sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τσεχία-Δανία: Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Ραντεβού στα προημιτελικά ενός Euro δίνουν ξανά η Τσεχία και η Δανία, με τους Τσέχους να έχουν πανηγυρίσει την πρόκριση το 2004 πριν αποκλειστούν στη συνέχεια από την Ελλάδα.

Με εντυπωσιακό τρόπο προκρίθηκαν η Τσεχία και η Δανία στην προημιτελική φάση του Euro 2020.

Οι Δανοί, οι οποίοι έζησαν τον εφιάλτη στην πρώτη αγωνιστική της διοργάνωσης με τη Φινλανδία όταν είδαν τον Κρίστιαν Έρικσεν να καταρρέει στον αγωνιστικό χώρο του «Πάρκεν», γνώρισαν την ήττα στην πρεμιέρα μέσα στη χώρα τους, ενώ στη συνέχεια παρά το πολύ καλό πρόσωπο που παρουσίασαν κόντρα στο Βέλγιο δεν κατάφεραν να κερδίσουν και μπόρεσαν με έναν… παραμυθένιο τρόπο να προκριθούν ως δεύτεροι στους «16» με το 4-1 επί της Ρωσίας!







Και μόνο που κατάφεραν να φτάσουν στο συγκεκριμένο στάδιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ήταν επιτυχία. Όμως όταν έχεις καταφέρει να ξεπεράσεις μία τραγική στιγμή, όταν έχεις πέσει κάτω και έχεις καταφέρει να ξανασηκωθείς φαίνεται πόσα μπορείς να αντέξεις.

Και αυτό απέδειξαν οι Δανοί διεθνείς στο πρώτο νοκ άουτ ματς, όταν αντιμετώπισαν την Ουαλία του Γκάρεθ Μπέιλ. Η Δανία ήταν καταιγιστική, δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στους Ουαλούς και με την «τεσσάρα» που πέτυχαν μπόρεσαν να φτάσουν ξανά στα προημιτελικά ενός Euro μετά το 2004!



Τότε, βέβαια, είχε προηγηθεί το «μπισκότο» με τη Σουηδία, με το οποίο αποκλείστηκε η Ιταλία από τη συνέχεια της διοργάνωσης και στο δρόμο τους βρέθηκε η πολύ καλή ομάδα της Τσεχίας.



Η Τσεχία, από τη μεριά της, κατάφερε να φτάσει ως εδώ, έχοντας και εκείνη μία τεράστια στιγμή. Το ταξίδι στο Euro 2020 ξεκίνησε με ιδανικό τρόπο, αφού επικράτησαν με σκορ 2-0 της Σκωτίας μέσα στο Χάμπντεν Παρκ της Γλασκώβης.



Αυτό, ουσιαστικά, ήταν το πρώτο βήμα για την πρόκρισή των Τσέχων στην επόμενη φάση. Όμως το ματς που έκρινε την παρουσία της ομάδας του Γιάροσλαβ Σιλχαβί στα νοκ άουτ ήταν το 1-1 με την Κροατία, αφού οι Άγγλοι κατάφεραν να τους «λυγίσουν» στην τελευταία αγωνιστική του 4ου ομίλου με το γκολ του Στέρλινγκ πολύ νωρίς στο μεταξύ τους παιχνίδι.





Επόμενος αντίπαλος η Ολλανδία, η οποία με το απόλυτο που πέτυχε στον 3ο όμιλο της διοργάνωσης (τρεις νίκες με Αυστρία, Ουκρανία και Βόρεια Μακεδονία) έκανε όνειρα μέχρι και για την κατάκτηση του τροπαίου μέσα στο Γουέμπλεϊ. Οι Τσέχοι, όμως, είχαν αντίθετη άποψη και έκαναν την πρώτη έκπληξη στο φετινό τουρνουά, με το μυθικό 2-0 επί των «οράνιε», και έφτασαν για τέταρτη φορά από το 1996 (μετά τη διάσπασή της με την Σλοβακία) στα προημιτελικά της διοργάνωσης!



Η παράδοση μεταξύ Τσεχίας και Δανίας είναι μοιρασμένη, με τους Τσέχους να έχουν σε 11 ματς τρεις νίκες, τους Δανούς δύο και έξι αγώνες να έχουν λήξει ισόπαλοι! Μάλιστα, δύο από αυτές τις νίκες των Τσέχων ήταν στην τελική φάση ενός Euro, όπου συναντιούνται στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης μετά από 17 χρόνια! Η πρώτη αναμέτρηση Τσεχίας-Δανίας ήταν το 2000, όταν συναντήθηκαν στον 4ο όμιλο και οι Δανοί τερμάτισαν τελευταίοι μετά την ήττα με 2-0 από τους Τσέχους με τα δύο γκολ του Σμίτσερ.

Η άλλη συνάντηση, που έχει και γαλανόλευκο φόντο, είχε διεξαχθεί στα γήπεδα της Πορτογαλίας, αφού η Ελλάδα είχε προκριθεί στα ημιτελικά μετά τη σπουδαία νίκη επί της Γαλλίας στη Λισαβόνα και περίμενε να μάθει αν θα αντιμετωπίσει την Τσεχία ή τη Δανία που έπαιζαν μία μέρα μετά.



Υπό το βλέμμα του Ότο Ρεχάγκελ οι Τσέχοι κατάφεραν να υποτάξουν σε δεκαπέντε λεπτά τους Δανούς, αφού ο Κόλερ και ο Μπάρος (δύο φορές) ήταν από τα καλύτερα επιθετικά δίδυμα της τότε διοργάνωσης και πέτυχαν τρία γκολ (από το 49’ μέχρι το 65’) με τα οποία έφτασαν στα ημιτελικά, όπου και αποκλείστηκαν τελικά από την Ελλάδα με το γκολ του Δέλλα στις καθυστερήσεις της πρώτης παράτασης.



Τσεχία και Δανία έχουν αποδείξει μέχρι τώρα πως είναι δύο ομάδες με σκληρό μέταλλο, που παλεύουν μέχρι το τελευταίο λεπτό και θέλουν να ετοιμάσουν βαλίτσες για Λονδίνο, όπου στις 7 Ιουλίου θα αντιμετωπίσουν την Ουκρανία ή την Αγγλία που παίζουν λίγες ώρες αργότερα στη Ρώμη με στόχο το άλλο εισιτήριο για το Γουέμπλεϊ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x