Λάμπρος Γκαραγκάνης

Τσάμπα «φασαρία» για τα… στημένα!

www.sport-fm.gr

Αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση από την ΟΥΕΦΑ, την ελληνική Σούπερ Λιγκ, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την Εισαγγελία, η ατέρμονη συζήτηση για στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο θα συνεχιστεί. Το είχα ξαναγράψει πριν από τέσσερις μήνες, όταν είχε τεθεί επί τάπητος πρωτοβουλία της διοργανώτριας αρχής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων για διεξαγωγή έρευνας για παιχνίδια της Χόνβεντ και της Ντίναμπουργκ. Τι πάει να πει ένα παιχνίδι είναι «ύποπτο προς παρακολούθηση»; Έχεις στοιχεία; Βγαίνεις και τα δημοσιοποιείς για να ξεβρωμίσει o τόπος και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπαίτιοι. Δεν έχεις; Κάθεσαι στ΄ αβγά σου και δεν σπιλώνεις ιστορίες ομάδων, είτε είναι αυτές μικρές ή μεγάλες!

Με ενδείξεις και υπόνοιες δεν γίνεται τίποτα, αν δεν υπάρχουν χειροπιαστές και αδιάσειστες αποδείξεις. Το τι παίζεται στο στοίχημα, αυθύπαρκτα, δεν μπορεί ν΄ αποτελέσει πειστήριο ενοχής για κανένα φυσικό πρόσωπο, για κανένα σύλλογο. Μαζεύονται πέντε φραγκάτοι, παίζουν ένα παιχνίδι πολλά χρήματα, αλλάζει η απόδοση, ε και τι; Είναι στημένο, αν το πιάσουν; Όσον αφορά το Πανθρακικός-ΠΑΣ Γιάννινα 1-2, που διέρρευσε πως είναι το «υπό παρακολούθηση» παιχνίδι, τώρα. Δεν έχω καν ένδειξη για το αν το αποτέλεσμα «φτιάχτηκε», και τέτοια δεν αποτελεί ούτε ο τρόπος επίτευξης των τριών γκολ της συνάντησης. Το παιχνίδι ήταν φραγμένο για μεγάλο διάστημα στην Ελλάδα, ωστόσο στο εξωτερικό προσφερόταν κανονικά για στοιχηματισμό.

Οπότε εκεί έγινε η ζημιά, μια και πολύς κόσμος στοιχημάτισε το παιχνίδι εκεί και κέρδισε. Η αλήθεια είναι πως όταν χάνει ο bookmaker πονάει και πονάει πολύ. Και στην προκειμένη περίπτωση, εφόσον δεν μου παρουσιάζουν απτές αποδείξεις, εκεί πιστεύω πως είναι η γενεσιουργός αιτία του συμβάντος. Έχασαν και θέλησαν να βγάλουν λέζα για το ματς, χρησιμοποιώντας μηχανισμούς και άκρες που πιθανώς να έχουν. Γιατί πολύ πιο τρελό αποτέλεσμα από το να χάσει ο «πεθαμένος» Πανθρακικός από τον ΠΑΣ είναι που κέρδισε τον Εργοτέλη, που κέρδισε τη Λάρισα εκτός, που έχασε ο Παναθηναϊκός, αν θέλετε, από την Καβάλα εντός και άλλα πολλά.

Θα χαθεί η πολύτιμη αξία της έκπληξης στο ποδόσφαιρο, αν κάθε νίκη αδύνατου αντιπάλου τη θεωρούμε σικέ. Όπως θ΄ αρχίσουμε ν΄ αμφιβάλλουμε και για το αυτονόητο. Να χάσει, δηλαδή, η τελευταία ομάδα ενός πρωταθλήματος και χειρότερη, ως τότε, σε απόδοση από ένα σύλλογο, που παλεύει για την ύπαρξή του στην κατηγορία και έχει τεράστιο κίνητρο. Όποιος και να πιστεύει στην κάθαρση του ποδοσφαίρου, που όσο υπάρχει το στοίχημα αποκλείεται να είναι καθαρό στη συνείδηση του καχύποπτου κόσμου, με «σκιές», με λάσπη και με φασαρία άκρη δεν θα βρει. Σύμβουλός του θα πρέπει να είναι η «σιωπηλή έρευνα» και η δημοσιοποίηση βαρβάτων στοιχείων-αποδείξεων.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x