζόν. Βέβαια, αυτά που έχει να προσέξει η «Ένωση» είναι και… απτά πράγματα, καθαρά αγωνιστικά.

Ίσως και «κλειδί» στο παιχνίδι του Ολυμπιακού στη Λειβαδιά αποτέλεσαν οι βαθιές μπαλιές -ιδίως του Χάμες Ροντρίγκες- που επιχειρήθηκαν στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας και οι ταυτόχρονες κάθετες κινήσεις των (μεσο)επιθετικών του. Η ΑΕΚ θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένη. Για παράδειγμα, φάσεις όπως του 87' στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ (μπαλιά στην πλάτη του Μουκουντί) -έστω κι αν είχε «σβήσει» το ματς- είναι αρκετά πιθανό να πληρωθούν απέναντι στους «ερυθρόλευκους».



Επιπλέον, οι «κιτρινόμαυροι» θα χρειαστεί να έχουν την κατάλληλη ισορροπία στις γραμμές τους, ειδικά στις περιπτώσεις που πιέζουν. Έχει ενδιαφέρον το πώς θα επιλέξει να σπάσει το πρέσινγκ τους ο Ολυμπιακός. Εφόσον το καταφέρει, οι αμυντικές τους μεταβάσεις θα πρέπει να είναι -όπως συνηθίζουν φέτος- οι κατάλληλες (σημαντικός παράγοντας που δίνει προβάδισμα στον Ρότα έναντι του Σιντιμπέ).

Η ΑΕΚ θα χρειαστεί να αποδιοργανώσει τα ατού των Πειραιωτών, να αντιμετωπίσει το δυνατό κέντρο που συνθέτουν οι Εμβιλά, Χουάνγκ και Χάμες και οι οποίοι πρέπει να βγουν… off κυρίως δημιουργικά. Απαιτείται τρέξιμο και αλληλοκαλύψεις. Στοιχεία που έχει η «Ένωση», ακόμα και με απουσίες. Παράλληλα, οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να χτυπήσουν στις αδυναμίες των Πειραιωτών, ειδικά στην άμυνά τους (κυρίως στα δύο άκρα της).

Από εκεί και πέρα, η ΑΕΚ οφείλει να προσέξει και τον… ίδιο της τον εαυτό. Να αντιπαρέλθει της αναποτελεσματικότητας που εμφανίζει -και η οποία δεν επιτρέπει να αξιοποιηθεί η τρομερή παραγωγή φάσεων που έχει- αλλά και να δείξει την απαραίτητη αντίδραση σε περίπτωση που βρεθεί πίσω στο σκορ. Έχει σημειωθεί ότι από τα πέντε γκολ που έχει δεχτεί φέτος, εάν εξαιρεθεί το άνευ σημασίας τέρμα στο φινάλε της άνετης επικράτησης με τον Ιωνικό, στα υπόλοιπα τέσσερα (από Βόλο, Παναθηναϊκό και Αστέρα) δεν κατάφερε να επανακάμψει.



Πάει στο Φάληρο ως… πραγματική ΑΕΚ και θέλει να το βροντοφωνάξει, αλλά το «δάσος» είναι άλλο



Στόχος των «κιτρινόμαυρων» είναι το πρωτάθλημα. Το έχουν… επικοινωνήσει στον αγωνιστικό χώρο, θα το… βροντοφωνάξουν με ένα «διπλό» επί του Ολυμπιακού. Ωστόσο, στο ποδόσφαιρο χωρούν όλα τα αποτελέσματα. Το βράδυ της Κυριακής είναι πιθανό να βρει την «Ένωση» στον ρόλο της ηττημένης. Παρόλα αυτά, ένα είναι το δεδομένο. Θα πάει στην έδρα των Πειραιωτών όπως την είχαν συνηθίσει σε πολυάριθμες περιπτώσεις πριν το 2006 οι οπαδοί της και όπως την ονειρεύονταν τόσα χρόνια, ως… πραγματική ΑΕΚ: Για τη νίκη και μάλιστα με τη δική της αγωνιστική ταυτότητα. Κατάκτηση που πιστώνεται στον προπονητή της, στη μεταγραφική της ενίσχυση αλλά και στην… αύρα του νέου της «παλατιού» που την έχει αναγεννήσει.

Στο μυαλό του Αλμέιδα: Ως... ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό

Ο Ματίας Αλμέιδα έχει καταφέρει να φτιάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα σύνολο, που ο -απαιτητικός- κόσμος του «δικεφάλου» (και όχι μόνο) τού βγάζει το καπέλο. Πάντα οι φίλοι της «Ένωσης» αδημονούσαν για τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ανεξάρτητα από τις δυνατότητες της αγαπημένης τους ομάδας. Φέτος είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, που βασίζουν αυτή τους τη λαχτάρα κυρίως σε αγωνιστικούς λόγους -ακόμα κι αν η ΑΕΚ έχει απουσίες- και στην εμπιστοσύνη που έχουν στο σύνολο που οικοδομεί ο Αργεντινός τεχνικός.

Το παραπάνω είναι και το πιο σημαντικό και δεν πρέπει να ξεχνιέται. Η ΑΕΚ (και οι φίλοι της) δεν θα είναι… κουλ με ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Τόσο λόγω απώλειας βαθμών σ' αυτόν τον δύσκολο μαραθώνιο, όσο και λόγω γοήτρου. Εξάλλου, ο χαρακτήρας που ο Αλμέιδα θέλει να έχει η ομάδα του, χτίζεται στην πράξη. Χρειάζεται τις μεγάλες νίκες. Πόσω μάλλον, σε ένα γήπεδο που δυσκολεύεται πολύ τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η... ποδοσφαιρική ζωή των «κιτρινόμαυρων» -ακόμα και για τη μάχη του τίτλου- δεν θα καθοριστεί από το σημερινό αποτέλεσμα. Δεν χτίζουν ομάδα για μία σεζόν. Φέτος βάζουν τα αγωνιστικά θεμέλια για το μέλλον. Και αυτές οι βάσεις έχουν μπει ανεξαρτήτως σκορ στο «Γ. Καραϊσκάκης»…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x