sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Την παράδοση ο Πεπ, την… κηδεία ο Ποτσετίνο

Οι δύο προπονητές θα συναντηθούν για 19η φορά στην καριέρα τους στον πρώτο ημιτελικό Παρί-Σίτι για το UEFA Champions League.

Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν συνθέτουν το σούπερ ζευγάρι των ημιτελικών του UEFA Champions League (το άλλο είναι Ρεάλ Μαδρίτης-Τσέλσι) και η νικήτρια προσδοκά να κατακτήσει για πρώτη φορά την κούπα με τα… μεγάλα αυτιά. Οι Παριζιάνοι έχουν την περυσινή εμπειρία συμμετοχής στον τελικό, όπου έχασαν από τη Μπάγερν Μονάχου, ενώ οι «σίτιζενς» ακόμη ψάχνουν την παρθενική τους συμμετοχή.

Το συγκεκριμένο ζευγάρι δεν είναι από αυτά που έχουν συναντηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Άλλωστε, οι δύο ομάδες, τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να πρωταγωνιστήσουν και εκτός συνόρων. Η πρώτη φορά που συναντήθηκαν ήταν στις 3 Δεκεμβρίου 2008 στη φάση των ομίλων του UEFA Cup και ήρθαν ισόπαλες χωρίς τέρματα επί αγγλικού εδάφους.

Η επόμενη είναι πιο πρόσφατη και συγκεκριμένα το 2016 στα προημιτελικά του UEFA Champions League. Στο πρώτο παιχνίδι στις 6 Απριλίου, οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 2-2 στο Παρίσι και στη ρεβάνς στις 12 Απριλίου στην Αγγλία, η Σίτι νίκησε 1-0 και προκρίθηκε στα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία εν συνεχεία κατέκτησε το τρόπαιο.



Οι προπονητές τους, όμως, «κουβαλούν» πολλά παιχνίδια μεταξύ τους με δύο διαφορετικές ομάδες. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι ο προπονητής, με τον οποίο έχει τεθεί τις περισσότερες φορές αντιμέτωπος ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο και συγκεκριμένα 18. Για τον Ισπανό, ο Αργεντινός προπονητής είναι τρίτος στη σχετική λίστα, με πρώτο τον Ζοσέ Μουρίνιο (25 αγώνες) και δεύτερο τον Γιούργκεν Κλοπ (21 αγώνες).

Όσο για τον απολογισμό των 18 αγώνων, αυτός είναι 10 νίκες για τον προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι, 3 νίκες για τον προπονητή της Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ 5 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Με ισοπαλία χωρίς τέρματα σε παιχνίδι Κυπέλλου, ξεκίνησαν οι κόντρες τους επί ισπανικού εδάφους τον Ιανουάριο του 2009. Ο Γκουαρντιόλα βρισκόταν στο τιμόνι της Μπαρτσελόνα, ενώ ο Ποτσετίνο έκανε ντεμπούτο στον πάγκο της Εσπανιόλ.

Οι «μπλαουγκράνα» προκρίθηκαν με νίκη 3-2 στη ρεβάνς, με τον Αργεντινό προπονητή να παίρνει μια μίνι «εκδίκηση» στις 21 Φεβρουαρίου, όταν νίκησε τη συμπολίτισσα μέσα στο «Καμπ Νου» σπάζοντας το εντός έδρας αήττητό της, μετά από 10 νίκες και 2 ισοπαλίες. Αυτή ήταν η μοναδική νίκη του Ποτσετίνο επί του Γκουαρντιόλα στα τρία χρόνια μέχρι το 2012, που τέθηκαν αντιμέτωποι στην Ισπανία. Είχε άλλες 3 ισοπαλίες και 5 ήττες.



Πέρασαν τέσσερα χρόνια για να ξαναβρεθούν στην ίδια χώρα οι δύο προπονητές. Ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο βρισκόταν από το 2014 στην τεχνική ηγεσία της Τότεναμ και δύο χρόνια αργότερα, πήγε στην Αγγλία και ο Πεπ Γκουαρντιόλα για να αναλάβει τη Μάντσεστερ Σίτι. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, που ο πρώτος απομακρύνθηκε από τον πάγκο των «σπερς», τέθηκαν αντιμέτωποι άλλες 9 φορές. Ο Ισπανός πανηγύρισε 5 νίκες έναντι 2 του Αργεντινού, ενώ άλλα 2 ματς έληξαν ισόπαλα.

Ως προπονητής της Τότεναμ, όμως, ο Ποσετίνο έχει να θυμάται μια νίκη και μια τεράστια πρόκριση-κηδεία επί του αντιπάλου του στα προημιτελικά του UEFA Champions League της σεζόν 2018-19. Οι «σπερς» νίκησαν 1-0 στο Λονδίνο και ηττήθηκαν 4-3 στο Μάντσεστερ, σε ένα «τρελό» ματς. Στο 11’ το σκορ ήταν ήδη 2-2 και στις καθυστερήσεις, η Σίτι είδε να της ακυρώνεται σωστά μέσω VAR το γκολ που θα την έστελνε στα ημιτελικά.

Το σίγουρο είναι πως όποιος από τους δύο προπονητές προκριθεί στον τελικό της διοργάνωσης, θα γράψει ιστορία. Κι αυτό γιατί θα γίνει ο δέκατος της λίστας, που θα φτάσει σε ευρωπαϊκό τελικό με δύο διαφορετικές ομάδες. Ο μεν Γκουαρντιόλα το κατάφερε πρώτη φορά με τη Μπαρτσελόνα το 2009, ο δε Ποτσετίνο με την Τότεναμ το 2019!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x