Νίκος Ζέρβας

Ένα ημίχρονο κανονικότητας, δεν έφτασε στον Ολυμπιακό

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την χαμένη ευκαιρία του Ολυμπιακού να κάνει μια επική ανατροπή στην Κωνσταντινούπολη, τις λεπτομέρειες που του στοίχισαν και το rotation που πρέπει άμεσα να «ανοίξει».

Οι δεδομένες και αναμενόμενες για τους ψύχραιμους παρατηρητές μεταπτώσεις που θα είχε στην απόδοσή του ο Ολυμπιακός με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από την αρχή της σεζόν και όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει, έμελλε στην Κωνσταντινούπολη να εμφανιστούν με διαφορετικό τρόπο. Η μετάλλαξη στην αγωνιστική του εικόνα, δεν έκανε την εμφάνισή της αυτή τη φορά από το ένα παιχνίδι στο άλλο, αλλά από το πρώτο, στο δεύτερο ημίχρονο. Εκεί που στο… διάλειμμα άπαντες τον είχαν τελειωμένο, και δίκαια βάσει της κάκιστης εικόνας του, εμφανίστηκε κανονικός και αλλαγμένος προς το πολύ καλύτερο, και λίγο έλειψε να κάνει την πλήρη ανατροπή απέναντι στην πιο «γεμάτη» Φενέρμπαχτσε.

Σε ένα παιχνίδι που πριν το τζάμπολ, όλα τα δεδομένα ήταν σε βάρος του και ήρθε να προστεθεί στην πλάτη του, ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα. Η τενοντίτιδα στο γόνατο του Μιλουτίνοφ, ο οποίος για να αγωνιστεί πήρε χάπια και έκανε ένεση. Ο Σέρβος σέντερ είναι φτιαγμένος από… ελληνικό «χαρμάνι» όμως και όχι μόνο δεν χαμπαριάζει από τέτοια, αλλά ήταν και πολύ καλός όσο αγωνίστηκε. Την ώρα λοιπόν που το απαιτητικό, πολλές φορές άδικο και βιαστικό κοινό, «έβραζε» κατά πάντων στην ανάπαυλα, ο Ολυμπιακός βγήκε και έπαιξε το μπάσκετ που ξέρει και μπορεί και στις δύο πλευρές του παρκέ και στο τέλος έφυγε ηττημένος για μια-δυο λεπτομέρειες. Κάτι οι έξι χαμένες βολές, κάτι ένα-δυο χαμένα αμυντικά ριμπάουντ στο τέλος, κάτι η λογική, αλλά αναποτελεσματική όπως αποδείχθηκε, επιλογή να δοθούν τα μακρινά σουτ στον Παπαγιάννη, συν κάποιες λάθος αποφάσεις των διαιτητών, δεν άφησαν περιθώριο για την ολική και επική ανατροπή στην έδρα της Φενέρ.

Ιδιαίτερα στην τελευταία φάση, όπου ο Μαντάρ κάνει διπλό φάουλ στον Γουίλιαμς-Γκος, η στέρηση δύο βολών από τον Αμερικανό γκαρντ, συνιστούν αλλοίωση αποτελέσματος, ενώ ο Φαλ δεν κάνει ποτέ φάουλ στον Ντόρσι, με την διαφορά στο -1 και ο πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού παίρνει τρεις βολές-δώρο. Ακόμα και έτσι όμως, οι «ερυθρόλευκοι» με λίγη προσοχή (π.χ. σωστότερο timing στο άλμα του Μιλουτίνοφ στην τελευταία φάση για το φόλοου) και ίσως κάποιες περισσότερες ανάσες-καθαρό μυαλό, θα μπορούσαν να είχαν πάρει ένα τεράστιο «διπλό». Αντιμετώπιζαν μια από τις πιο πλήρης ομάδες στην Ευρωλίγκα και το μοναδικό που πήγε καλά γι’ αυτούς, ήταν ο τραυματισμός του υπερηχητικού στην αρχή της αναμέτρησης, Πιέρ.

Το πρώτο ημίχρονο των παικτών του Μπαρτζώκα όμως ήταν τραγικό. Οι αριθμοί τα λένε όλα. 29-14 στο πρώτο δεκάλεπτο με 5 λάθη και 5/12 σουτ, την ώρα που η Φενέρ είχε 9/10 δίποντα, 3/8 τρίποντα και 8 ασίστ για μόλις ένα λάθος! Το χειρότερο; 10-0 σκορ από πόντους σε αιφνιδιασμό. Σαν σε σκόρπια διαδήλωση, ο Ολυμπιακός αμυντικά δεν έκανε τίποτα σωστά και στην επίθεσή του ήταν εγκλωβισμένος και προβλέψιμος. Κάποιες λύσεις που έδωσαν οι Μιλουτίνοφ, Κάναν και Πίτερς, περιόρισαν στο ημίχρονο την ζημιά στο -13, όμως η χαραμάδα αισιοδοξίας απείχε χιλιόμετρα. Και όμως οι νταμπλούχοι Ελλάδας την έφεραν δίπλα της και σχεδόν την αγκάλιασαν αμέσως μετά την επιστροφή τους από τα αποδυτήρια.

Η άμυνα με αλλαγές ήταν πλέον απροσπέλαστη, με τον Φαλ να είναι ο βασικός πυλώνας της και στην επίθεση ο δημιουργός που έψαχνε ο Μπαρτζώκας στο στείρο πρώτο ημίχρονο. Η μπάλα άρχισε επιτέλους να κυκλοφορεί σωστά και πιο γρήγορα, η κίνηση χωρίς αυτήν να κάνει την εμφάνισή της και με τους Πίτερς (σ.σ. εξαιρετικός και στην άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο)-Κάναν επιθετικές αιχμές, το ματς άρχισε ουσιαστικά ξανά από την αρχή. Σε αυτό, συνετέλεσε και η άνοδος του Παπανικολάου σε σκοράρισμα και δημιουργία, αν και ο αρχηγός θα μπορούσε να βάλει ένα από τα δύο ελεύθερα σουτ τριών πόντων που βγήκαν και η ιστορία να είχε γραφτεί διαφορετικά.

Για το επί μέρους 24-12 στο τρίτο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός είχε 9 ασίστ, όσες και στο πρώτο μέρος, έκανε μόλις 2 λάθη και περιόρισε την Φενέρ σε αντίστοιχη αναλογία τεσσάρων τελικών πασών για ισάριθμα σφάλματα. Ο Γκος έδωσε κάποιες βοήθειες στο σκοράρισμα αν και έχασε αρκετές μάχες από τον Μαντάρ, οι «ερυθρόλευκοι» έβγαλαν πολύ έξυπνα με 5 φάουλ τον Μότλεϊ, αλλά αυτό αποδείχθηκε ίσως καθοριστικό, λόγω των δύο τριπόντων που πέτυχε ο Παπαγιάννης στο τέταρτο δεκάλεπτο και ουσιαστικά έκριναν το ματς. Ο Ολυμπιακός βελτίωσε κατακόρυφα τα ποσοστά του (60% δίποντα), μείωσε στο πιο… γήινο 69% αυτά της Φενέρ και για πρώτη φορά φέτος πήρε εξαιρετικό βαθμό στην αναλογία ασίστ λαθών με 22/11, αλλά στο τέλος δεν του έφτασε.

Η συνολική εικόνα αφήνει λοιπόν μια πίκρα για την ευκαιρία που χάθηκε, αλλά και προβληματισμό για το πρώτο ημίχρονο, που ανέδειξε όλες τις ελλείψεις που υπάρχουν. Το θετικό, είναι πως ολοκληρώθηκε η δύσκολη εξάδα αγώνων στο ξεκίνημα της διοργάνωσης, με ισορροπημένο 3-3. Ακολουθεί μια τετράδα με εντός έδρας απέναντι σε Μπασκόνια, Ζάλγκιρις και Ερυθρό Αστέρα και επίσκεψη στο ουδέτερο Βελιγράδι για αναμέτρηση με την Μακάμπι. Ο Ολυμπιακός του δευτέρου ημιχρόνου στην Τουρκία, έχει την δυνατότητα να τελειώσει αυτή την τετράδα με το απόλυτο. Το δείγμα που υπάρχει μέχρι τώρα πάντως, είναι ξεκάθαρο πως θα χρειαστεί ενίσχυση. Το θέμα πλέον είναι ποσοτικό, καθώς με rotation οκτώμιση-εννέα, καταπονημένων μάλιστα από το Μουντομπάσκετ, παικτών, το ρίσκο είναι τεράστιο.

Και ο Ολυμπιακός το έχει διαπιστώσει και κοιτάει στην αγορά για να το διορθώσει. Τίποτα δεν κρίθηκε από τον Νοέμβριο, ούτε από μία κακή ήττα σε «αιώνιο» ντέρμπι. Χρειάζονται μία και υπό προϋποθέσεις δύο σωστές και ψύχραιμες κινήσεις για να έχει η ομάδα την πληρότητα και την φρεσκάδα που απαιτείται. Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα, όμως λύσεις υπάρχουν. Το πιεστικό και επηρεασμένο-βομβαρδισμένο επικοινωνιακά κοινό του (σ.σ. και μιλάμε για τους υγιείς), θα πρέπει να καταλάβει πως η πρώτη που προβληματίζεται και θέλει να διορθωθεί η εικόνα, είναι η ίδια η ομάδα. Εν αναμονή λοιπόν των αποφάσεων και των κινήσεων…

Υ.Γ.: Κακό παιχνίδι και πάλι από τον Γουόκαπ, αλλά είναι απόλυτα δικαιολογημένος. Είναι κομβικός για το παιχνίδι της ομάδας και όλη η στόχευση θα πρέπει να πέσει στο να ξεκουραστεί και να φρεσκαριστεί ενόψει της απαιτητικές συνέχειας.

Υ.Γ.2: Ενθαρρυντική η εμφάνιση του Φαλ στο δεύτερο ημίχρονο. Όπως και με αρκετούς, έτσι και με τον Γάλλο χρειάζεται υπομονή σε αυτή την δύσκολη συνθήκη και περίοδο που διανύει η ομάδα.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x