Λάμπρος Γκαραγκάνης

Κι όμως είναι πολλά τα δίκια του Τεν Κάτε!

www.sport-fm.gr

Τη γνώμη μου για τον Ολλανδό προπονητή τη γνωρίζετε όσοι επισκέπτεστε συχνά τη σελίδα του ΣΠΟΡ FM. Τακτικά υπήρξε λίγος, οι επιλογές του ελέγχονται (σαν την τοποθέτηση, για παράδειγμα, του Ίβανσιτς στη θέση του αριστερού μπακ σε κάποια ματς, το «φάγωμα» και ξεπούλημα του Αυστριακού και τη μη αξιοποίηση του Μάτος), ενώ ο χαρακτήρας του είναι ιδιόρρυθμος (αλλά αυτό έπρεπε να το γνωρίζουν αυτοί που τον έφεραν).

Στα θετικά του η απίστευτη δουλειά στην εκγύμναση των παικτών, που, ουσιαστικά, χάρισε και τον τίτλο στο «τριφύλλι». Καλή γνώμη ποτέ δεν είχα για τον πρώην τεχνικό του Παναθηναϊκού, η συνέχεια στην καριέρα του υπήρξε, τουλάχιστον, καταστροφική, όμως ο μηδενισμός για τη δουλειά του και η αποθέωση του Νίκου Νιόπλια δεν είναι η πρέπουσα αντιμετώπιση. Σαφώς το νταμπλ πιστώνεται στον Έλληνα κόουτς, του οποίου τα σφάλματα, πάντως, δεν είναι του παρόντος ν΄αναλύσουμε.

Η συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» χλευάστηκε, όσο πρόλαβα ν΄ακούσω από «Παναθηναϊκάρχες», που έμειναν στη «σύγκριση» του Πανσερραϊκού με τον Παναθηναϊκό της Ευρώπης. Λάθος του! Ποτέ δεν συγκρίνεις μία ομάδα, με τρόπο υποτιμητικό με κάποια άλλη, παρά μόνο αν δεν έχεις άλλο λεκτικό μέσο να εκφραστείς. Θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό, μα γιατί, όμως, να σταθούμε μονάχα εκεί; Ο ίδιος, άλλωστε, παραδέχθηκε στη συγκεκριμένη συνέντευξη πως κάνει λάθη, όπως συνέβη και στη θητεία του στην Ελλάδα! Εμείς να μην παραδεχθούμε πως ορισμένα εξ όσων είπε είναι σωστά;

«Ο πρόεδρος προκάλεσε δύο φορές τον Κόκκαλη. Ακόμα θυμάμαι το μεγάλο χαμόγελο του Κόκκαλη, όταν βγήκε από το γραφείο του εισαγγελέα. Δεν κράτησα εγώ το πούλμαν δύο ώρες στον δρόμο, δεν δημιούργησα εγώ αυτήν την ατμόσφαιρα».

Ο Παναθηναϊκός δεν πήγε με τσαμπουκά στο φετινό ντέρμπι του «Καραϊσκάκης». Πήγε έχοντας προκαλέσει πολεμική ατμόσφαιρα, ακολουθώντας παλαιότερες τακτικές του Ολυμπιακού. Τότε, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» συνοδεύονταν από κούπες! Ποιος προστάτεψε την ομάδα, η οποία ταλαιπωρήθηκε για δύο ώρες στους αθηναϊκούς δρόμους; Ο ίδιος που την προστάτεψε και στα γεγονότα της Ριζούπολης!

«Στην Ελλάδα θέλετε να έχετε εξουσία, χωρίς να έχετε και την ευθύνη. Είναι πρόβλημα της κοινωνίας σας».

Στο κομμάτι αυτό έκανε και την πρώτη αναφορά στους Έλληνες παίκτες, αλλά γι΄αυτό θα μιλήσουμε παρακάτω. Το εδάφιο αυτό των τοποθετήσεών του, που δεν ισχύει στη χώρα μας; Παίρνει κάποιος μία καρέκλα και νομίζει ότι κάποιος είναι! Φθάνει η ώρα να λογοδοτήσει στο αφεντικό του και αποποιείται των ευθυνών του. Μη μου πείτε πως δεν σας έχει συμβεί στη δουλειά σας!

«Οι Έλληνες παίκτες έχουν πρόβλημα να αποδεχθούν την κριτική, την ιεραρχία και τις ευθύνες. Δεν ακούν τους άλλους, όταν προσπαθούν να τους πουν τα λάθη τους, για να γίνουν καλύτεροι. Είναι περήφανοι. Οι Ευρωπαίοι, αντίθετα, μαθαίνουν από τα λάθη τους. Παρ' όλα αυτά, δουλέψαμε σκληρά και παρουσιάσαμε μια καλοδουλεμένη ομάδα, με ελάχιστους τραυματισμούς».

Τα κουσούρια των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και οι κλίκες είναι γνωστά πράγματα και τα παραδείγματα τα ξέρετε, ο καθένας για την ομάδα του. Έχουμε διαπιστώσει, επίσης, ουκ ολίγες φορές πως έρχονται ξένοι παίκτες, «μισθοφόροι» για πολλούς, που τιμούν και το τελευταίο ευρώ που βγάζουν, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα. Για το τελευταίο είναι προφανές και τρανταχτό παράδειγμα είναι ο… Ολυμπιακός, που φέτος υπέφερε από τραυματισμούς, λόγω, ίσως, και της κακής προετοιμασίας. Εδώ ο Χενκ Τεν Κάτε υπήρξε άψογος!

«Όλα ήταν γραμμένα και προετοιμασμένα, αλλά ήταν η δικιά μου προπόνηση και τα πήρα μαζί μου. Ούτε εγώ βρήκα τα αρχεία του Πεσέιρο, αλλά και να τα έβρισκα, θα τα έσκιζα γιατί ήταν το πρόγραμμα του Πεσέιρο. Εγώ δουλεύω με το πρόγραμμα του Τεν Κάτε. Ο Νιόπλιας να δουλέψει με το πρόγραμμα του Νιόπλια».
Ένα από τα φάουλ του Νιόπλια ήταν που «έδωσε», άνευ λόγου και αιτίας, δημόσια τον Τεν Κάτε, ο οποίος δεν τον κατηύθυνε όταν ανέλαβε. Η τοποθέτηση του Ολλανδού είναι ακραία μεν, και φαίνεται η αδικία που νοιώθει, αφού κανείς δεν του πιστώνει ένας μέρος του νταμπλ. Και σ΄ αυτό μερίδιο έχει, είτε το θέλουμε είτε όχι!

«Με το που ήλθα, είδα στην πρώτη σελίδα μιας εφημερίδας φωτογραφίες του Βαρδινογιάννη, του Πατέρα, του Γιαννακόπουλου και του γιου του. Χαζός δεν είμαι. Κατάλαβα αμέσως πως πάλι έχουμε πόλεμο. Πώς να κυριαρχήσεις έτσι; Χωρίς σταθερότητα πώς; Πόσους προπονητές έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια; Μπορούν να τους μετρήσουν; Το μεγάλο πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι ότι πρέπει να κοιτάει το δικό του δρόμο και όχι τι κάνει ο Ολυμπιακός».
Πέρα από το πρώτο πληθυντικό, εδώ μιλά σαν Παναθηναϊκός, περισσότερο από κάποιους άλλους που «σφάζονται στο γόνατο» εσχάτως και πουλούν παναθηναϊκοφροσύνη. Η πιο σωστή τοποθέτηση της συνέντευξης.

***** Ατομικά για τους παίκτες που του ζητείται να σχολιάσει δεν θέλω ν΄αναφερθώ, όπως απέφυγα να γράψω κάτι και για το οτιδήποτε, πιθανώς, αφορά προσωπικές του σχέσεις με κάποιον άλλο πρώην συνεργάτη του, όπου και δεν γνωρίζω καταστάσεις. Στα όσα λέει για τους παίκτες του Παναθηναϊκού περιλαμβάνονται πολλές αλήθειες. Και για τον Βύντρα, που χρειάστηκε να περάσουν χρόνια για να πει ο κόσμος του «τριφυλλιού», που τον έβριζε ανηλεώς, «mea culpa» και για τον Νίνη.

***** Δεν σχολιάζω καν τα όσα είπε για τον Γιάννη Γκούμα, γιατί δεν πρόκειται περί διαπιστώσεων δικών μου, αλλά για τη γνώμη του για ένα πολύ λεπτό ζήτημα. Ο Γκούμας δεν έπρεπε να τελειώσει έτσι από τον Παναθηναϊκό, ό,τι και να έγινε κι αυτό πιστώνεται στα σφάλματα του Τεν Κάτε.

***** Ακόμη και η αχαριστία προς το πρόσωπο του Ότο Ρεχάγκελ από κάποιους εξ ημών, την οποία τόνισε, δεν είναι και μεγάλο λάθος έτσι;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x